Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjeshalica

#5476 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

So What! wrote: 23/07/2022 00:25
Za sada sam po Štetinim postovima, izbrojao da je stiglo 8 trolejbusa, a iako je tender glasio na 25 trolejbusa, Šteta u postovima navodi broj od njih 35, pa ćemo vidjeti, jer to bi bilo idealno i dovoljno da pokriva sve linije u gradu, pa čak i tu obnovljenu do Vogošće.
Apsolutno netacno
U elaboratu se navodi 40 vozila (sa rezervom) na postojecem sistemu
mirza_15

#5477 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mirza_15 »

nepass1 wrote: 23/07/2022 09:09
Da sam prije 15g kupio bitcoint sad ne bih pisao tebi vec guzio na jahti usidren na azurnoj obali
Sasvim je normalno podići kredit kod svjetskih i evropskih finansijskih organizacija za ovakve projekte. Ako misliš drugačije obrazloži i daj objašnjenje kako bi ti to radio.
tramvajtrojka

#5478 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

mirza_15 wrote: 23/07/2022 09:18
nepass1 wrote: 23/07/2022 09:09
Da sam prije 15g kupio bitcoint sad ne bih pisao tebi vec guzio na jahti usidren na azurnoj obali
Sasvim je normalno podići kredit kod svjetskih i evropskih finansijskih organizacija za ovakve projekte. Ako misliš drugačije obrazloži i daj objašnjenje kako bi ti to radio.
logicno je da nemaju objašnjenje posebno kad se stavi da od 2005 se mogao zaduzivati svake godine za infrastrukturu jok bitnije je bilo svesti jp na nivo Kandahara i da se nije moglo okupati poslije 12 . Mogu misliti kakvi bi sad SDA bili izgovori za redukciju vode :run: :run: :run:
vjeshalica

#5479 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

So What! wrote: 23/07/2022 00:25 Dosta ljudi zaboravlja, da je na tenderu za trolejbuse pobjedio konzorcij bjeloruski BKM, kao nosilac i ukrajinska Agrotehnika. Agrotehnika je iz Lutska i srećom daleko je od linija, uz samu granicu sa Poljskom, a inače proizvode poljoprivredne mašine, te na ovom tenderu konkretno trebalo bi da proizvode neke komponente za ove naše trolejbuse. Ja čisto sumnjam da su zbog rata ostali u igri, s obzirom na odnose Bjelorusije i Ukrajine, ali sam uvjeren da je to dodatno usporilo proizvodnju.
I kakve reference ima BKM i Agrotehnika, u odnosu na druge proizvodjace kao napr Kiepe,Siemens,Solaris itd
kakotisesvidja

#5480 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotisesvidja »

u 25 godina nisu se uopste morali zaduzivati i sve su mogli iz budzeta finansirati al jok veca korist sebi u dzep staviti nego izgraditi prugu koja lici na nesto
hare_1989

#5481 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by hare_1989 »

SDA je zlo
vjeshalica

#5482 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

tramvajtrojka wrote: 23/07/2022 09:23
logicno je da nemaju objašnjenje posebno kad se stavi da od 2005 se mogao zaduzivati svake godine za infrastrukturu jok bitnije je bilo svesti jp na nivo Kandahara i da se nije moglo okupati poslije 12 . Mogu misliti kakvi bi sad SDA bili izgovori za redukciju vode :run: :run: :run:
To se kreditom i pravi nikako drugacije.
kakotisesvidja

#5483 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotisesvidja »

vjeshalica wrote: 23/07/2022 09:24
So What! wrote: 23/07/2022 00:25 Dosta ljudi zaboravlja, da je na tenderu za trolejbuse pobjedio konzorcij bjeloruski BKM, kao nosilac i ukrajinska Agrotehnika. Agrotehnika je iz Lutska i srećom daleko je od linija, uz samu granicu sa Poljskom, a inače proizvode poljoprivredne mašine, te na ovom tenderu konkretno trebalo bi da proizvode neke komponente za ove naše trolejbuse. Ja čisto sumnjam da su zbog rata ostali u igri, s obzirom na odnose Bjelorusije i Ukrajine, ali sam uvjeren da je to dodatno usporilo proizvodnju.
I kakve reference ima BKM i Agrotehnika, u odnosu na druge proizvodjace kao napr Kiepe,Siemens,Solaris itd
kiepe nema svoje trolejbuse kao ni simens
jedino solaris ima od nabrojanih a i oni su ceska
reference su vjerovatno iste kao i kod svih
jer vecina proizvodjaca trolejbusa su u istocnoj europi 4 ukrajina 2 bjelorusija 2 rusija ruminija 2 ceska 2 poljska a na zapadu ukupno imas 4 belgija njemacka svicarska i italija i to je to otpilike od trenutnih proizvodjaca
ostatak svijeta je brazil kina sjeverna koreja i sl

i svi uglavnom imaju reference opava ostrava riga talin beograd i ostali istocno euroski gradovi
hare_1989

#5484 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by hare_1989 »

...
Osim_13

#5485 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Osim_13 »

Kad ih čitam ovako ozbiljno bi se zabrinuo da ne izvedu kakvu diverziju na novoj pruGi. Bolesnici.
kox

#5486 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kox »

kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 09:36
vjeshalica wrote: 23/07/2022 09:24

jer vecina proizvodjaca trolejbusa su u istocnoj europi 4 ukrajina 2 bjelorusija 2 rusija ruminija 2 ceska 2 poljska a na zapadu ukupno imas 4 belgija njemacka svicarska i italija i to je to otpilike od trenutnih proizvodjaca

i svi uglavnom imaju reference opava ostrava riga talin beograd i ostali istocno euroski gradovi
Pa zar ovu bjelorusku firmu od koje su naručeni trolejbusi nije kupio Siemens ?
kakotisesvidja

#5487 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotisesvidja »

kox wrote: 23/07/2022 10:17

Pa zar ovu bjelorusku firmu od koje su naručeni trolejbusi nije kupio Siemens ?
kao konglomerat moguce al simens ne proizvodi trole
moguce da proizvodi opremu za trole al to je nesto drugo kao sto za auta proizvodi
al eto i ako ih je kupio koja je razlika narucio od bjelorusa ili od ceha npr kad je vlasnik neki sto sjedi u cirihu npr

jedino je problem ovaj rat pa se desilo sto se desilo a u toj prici smo mi donji ispali iako nismo platili ni ove trole sto sada voze
vjeshalica

#5488 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Naravno da Kiepe nema kao ni Simens ali to je elektrika kao vitalni dio trolejbusa. Znam da poletis da kazes ali boga ti ostavi nekome ko se sa tim bavio...svaki od tih trolejbusa je radjen u konzorciju pa su jedne firme radile šasiju, a druga elektriku a treca nesto trece...to se sve radi po narudzbi, ali da imaju reference kao kiepe ili siemens ili solaris ili MAN ili škoda ,naravno da nisu ni do koljena
Kvalitet se vrlo lako moze raspoznati,a ovi to nemaju
Cuj "agrotehnika"...mene je kompletnoj prici zacudilo da je EBRD dozvolio da te bivse SSSR zemlje dobijaju posao sa njihovim parama...sad mi je od pocetka rata zapravo jasno zasto je to tako
Sarajevo nije dobilo neki kvalitet,doduse imace vozila koliko garancija traje,poslije neka se snalaze
Npr tramvaji su pun pogodak jer je to vrh proizvod
BKM troleybusi to zasigurno nisu
kakotisesvidja

#5489 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotisesvidja »

vjeshalica wrote: 23/07/2022 10:43

Naravno da Kiepe nema kao ni Simens ali to je elektrika kao vitalni dio trolejbusa. Znam da poletis da kazes ali boga ti ostavi nekome ko se sa tim bavio...svaki od tih trolejbusa je radjen u konzorciju pa su jedne firme radile šasiju, a druga elektriku a treca nesto trece...to se sve radi po narudzbi, ali da imaju reference kao kiepe ili siemens ili solaris ili MAN ili škoda ,naravno da nisu ni do koljena
a ti si se bavilka time?
koje su reference ovih firmi
naravno da je kvalitet na strani solarisa i sl al je i cijena daleko veca
znamo i ja i ti da je rolls roys kvalitet al da li ga kupujemo ili kupujemo skode renoe i sl?
reference i kvalitet nisu povezani u ovim stvarima

ako pogledas prizvodjace vise od pola ih je u istocnoj europi bjelorusija ukrajina rusija tako da nemas nekog izbora sto se tice same drzave proizvodnje
a ne bi me cudilo i da ovi zapadni imaju pogone u istocnim drzavama
vjeshalica

#5490 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

kakotisesvidja wrote: 02/09/2495 08:03
vjeshalica wrote: 23/07/2022 10:43

a ti si se bavilka time?
znamo i ja i ti da je rolls roys kvalitet al da li ga kupujemo ili kupujemo skode renoe i sl?
Pa nisu po tvom misljenju kao i kod onoga ko je ovu narudzbu napravio
Ti si meni prostim guglanjem pokusao da stavis do znanja da Kiepe ne radi trolejbuse kao finis proizvod, a ne zato sto znas da Kiepe ne pravi,ili npr Siemens

Jedne SATRAe imaju Siemensovu opremu ko to ne zna....

I nemoj molim te porediti rols rojs sa škodom jer rols rojs ne proizvodi trolejbuse,a skoda proizvodi vrh proizvode trolejbuske
Pricamo o trolejbusima a ne o putnickom segmentu
To je kao sa poredis skaniju ili mana sa bugatijem iako nikakvih dodirnih tacaka nemaju iako su samo motorna vozila

Sarajevo spalo ko Beograd sto je kupilo ZIU kanturine...mislim jasno je da Sarajevo nema para da kupi bolje poput jednog Solarisa, a moglo je da je firma u boljem stanju i da su investicije primarne u cilju poboljsanja usluge,vidjecemo kad izadju iz garancije na sta ce poceti da lice....
kakotisesvidja

#5491 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotisesvidja »

vjeshalica wrote: 23/07/2022 10:56
kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 10:49

a ti si se bavilka time?
Ti si meni prostim guglanjem pokusao da stavis do znanja da Kiepe ne radi trolejbuse kao finis proizvod, a ne zato sto znas da Kiepe ne pravi,ili npr Siemens

Sarajevo spalo ko Beograd sto je kupilo ZIU kanturine...mislim jasno je da Sarajevo nema para da kupi bolje poput jednog Solarisa, a moglo je da je firma u boljem stanju i da su investicije primarne u cilju poboljsanja usluge,vidjecemo kad izadju iz garancije na sta ce poceti da lice....
nema tu moje misljenje ili tvoje
ja ti govorim cinjenice
tako isto mozemo reci da prevent pravi automobile al nebitna prica

jesu li trole nabavljenje ebdr kreditom ili su to nasi izabrali?
tramvajtrojka

#5492 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

vjeshalica wrote: 23/07/2022 10:56
kakotisesvidja wrote: 02/09/2495 08:03

a ti si se bavilka time?

I nemoj molim te porediti rols rojs sa škodom jer rols rojs ne proizvodi trolejbuse,a skoda proizvodi vrh proizvode trolejbuske
Pricamo o trolejbusima a ne o putnickom segmentu
To je kao sa poredis skaniju ili mana sa bugatijem iako nikakvih dodirnih tacaka nemaju iako su samo motorna vozila

Image

jednostavno ljudi prolaze na EU tenderima evo i u bugarskoj su prosli na EU tenderu, jednostavno koliko para toliko muzike da se barem prethodnih decenija nabavljala vozila redovno umjesto 35 bkm se moglo uzeti 20 hesova . Ali kad u voznom parku imas 14 aktivnih trola za citav grad onda se pokrij koliko ti je jorgan dug
vjeshalica

#5493 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

kakotisesvidja wrote: 23/07/2022 11:00
nema tu moje misljenje ili tvoje
ja ti govorim cinjenice
tako isto mozemo reci da prevent pravi automobile al nebitna prica

jesu li trole nabavljenje ebdr kreditom ili su to nasi izabrali?
Nisu to cinjenice nego je tvoje misljenje.
Ako su nabavljene EBRD kreditom sta to znaci? Morale su proci tendersku proceduru i ponudu, a i to ne znaci samo sto je EBRD da je regularan ili objektivan proces. Sarajevo mozda jeste dobilo 35 vozila, ali pitanje je KAKVIH? BKM je gola kurčina od proizvoda nista vise. Ali nek posluze svrsi kad nema vise novca za bolje. Cak stavise, kad objektivno sagledas BKM jeste vrh za Sarajevo jer da smo mi ovako bolji kao ljudi, imali bi i bolje. Ovdje se ne isplati imati novo,vec solidno polovno.
NediM17

#5494 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Sad si gotova od ovih "trojkic" botova.
Zapamti, Белкомунмаш je, ustvari, Stadler. :lol:
vjeshalica

#5495 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

tramvajtrojka wrote: 23/07/2022 11:01
jednostavno ljudi prolaze na EU tenderima evo i u bugarskoj su prosli na EU tenderu, jednostavno koliko para toliko muzike da se barem prethodnih decenija nabavljala vozila redovno umjesto 35 bkm se moglo uzeti 20 hesova . Ali kad u voznom parku imas 14 aktivnih trola za citav grad onda se pokrij koliko ti je jorgan dug
Hess su skup sport za Sarajevo. To ti je da kazes nekom prosjecnom liku sa platom od 1500KM da ode kupiti sebi Maseratija.
Svi ti trolejbusi se rade po narudzbi i potrebama eksploatatora.
Za to napravi se jedna ozbiljna invesricija u 20,25 godina.

Vozila koja su dosla iz Švice su svucena sa linija i poslata nakon sto im je upotrebni vijek prosao od cca 20 ili 25 godina prosjeka rada. 91,92 godiste pa i ona prije 90 tura, ovi zadnji crveni sto su uhelaćene elektrike i ploca dosli skoro spaljeni oni su stajaci bili..
.
Ne cudi me,sto dobijaju poslove kako rekoh gore. Svi mrze Ruse, a dokazalo se da Evropa ne moze funkcionisati bez njih logicno je da svo vrijeme Evropa finansira bivse drzave SSSRa.
vjeshalica

#5496 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

NediM17 wrote: 23/07/2022 11:09 Sad si gotova od ovih "trojkic" botova.
Ne vidim razloga.

Ako iko laje na zeleni kadar onda sam to ja.

Samo malo objektivnosti nije na odmet. Naravno da ce Sarajevo kupiti 35 BKM umjesto mozda 15 Solarisa ili nekog drugog. Jer tom kolicinom jednim udarcem rjesavaju skoro problem na postojecem sistemu. A sta ce biti poslije kad prodje ugovoreni servis i dijelovi Allah i Harekrišna znaju.

Trolejbusi su veoma skup sport za KOKUZA. GRAS je kokuz,Sarajevo je kokuz,drzava je kokuz. Eto.
NediM17

#5497 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

vjeshalica wrote: 23/07/2022 11:13
NediM17 wrote: 23/07/2022 11:09 Sad si gotova od ovih "trojkic" botova.
Ne vidim razloga.

Ako iko laje na zeleni kadar onda sam to ja.

Samo malo objektivnosti nije na odmet. Naravno da ce Sarajevo kupiti 35 BKM umjesto mozda 15 Solarisa ili nekog drugog. Jer tom kolicinom jednim udarcem rjesavaju skoro problem na postojecem sistemu. A sta ce biti poslije kad prodje ugovoreni servis i dijelovi Allah i Harekrišna znaju.

Trolejbusi su veoma skup sport za KOKUZA. GRAS je kokuz,Sarajevo je kokuz,drzava je kokuz. Eto.
:thumbup:
Ne priznaju oni objektivnost niti bilo kakvu kritiku.
kakotisesvidja

#5498 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotisesvidja »

ko je kriv europi sto nema vise proizvodjaca trolejbusa i na kraju krajeva vise trolejbuskih mreza
najvise italija i svicarska imaju cini mi se 13 i 11 ostale sve drzave ili nemaju nikako ili imaju 2-3 mreze tj u 2-3 grada
sve ostalo sto se trola tice je rusija ukrajina nesto malo poljska bugarska srbija bosna i to je otprilike to i ceska najveci broj mreza od istocnih eu drzava
vjeshalica

#5499 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Ljudi nisu svjesni da ova investicija kreditna je trebala biti realizovana prije +10 godina ugrubo, dosad bi se isplatila i mpzda nova tura povukla ali jebiga lakse je bilo plaknuti pare preko tendera i tenderaša. Onog narkosa Konakovicevog niko ne pominje kako je doslo do toga da se kupe vozila koja nisu uopce ni upotrebljiva nego nazor krepat funkcionisu,a ostali lezeci eto za kasacije i skidanja dijelova. Nisu ljudi svjesni da je vrlo tesko naci dijelove za vozila koja se rade iskljucivo po narudzbi i nemaju serijsku proizvodnju zato su polovna cisti promasaj,vec samo mogu da posluze kao neki sistem da malo drzi vodu.
Prpa.ba

#5500 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Prpa.ba »

Trebalo je ukinuti trolejbuski saobracaj ili nabaviti 5 premium trolejbusa. Onda bi bila prica kako je bolje polovne uzeti ili jeftinije, ovako se nista znacajno ne popravlja stanje u saobracaju.

:mrgreen:
Post Reply