Ukrajina

madner

#103851 Re: Ukrajina

Post by madner »

sumirprimus wrote: 06/08/2022 21:29
Zanimljiv tred. Znaci ipak je bilo i odbijanje maredjemja u lisicnjaku.
Slava Ukrjaini, al najveca slava Armiji BIh care moj, :bih:
Nema to veze sa odbijanjem naredjenja, nego sto jedinica postane zbog gubitaka beskorisna, bez obzira na pojacanja.

UA sta radi u Donbasu je postavlja ljude pod cekic, da dobije vrijeme. Rekao sam da je slanje pojacanja da se odrzi SD bila greska, najbolje jedinice su tu izgubile snagu. Malo su kilometara izgubili, ali UA je po meni pjesadijski slabija nego prije dva mjeseca.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#103853 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

Trose i Ruse tako. Da su se povukli sva ruska sila bi bila neokrznuta i kompletna na novim linijama koje su mozda povoljnije za napadaca. Sta onda? Opet povlacenje ili borba?

Protiv ovolike kolicine artiljerije nema dovoljno dobrih odbrambenih polozaja i taktika.
sumirprimus

#103854 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

madner

#103855 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#103856 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Čitalac wrote: 06/08/2022 13:50 Oleksej Danilov iz Odbora za nacionalnu sigurnost i odbranu poručuje građanima koji traže ofanzivu ukrajinskih snaga da budu strpljivi i da ne slušaju „eksperte“.
The military knows their business, they know when they need to start, and most importantly, how quickly, how to do a useful thing for our country with as few losses as possible: to liberate our territories from the occupier.
According to the Secretary of the National Security and Defense Council, the so-called "sofa" experts do not have information about the real situation.
At the same time, Danilov reminded that Kyiv, Chernihiv and Sumy regions had already been liberated from the occupiers. He stressed that "you need to be patient and see it all with your own eyes."
:thumbup:

To je to. 8-)
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#103857 Re: Ukrajina

swanfilter wrote: 06/08/2022 14:21
Spoiler
Show
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 05/08/2022 23:27

E, ali smo mi imali hodze, fratre i popove, i da ne zaboravim - lopove. :oops: :lol:

Boga mi, kod nas u Krajini lijepe cure su herojski ginule. Jedne, Srpkinje, od istih tih zvjerski mucene ...
Nejasna mi ova tvoja recenica. Ko je koga mucio? :?:
Ima Bosne_Bice Bosne

#103858 Re: Ukrajina

Bernardinac wrote: 06/08/2022 17:30
Spoiler
Show
geoxx wrote: 06/08/2022 14:09

Jesi dosadan jebote zivot. Ako vec nemas pojma o vojsci, a nemas, de barem procitaj sta o historiji ratovanja, pa da vidimo kako to generalno prolaze ratovi gdje je ovakav nesrazmjer u moci. Dobro ti covjek rece, ne ratuju sa Eritrejom. Oni bi kontraofanzivu nakon pet mjeseci. Cime?
Najvece smece su mediji koji prave senzacije oko donacija pet americkih haubica i slicno, pa se dobije dojam da se ovi guse u oruzju, a realno im stotine treba za bilo sta konkretno.
Ja ne znam šta pojedinci očekuju od Ukrajinaca?
Da izginu listom, možda?
UA usvaja NATO doktrinu a to će potrajati.
NATO doktrina je ona koja je sprovela Oluju u HR.
Trebalo je dosta vremena HRV da se dođe do toga a UA će možda trebati i više jer je na drugoj strani Ruska vojska.
Sve što gledamo je priprema za nešto što će doći u budućnosti. Logistički, to je veliki izazov za cijeli Zapad.
Radi se sistematično i još se uči.
Obuke traju a oružje će dolaziti.
Nerealno je očekivati da se Rusi pobjede ove godine i u nekom jurišu.
Pametniji i kvalifikovaniji od nas razmišljaju kako će se i kada to desiti.
Do tada smanjiti euforiju kada vidimo da je uništeno nešto kod rusa jer oni još imaju dosta "materijala" ljudskog i tehiničkog, a i smanjiti neka velika očekivanja u vezi brze pobjede Ukrajine.
Najbitnije je da Ukrajina ima snage, volje i oružja za otpor a prevaga na njihovu stranu će doći.
USA i NATO rade na tom scenariju a to će potrajati.
:thumbup:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#103859 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 06/08/2022 22:54
swanfilter wrote: 06/08/2022 14:21
Spoiler
Show

Boga mi, kod nas u Krajini lijepe cure su herojski ginule. Jedne, Srpkinje, od istih tih zvjerski mucene ...
Mislim da je riječ o doktorici, pravoslavske vjeroispovjesti pripadnici ARBiH koju su zarobili i na kojoj su se danima iživljavali i ponižavali je. Na kraju su natjerali neko djete daa puca u nju.
SanskiBiser

#103860 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

arman1 wrote: 06/08/2022 23:14

Mislim da je riječ o doktorici, pravoslavske vjeroispovjesti pripadnici ARBiH koju su zarobili i na kojoj su se danima iživljavali i ponižavali je. Na kraju su natjerali neko djete daa puca u nju.

Pokrsti covjek mrtav hladan rahmetli Karmenu od majke Vasvije i oca Velida...e svasta :roll:

Image
Ima Bosne_Bice Bosne

#103861 Re: Ukrajina

Poznat mi taj slucaj. Radi se o medicinskoj sestri, Bosnjakinji, a ubica je oslobodjen jer je u to vrijeme kada je izvrsio zlocin bio maloljetan. :(
Ima Bosne_Bice Bosne

#103862 Re: Ukrajina

SanskiBiser wrote: 06/08/2022 23:30

Pokrsti covjek mrtav hladan rahmetli Karmenu od majke Vasvije i oca Velida...e svasta :roll:

Image

Da, da, nju su zvijerski mucili i ubili, a das niko nije osudjen. :( :evil:
toska

#103863 Re: Ukrajina

Post by toska »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 06/08/2022 23:42 Da, da, nju su zvijerski mucili i ubili, a das niko nije osudjen. :( :evil:
zločin je dobro dokumentovan i procesuiran, učestovale su 3 žene iz nekog srpskog “Fronta žena”, maloljetnik je dokrajčio
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ile-413598

"Za ovaj zločin pred Kantonalnim sudom u Bihaću osuđene su pripadnice "Fronta žena Petrovac" Bora Kuburić i Radmila Banjac, na kazne zatvora u trajanju od po četiri godine, ali im je Vrhovni sud Federacije BiH 2016. godine kazne zatvora smanjio na po tri godine. Tri godine za mučenje, unižavanje ranjenog djeteta, zlostavljanje, silovanje trnjem, urezivanje krsta na čelo i leđa? Da, tri godine!

Šta je sa onim dječakom, koji je ispalio rafal smrti u Karmen?

Dječak se zove Veselko Đukić. On je ubio Karmen Kamenčić i nije procesuiran jer je u vrijeme kada je počinio ubistvo bio maloljetan. Imao je 16 godina. Ubica je danas slobodan čovjek.

Šta je sa onom ženom-monstrumom, koja je rukovodila zlom u selu Radiću i koja je bila na čelu Fronta Žena Petrovac?

Žena se zove Ranka Tomić, bila je u bjekstvu, ali je na kraju, a kraj je bio ovih dana, na kraju osuđena na pet godina zatvora u Srbiji. I to je to?! Pet godina za organizovano mučenje i ubistvo ranjenog djeteta?"
---------------------------------
primjer razlike "među stranama", iako samo jedno ubistvo ovako nešto je nezamislivo sa bosanske strane.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#103864 Re: Ukrajina

Post by Truba »

https://avaz.ba/globus/svijet/763543/nj ... alnu-pomoc

Njemacki pakasi i ukrajinske izbjeglice
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#103865 Re: Ukrajina

Post by Truba »

geoxx wrote: 06/08/2022 14:09

Jesi dosadan jebote zivot. Ako vec nemas pojma o vojsci, a nemas, de barem procitaj sta o historiji ratovanja, pa da vidimo kako to generalno prolaze ratovi gdje je ovakav nesrazmjer u moci. Dobro ti covjek rece, ne ratuju sa Eritrejom. Oni bi kontraofanzivu nakon pet mjeseci. Cime?
Najvece smece su mediji koji prave senzacije oko donacija pet americkih haubica i slicno, pa se dobije dojam da se ovi guse u oruzju, a realno im stotine treba za bilo sta konkretno.
Da izginu listom, možda?
Trebalo je dosta vremena HRV da se dođe do toga a UA će možda trebati i više jer je na drugoj strani Ruska vojska.
Sve što gledamo je priprema za nešto što će doći u budućnosti. Logistički, to je veliki izazov za cijeli Zapad.
Do tada smanjiti euforiju kada vidimo da je uništeno nešto kod rusa jer oni još imaju dosta "materijala" ljudskog i tehiničkog, a i smanjiti neka velika očekivanja u vezi brze pobjede Ukrajine.
Najbitnije je da Ukrajina ima snage, volje i oružja za otpor a prevaga na njihovu stranu će doći.
Jaro izvini ovo je suplja

Sta su 8 godina usvajali od 2014.??

Ukrajina je naguzena sa svih strana a ponajvise od engleza...imati manijaka na granici a koketirati sa engelzima i amerima...
Eto im tamo
Kome je susjed ludjak tome je stranac gospodar
drug_profi

#103866 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Komedija
S tim da je ova druga eksplozija loma dramatizovana sa CGI,
Ima Bosne_Bice Bosne

#103867 Re: Ukrajina

toska wrote: 06/08/2022 23:54
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 06/08/2022 23:42 Da, da, nju su zvijerski mucili i ubili, a das niko nije osudjen. :( :evil:
zločin je dobro dokumentovan i procesuiran, učestovale su 3 žene iz nekog srpskog “Fronta žena”, maloljetnik je dokrajčio
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ile-413598

"Za ovaj zločin pred Kantonalnim sudom u Bihaću osuđene su pripadnice "Fronta žena Petrovac" Bora Kuburić i Radmila Banjac, na kazne zatvora u trajanju od po četiri godine, ali im je Vrhovni sud Federacije BiH 2016. godine kazne zatvora smanjio na po tri godine. Tri godine za mučenje, unižavanje ranjenog djeteta, zlostavljanje, silovanje trnjem, urezivanje krsta na čelo i leđa? Da, tri godine!

Šta je sa onim dječakom, koji je ispalio rafal smrti u Karmen?

Dječak se zove Veselko Đukić. On je ubio Karmen Kamenčić i nije procesuiran jer je u vrijeme kada je počinio ubistvo bio maloljetan. Imao je 16 godina. Ubica je danas slobodan čovjek.

Šta je sa onom ženom-monstrumom, koja je rukovodila zlom u selu Radiću i koja je bila na čelu Fronta Žena Petrovac?

Žena se zove Ranka Tomić, bila je u bjekstvu, ali je na kraju, a kraj je bio ovih dana, na kraju osuđena na pet godina zatvora u Srbiji. I to je to?! Pet godina za organizovano mučenje i ubistvo ranjenog djeteta?"
---------------------------------
primjer razlike "među stranama", iako samo jedno ubistvo ovako nešto je nezamislivo sa bosanske strane.
Hvala. :thumbup:
Nisam znao da je neko osudjen, osim da je maloljetnik ubica oslobodjen. 8-)
Bernardinac

#103868 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Black swan wrote: 07/08/2022 01:05
Da izginu listom, možda?
Jaro izvini ovo je suplja

Sta su 8 godina usvajali od 2014.??

Ukrajina je naguzena sa svih strana a ponajvise od engleza...imati manijaka na granici a koketirati sa engelzima i amerima...
Eto im tamo
Kome je susjed ludjak tome je stranac gospodar
Pokušali transformaciju države i vojske gdje su ruski agenti švrljali i sjedili u svakom ćošku i podmetali nogu.

Ako hoćeš rasturit prozapadnu Ukrajinu od strane Rusa ili bilo koju drugu državu (npr. BIH) onda na vlast dovedeš svoje ljude koji će raditi za ruski interese.

Što je država u većem haosu i korupciji to je pogodnija meta za tuđi ekspanzionizam. U ovom slučaju ruski.

Ukrajina se još nije riješila tog malignog tumora.
Nakon što su im CIA- ljudi zaduženi za borbu protiv ruskih agenata i pomagača došli na "teren" nešto se ipak događa.

A što se tiče koketiranja sa zapadom to ti je kao kada se moja komšinica Zineta(čitaj Rusija) naljuti na mene što neću sa njom jer ja MIRCAM sa nekom u Njemačkoj i hoću da pobjegnem iz svog sela na zapad, zaposlim se, radim, kupim bmw, godišnje dođem kući, dadnem 100 eura malom Nurki.

Moj MIRC :D, život, moj izbor, s kim ću i kako ću.
geralt

#103869 Re: Ukrajina

Post by geralt »

AliceInChains wrote: 06/08/2022 14:42
geralt wrote: 06/08/2022 14:14 Ukrajinci ostvaruju defanzivne pobjede svakog dana, samo se one ne vide na mapi. Ima li Rusa u Slavjansku i Kramatorsku? Odesi? Harkivu?

Iako se slazem da im treba neka znacajna ofanzivna pobjeda i to uskoro, vjerujem da je i u Ukrajini malo opao moral.
Niko ne osporava Ukrajinske uspjehe. Ovdje se izgleda treba ponavljati kao papagaj, pa da neki shvate. Stvara se dojam kroz medije i (Twitter)postove da će Rusi sutra nužno braniti svoju granicu. A stvarnost drugačija.

Ponekad valja proslijediti informacije, kao sto je i @lajkuj u skorije vrijeme počeo, pa da se tad kad i dozna stvarno stanje, a ne uglavnom o pojedinačnim frontama/ punktovima, koje su Ukrajinci uspješno oslobodili ili odbranili.

I ozbiljno receno, ako zapad zna, da je slamanje Ukrajinaca od strane Rusa neizbježno, i da ovdje ustvari nema nikakve fajde za Ukrajince bez dogovora, samo da bi oslabili Ruse na grbači tih istih Ukrajinaca, onda im mamicu, prvenstveno radi civila i na jednoj i na drugoj strani.

Pa neka ovdje pojedini neandertalci počnu etiketirati.

Osim ako su spremni i planiraju pomagati Ukrajincima sa svojim silnim vojskama, u šta sumnjam. Ali bi se u tom slučaju rado svima pojedinačno ispričavao.
Da li ti stvarno mislis da se ruska ekonomija moze uspjesno takmiciti u proizvodnji oruzja sa 30x jacim ekonomijama?

I ne, nije pretjerivanje. Sama Amerika ima 15x jacu ekonomiju od Rusije. Ovaj rat se moze zavrsiti na samo jedan nacin, a to je poraz Rusije.
Zumbul2

#103870 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Zumbul2

#103871 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

NE u Zaporožju prilično oštećena, jedan reaktor ugašen. Traži se pristup UN.
emirolini

#103872 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Vide se paterni mucenja zatvorenika, identicno kod cetnika i kod rusistickih cetnika, isti okot, ocito.

Jedan su-cetnik manje.

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#103873 Re: Ukrajina

Post by pici »

Podijeljena i demoralizirana ruska vojska suočava se s nezamislivim - porazom na jugu Ukrajine, piše britanski The Times.

Ruska vojska poslala je na južno ratište tisuće vojnika kako bi odgodila ili spriječila ponižavajuć poraz, preraspoređujući ljudstvo iz Donbasa kako bi pojačala snage ranjivo presječene širokom rijekom Dnjepar. S pojačanjima ruske snage na tom području sada broje više od 25.000 ljudi, prema podacima ukrajinskih obavještajaca. Devet ruskih borbenih grupa, svaka s 500 do 800 ljudi, prebačene su tamo iz Donbasa i s Krima.

"Boris Johnson nam nažalost nije dao rakete duljeg dometa jer bi ih pogodili već na putu", govori jedan od zapovjednika 28. motorizirane brigade za britanski The Times. "Ali, imamo mi iznenađenje za Ruse", dodaje.

Više od 10.000 ruskih vojnika trenutno se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra, odvojeno od svojih opskrbnih linija s rijekom širokom kilometar i pol i tri mosta od kojih su dva onesposobljena raketnim sustavom Himars.

Kako piše Times, četiri rijeke oko grada Mikolajiva čine okosnicu bitke za ukrajinski jug. Neprijatelja su, kažu, namamili najavama protuofenzive, evakuacijama tog područja i polaganim, ali sigurnim guranjem prve linije na istok.

"Nemamo nagomilanu artiljeriju kao Rusi pa smo prisiljeni napredovati u malenim skupinama, oprezno. Prvi idu naši timovi za izviđanje te zauzmu promatračke pozicije. Potom dolazi naša pješaštvo kako bi ih osigurala. Ulazimo sve dublje, a oni nas prate. Mi smo poput čekića koji napravi rupe u zidu. Teško je izgraditi utvrđenja pa radije preuzimamo ruska", ispričao je Timesu zapovjednik, koji se predstavio nadimkom Hulk.

Sve odvažniji napadi
Ukrajinski napadi postaju sve odvažniji, podsjeća The Times. U srpnju se tako jedna skupina snimila kako ulazi u Herson, od početka rata u ruskim rukama, upada u zgradu i oslobađa pet ukrajinskih zarobljenika koje su ruski vojnici držali radi otkupnine.

Upravo su njihove penetracije ruske prve linije, razvučene 320 kilometara prema Mariupolju, te koje su prisilile Kremlj da pogleda prema jugu. Ipak, većina ljudstva povučena iz Donbasa je u padobranskim napadačkim skupinama, prema riječima savjetnika predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksija Arestoviča, pa se čini da Rusi imaju vlastite planove o okruživanju grada Mikolajiva iz smjera sjeverozapada. Ako je njihov plan Odesa, jedini put je most kroz Mikolajiv, kaže Times.

Ruska pojačanja već zauzimaju pozicije oko grada. "Ruska 305. brigada, zovemo ih Vešmašinska brigada jer su ispraznili Irpin, upravo je stigla na front, kaže drugi član posebne ukrajinske jedinice kraj Mikolajiva The Timesu.

Optimizam ukrajinske vojske na jugu, iako opipljiv, razvodnjen je dijelom razaranjem koje se svake noći događa u Mikolajivu i zbog vijesti o paklu u kojem se nalaze njihovi suborci pod ruskim raketiranjem u Donbasu. "To su ogromne topničke snage, moramo ih shvatiti ozbiljno", kaže Hulk čiji je brat zarobljen na istoku i zatvoren blizu Olenivke. Prošli tjedan Rusi su rekli da je ondje ubijeno 50 ukrajinskih vojnika u, kako tvrde, ukrajinskom udaru. Međutim, satelitske slike upućuju na to da su Rusi tamo iskopali grobove prije eksplozije. Kijev zato optužuje Moskvu da pokušava zataškati masakr ukrajinskih zarobljenika. "Znam da je bio živ prije eksplozije. Sada više ne znam što je s njim", kaže Hulk.

Pontonski mostovi
Nova ruska ofenziva ovdje se oslanja na opskrbu preko Dnjepra. Videozapisi objavljeni na ruskim kanalima na društvenim medijima pokazuju kako se pontonski mostovi utovaruju na zastarjele kamione KRAZ-255 iz 1980-ih, vjerojatno preuzete iz starih sovjetskih skladišta. Satelitske fotografije pokazuju Ruse kako vuku zalihe preko široke rijeke, ali pontonci nisu zamjena za cestovne mostove, kažu stručnjaci.

"Ne možete pontonom kompenzirati četverotračni most na autocesti, pa makar stavili četiri pontona jedan do drugoga. To je nešto što su Rusi stvarno pogrešno procijenili kada su odlučili prijeći Dnjepar", smatra Oleksij Melnjik, umirovljeni pukovnik i direktor centra Razumkov, ukrajinskog think tanka.

Trajektni prijelaz je spor i ne bi omogućio ruskim snagama da reagiraju ili se brzo povuku u slučaju ukrajinske ofenzive, dodaje. Međutim, gradnja punog pontonskog mosta bila bi riskantna. "Posebno sada s ukrajinskim kapacitetima za precizne udare. Jedna je stvar uništiti betonski most, za što je trebalo osam projektila. Potreban je samo jedan udarac u pontonski most i gotovo je."

Ukrajinski precizni Himarsi, opremljeni projektilima s dometom od 85 kilometara, gađaju ruska skladišta oružja i pojačanja daleko iza prve crte. U nedavnom napadu potpuno je uništen vojni vlak od 40 vagona krcat streljivom i opremom. Također su nagrizli i rusku protuzračnu obranu. To je ukrajinskim zračnim snagama omogućilo više letova iznad tog područja, što je kulminiralo onim što su promatrači opisali kao "ogroman napad" na neprijateljske položaje u regiji Herson. "Mislim da orkama već fali sustava protuzračne obrane jer su ih Himarsi ‘pojeli‘, napisao je Sergej Naumovič, ukrajinski vojni bloger, koristeći pogrdnu riječ za ruske vojnike u Ukrajini. "Ovo je prvi tako veliki zračni napad Ukrajine na ove položaje."

Stiješnjena između velikih rijeka i mora, čini se da je fragmentirana ruska vojska u ranjivoj poziciji. Putinov politički kapital ne može si priuštiti gubitak Hersona, jedinoga grada koji je okupiran netaknut, ali držanje zapadne obale Dnjepra moglo bi završiti katastrofalnim porazom. "Moskva ima dva izbora", rekao je Hulk. "Odmah se povući ili gledati kako njihovi ljudi plivaju nazad."
Ovo sad sto su rusi uradili, prebacivanje snaga iz donbasa na ratiste oko hersona je prekretnica rata.Sad samo pametno i rusi su slomljeni.Artijerija nece nista znaciti kad se iz vise pravaca probije linija i krene prema istoj.To ce biti nevidjena bjezanija.
jednonogi_Jack

#103874 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Ali napisi da ce to, ako se desi, potrajati jos dugo, jer pojedini neandertalci na osnovu ovakvih tekstova steknu dojam da ce Ukrajinci za dva dana izaci na rusku granicu.
lajkujMe

#103875 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Grafik
Spoiler
Show
Ovo je bolilo
Post Reply