xoklix wrote: ↑20/08/2022 17:44
Evolution_IV wrote: ↑18/08/2022 23:01
jeste jedino radi ovjesa, ostalo suplja prica ko svicarski sir...
Čuj "jedino radi ovjesa" , sasvim dovoljan razlog.
A ima još razloga... Nije isto voziti autoputem 120-130 km/h i promijeniti brzinu svako 20 kilometara i voziti brdovitom magistralom te promijeniti brzinu 50x u 30 kilometara. Više naprezanja i motora i mjenjača. O kulturi održavanja vozila odnosno finansijskim mogućnostima održavanja vozila gore i ovdje, nebo i zemlja. Raja kupuje auto ne ubacujući u računicu održavanje pa kad nešto "ode" , vozi dok ne crkne to i još 16 posljedničnih kvarova. Pa krpi kako zna i umije.
druze ne rade svi tako, i kakve veze ima ovo oko brzine konstantne i promjenjljive sto se tice naprezanja motora(i popratnih dijelova) kao i mjenjaca.Valjda je neko s razlogom izmislio motorno ulje i predvidio zamjenu istog, ja sam tip koji misli da je bolji motor koji se voza svakako i mijenja ulje na 10 hiljada, nego onaj koji ga dere AP i mijenja na 40 hiljada(da moze ne bi nikad jer je to bijeda zapadnjacka, gleda da ustedi svaki cent, pogtovo firme sa flotama auta). Ako ne moze auto izdrzat to, zalit benzinom i zapalit. Svi ovi auti sto dodju iz uvoza su ili razvaljeni, teski lesh ili je obislo svijet 5x, nekad nekom naleti dobar auto...
meni je bolji polovan koji je kupljen nov u BiH, nego isti uvozni..
motor ne bi trebao i ne smije da se potrosi jer se ne vozi konstantnom brzinom, ne vozis ga stalno u blokadi pa da ode, sve je do vozaca i vlasnika..
mjenjac isto, ko zna vozit njemu nece otic sinhron ili slicno, potrosit ce se birac brzina(saltebla na rucnom), a automatik isto ko ispravno koristi i odrzava ne bi trebao imat problem...sve pada u vodu ako kupis smece od auta, koje je kao takvo sislo sa proizvodne trake..