Ukrajina
-
sumirprimus
#101401 Re: Ukrajina
Zato ruje upozoravaju da je krim ruski i da to podrazumijeva odbranu rusle teritorije.
-
sumirprimus
-
lajkujMe
#101403 Re: Ukrajina
Mislim takodjer da je cilj ove duge kontre bio vise da se steknu dobri uvjeti za pravi napad.
Evo Snihurivka mislim da je probijen zapadni i sjeverni bok i da se borbe vode sad na jugu grada drugim rijecima UA ima kontrolu bar 2/3 grada.
Oslobodajanjem vecih centara omogucava se brzi prodor u dubinu kasnije.
Mislim da je Ukrajincima u ovoj fazi bilo bitno osloboditi Snihurivku, Kiselivku, Arkanhelske i Veliku Oleksandrivku i Zapadnu obalu Kherson oblasti.
Osigurati mostobrane kod Davidovog Broda.
Sem Velike Oleksandrivke sve im je uspjelo.
Takodjer meksanje ruske odbrane je bilo izuzetno bitno sto su takodjer u velikoj mjeri uspjeli.
I jos uz to scouting misije da se dobro zna gdje se nalaze ruski polozaji.
I sad su se stekli uvjeti za duboki thrust zivi bili pa vidjeli
Ovo je neki forumas predvidio jos prije mjesec dana mislio sam da nije upravu
Evo Snihurivka mislim da je probijen zapadni i sjeverni bok i da se borbe vode sad na jugu grada drugim rijecima UA ima kontrolu bar 2/3 grada.
Oslobodajanjem vecih centara omogucava se brzi prodor u dubinu kasnije.
Mislim da je Ukrajincima u ovoj fazi bilo bitno osloboditi Snihurivku, Kiselivku, Arkanhelske i Veliku Oleksandrivku i Zapadnu obalu Kherson oblasti.
Osigurati mostobrane kod Davidovog Broda.
Sem Velike Oleksandrivke sve im je uspjelo.
Takodjer meksanje ruske odbrane je bilo izuzetno bitno sto su takodjer u velikoj mjeri uspjeli.
I jos uz to scouting misije da se dobro zna gdje se nalaze ruski polozaji.
I sad su se stekli uvjeti za duboki thrust zivi bili pa vidjeli
Ovo je neki forumas predvidio jos prije mjesec dana mislio sam da nije upravu
Last edited by lajkujMe on 19/07/2022 08:57, edited 1 time in total.
- drug_profi
#101404 Re: Ukrajina
Da zahvalim moderatorima sto je ovaj alkoholicar i cetnik jos uvijek sa nama i sto cekate da mu neko javno jebe majku kroz majku da bi mi dobili ban a ne on.Nedobrovoljac wrote: ↑19/07/2022 07:13
Ovo što piše ovaj čovjek je tipičan primjer fašizma i ksenofobije. On to propagira već mjesecima, a neki ga doživljavaju kao stručnjaka. Ti si ljudska gnjida i nula.drug_profi wrote: ↑19/07/2022 01:01
To je drustvo koje vec 100 ili vise godina zivi u uvjerenju da ne trebas misliti, vec ce neko drugi to za tebe da radi.
Zato vjerujem da bi promjena vlasti u Rusiji (npr nekim cudom Navalny bude predsjednik, a da ga vojska ne ubije) dovela do toga da svi ovi ljudi pocnu misliti kao i on.
To su jadne ljusture koje slobodu nikad nisu bile u stanju ni sanjati, jer su vjerovali da su vec slobodni.
Prije par sedmica sam u Oslu prisustvovao takvoj sceni prema ruskoj djeci rođenoj u Norveškoj, da me je podsjetilo na film Život je lijep.
Fašisti svih zemalja, crknite zajedno.
-
sumirprimus
#101405 Re: Ukrajina
Kako javljaju pri ukr izvori 4ta gardisjka tenkivska div. Ork armije Se vraca na istok, to ta nova ofanziva na bahmut siversk i slavjansk dio?
-
sumirprimus
#101406 Re: Ukrajina
Ne pecaj se druze, samo prijezirni ignor.
-
geoxx
#101407 Re: Ukrajina
Jest, imaju ih na bacanje.sumirprimus wrote: ↑18/07/2022 23:41Ovo sad i foe. Kad i nadju jedan himars ide drugi, shvati logistika preokreta. Kad nadji dva, idu opwt dva. Jer bodu u srce ork logistike. Valja letit ddublje u pvo neprijateljsko okruzenje valja slati najbplje sto imas pjeske, valja trosit ionako napregnute najbpje projektile koje imas i sve to dzaba. Opet stizu da udaraju u srce.geoxx wrote: ↑18/07/2022 23:38 Hype oko Himarsa je otisao predaleko sto ne ide u korist Ukrajincima. Vjerovatno je komplet peta kolona angazovana ka lociranju vozila.
Ne bi me cudilo ni da Rusi raznim kanalima nude velike svote novca za odavanje lokacije. Ipak su Ukrajinci najkorumpiranija nacija u Europi, sto uzevsi u obzir da su i Balkanci u Europi, ima veliku tezinu.
Nije da ih imaju na bacanje.
Slava Ukrajini
A i ovi jedva cekaju poslati jos ukoliko je napredni raketni sistem unisten npr kao posljedica kolaboracije.
Cinjenica je da je kolaboracionisticka stoka itekako aktivna medju Ukrajincima. Rekao bih da je najvrijednija americka pomoc Ukrajini zapravo intel i razotkrivanje takvih.
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... ajnovije_m
-
CrveniKuk
#101408 Re: Ukrajina
Djelovanje Ukrajinskih SU-25.
-
lajkujMe
#101409 Re: Ukrajina
Ovaj Harylov ne daje prazna obecanja.
Pa onda jucer Rheznikov daje izjavu da je razgovarao s Nacelnikom Americke vojske i da ima izuzetno lijepe vijesti...
Atacms dolazi i odobrili su Ameri udar na Sevastopolj.
Budite sigurni da tu nece biti objave da ce doci nego cemo samo jedno jutro da se probudimo i gledamo snimke ostataka Crno Morske flote koja gori i tone.
To bi bio uzasan udarac po Ruse jos ako Ukrajinci uspiju to uraditi u sadejstvu s velikom ofanzivom na Kherson i razbucaju Ruse tu...
Malo je reci da bi to bio sok po Ruse.
Zamislite svijet gdje CM flote nema a Kherson bude pod UA kontrolom.
Putin bi dozivio infarkt
Sta je divno kos Atacms je sto se pune u Himars/m270 kao i obicni m31 GMLRS u ketridzu.
U principu teoretski... Sistem moze ispaliti jedan ATACMS svakih 10 minuta M270 moze 4 ispaliti u 10 min.
Teoretski jer bi punjenje moralo da se radi na lokaciji predhodnog ispaljenja sto je rizicno
- drug_profi
#101410 Re: Ukrajina
Ja znam da bi recimo Aco izrazio zabrinutost, i posvecenost EU integracijama, a Mile bi zatrazio da se deblokira funkcionisanje drzave.
- drug_profi
#101411 Re: Ukrajina
US ce sve to odobriti i procijeniti rizik prije toga.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#101412 Re: Ukrajina
Negdje na pocetu ove teme sam rekao da ce jedan od vecih problema za Ukrajinu biti peta kolona. Jos je uvjek puno prorusa medju sluzbenicima u drzavnim institucijama i medju gradjanima, sto iz ubjedjenja sto kupljeno od Kremlja, koji ce moci na neki nacin stetiti odbrani Ukrajine. Sto ih prije otkriju i onesposobe time ce postati jos jaci.geoxx wrote: ↑19/07/2022 09:04Cinjenica je da je kolaboracionisticka stoka itekako aktivna medju Ukrajincima. Rekao bih da je najvrijednija americka pomoc Ukrajini zapravo intel i razotkrivanje takvih.SpoilerShowJest, imaju ih na bacanje.sumirprimus wrote: ↑18/07/2022 23:41
Ovo sad i foe. Kad i nadju jedan himars ide drugi, shvati logistika preokreta. Kad nadji dva, idu opwt dva. Jer bodu u srce ork logistike. Valja letit ddublje u pvo neprijateljsko okruzenje valja slati najbplje sto imas pjeske, valja trosit ionako napregnute najbpje projektile koje imas i sve to dzaba. Opet stizu da udaraju u srce.
Slava Ukrajini
A i ovi jedva cekaju poslati jos ukoliko je napredni raketni sistem unisten npr kao posljedica kolaboracije.
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... ajnovije_m
-
lajkujMe
#101413 Re: Ukrajina
Mislim da su Ameri dosli do zakljucka da ce Putin kao reakciju objaviti oficijelno rat Ukrajini.
Sto bi promjenilo dosta toga ali ne i nuzno pogorsalo situaciju.
Promjenilo bi proceduralno neke stvari za Ruse npr, mogli bi bez "zaobilazenja zakona" poslati vojne obaveznike u rat.
Mogli bi izvrsiti mobilizaciju ljudstva.
I mogli bi sprijeciti vojnike da daju otkaze tek tako i odu iz borbe.
S druge strane zakomplikovalo bi sve Rusima, morali bi svim vojnicima dati benificije koje ih sljeduju za ratna dejstva
S druge strane morali bi poslati Meso u fight to meso ne zna kako se boriti.
Inace jucer sam procitao tekst vezano za stanje Ruskih rezervi.
Ovaj put bez puno nagadjanja radi se o presretanjima komunikacija Rusa.
Stanje je uzasno, ono sto je valjalo od rezervi je reparirano i poslato u fight.
Medjutim veliki dio toga je neupotrebljiv, spominje se kako je na vecini tenkova top iskrivljen i hrdjav i ne moze se reparirati lako, mora se zamjeniti citav top, komponentni nema na vozilima tokom 30 godina kanabilizirali su rezerve da bi odrzavi aktivna vozila pa tako nedostaju stabilizatori, nisani, radio uredjaji i drugo.
Ista stvar za oklope, mnogima su motori izvadjeni ili su im komponente uzete, ili jednostavno do te mjere zahrdjali da je konstrukcija vozila ugrozena.
I nemaju dovoljno djelova i niti dovoljan nivo proizvodnje novih da to brzo rjese jer je u pitanju ogromna kolicina nemara prema tim rezervama.
Ima na stotine vozila kojima su samo ostale ljusture ni motora ni komponentni niti oruzja u upotrebnom stanju.
Zato salju T62 i MB-LT u borbu, to su vozila koja nisu toliko koristena za kanabilizam jer nisu bili toliko aktivni u vojsci.
T80 i modernizovanih T72 vise nema T90 su u fightu i nisu se izgleda pokazali.
A sve to ne uzima u obzir aktivne oklopne snage, poslije skoro 6 mjeseci borbi svima im treba remont.
Presli su puno kilometara i puno dejstava.
Tenkovi im trebaju remonte cijevi, motora, mjenjaca i ostalih komponenti, oklopi u slicnom stanju.
O tome sam pricao jos pocetkom marta.
Vec vidjeno ranije u proslim konfliktima, Ruski tenkovski topovi npr su dosta podlozniji iskrivljenju i habanju od zapadnih topova.
Neko rece Euski tenkovski top je pouzdan do 200 ispaljenih granata poslije toga mora na remont.
Dok je kos zapadnih to na 1000 do 2000 ispaljenja
Promjenilo bi proceduralno neke stvari za Ruse npr, mogli bi bez "zaobilazenja zakona" poslati vojne obaveznike u rat.
S druge strane zakomplikovalo bi sve Rusima, morali bi svim vojnicima dati benificije koje ih sljeduju za ratna dejstva
Stanje je uzasno, ono sto je valjalo od rezervi je reparirano i poslato u fight.
Medjutim veliki dio toga je neupotrebljiv, spominje se kako je na vecini tenkova top iskrivljen i hrdjav i ne moze se reparirati lako, mora se zamjeniti citav top, komponentni nema na vozilima tokom 30 godina kanabilizirali su rezerve da bi odrzavi aktivna vozila pa tako nedostaju stabilizatori, nisani, radio uredjaji i drugo.
Ista stvar za oklope, mnogima su motori izvadjeni ili su im komponente uzete, ili jednostavno do te mjere zahrdjali da je konstrukcija vozila ugrozena.
I nemaju dovoljno djelova i niti dovoljan nivo proizvodnje novih da to brzo rjese jer je u pitanju ogromna kolicina nemara prema tim rezervama.
Ima na stotine vozila kojima su samo ostale ljusture ni motora ni komponentni niti oruzja u upotrebnom stanju.
Zato salju T62 i MB-LT u borbu, to su vozila koja nisu toliko koristena za kanabilizam jer nisu bili toliko aktivni u vojsci.
A sve to ne uzima u obzir aktivne oklopne snage, poslije skoro 6 mjeseci borbi svima im treba remont.
Tenkovi im trebaju remonte cijevi, motora, mjenjaca i ostalih komponenti, oklopi u slicnom stanju.
Vec vidjeno ranije u proslim konfliktima, Ruski tenkovski topovi npr su dosta podlozniji iskrivljenju i habanju od zapadnih topova.
Neko rece Euski tenkovski top je pouzdan do 200 ispaljenih granata poslije toga mora na remont.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#101414 Re: Ukrajina
I da se ubrza prijem u ETAN.drug_profi wrote: ↑19/07/2022 09:15 Ja znam da bi recimo Aco izrazio zabrinutost, i posvecenost EU integracijama, a Mile bi zatrazio da se deblokira funkcionisanje drzave.
-
lajkujMe
#101415 Re: Ukrajina
Kod Ukrajinaca nista nije slucajno
Ciljano Rusima unistavaju Skladista municije i nafte , kasarne, komande, komunikacije, infrastrukturu, PVO....
Na kraju ostanu Ruske grupacije bez pozadine.
Americka skola i taktika samo sporije
Odlicna stvar Zelenskog sto je smjenio ovog direktora obavjestajne i Glavnog Tuzioca.
Najvise smrdilo iz tih sluzbi na Orce.
Cinjenica da je dao otkaz najboljem prijatelju vam govori o ozbiljnosti Zelenskog
-
lajkujMe
#101416 Re: Ukrajina
Isto tako linije su sad dovoljno stabilne u Donbasu da je UAF poceo izvoditi lokalne kontre po Donbasu.
Jucer 3 odradili.
Generalno citavih ovih 7 dana je dominacija Ukrajinaca vrse kontre lokalne prirode od Karkiva do Khersona
Bilohorivka je definitivno Rusko groblje, od maja tu je poginulo preko 1000 Orca.
Od onog Mostobrana gdje su izgubili 2 BTG brigade do Krakena neki dan kad je poklopio Ruski Spetznats bataljon
Evo jucer u Dematijevki opet nastradao Ruska spetznats grupacija 30+ mrtvih.
Nasmijao sam se sinoc kad sam procitao da su Rusi poslali 200 elitnih Spetsnatz da se infriltriraju u nadi da ce pronaci Himarse.
Nasmijao jer je to sve at su uspjeli skupiti
Vecina te elite crvari se od Kijeva do Popasne
Jucer 3 odradili.
Generalno citavih ovih 7 dana je dominacija Ukrajinaca vrse kontre lokalne prirode od Karkiva do Khersona
Bilohorivka je definitivno Rusko groblje, od maja tu je poginulo preko 1000 Orca.
Od onog Mostobrana gdje su izgubili 2 BTG brigade do Krakena neki dan kad je poklopio Ruski Spetznats bataljon
Nasmijao sam se sinoc kad sam procitao da su Rusi poslali 200 elitnih Spetsnatz da se infriltriraju u nadi da ce pronaci Himarse.
Nasmijao jer je to sve at su uspjeli skupiti
Vecina te elite crvari se od Kijeva do Popasne
Last edited by lajkujMe on 19/07/2022 09:51, edited 1 time in total.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
#101417 Re: Ukrajina
lajkujMe wrote: ↑19/07/2022 09:34Stanje je uzasno, ono sto je valjalo od rezervi je reparirano i poslato u fight.SpoilerShowMislim da su Ameri dosli do zakljucka da ce Putin kao reakciju objaviti oficijelno rat Ukrajini.
SpoilerShowZato salju T62 i MB-LT u borbu, to su vozila koja nisu toliko koristena za kanabilizam jer nisu bili toliko aktivni u vojsci.
Te
nkovi im trebaju remonte cijevi, motora, mjenjaca i ostalih komponenti, oklopi u slicnom stanju.
Ali zato imaju najjacu diviziju luksuznih jahti...ili su imali.
- jednonogi_Jack
#101418 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#101419 Re: Ukrajina
Cijede orke kroz šake i kroz zube, pisle ovog rata ostaće im samo saobraćajci da gase požare za neovisnost sirom nezadovoljnih republikalajkujMe wrote: ↑19/07/2022 09:49 Isto tako linije su sad dovoljno stabilne u Donbasu da je UAF poceo izvoditi lokalne kontre po Donbasu.
Jucer 3 odradili.
Nasmijao jer je to sve at su uspjeli skupiti![]()
Vecina te elite crvari se od Kijeva do Popasne![]()
-
lajkujMe
#101420 Re: Ukrajina
@Nedobrovoljac

Sve sam rekao u slici

Sve sam rekao u slici
-
sumirprimus
#101421 Re: Ukrajina
Ma nemaju prevagu nit znacajniju ulogu
1.20
-
lajkujMe
#101422 Re: Ukrajina
Kako bi li izgledao ovaj rat da je tu 500 Americkih Himarsa
Culo bi se cviljena iz sumica na Ruskom
Culo bi se cviljena iz sumica na Ruskom
- drug_profi
#101423 Re: Ukrajina
Neki general je rekao da ih je potrebno 48. I to je to.
-
lajkujMe
#101424 Re: Ukrajina
Nedobrovoljac wrote: ↑19/07/2022 10:01Ja ne znam. Prenosim kao i ti. Možda je moja info pogrešna, a možda i tvoja slika. Čuće se
Tvoj info je s nekog telegram Kanala koji ima Z u nazivu
Mnogo su ti Z kanali tvrdili ovih dana ni jedna se nije obistinila
Kaze Usli u Siversk mozda jesu u opstinu
Kaze uzeli Bilohorvke aha jesu uzeli i umrli od srece kad su dosli
-
zigzag
#101425 Re: Ukrajina
Čovjek napisao da je presječena komunikacija što se i vidi na karti.