Ukrajina

anelsol

#104001 Re: Ukrajina

Post by anelsol »

zilog wrote: 08/08/2022 08:56
anelsol wrote: 07/08/2022 22:58

Znam sve to, bilo je i kod nas isto, ali nekako je drugačije kada vidis te frajere koji vozaju bijesna kola sa ukrajinskim tablicama. Djeluju bezbrižno ko da se nista ne dešava u njihovoj zemlji. Tačno me je uhvatio neki bjes, kako ih nije sramota. Od danas boli me tuki za Ukrajinu.
Bas ce nam nedostajati tvoj razuzdani optimizam... :roll:
anelsol wrote: 25/02/2022 09:48 Teško je reći bilo šta nakon prvog dana invazije, ali moj dojam je da se Ukrainci nisu nešto posebno motivisani za borbu. Kolone ruskih vozila prolaze ulicama a ovi ih snimaju. Treba imati u vidu da je Ukraina ogromna teritorija, i da ima 40 miliona stanovnika. Ako nisu u stanju imati pola miliona vojnika spremnih za borbu onda jebaji ga. Plus imali su osam godina da se pripreme. Džaba ti sva tehnika ako vojska nije motivisana.
anelsol wrote: 02/03/2022 11:05 Moj zaključak je da će Rusi okupirati Ukrajinu. Ne tako lako kako su mislili, ali ovakav ishod je nažalost neminovan. Međutim to definitivno nije kraj. Slijedi dugotrajan gerilski rat jer Ukrajinci su pokazali da neće tek tako odustati, i to je najgori scenario za Rusiju. Imam osjećaj da je Afganistan mačiji kašalj u odnosu ma ono šta Ruse čeka u narednih nekoliko godina u Ukrajini.

anelsol wrote: 10/06/2022 22:15 Ja ne mogu da shvatim kako Rusi na bilo kom dijelu ratišta mogu biti brojčano veći u odnosu na ukrajinske snage. Negdje sam pročitao da ukrajina ima oko 7 miliona vojno sposobnog stanovništa ( od 18 do 50 godina). Ako je ovaj podatak tačan, a ima mi smisla jer ukrajina ima 40 miliona stanovnika, kako ih Rusi bilo gdje, pa i u Donbasu mogu brojčano nadjačati?
Procjena o padu Ukrajine je bila pogrešna. Haj mi reci na početku invazije kada su Rusi izvršili desant na Hostomel i krenuli sa kilometarskim kolonama iz nekoliko pravaca da 90 % forumaša nije bio mišljenja da će Ukrajina brzo pasti.

O broju vojnika u Ukrajini i dalje sam istog stava. Ako je Armija BiH imala 200 000 vojnika, a eto Ukrajina sa dvadeset puta više stanovnika ima duplo više onda tu nešto nije u redu.
drug_profi

#104002 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Baratas neuporedivim brojevima.
Ukrajina ima 7 miliona vojnosposobnih.
A ima oruzja i opreme za milion.
Treba li joj 7 miliona vojnika? Šta će jesti, gdje spavati, ko ce im platu davati?
Ko će umjesto njih u privredi raditi, proizvoditi, dostavljati?
Treba li u vatru gurati one koji nemaju hrabrosti ni odlucnosti, pa ni fizicke mogucnosti za tako nesto?
Od 7 miliona vojnika na silu je uvijek bolje imati milion dobrovoljaca. I to je to.
Ukrajini da treba vise vojnika provodila bi siru mobilizaciju. Sad za sad im je dovoljno.
Zumbul2

#104003 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Ja pročitah otpuštena vodeća 3 generala, a neko je ovde napisao 6.
lajkujMe

#104004 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Kinzali
sumirprimus

#104005 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe

#104006 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

E pocela se Ruska vojska buniti

Kherson, Ruski vojnici pricaju kako nema dovoljno hrane, vode i municije.
Super sto su dosla znacajna pojacanja ali dzaba ako ne mozes da ih hranis, napojis i das im municije da bi se borili.
Zbog rusenja Mostova svaki gubitak znaci da ce proci dugo vremena prije nego namire stetu.

Takodjer govore kako je lokalna populacija izrazito neprijateljska i odaju polozaje ZSU
toska

#104007 Re: Ukrajina

Post by toska »

Nije svaki rat isti, a niti je naš mjerilo za druge.

ako je iz našeg ugla mobilizacija u Ukrajini nepotpuna, sa nekih 600k ljudi, šta onda reći za rusku, do 200k plus pobunjenici, a Rusija 140 miliona stanovnika.
bilo bi razumljivo da Rusima ide, ali ne ide.

ovdje rat vodi i presuđuje pobjede ili poraze snaga artiljerije, pješadija je manje bitna.
Last edited by toska on 08/08/2022 14:03, edited 1 time in total.
lajkujMe

#104008 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Eto s kim mi imamo posla, cak i ovi domaci rusofili trebali bi sad nekad da se useru u gace.

Budu li izlozili reaktore vazduhu i izazovu meltdown apsolutno nije bitno gdje puse vjetar jer ce radijacija izlaziti sedmicama a mozda i mjesecima u tom periodu vjetar ce mijenjati smjer nekoliko puta pa ce ozraciti i Ukrajinu i Rusiju i Zap Europu i nas ovdje na balkanu i Turke itd itd.

Jedini nacin da se zaustavi sirenje je akcija kao u Chernobilu uz par hiljada dobrovoljaca koji su spremni umrijeti
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#104009 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

sumirprimus

#104010 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image
sumirprimus

#104011 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zilog

#104013 Re: Ukrajina

Post by zilog »

anelsol wrote: 08/08/2022 13:31
Spoiler
Show
zilog wrote: 08/08/2022 08:56 Bas ce nam nedostajati tvoj razuzdani optimizam... :roll:
Procjena o padu Ukrajine je bila pogrešna. Haj mi reci na početku invazije kada su Rusi izvršili desant na Hostomel i krenuli sa kilometarskim kolonama iz nekoliko pravaca da 90 % forumaša nije bio mišljenja da će Ukrajina brzo pasti.
O broju vojnika u Ukrajini i dalje sam istog stava. Ako je Armija BiH imala 200 000 vojnika, a eto Ukrajina sa dvadeset puta više stanovnika ima duplo više onda tu nešto nije u redu.
Ni u ARBiH u oktobru '92. nije imala 200.000 vojnika, nego mnogo kasnije.
Da si boravio na temi, procitao bi, kada se raspravljalo, o trenutnom besmislu guranja milion-dva vojnika pod ruske rakete i granate. Ni Rusi, ovo sada sto zauzimaju, ne cine to jurisanjem hiljada vojnika, nego oranjem prostora sa par desetaka hiljada granata, dok ne pobiju sve, ili natjeraju na povlacenje. Sta mislis, kakav bi rezultat bio, da se na taj prostor ubaci jos vojske, slabo obucene i bez adekvatne artiljerijske podrske?

Sto se tice ukrajinskih tablica, sve dok iz tih auta ne vise ukrajinske zastave, u tim autima moze biti bilo ko. Na osnovu toga donositi zakljucke o ratu i Ukrajini, je vrhunac licemjerja. Opet, da si bio tu, procitao bi citav niz patriotskih primjera. Recimo o perspektivnim sportistima, koji su izabrali ostati u Ukrajini, a neki su, taj ostanak, cak i glavom platili.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#104014 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

On samo zeli da malo opravda agresora.
geralt

#104015 Re: Ukrajina

Post by geralt »

zilog wrote: 08/08/2022 14:51
Spoiler
Show

Da si boravio na temi, procitao bi, kada se raspravljalo, o trenutnom besmislu guranja milion-dva vojnika pod ruske rakete i granate. Ni Rusi, ovo sada sto zauzimaju, ne cine to jurisanjem hiljada vojnika, nego oranjem prostora sa par desetaka hiljada granata, dok ne pobiju sve, ili natjeraju na povlacenje. Sta mislis, kakav bi rezultat bio, da se na taj prostor ubaci jos vojske, slabo obucene i bez adekvatne artiljerijske podrske?

Sto se tice ukrajinskih tablica, sve dok iz tih auta ne vise ukrajinske zastave, u tim autima moze biti bilo ko. Na osnovu toga donositi zakljucke o ratu i Ukrajini, je vrhunac licemjerja. Opet, da si bio tu, procitao bi citav niz patriotskih primjera. Recimo o perspektivnim sportistima, koji su izabrali ostati u Ukrajini, a neki su, taj ostanak, cak i glavom platili.
Armija BiH je na kraju rata na vrhuncu snage imala efektivnih oko 100 000 vojnika, jer je toliko bilo oruzja za njih. Broj iznad vole ponavljati njeni neprijatelji u pricama kako su se uspjesno nosili sa stotinama hiljada dzihadlija.

Da ih je opremala po istom standardu opreme po kojem Ukrajina oprema svoje, ne bi ih imala ni 1000. Ogranicavajuci faktor u oba slucaja je obuka, oruzje i oprema, ne ljudstvo.
drug_profi

#104016 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Kod nas su momci bez obuke uzimali lovare i isli na liniju. Obuku prosli gledajuci holivudske filmove. Ginuli ko muhe.
Besmislene smrti i ojađene familije.
Zumbul2

#104017 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

tovarish

#104018 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

E jes' i potraj'o. Lako je bilo bubat po Siriji, kurac će po Ukrajini.
drndalo

#104019 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

A_A_AKCIJA wrote: 01/08/2022 23:24
Zanimljivo je da je dosta toga korišteno u ratovima 90ih, što govori o kvaliteti opreme.

U hrvatskoj vojsci su imali jedinicu Urazumitelji, u kojoj je bila baterija M115 haubica od 203 mm.

Isto tako, M1, popularni Long Tom 155mm je dočekao devedesete.

U našem ratu se koristila samohodna haubica M36 90 mm, izvorno zamišljena kao lovac tenkova.

Na početku rata u Tuzli su ostali M47 Patton tenkovi, za koje znam da su osposobljeni, ali ne i da su korišteni.

M2 Browning je ostao pojam za PAM.

Inače, većina aviona u filmovima poput Neretve, Sutjeske... su P47 Thunderbolt i u filmovima 'glume' Focke Wulf FW190, jer su mu dosta slični.
Tesko da je igdje bio P47. U partizanskim filmovima mahom su "glumili" Soko 522 & Kraguj od aviona...
tovarish

#104020 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/rog ... /220808090

Šta gluposti navalja. Svaka mu je za šamara.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#104021 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

geralt wrote: 08/08/2022 15:19

Armija BiH je na kraju rata na vrhuncu snage imala efektivnih oko 100 000 vojnika, jer je toliko bilo oruzja za njih. Broj iznad vole ponavljati njeni neprijatelji u pricama kako su se uspjesno nosili sa stotinama hiljada dzihadlija.

Da ih je opremala po istom standardu opreme po kojem Ukrajina oprema svoje, ne bi ih imala ni 1000. Ogranicavajuci faktor u oba slucaja je obuka, oruzje i oprema, ne ljudstvo.
:thumbup:

i ne poredite više...nema smisla...mi do kraja rata nismo imali opreme da svaki vojnik ima lično naoružanje, već su se ljudi na straži mijenjali na puškama
saimidin

#104022 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Dobro pojasnjenje dosadasnjeg toka sukoba I pomoci iz usa za UA

Jedino ostaje pitanje do kada su ukrajinci spremni cekati oruzje za kontru, koje doci nece

Ova strategija usa u kratkom roku se ne slaze sa zeljom UA da poderu orke sad I odmah

anelsol

#104023 Re: Ukrajina

Post by anelsol »

Spoiler
Show

Pratio sam temu od početka i znam šta se pisalo. Nisam napisao da sam vidio samo automobile sa ukrajinskim tablicama nego i vojno sposobne momke, i to barem njih dvadesetak (čitaj dezertere), zato ubuduće to "vrhunac licemjerstva" nemoj da potenciraš, osim ukoliko dezerterstvo smatraš pohvalnom pojavom. Upravo zbog momaka koji si nesebično ginuli u Mariupolju, Harkivu Buči i ostalim ratištima, ti koje sam vidio na moru su mi se zgadili. Onaj momak što je digao sebe i most u Hersonu je nešto što je nevjerovatno. U revoltu sam napisao da ako njih boli neka stvar za Ukrajinu onda boli i mene.

Da se razumijemo i prema našim dezerterima imam isti osjećaj gađenja jer su za mene ti ljudi samo dno. Dok je moj rahmetli otac krvario po ulicama Mostara, Prenju,Treskavici u to vrijeme su mi prvi rođaci živjeli na socijali u Njemačkoj, pa nam poslje pričali kako im je bilo teško. Nikada im to oprostiti neću. Takvih je nažalost bilo na hiljade.

Slažem se da se rat u Ukrajini i kod nas ne mogu baš uporediti, kao sto je neko naveo, ali ako misle osloboditi ono što su Rusi zauzeli trebat će im puno više i vojnika nego što sada imaju na terenu.

Za operaciju Bagration, koja je doduše obuhvatala prostor od Balitika do Ukrajine Sovjeti su angažovali 2,5 miliona vojnika, pa ako Ukrajinci misle oslobađati okupirane dijelove morat će napraviti operaciju koja će obuhvatiti ako na cijelu, onda veći dio sadašnjeg fronta a za to im treba puno više pješadinaca, logističara, artiljeraca, tenkista a bogami i mts-a nego štosada imaju.
Last edited by anelsol on 08/08/2022 17:40, edited 2 times in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#104024 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

de ba budite realni...ratuju protiv Rusije....i Srbiji je trebalo 3-4 godine da isprazni magacine JNA i prne
geralt

#104025 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Uhapsena grupa placenika iz "LNR" koji su infiltrirani u Kijev da vrse atentate. Navodno im obecano po $100-150 000, usli iz Bjelorusije.

Post Reply