BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2776 Re: BiH energija

Post by mk ultra »

zigzag wrote: 06/08/2022 21:26 Kako se zvao onaj slovenac što nam je prijetio radi naših termoelektrana?
Slovensku energetsku zimu spasio bi uvoz ugljena iz Bosne
https://oe.finance.si/9002744/Slovensko ... a-iz-Bosne
Janez Kopač (uglja) :mrgreen:

Jbg

Gasa - NEMA
Sve se prebaca na struju pa i vozila
Narednih 5 godina bice jebenica ali poslije ubijamo solarima i vjetrom

Eno kalifornija u julu 95% iskoristene energije iz Obnovljivih... Tranzicija je pocela, izdrzimo :mrgreen:
anelsol

#2777 Re: BiH energija

Post by anelsol »

U Hrvatskoj:
- Ugovore koje mi dobivamo na uvid su suludi. Dakle polovica naših članova pokazuje nam ugovore u kojima je povećanje cijena više od 100%, jednoj petini struja je poskupjela od 100 do 300%, 15% njih i preko 300%. Dakle, opet je udar koji nitko ne može sam podnijeti, istaknula je Milka Kosanović, Hrvatska udruga poslodavaca.

Od Vlade traže mjere kojima bi im se olakšao teret poskupljenja. Predlažu da se ograniči cijena električne energije za gospodarstvo na najviše 150 eura po megavatsatu, da se smanji mrežarina i trošarine ili da se do kraja iduće godine obustavi njihova naplata, da se korigira naknada za obnovljive izvore energije.
animus

#2778 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by animus »

Koja je sada procedura za firmu da se dobije referentna cijena el. energije? Ima li tu smetnji?
mk ultra

#2779 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

animus wrote: 09/08/2022 10:25 Koja je sada procedura za firmu da se dobije referentna cijena el. energije? Ima li tu smetnji?
šta će ti referentna kad imaš nekog da ti otkupljulje po duploj referentnoj

mislim od naredne godine i elektroprivrede... :bih:
mk ultra

#2780 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

zigzag wrote: 27/07/2022 12:06 Orion X Bifacial 600W

Jel ovo sa dvije strane daje struju?
gdje tenka solar nađe :mrgreen:
znam sad jednog čovjeka radi elektranu 1.5MW sa tim panelima, ne znam da li je bifacial
problem tih velikih panela je i radna struja od 17.5 - 19A, pa je uparivanje sa inverterom zeznuta opcija, osim sa jedinm proizvođačem invertera :mrgreen:

imali su dobar štand na intersolaru, i čini mi se dobra kompanija, imaju komplet certifikaciju opreme

bifaciali su jako čudni paneli
imaš staklo sa dvije strane, panel je težak, mislim taj tvoj preko 35kg...

zavisi gdje se postavlja, ali očekuj godišnje od 0 - 3% više energije
Last edited by mk ultra on 09/08/2022 10:32, edited 1 time in total.
animus

#2781 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by animus »

mk ultra wrote: 09/08/2022 10:28
animus wrote: 09/08/2022 10:25 Koja je sada procedura za firmu da se dobije referentna cijena el. energije? Ima li tu smetnji?

Ok. Znam da nude duplu cijenu ali me interesuje referentna. Ima li problema da se dobije?
mk ultra

#2782 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

animus wrote: 09/08/2022 10:31
mk ultra wrote: 09/08/2022 10:28

Ok. Znam da nude duplu cijenu ali me interesuje referentna. Ima li problema da se dobije?
ne bi trebalo biti problema
treba ti prvo da si registrian za djelatnost prodaje električne energije
treba ti idjeni projekat elektrane
treba ti PEES od elektrodistribucije
onda ideš prema FMERI da dobiješ dozvolu za proizvodnju električne energije (čeka se oko 1mj)
onda praviš glavni projekat i dobijaš građevinsku
onda ideš prema FERKu da dobiješ te uslove koje hoćeš
sa tim svim ideš u Elektroprivredu da završiš ugovor o otkupu i da platiš priključak elektrodistribuciji (ta elektrana mora biti na svom priključku) - AC snaga elektrane x 195KM + PDV i mislim da imaš još nekih stvari da platiš, nedavno smo radili jedan takav, pa je morao i 3 GRMO platiti...

i onda si završio
gorenavedena procedura traje od 6mj do 12mj, zavisi sve od Imovinsko pravnih odnosa i "čistoće" dokumenata, ima li papira i sl, pravili se na krovu ili tlu, itd itd...
animus

#2783 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by animus »

Hvala na odgovoru. Šta je sa APOEF-om (Akcioni Plan Federacije za OIE)?
Nije odavno usvojen a ogranicava odobrenja prikljucka. Elektrtana mora biti uvrštena u ove kvote iz APOEF-a.
I još jedno pitanje ako nisam dosadan, isplate li se ovi nosaci panela sa rucnim podesavanjem?
mk ultra

#2784 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

animus wrote: 09/08/2022 10:42 Hvala na odgovoru. Šta je sa APOEF-om (Akcioni Plan Federacije za OIE)?
Nije odavno usvojen a ogranicava odobrenja prikljucka. Elektrtana mora biti uvrštena u ove kvote iz APOEF-a.
I još jedno pitanje ako nisam dosadan, isplate li se ovi nosaci panela sa rucnim podesavanjem?
ne ograničava za referentnu
za "bonus" cijenu ograničava

referentnu ti isplaćuje odgovarajuća elektroprivreda
poticajnu OIEEK
tako da ti iz svoje elektrane imaš 2 fakture, XXX kWh x 0.12kf prema EP, i XXX kWh x 0.17kF prema OIEEK

tih poticaja sa novim zakonom skoro da i nema.
Last edited by mk ultra on 09/08/2022 10:45, edited 1 time in total.
zigzag

#2785 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by zigzag »

Ma samo privatno prodavati. Ne čekati od države ništa.
animus

#2786 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by animus »

Ima li iskustva sa ovim konstrukcijama za rucno podesavanje panela prema godisnjem dobu. Koliko utice na povecanje proizvodnje, je li to isplativo
mk ultra

#2787 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

animus wrote: 09/08/2022 11:10 Ima li iskustva sa ovim konstrukcijama za rucno podesavanje panela prema godisnjem dobu. Koliko utice na povecanje proizvodnje, je li to isplativo
ovo što sam do sada vidio, ne dobijaš nešto značajno
tracker je već druga priča, ako se na tlu radi elektrana za prodaju, jednoosni tracker se isplati (ali treba ti više površine radi sjena između tracker stolova)
dvoosni ne smijem ni reći cijenu :skoljka:
studiorum_tuzlaensis

#2788 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by studiorum_tuzlaensis »

Juni juli august ideš na cca 33 stepeni azimuta - a decembar, januar, februar negdje do 60 (dobro i za eliminaciju snijega)... Po meni se ne isplati, za te pare koje daješ na skuplju konstrukciju za podešavanje, bolje uzet još jedan string panela.
animus

#2789 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by animus »

Hvala na odgovorima. Drago mi je da imamo strucne ljude na forumu.
:thumbup:
RPM

#2790 Re: BiH energija

Post by RPM »

anelsol wrote: 31/07/2022 11:53
Ci-Nick wrote: 30/07/2022 23:09
Ja gledam plitko?
Je li Mittal u Luxemburgu zatvorio čeličanu zato sto tamo plaća tržišnu cijenu struje?
Nije..
Ne bi ni u Zenici.
Generalni se hvalio da su najprofitabilnija celicana u koncernu.
Subvencije stanovnistvu idu iz dobiti Elektroprivrede, iz dijela koji pripada državi,.. i to je OK.
Ali nije OK da Elektroprivreda subvencionira privredu.
Kao sto ni privreda nije subcencionirala Elektroprivredu u godinama kada je trzišna cijena bila mizernih 35 do 40 eura.
Svakom njegovo,..
Privreda u Federaciji iskaze godisnje preko 2 milijarde dobiti,. Da ne spominjemo skrivenu dobit i sigurno ne bi propali da struju plate 100 miliona KM više..
A taj novac je potreban Elektroprivredi da ne bi uskoro bili u situaciji u kojoj su Hrvatska i Srbija koji svaki dan uvoze struje za 2 do 3 miliona eura.
Mi to sebi ne mozemo priustiti.
Ili bi imali redukcije ili bi privreda plaćala punu trzišnu, pa makar ona bila i 500 eura za MWh,.. a sad već dostize i 700 eura.
Vidjet ćeš cirkusa u januaru kad svi upale grijalice,.. jer će biti jeftinije grijati se na struju nego na plin i pelet..
Zbog te nelogičnosti ćemo sjediti u mraku.
Koliko dugo se termoblokovi mogu remontovati ?
Mogu koliko hoces samo je pitanje isplativosti i pouzdanosti. Termoblokovi EP BiH su pravi krš, ima tu nekiih vecih tackastih ulaganja ali lanac je jak kao i najslabija karika. Ovu zimu nas ocekuje pravi rock'n roll sa rasplozivosti proizvodnih jedinica jer zbog tesko dostupnih rezervnih dijelova i repromaterijala dosta toga nije odradjeno po PS-u.
mk ultra

#2791 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

studiorum_tuzlaensis wrote: 09/08/2022 12:22 Juni juli august ideš na cca 33 stepeni azimuta - a decembar, januar, februar negdje do 60 (dobro i za eliminaciju snijega)... Po meni se ne isplati, za te pare koje daješ na skuplju konstrukciju za podešavanje, bolje uzet još jedan string panela.
upravo to
dogradi 3-4 panela, string, malo pojačaj DC stranu, i to je to...
anelsol

#2792 Re: BiH energija

Post by anelsol »

Prema ovom videu najizglednija izgradnja od strane EPBiH su VE Vlašić, VE Bitovnja solarne elektrane Podveležje, Gračanica i Breza. U planu je i nekoliko hidroelektrana, ali to je po meni na dugom štapu.
zigzag

#2793 Re: BiH energija

Post by zigzag »

A đe ti je? Video

crnogorski ronilački klub : đeronimo
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#2794 Re: BiH energija

Post by laserShow »

anelsol wrote: 12/08/2022 09:46 ali to je po meni na dugom štapu.
A sta nije na dugom stapu? HE Vranduk?

I onda kaze, privreda zivi na EP. Bolje da zivi i privreda, nego da EP pumpa novac gdje stranke zazele.
anelsol

#2796 Re: BiH energija

Post by anelsol »

zigzag wrote: 12/08/2022 10:20 A đe ti je? Video

crnogorski ronilački klub : đeronimo
Evo ga

https://youtu.be/dzyCUxIjVGU
anelsol

#2797 Re: BiH energija

Post by anelsol »

Sad su ugalj i termoelektrane pozeljni. Hoće li se oni naši gubitaši vratiti na zelenu granu? Nikad bolja prilika:

https://www.biznisinfo.ba/evropska-potr ... h-trziste/
GAU8

#2798 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by GAU8 »

mk ultra wrote: 04/02/2022 23:24 Ja da to uradim do sutra bi me iskljucili iz mreze i podnijeli krivicnu...

Na javnom objektu izvoditi radove bez dokumenta
Profesor montira panele licno na krovu javog objekta Fakulteta, bez dozvole, bez zastitne opreme, bez icega

Sta da je u toku radova neko se ozlijedio
Ko je pustio gradiliste
Ko je bilo sta??

Jah
Pardon, primjer elektrane :lol:

Kazem opet ima ljudi ima firmi koje su instalirale MW+
Ne uvodite dunđeraje da ne ispadne pita skuplja od teVsije.

Necu vise al nemojte ni vi
Ako nekoga nesto zanima odgovorit cu, samo nemojte okolo svegavam :lol:

Svaka ozbiljna elektro firma kojoj je struja primarni posao, sa referencama iza sebe moze raditi i solar
Samo od firmi kojima je struja strana ili su neka divlja DJL, bjezite. Velika je investicija.
Kakva je zakonska regulativa?
Da li postoji neka opcija mini tzv. balkonskih panela do 1kW?
Kojim pravilima podliježu oni?
mk ultra

#2799 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

GAU8 wrote: 14/08/2022 21:23
mk ultra wrote: 04/02/2022 23:24 Ja da to uradim do sutra bi me iskljucili iz mreze i podnijeli krivicnu...

Na javnom objektu izvoditi radove bez dokumenta
Profesor montira panele licno na krovu javog objekta Fakulteta, bez dozvole, bez zastitne opreme, bez icega

Sta da je u toku radova neko se ozlijedio
Ko je pustio gradiliste
Ko je bilo sta??

Jah
Pardon, primjer elektrane :lol:

Kazem opet ima ljudi ima firmi koje su instalirale MW+
Ne uvodite dunđeraje da ne ispadne pita skuplja od teVsije.

Necu vise al nemojte ni vi
Ako nekoga nesto zanima odgovorit cu, samo nemojte okolo svegavam :lol:

Svaka ozbiljna elektro firma kojoj je struja primarni posao, sa referencama iza sebe moze raditi i solar
Samo od firmi kojima je struja strana ili su neka divlja DJL, bjezite. Velika je investicija.
Kakva je zakonska regulativa?
Da li postoji neka opcija mini tzv. balkonskih panela do 1kW?
Kojim pravilima podliježu oni?
Kao i u svemu, nema nadleznosti :mrgreen:

Da ne pisem dodatno, ugl opcini je to kao da pravis nuklearku sa AZ5 gumbom, jako nesusretljivi. Tako da te tjeraju da budes ilegalan a da oni kazu mi to nismo znali sta oni rade.

Propala drzava dibidus.

Jedino da se ne desi kao u njemačku, da općina zabrani radi unistavanja fasade
Samo što kod nas ni to niko ne ne gleda
Propala država.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2800 Re: BiH energija

Post by Bobi »

Post Reply