NećemoNebozemlja wrote: ↑22/07/2022 20:30Crknite od muke.Super Zaha wrote: ↑22/07/2022 20:28 Daće prijatelji iz EBRD još 500 miliona da se ova pruga još malo picne
Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
Super Zaha
#5451 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
mirza_15
#5452 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Da su prije 15 godina digli kredit po povoljnim kamatnim stopama neuporedivo jeftinije bi nas došao nego poskupljenja i sadašnje cijene u poređenju sa tim koje su bile prije 15 godina. Autoput bi bio neupiredivo jeftiniji (kamate) nego danas (porast cijena). Da ne pričamo o tome da bi pored finansijskih ušteda u tom segmentu imao i zaradu od tog autoputa (putarinu), kao i sačuvane ljudske živote. Ja sam digao kredit i uzeo stan. Plaćao 1.500 KM kvadrat u novogradnji. Da sam štedio klinac bi ga ikada kupio jer je sada kvadrat otišao u nebo. Jeftiniji mi je ta kamata nego nove cijene. Da ne pričam o kiriji koju bih morao plaćati svo to vrijeme. Šta djeca znaju o zavičajumade_in_sarajevo wrote: ↑22/07/2022 20:25To samo mi glupi pa koriatimo ebrd. Svi koji uzmu kredit za stan su glupi jel tako. Inace puni smo para ali forto ukro, inace smo mogli ovo sve kesirati.
P.S. u BiH stoji više od dvije milijarde nepovućenih kreditnih sredstava na koje plaćamo milionske penale.
-
made_in_sarajevo
#5453 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Krediti za plate,sda,autoputeve za koje nas loptom uzese mogu krediti, ali trojka je lopovska organizacija, digla kredit, potrosila.pare i nama nece nista ostati, osim da vracamo kredit.
Ma kako.nisu zasluzili po keks kad su ovako pametni. Garant hadzije nikad kredit nisu digli, sve kesirali, milionsku firmi imaju bez kredita... Samo.kod sda i vehabija to moze posto je kamata haram ali se moze trgovati, klempati po usima jer to je zarada
Ma kako.nisu zasluzili po keks kad su ovako pametni. Garant hadzije nikad kredit nisu digli, sve kesirali, milionsku firmi imaju bez kredita... Samo.kod sda i vehabija to moze posto je kamata haram ali se moze trgovati, klempati po usima jer to je zarada
-
mirza_15
#5454 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Za Hrasnicu je završen tender. Pristigle 4 ponude. EBRD ih razmatra. Trebalo bi u narednih mjesec,dva, možda tri, da se izabere izvođač i da se nakon toga uvede u gradilište. Poslije toga je rok od godinu i po' da se izgradi pruga do Hrasnice sa 20 stanica. Dakle, negdje polovinom 2024. bi trebalo da bude gotovo. Do M.Dvora do augusta sljedeće godine. Raspisan je i tender za trolu do Vogošće. Od augusta ili septembra sljedeće godine trebaju početi dolaziti novi tramvaji (njih 15), a planirana je nabavka dodatnih. Navodno treba ukupno 50 tramvaja sa prugom do Hrasnice za normalno odvijanje saobraćaja. Sa 15 + još 10, pola će biti novih.
Trolejbusi kasne zbog situacije u Ukrajini. Stiglo ih je 8 od naručenih 35. Šteta za to jer je trebalo svih 35 da stigne do septembra. To bi promijenilo sliku tog dijela gradskog prevoza pogotovo jer mogu autonomno da voze bez kontaktne mreže (čini mi se 20 km). Dobra stvar je da ih nismo platili, odnosno plaćamo ih tek po isporuci.
P.S. GRAS ima, čini mi se, manje od 20 starih trolejbusa. To dovoljno govori šta bi značilo novih 35.
- p206
#5455 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
hvala za infomirza_15 wrote: ↑22/07/2022 21:01Za Hrasnicu je završen tender. Pristigle 4 ponude. EBRD ih razmatra. Trebalo bi u narednih mjesec,dva, možda tri, da se izabere izvođač i da se nakon toga uvede u gradilište. Poslije toga je rok od godinu i po' da se izgradi pruga do Hrasnice sa 20 stanica. Dakle, negdje polovinom 2024. bi trebalo da bude gotovo. Do M.Dvora do augusta sljedeće godine. Raspisan je i tender za trolu do Vogošće. Od augusta ili septembra sljedeće godine trebaju početi dolaziti novi tramvaji (njih 15), a planirana je nabavka dodatnih. Navodno treba ukupno 50 tramvaja sa prugom do Hrasnice za normalno odvijanje saobraćaja. Sa 15 + još 10, pola će biti novih.
Trolejbusi kasne zbog situacije u Ukrajini. Stiglo ih je 8 od naručenih 35. Šteta za to jer je trebalo svih 35 da stigne do septembra. To bi promijenilo sliku tog dijela gradskog prevoza pogotovo jer mogu autonomno da voze bez kontaktne mreže (čini mi se 20 km). Dobra stvar je da ih nismo platili, odnosno plaćamo ih tek po isporuci.
P.S. GRAS ima, čini mi se, manje od 20 starih trolejbusa. To dovoljno govori šta bi značilo novih 35.
ja stanujem u dijelu gdje ide trola i def. bi išao trolom na posao da češće saobraćaju
ovako nemam luksuz da kasnim na posao i da čekam na stanici duže od 5 min.
ne što sam razmažen nego što kad sabereš godišnje koliko čekaš na stanici, to je bar 2-3 dana života
-
Registarska oznaka
#5456 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ruzan je osjecaj gledati kad se nesto stvara u gradu a ti ne mozes biti sretan zbog toga jer si se prodao za sendvic i flasu vode.Super Zaha wrote: ↑22/07/2022 20:28 Daće prijatelji iz EBRD još 500 miliona da se ova pruga još malo picne
-
NediM17
#5457 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nego koji ce broj bit' ova nova tramvajska linija Ilidza - C. Vila, kazu "osmica". 
- tramvajtrojka
#5458 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
da upitas ove mozgove da objasne kako bi oni tj sa kojim parama ulagali u javnu infrastrukturu stali bi kao mutaviRegistarska oznaka wrote: ↑22/07/2022 21:43Ruzan je osjecaj gledati kad se nesto stvara u gradu a ti ne mozes biti sretan zbog toga jer si se prodao za sendvic i flasu vode.Super Zaha wrote: ↑22/07/2022 20:28 Daće prijatelji iz EBRD još 500 miliona da se ova pruga još malo picne
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
NediM17
#5460 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Varas se, 7 je bila Nedzarici-Skenderija, ukinuta prije rata jos.
Ovu novu ce nam po prvi put implementirati Steta, Adnan Steta.
-
Hakiz
#5461 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nikada nije bila linija Ilidža - Čengić Vila.
1 čaršija-stanica
2 čvila-čaršija
3 ilidža-čaršija
4 ilidža-stanica
5 nedžarići-skenderija
6 ilidža-skenderija
7 čvila-skenderija, ali je ta linija bila kratko i ne treba je ni spominjati.
- Truba
#5462 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nesto se redovno okretalo na cvili
Siguran sam
Siguran sam
-
NediM17
#5463 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Mozda janje na raznju. 
- Truba
#5464 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Zar nije petica nedzarici bascarsija
-
NediM17
#5465 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Tako je, malo kolegu prenijelo.
- Login77777
#5466 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Salko ga registrovao…Registarska oznaka wrote: ↑22/07/2022 17:12 Hakizov smisao za humor i ironiju je ravan djetetu od 3,5 godine![]()
![]()
![]()
Ne mozes da vjerujes sta covjek pise koji se uspije registrovsti na forum.![]()
- Login77777
#5467 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kad se nocna ptica uhvati sljunka…
- klixoris
#5468 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Hocete… u oktobru… bice lijepa dzenaza
- So What!
#5469 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Dobilo ih je na tranzitu, to je najsofisticiranija saobraćajnica u Sarajevu iz tog vremena, ako ne računamo glavnu gradsku magistralu i pojedine bulevare. Iako je iskorištena trasa Ostbahna, iskreno ja kada zalazim gore po mahalama, uvijek se divim kako je fino urađena, nije veliki uspon, ima mnogo objekata koji su napravljeni tako da bez obzira na svoju kolosalnost nisu nagrdili izgled mahala, pa je sve fino ukomponovano da izvuče saobraćaj prema Bentbaši.Hajvan wrote: ↑22/07/2022 15:08ovo mi nikad nije bilo jasno...So What! wrote: ↑22/07/2022 14:46 Sto se tice tunela Kobilja Glava, novac nisu nikada imali za njega, jer tuneli su skupe igracke, a Kanton je podigao kredit za isti i dobro se namucio da rijesi imovinsko pravne odnose, nesto sto se u prosloj drzavi rjesavalo mnogo brze i gdje gradjani nisu mogli zaj..ti drzavu kao danas.
Naravno da je bilo potrebe za tim tunelom uvijek, jer nema objasnjenja da Sarajevo ima manje stanovnika nego danas, a vise auta, vise dnevnih migracija, vise robnog prometa kroz kamione i slicno. A i to su stvari koje se svakako planiraju, Vogosca je za Sarajevo bila vezana jednom preopterecenom brdskom cestom i to se davno trebalo promjeniti.
Kako to da relativno nenaseljene oblasti (za vrijeme SR BiH), sa relativno malim protokom saobracaja poput cete uz Drinu na relaciji Ustipraca- Visegrad,dobiju desetine tunela. fok jedna potenetna metopolitanska regija nema tih tunela ni danas...
znam da je pomenuta diionica uz Drin rekonstruisana tamo nekad 87/88, izgradnjom HE Visegrad, no opet, kako to da Sarajevo nije dobilo 3-4 tunela koji bi otvorili odredjena lokacije za urbanizciju.
Ono što je jedini problem u tom svemu jeste, što je Sarajevu, pa i tog vremena bio potrebniji tranzit prema zapadu nego prema istoku, kao i bolja veza sarajevskih prigradskih naselja, Dobrinje, Ilidže i Vogošće sa centrom grada, jer sve navedene su vezane samo jednom cestom prema gradu.
- So What!
#5470 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
mirza_15 wrote: ↑22/07/2022 21:01Za Hrasnicu je završen tender. Pristigle 4 ponude. EBRD ih razmatra. Trebalo bi u narednih mjesec,dva, možda tri, da se izabere izvođač i da se nakon toga uvede u gradilište. Poslije toga je rok od godinu i po' da se izgradi pruga do Hrasnice sa 20 stanica. Dakle, negdje polovinom 2024. bi trebalo da bude gotovo. Do M.Dvora do augusta sljedeće godine. Raspisan je i tender za trolu do Vogošće. Od augusta ili septembra sljedeće godine trebaju početi dolaziti novi tramvaji (njih 15), a planirana je nabavka dodatnih. Navodno treba ukupno 50 tramvaja sa prugom do Hrasnice za normalno odvijanje saobraćaja. Sa 15 + još 10, pola će biti novih.
Dosta ljudi zaboravlja, da je na tenderu za trolejbuse pobjedio konzorcij bjeloruski BKM, kao nosilac i ukrajinska Agrotehnika. Agrotehnika je iz Lutska i srećom daleko je od linija, uz samu granicu sa Poljskom, a inače proizvode poljoprivredne mašine, te na ovom tenderu konkretno trebalo bi da proizvode neke komponente za ove naše trolejbuse. Ja čisto sumnjam da su zbog rata ostali u igri, s obzirom na odnose Bjelorusije i Ukrajine, ali sam uvjeren da je to dodatno usporilo proizvodnju.
Za sada sam po Štetinim postovima, izbrojao da je stiglo 8 trolejbusa, a iako je tender glasio na 25 trolejbusa, Šteta u postovima navodi broj od njih 35, pa ćemo vidjeti, jer to bi bilo idealno i dovoljno da pokriva sve linije u gradu, pa čak i tu obnovljenu do Vogošće.
- Laplace
#5471 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kad se podvuče crta, manje će se platiti za rekonstrukciju pruge nego što plaćamo penale zbog neiskorištenih sredstava za razne projekte koji stoje jer SDA ne može da se ugradi pa neće da rade.
- Laplace
#5472 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Evo kako su se radile manipulacije kod tendera za rekonstrukciju tramvajske prug..... Pardon, za autocestu. Ovo je jedan od razloga što mi plaćamo penale za neiskorištena sredstva. Btw, ovo je pokazatelj koliko je dobro što nam tender za projekte rekonstrukcije tramvajske pruge i uređivanja gradskog saobraćaja vodi EBRD.
https://etika.ba/slucaj-bukobran-7-ured ... _sdDpR5A9c
https://etika.ba/slucaj-bukobran-7-ured ... _sdDpR5A9c
Autoceste FBiH su u dosluhu sa građevinskom firmom Unipromet d.o.o. iz Čačka, prije zvanične objave, vršili štimanje tendera za ugradnju bukobrana na dionici autoputa Podlugovi-Visoko. Tekst o štimanju tendera možete pročitati klikom ovdje.
Nakon objave naštimanog tendera, kreatorima korupcije je došlo iznenađenje u vidu sarajevske firme Coning d.o.o., koja je ispred domaćeg konzorcija dostavila ponudu za preko 800 hiljada KM nižu od Unipromet d.o.o. iz Čačka.
Koruptivna mreža tada stupa na scenu i pokušava nekoliko godina da kroz razne nezakonitosti uspori i prekine proces dodjele i implementacije ugovora sarajevskoj firmi Coning d.o.o., što je na kraju izvedeno uspješno, kada je URŽ poništio ugovor o izvođenju radova, priznavajući falsifikovane dokumente kao validne. Tekst o falsifikatima možete pročitati klikom ovdje.
Odvjetnik Davor Bunoza iz Mostara, u ime Unipromet d.o.o. iz Čačka, 01.09.2020.godine se e-mailom obratio Autocestama FBiH i dostavio im KRIVOTVORENI dokument koji je navodno izdalo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, u kojem se navodno osporava certifikat, koji je dostavio Coning d.o.o. iz Sarajeva, vođa sarajevskog konzorcija. Ministarstvo je kasnije potvrdilo da se radi o falsifikatu.
Za sve to vrijeme koruptivna mreža uopšte ne vodi računa o građanima koji žive u blizini auto ceste i čije zdravlje je ugroženo prekomjernom bukom. Video o patnjama građana možete pogledati klikom ovdje.
-
Registarska oznaka
#5473 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Zar prije par mjeseci niste govorili da je Steta unistio tramvajsku prugu, da vise traJvani nece voziti gradom Sarajevom?
Sad se botovi sprdaju sa prosirenjem linija. Golemo majke mi, golemo.
Da mi je znati koja vas budala savjetuje.
- nepass1
#5474 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Da sam prije 15g kupio bitcoint sad ne bih pisao tebi vec guzio na jahti usidren na azurnoj obalimirza_15 wrote: ↑22/07/2022 20:51Da su prije 15 godina digli kredit po povoljnim kamatnim stopama neuporedivo jeftinije bi nas došao nego poskupljenja i sadašnje cijene u poređenju sa tim koje su bile prije 15 godina. Autoput bi bio neupiredivo jeftiniji (kamate) nego danas (porast cijena). Da ne pričamo o tome da bi pored finansijskih ušteda u tom segmentu imao i zaradu od tog autoputa (putarinu), kao i sačuvane ljudske živote. Ja sam digao kredit i uzeo stan. Plaćao 1.500 KM kvadrat u novogradnji. Da sam štedio klinac bi ga ikada kupio jer je sada kvadrat otišao u nebo. Jeftiniji mi je ta kamata nego nove cijene. Da ne pričam o kiriji koju bih morao plaćati svo to vrijeme. Šta djeca znaju o zavičajumade_in_sarajevo wrote: ↑22/07/2022 20:25
To samo mi glupi pa koriatimo ebrd. Svi koji uzmu kredit za stan su glupi jel tako. Inace puni smo para ali forto ukro, inace smo mogli ovo sve kesirati.![]()
P.S. u BiH stoji više od dvije milijarde nepovućenih kreditnih sredstava na koje plaćamo milionske penale.
-
mirza_15
#5475 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Dvije narudžbe. Prva 25, druga 10.So What! wrote: ↑23/07/2022 00:25 Za sada sam po Štetinim postovima, izbrojao da je stiglo 8 trolejbusa, a iako je tender glasio na 25 trolejbusa, Šteta u postovima navodi broj od njih 35, pa ćemo vidjeti, jer to bi bilo idealno i dovoljno da pokriva sve linije u gradu, pa čak i tu obnovljenu do Vogošće.