Ukrajina
-
lajkujMe
#102551 Re: Ukrajina
Dovlace jos naoruzanja ovaj put MLRSove stare minimalno 41 godinu (zadnji ovakav proizveden 1981)
-
lajkujMe
#102552 Re: Ukrajina
U Borovu tesko poklopljena Ruska vojska, ono sto je prezivjelo povuklo se do Kupijanska
I odavde se povukli
Prema svemu sudeci AFU vrsi neka dejstva sjevero-Zapadno od Izuma gore kod Chalovske zato Rusi povlace iz reona Izum prema gore da zaustave Ukrajince

-
toska
#102553 Re: Ukrajina
sama letjelica ne bi trebala predstavljati problem za Rusiju, ako ne znaju ima Ali-ex.
stvar je vjerovatno u ON glavama i još vjerovatnije u projektilima, malenim, laganim, preciznim,
e to je već previše zahtjevno za Ruse
MAM (Smart Micro Munition)
https://en.wikipedia.org/wiki/MAM_(Smar ... _Munition)

-
lajkujMe
#102554 Re: Ukrajina
VB sankcionisala sopstvenog drzavljanina
Tj Graham Phillips ratnog zlocinca i promotera Ruske propagande i smetlja.
Tj Graham Phillips ratnog zlocinca i promotera Ruske propagande i smetlja.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#102555 Re: Ukrajina
izdajnik ljudskog roda i civilizacije, demokratije, ljudskih prava
rusija je neprijatelj bih i svako ko podrzava rusiju je izdajnik
neutralnost i objektivnost = podrska rusiji
- jednonogi_Jack
-
Nebozemlja
#102557 Re: Ukrajina
Objektivnost je, znaci, nepozeljna i smatra se izdajom?japin_mutapi wrote: ↑26/07/2022 13:46izdajnik ljudskog roda i civilizacije, demokratije, ljudskih prava
- djugum
#102558 Re: Ukrajina
U borbi dobra i zla nema mjesta tkz. objektivnosti. Objektivnost se zloupotrebljava za propagandu.Nebozemlja wrote: ↑26/07/2022 14:00Objektivnost je, znaci, nepozeljna i smatra se izdajom?japin_mutapi wrote: ↑26/07/2022 13:46
izdajnik ljudskog roda i civilizacije, demokratije, ljudskih prava
-
kox
#102559 Re: Ukrajina
Ne vidim kako objektivnost može biti izdajajapin_mutapi wrote: ↑26/07/2022 13:46izdajnik ljudskog roda i civilizacije, demokratije, ljudskih prava
Čovjek jednostavno griješi i donosi pogrešne zaključke što ga ne čini izdajnikom. A treba pročitati ono što on piše u situaciji u BiH pa i pročitati nešto iz njegove biografije, i iz toga je savršeno jasno da nije izdajnik nego samo jako loš vanjskopolitički wannabe analitičar.
-
toska
#102560 Re: Ukrajina
krene sa Ukrajinom i onda zareda sve sukobe na planeti sa osvrtom na BiH, bučkuriš od teksta.
ništa tu nema za pročitati, ni za objektivne, džaba nas navukoste na čitanje
-
zigzag
#102561 Re: Ukrajina
Pa nije nepismen i neobrazovan čovjek.
Onaj ko ima mrvicu mozga treba da je na sve načine protiv osvajačke Rusije. Nema lažne objektivnosti kada se aktivirao režim sa srednjovjekovnim načinom razmišljanja.
Ja ću doći u drugu suverenu državu popaliti, pobiti i od sutra je to Rusija.
Onaj ko ima mrvicu mozga treba da je na sve načine protiv osvajačke Rusije. Nema lažne objektivnosti kada se aktivirao režim sa srednjovjekovnim načinom razmišljanja.
Ja ću doći u drugu suverenu državu popaliti, pobiti i od sutra je to Rusija.
-
kox
#102562 Re: Ukrajina
Pa odmah sam napisao da lupeta, nisi valjda poslije toga očekivao kvalitetan tekst vrijedan čitanja
-
Zumbul2
- geralt
#102564 Re: Ukrajina
Mislim da je obratno, i da Rusi pripremaju ofanzivu prema Harkivu sa juga, vjerovatno kombinovanu sa napadom sa sjevera. Ako pogledas mapu, pravac Chkalovske-Chuihiv je idealan za rusko napredovanje - nema prelazenja rijeke, imaju zeljeznicu za snabdijevanje koju mogu pratiti skroz do Harkiva. Cilj je vjerovatno opkoljavanje Harkiva. No tjesi me da ako ja kao amater to vidim, sigurno vide i u ukrajinskom generalstabu.
Izgleda da su konacno skontali da ne mogu probiti ni liniju Siversk-Bahmut, ni sjeverno od Slovjanska. Ovo im je odmah kraj granice i kraj logistickog centra u Belgorodu.
- drndalo
#102565 Re: Ukrajina
Aha, pored Rusije, mozes misliti... Dje im je modernizacija armije ?geoxx wrote: ↑18/07/2022 23:38 Hype oko Himarsa je otisao predaleko sto ne ide u korist Ukrajincima. Vjerovatno je komplet peta kolona angazovana ka lociranju vozila.
Ne bi me cudilo ni da Rusi raznim kanalima nude velike svote novca za odavanje lokacije. Ipak su Ukrajinci najkorumpiranija nacija u Europi, sto uzevsi u obzir da su i Balkanci u Europi, ima veliku tezinu.
Nije da ih imaju na bacanje.
Modernizacija Armije:

- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#102566 Re: Ukrajina
Čitam o pontonima koji su sklonjeni. Osoba koju znam je prije rata radila na projektu pontona promjenjive geometrije. Koncept koji su razvili sarajevski inžinjeri iz Energoinvesta i Hidroradnje. Kad su bili u pripremama bivša jna je preuzela (otela) svu dokumentaciju i proglasila je tajnom. Inžinjeri kao ni fimre nikad nisu dobili odštetu nego im je zaprijećeno.
Koliko sam shvatio koncept je jednostavan i baziran je na dječjoj igrački podmornici na koju je jedan od inžinjera iz skroz drugih razloga spojio gumeno crijevo.
Bit je u tome da se laka pontonska konstrukcija opremi s tankovima u koje se po potrebi kroz sistem gumenih crijeva ubacuje vazduh ili voda. Za čitavvu skulaverinu potrebno je imati agregat i sistem pumpi, dovoljan manji tamić da sve prebaci.
Prvobitna zamisao je bila da se na rjekam gdje se ne mogu postaviti pravi mostovi postave pontoni, a isti bi se po potrebi porinuli dovoljno duboko da bi se obezbjedila plovnost nekog pravca.
Da ne izrone opet ovi "sklonjeni" pontoni, a rusofile ne spuca hercika od sreće kako su samo agilni orci.
Koliko sam shvatio koncept je jednostavan i baziran je na dječjoj igrački podmornici na koju je jedan od inžinjera iz skroz drugih razloga spojio gumeno crijevo.
Bit je u tome da se laka pontonska konstrukcija opremi s tankovima u koje se po potrebi kroz sistem gumenih crijeva ubacuje vazduh ili voda. Za čitavvu skulaverinu potrebno je imati agregat i sistem pumpi, dovoljan manji tamić da sve prebaci.
Prvobitna zamisao je bila da se na rjekam gdje se ne mogu postaviti pravi mostovi postave pontoni, a isti bi se po potrebi porinuli dovoljno duboko da bi se obezbjedila plovnost nekog pravca.
Da ne izrone opet ovi "sklonjeni" pontoni, a rusofile ne spuca hercika od sreće kako su samo agilni orci.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
-
toska
#102568 Re: Ukrajina
Svježi, ispod čekića modeli, 580 kom. u prvoj turi je već vjerovatno došlo na testiranje:
What is the Phoenix Ghost Drone that is set to be used in Ukraine?
The drone fits inside a backpack and can hang in the air for six hours. It has infrared guidance, meaning that it can operate at night and destroy medium-armored targets.
“Five-hundred-and-eighty of such units equals about 350 destroyed targets in the close rear,” he said.
...
https://www.jpost.com/international/article-712976
What is the Phoenix Ghost Drone that is set to be used in Ukraine?
The drone fits inside a backpack and can hang in the air for six hours. It has infrared guidance, meaning that it can operate at night and destroy medium-armored targets.
“Five-hundred-and-eighty of such units equals about 350 destroyed targets in the close rear,” he said.
...
https://www.jpost.com/international/article-712976
- pici
#102569 Re: Ukrajina
Rusi su se dobro opekli na sjeveru, Harkiv je pogodan za odbranu, pun je suma i brezuljaka, imaju i mocvare koje se moraju zaobilaziti.Jako tezak teren za napad.Morali bi skoncentrisati brigada i artijerije pun klinac.Milionski grad a TO odavno naoruzan do zuba.Nije nemoguce al jako tesko, bolje da guraju Donbas, tu jos jedino imaju uspjeha kilometar-dva.geralt wrote: ↑26/07/2022 14:35Mislim da je obratno, i da Rusi pripremaju ofanzivu prema Harkivu sa juga, vjerovatno kombinovanu sa napadom sa sjevera. Ako pogledas mapu, pravac Chkalovske-Chuihiv je idealan za rusko napredovanje - nema prelazenja rijeke, imaju zeljeznicu za snabdijevanje koju mogu pratiti skroz do Harkiva. Cilj je vjerovatno opkoljavanje Harkiva. No tjesi me da ako ja kao amater to vidim, sigurno vide i u ukrajinskom generalstabu.
Izgleda da su konacno skontali da ne mogu probiti ni liniju Siversk-Bahmut, ni sjeverno od Slovjanska. Ovo im je odmah kraj granice i kraj logistickog centra u Belgorodu.
- drndalo
#102570 Re: Ukrajina
Jeste li se vise dogovorili ? 1/2 miliona, 1 milion, 2, X....???WarrenGrozni wrote: ↑18/07/2022 23:49Da, eto prije 20 godina su napali Irak i izazvali rat u kojem je stradalo pola miliuna ljudi jer:drug_profi wrote: ↑18/07/2022 23:24
Draga bloo, dokle cemo unazad kroz vrijeme ici?
Prije 70 godina su bacali nuklearke na gradove...
Danas je to nepojmljivo na Zapadu, ali BRIC savezu nije daleko od pameti.
-
lajkujMe
#102571 Re: Ukrajina
Moze biti ali sumnjam, na sjeveru im ide tako dobro da su sa ofanzivnih presli na defanzivne zadatke.geralt wrote: ↑26/07/2022 14:35Mislim da je obratno, i da Rusi pripremaju ofanzivu prema Harkivu sa juga, vjerovatno kombinovanu sa napadom sa sjevera. Ako pogledas mapu, pravac Chkalovske-Chuihiv je idealan za rusko napredovanje - nema prelazenja rijeke, imaju zeljeznicu za snabdijevanje koju mogu pratiti skroz do Harkiva. Cilj je vjerovatno opkoljavanje Harkiva. No tjesi me da ako ja kao amater to vidim, sigurno vide i u ukrajinskom generalstabu.
A toliko su se lose pokazali Orci da cisto sumnjam da su u stanju izvrsiti napad iz dva pravca.
Fali im snage za Karkiv i nema sanse za takvo nesto.
Plus 93 je tu a ona im svakako jb sve po spisku.
Jok ojacavaju odbranu i to je to, oko 3 btg su povukli sa Slavljansk spica prema tamo sto znaci da od Slavljanska nema nista svakako su stalii nmg dalje ima 2-3 sedmice.
A napad s juga na Karkiv bi bila ludnica bukvalno okruzen Ukrajinskim brigadama.
To bi ovako moralo da izgleda

Sto se mene tice nek slobodno probaju bice mnogo vise bupova za gledati
Ali opet kazem, ovo su probali u februaru i martu kad su bili najaci i tad su polomili zube na Karkivu
-
lajkujMe
#102572 Re: Ukrajina
Poslije toga dolazi kod nas
Brate mili bio mi je ogavan i prije ali sad mi je skoro u rangu Orbana i Vucica
Dok svi bjeze od Putina sem Asada i Ayatolaha on ide njemu na noge
- pici
#102573 Re: Ukrajina
Ovo ako su Ukri presjekli, ne pise se dobro Orcima oko Iziuma.
Sve su sada indicije u preslagavanju BTG-a da se kuha Izium.To bi bile katastrofalne posljedice po orke.Sve bi takticke karte bile otvorene pa i Herson bi mogao sacekati.To je udarac za orke na istoku itekakav,Vrlo brzo bi mogli prec u oslobadjanje SD.
-
Zumbul2
#102574 Re: Ukrajina
Glavni cilj je smjena Zelenskog i njegove vlade, kaže Lavrov na sjednici arapske lige u Egiptu. Ništa denacifikacija i demilitarizacija.
- pici
#102575 Re: Ukrajina
Pratim UKR 93 brigadu i bili su izmedju Sumija i Harkiva, nit jedan napad rusi nisu imali uspjesan, cak sta vise krenuli su u kontru i oslobodili velike dijelove sjeverno od Harkiva.A onda taj nesretni Izium i ruski proboj prema zapadu i Slovanjsku.Prebacili su ih tu i odmah su kontrom vratili vazne dijelove oko Iziuma.I dan danas je linija kako oni drze tu gdje jeste.Močna komanda i vojnici, svaka čast RESPEKT!