zar nemaju ameri one elektore kojih ima vise u naseljenijim drzavama od pustara kad se tice izbora predsjednika?Bodkin wrote: ↑22/07/2022 15:15Svako se cese gdje ga svrbi.mo-town wrote: ↑22/07/2022 13:29
Sve to sto spominje je tako ali ne obara moju tezu da 10% glasova ne moze blokirati USA.
Pogotovo nema diskriminacije po rasnoj ili religijskoj osnovi. Covjek ako se preseli iz drzave u drzavu mijanja vrijednost glasa. Ovdje ako se rodis u jednoj etniji, tvoj glas automatski vrijedi visestruko vise od druge etnije. Da ne govorim da se neki ne mogu kandidirati za pojedine funkcije nikako.
Ti pricas o etnijama jer ti je to bitno. U usa ako zivis u jednoj drzavi, manje ti glas vrijedi nego u drugoj. Ocit primjer bude na biranju predsjednika gdje pojedinacni glasovi nekad budu po nekoliko miliona na strani gubitnika.
A da ne kazem kako manjina moze blokirati sta hoce. Ako uzmes u obzir da su recimo republikanci manjina ali redovno uzmu senat ili kongres, blokirati mogu sta hoce. Tako su redovno blokirali dizanje granice za zaduzivanje i prakticno blokirali funkcionisanje drzave. A da ne kazem kako ta manjina namece konzervativne zakone kroz vrhovni sud.
I imas takvih primjera gdje hoces. Belgija nefunkcionalna obicno po dvije godine svaki mandat radi “manjine”. Samo se svako trza na ono sto mu smeta
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
kakotisesvidja
#55376 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Bodkin
#55377 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Imaju za predsjednika ali to opet znaci da mozes imati vise glasova i opet izgubiti.kakotisesvidja wrote: ↑22/07/2022 15:18zar nemaju ameri one elektore kojih ima vise u naseljenijim drzavama od pustara kad se tice izbora predsjednika?Bodkin wrote: ↑22/07/2022 15:15
Svako se cese gdje ga svrbi.
Ti pricas o etnijama jer ti je to bitno. U usa ako zivis u jednoj drzavi, manje ti glas vrijedi nego u drugoj. Ocit primjer bude na biranju predsjednika gdje pojedinacni glasovi nekad budu po nekoliko miliona na strani gubitnika.
A da ne kazem kako manjina moze blokirati sta hoce. Ako uzmes u obzir da su recimo republikanci manjina ali redovno uzmu senat ili kongres, blokirati mogu sta hoce. Tako su redovno blokirali dizanje granice za zaduzivanje i prakticno blokirali funkcionisanje drzave. A da ne kazem kako ta manjina namece konzervativne zakone kroz vrhovni sud.
I imas takvih primjera gdje hoces. Belgija nefunkcionalna obicno po dvije godine svaki mandat radi “manjine”. Samo se svako trza na ono sto mu smeta
A za senat nema toga. Svaka drzava daje 2 senatora
- tandmand
#55378 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Slava Ukrajini!
ali ipak trebao bi neko od probosanskih političarada da posjeti ruskog ambasadora
a napose Reis Kavazović da vidi kako da Bošnjaci "više saznaju o Rusiji direktno od svoje braće po vjeri, da doživljavaju Rusiju ne kao prijetnju već kao prijateljsku državu koja nema skrivenih namjera prema BiH."
Sifet Podžić kod Šojgua na kahvu.
Softić, ko nekad hitno za Iran ...
Turska tako stalno igra, u suprotnom bi bila rasturena na proste faktore od anglosaksonaca.
Čisto da vidimo reakcije. Dodiku i Čoviću bi klecala koljena, jer ako zapad ne želi bliži odnost Bošnjaka i osovine zla Rusija-Turska-Iran-Kina, onda logično mora potopiti S-H agresora i praviti građansku a ne Južnoafričku BiH.
ali ipak trebao bi neko od probosanskih političarada da posjeti ruskog ambasadora
a napose Reis Kavazović da vidi kako da Bošnjaci "više saznaju o Rusiji direktno od svoje braće po vjeri, da doživljavaju Rusiju ne kao prijetnju već kao prijateljsku državu koja nema skrivenih namjera prema BiH."
Sifet Podžić kod Šojgua na kahvu.
Softić, ko nekad hitno za Iran ...
Turska tako stalno igra, u suprotnom bi bila rasturena na proste faktore od anglosaksonaca.
Čisto da vidimo reakcije. Dodiku i Čoviću bi klecala koljena, jer ako zapad ne želi bliži odnost Bošnjaka i osovine zla Rusija-Turska-Iran-Kina, onda logično mora potopiti S-H agresora i praviti građansku a ne Južnoafričku BiH.
Last edited by tandmand on 22/07/2022 15:34, edited 1 time in total.
-
kakotisesvidja
#55379 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
za senate i kongrese ne znam al za predsjednika znam da ima npr florida 50 elektorskih glasova a montana 3 nprBodkin wrote: ↑22/07/2022 15:26Imaju za predsjednika ali to opet znaci da mozes imati vise glasova i opet izgubiti.kakotisesvidja wrote: ↑22/07/2022 15:18
zar nemaju ameri one elektore kojih ima vise u naseljenijim drzavama od pustara kad se tice izbora predsjednika?
A za senat nema toga. Svaka drzava daje 2 senatora
al nebitno
kod njih je to ionako bezveze rijeseno iako se busaju u prsa sa demokratijom al to je vec druga prica
i u australiji je u parlament svojevremeno usao neki koji je imao 0.051% glasova ili tako nesto pa su kasnije to izmjenili cini mi se
-
plavi_E
#55380 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Razumijem da treba malo dizati buku i galamu ali ne treba pretjerivati. Kakva bolan Palestina kakva Anadolija. Prvo trebasacekati konacnu verziju dokumenta a do tad se informisati na koji nacin je Covic blokirao Federaciju u zadnjih 4 godine i zbog cega su bili potrebni 6 clanova Doma Naroda Hrvata. I da li su i dalje potrebni ti 6 ili su dovoljna 2 ako Covic ponovo pokusa ovo sto je radio u zadnjih 4 godine.
-
Bodkin
#55381 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U pravu si. Ali i ti elektorski ne znace da ces hajmo reci gradjanski pobijediti kako to nasi vole reci. Ne vazi jedan covjek jedan glaskakotisesvidja wrote: ↑22/07/2022 15:34za senate i kongrese ne znam al za predsjednika znam da ima npr florida 50 elektorskih glasova a montana 3 npr
al nebitno
kod njih je to ionako bezveze rijeseno iako se busaju u prsa sa demokratijom al to je vec druga prica
i u australiji je u parlament svojevremeno usao neki koji je imao 0.051% glasova ili tako nesto pa su kasnije to izmjenili cini mi se
-
kakotisesvidja
#55382 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
kao sto rekoh kod njih je to generalno glupo al to je vec neka druga tema i sreca sto niko ne predlaze elektore kod nasBodkin wrote: ↑22/07/2022 15:35U pravu si. Ali i ti elektorski ne znace da ces hajmo reci gradjanski pobijediti kako to nasi vole reci. Ne vazi jedan covjek jedan glaskakotisesvidja wrote: ↑22/07/2022 15:34
za senate i kongrese ne znam al za predsjednika znam da ima npr florida 50 elektorskih glasova a montana 3 npr
al nebitno
-
DonieBrasco
#55383 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nadam se vec od ponedeljka da ce se znati, a onda ima dan - dva vremena da se intervenise, jer navodno bice drugacija finalna verzija.plavi_E wrote: ↑22/07/2022 15:35 Razumijem da treba malo dizati buku i galamu ali ne treba pretjerivati. Kakva bolan Palestina kakva Anadolija. Prvo trebasacekati konacnu verziju dokumenta a do tad se informisati na koji nacin je Covic blokirao Federaciju u zadnjih 4 godine i zbog cega su bili potrebni 6 clanova Doma Naroda Hrvata. I da li su i dalje potrebni ti 6 ili su dovoljna 2 ako Covic ponovo pokusa ovo sto je radio u zadnjih 4 godine.
Ali opet na kraju ako se pokaze da ovo jeste usluga hrvatima, da ce imati jos vise moci u FBiH ujedno i jos lakse blokirati, samo Šmita prozvati jer on im je to omogucio.
-
plavi_E
#55384 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako mislis ovo?DonieBrasco wrote: ↑22/07/2022 15:40Nadam se vec od ponedeljka da ce se znati, a onda ima dan - dva vremena da se intervenise, jer navodno bice drugacija finalna verzija.SpoilerShowplavi_E wrote: ↑22/07/2022 15:35 Razumijem da treba malo dizati buku i galamu ali ne treba pretjerivati. Kakva bolan Palestina kakva Anadolija. Prvo trebasacekati konacnu verziju dokumenta a do tad se informisati na koji nacin je Covic blokirao Federaciju u zadnjih 4 godine i zbog cega su bili potrebni 6 clanova Doma Naroda Hrvata. I da li su i dalje potrebni ti 6 ili su dovoljna 2 ako Covic ponovo pokusa ovo sto je radio u zadnjih 4 godine.
Ali opet na kraju ako se pokaze da ovo jeste usluga hrvatima, da ce imati jos vise moci u FBiH ujedno i jos lakse blokirati, samo Šmita prozvati jer on im je to omogucio.
-
Bodkin
#55385 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Predlagali su i to. Ne sjecam se vise u kojem “paketu”. Jel bio aprilski ili nesto kasnijekakotisesvidja wrote: ↑22/07/2022 15:38kao sto rekoh kod njih je to generalno glupo al to je vec neka druga tema i sreca sto niko ne predlaze elektore kod nas
Inace mi nije jasna ta zabluda iole pametnijeg covjeka iako ga bombarduju maksimalistickim glupostima po cijeli dan.
Hrvati ratovali da dobiju ovo sto imaju danas ali ce eto nekako to u miru prepustiti. A da ne spominjem to neko ocekivanje da ce taj neki svijet koji odlucuje ovdje nametati dozivotno odluke na stetu bilo kojeg domicilnog naroda. U najboljem slucaju kao dejton, da svako pomalo bude nezadovoljan.
Ono, koji mandat stranac ima da donosi odluke za ljude rodjene u bosni. Kad skontas, isto da prizivas okupaciju jebote
-
DonieBrasco
#55386 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@plavi_E
Mislim da ce u praksi tako ispasti a drugo je sta pise u zakonu, kao da gledam da ce biti blokade za najmanju sitnicu koja nije Covicu po volji.
Mislim da ce u praksi tako ispasti a drugo je sta pise u zakonu, kao da gledam da ce biti blokade za najmanju sitnicu koja nije Covicu po volji.
- JohnnyS
#55387 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
DonieBrasco wrote: ↑22/07/2022 15:40Nadam se vec od ponedeljka da ce se znati, a onda ima dan - dva vremena da se intervenise, jer navodno bice drugacija finalna verzija.plavi_E wrote: ↑22/07/2022 15:35 Razumijem da treba malo dizati buku i galamu ali ne treba pretjerivati. Kakva bolan Palestina kakva Anadolija. Prvo trebasacekati konacnu verziju dokumenta a do tad se informisati na koji nacin je Covic blokirao Federaciju u zadnjih 4 godine i zbog cega su bili potrebni 6 clanova Doma Naroda Hrvata. I da li su i dalje potrebni ti 6 ili su dovoljna 2 ako Covic ponovo pokusa ovo sto je radio u zadnjih 4 godine.
Nema tu "više moći Hrvata" nego se samo možda ispravljaju rupe u Washingtonu i Daytonu i onemogućuje zanemarivanje volje Hrvata.
-
plavi_E
#55388 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
O kakvim blokadama se radi?DonieBrasco wrote: ↑22/07/2022 15:46 @plavi_E
-
kakotisesvidja
#55389 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@Bodkin
mene iskreno samo "nervira" ono kad donesu neki zakon koji je da kazem na stetu srba i hrvata u sarajevu slave joj vidis samo treba ameriku i njemacku pratiti itd
sutradan isti ti ljudi donesu nesto na stetu bosnjaka to se pljuje do te mjere da se pominje savez sa putinom i sl
a tako je vjerovatno na sve 3 strane a onog stranca boli neka stvar jer mu je i mujo i ante i dragan isti na kraju dana
mene iskreno samo "nervira" ono kad donesu neki zakon koji je da kazem na stetu srba i hrvata u sarajevu slave joj vidis samo treba ameriku i njemacku pratiti itd
sutradan isti ti ljudi donesu nesto na stetu bosnjaka to se pljuje do te mjere da se pominje savez sa putinom i sl
a tako je vjerovatno na sve 3 strane a onog stranca boli neka stvar jer mu je i mujo i ante i dragan isti na kraju dana
Last edited by kakotisesvidja on 22/07/2022 15:50, edited 1 time in total.
-
mo-town
#55390 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sto se tice biranja predsjednika USA, to sto govoris desilo se 2 puta u istoriji (Al Gore i Clintonovica). Vise je iznimka nego pravilo. Kod nas je pravilo da glasovi jednih vrijede vise od glasova drugih, samo zbog etnicke pripadnosti.Bodkin wrote: ↑22/07/2022 15:15Svako se cese gdje ga svrbi.mo-town wrote: ↑22/07/2022 13:29
Sve to sto spominje je tako ali ne obara moju tezu da 10% glasova ne moze blokirati USA.
Pogotovo nema diskriminacije po rasnoj ili religijskoj osnovi. Covjek ako se preseli iz drzave u drzavu mijanja vrijednost glasa. Ovdje ako se rodis u jednoj etniji, tvoj glas automatski vrijedi visestruko vise od druge etnije. Da ne govorim da se neki ne mogu kandidirati za pojedine funkcije nikako.
Kongres ne moze drzati niko ko ima manje poslanika iza kojih stoje glasovi (republikanci petljaju sa granicama izbornih jedinica, to je tacno ali je ipak vrijednost glasa puno ujednacenija nego kod nas).
Vrhovni sud se opet bira po strucnosti ne politickoj pripadnosti. Clanovi doduse imaju politicke stavove ali se moraju rukovoditi pravnim regulama. Da nije tako, Vrhovni sud je mogao proglasiti Trumpovu pobjedu ali im to nije palo na pamet. Slicno i sa sudovima po pojedinim drzavama - zahtjevi Trumpovog tima su padali i u cisto republikanskim sredinama. Zamisli recimo da bilo koji sud u PC donese presudu protiv Dodika. Mission impossible, je li tako.
Ali imamo mi vecih problema nego USA. Zahvaljujem na argumentiranom dijalogu.
-
mo-town
#55391 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Gdje ti zivis zadnje 4 godine?plavi_E wrote: ↑22/07/2022 15:48O kakvim blokadama se radi?DonieBrasco wrote: ↑22/07/2022 15:46 @plavi_E
-
plavi_E
-
saimidin
#55393 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Poredjenje sa usa je pogresno, jer iako su rep manjina I mogu blokirati gotovo sve, tu je razlika mislim 55 dem I 45% rep
Ovdje govorimo da hdz sa 10% glasova u drzavi ima mogucnost vec da blokira drzavu I fbih, i malu sansu da ako se izabere 6 povoljnih hrvata u dom naroda fbih, to pada u vodu na novou fbih,
Predlozenim izmjenama se ukida ta mogucnost za povoljne hrvate, I jos se daje ista mogucnost snsd da I oni blokiraju sve u fbih, pored sto blokiraju drzavu
Hajd da ovako nesto ima u cetnitetu, pa da imas poluge blokirati tamo kada oni ovamo, I konkretno ja ne bih bio protiv ovog prijedloga ako ce slicno biti u cetnitetu, ali ovako je bas ofirno, imas aparthejd I sad ga poduplas I to samo za bosnjake
Ako ovo prodje bez bar prijetnje ratom, e jebo nas onda
Naravno da je tacno ono sto se pise da ako hr ne dobije ovo, da ce poceti pobunu/samoupravu/uzp, a dodik ce slijediti sa nastavkom genocida, I sada usa/ohr to pokusava umiriti tako da se nas jebe na spavanju
Ali vidjecemo, ima jos vremena da svi dodju do pameti, I ustase I cetnici I usa/ohr, ali bosnje imaju vrlo malo vremena da se spreme, zadnje 2 godine je potroseno a da nista nije uradjeno na pripremi odbrane
I to je jedino sto me plasi
Ovdje govorimo da hdz sa 10% glasova u drzavi ima mogucnost vec da blokira drzavu I fbih, i malu sansu da ako se izabere 6 povoljnih hrvata u dom naroda fbih, to pada u vodu na novou fbih,
Predlozenim izmjenama se ukida ta mogucnost za povoljne hrvate, I jos se daje ista mogucnost snsd da I oni blokiraju sve u fbih, pored sto blokiraju drzavu
Hajd da ovako nesto ima u cetnitetu, pa da imas poluge blokirati tamo kada oni ovamo, I konkretno ja ne bih bio protiv ovog prijedloga ako ce slicno biti u cetnitetu, ali ovako je bas ofirno, imas aparthejd I sad ga poduplas I to samo za bosnjake
Ako ovo prodje bez bar prijetnje ratom, e jebo nas onda
Naravno da je tacno ono sto se pise da ako hr ne dobije ovo, da ce poceti pobunu/samoupravu/uzp, a dodik ce slijediti sa nastavkom genocida, I sada usa/ohr to pokusava umiriti tako da se nas jebe na spavanju
Ali vidjecemo, ima jos vremena da svi dodju do pameti, I ustase I cetnici I usa/ohr, ali bosnje imaju vrlo malo vremena da se spreme, zadnje 2 godine je potroseno a da nista nije uradjeno na pripremi odbrane
- JohnnyS
#55394 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo je odlična fraza: "da se izabere 6 povoljnih Hrvata". Baš odlično
-
Sociolog
#55395 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Navodno, iducu srijedu,ili cetvrtak ce nametnuti Odluku.
Opet su Britanci imali svoje prste umijesane.
Opet su Britanci imali svoje prste umijesane.
- tandmand
#55396 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne moram ništa čitati, da bih znao kako je usmjereno ka stvaranju aparthejda i evropske Palestine za Bošnjake.plavi_E wrote: ↑22/07/2022 15:35 Razumijem da treba malo dizati buku i galamu ali ne treba pretjerivati. Kakva bolan Palestina kakva Anadolija. Prvo trebasacekati konacnu verziju dokumenta a do tad se informisati na koji nacin je Covic blokirao Federaciju u zadnjih 4 godine i zbog cega su bili potrebni 6 clanova Doma Naroda Hrvata. I da li su i dalje potrebni ti 6 ili su dovoljna 2 ako Covic ponovo pokusa ovo sto je radio u zadnjih 4 godine.
Dovoljno mi je čuti šta o tome misli Plenković, Radman ... i odmah mi je sve jasno.
Indikativno je da su oni prije nas znali šta stoji u dokumentu.
-
mo-town
#55397 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije Covic direktno ali jeste Cavara. Zasto je Fadil premijer 8 godina? Zasto fali ministara u vladi? Zasto se ne postavljaju sudije US FBiH?
-
plavi_E
-
plavi_E
- tandmand
#55400 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
+ blokada sporazuma Islamske zajednice sa državom. Tako da muslimani u BiH su na nivou kakve sekte, nepriznati od države, što nekada u budućnosti, zavisno od toga ko bude dio vlasti, može dovesti do teških posljedica po Bošnjake, pa i one koji nisu nešto religiozni.