Vama most, vamo zato l"egitimni" popuslic
Pelješki most - ko koga zeza
- General War
#5126 Re: Pelješki most - ko koga zeza
- hare_1989
#5127 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Zaista ne razumijem. Doduše ne vidim neku poveznicu ni SDA člana većeg od Alije, pod inicijalima Ž.K. i samog mosta, ali haj....
- JohnnyS
#5128 Re: Pelješki most - ko koga zeza
nles wrote: ↑07/07/2022 22:30Ili pak "vi ste muslimani, a mi smo ekskluzivno krscanski klub".dječak sa šibicama wrote: ↑07/07/2022 21:23
Prije ce biti projekt kojim je EU jasno porucila BiH "vi ste crna rupa, zaobilazimo vas".
Ili, zasto bi inace primili gomilu gologuzije iz jugoistocne Evrope, koja nije ni demokratski ni privredno spremna za Evropu?
Da, puca Europa od kršćanstva
- drag_gost
#5129 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Pa vidi, prije par dana sam se sa Peljesca vratio, obisao sam ga uzduz i poprijeko. Ne znam to za Grke, ali ceste po Peljescu nisu pustene u opticaj i jos se rade, osim jedne dionice (nekih 10tak kilometara) nakon Putnikovica.istra_hr wrote: ↑08/07/2022 13:05![]()
Obrati se Grcima...
Most je odavno gotov, prošao teh. preglede, opterećen stotinama kamiona i sl.
Grci - tj. njihova građevinska firma, koja se žalila i morala dobit posao nekih priključnih cesta - odugovlači, kupuju vrijeme
Namjerno ili nenamjerno, nije bitno, ali oni kasne
-
nles
#5130 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ne zna, ali u Austriji u svakoj ucionici visi krst.
- dječak sa šibicama
#5133 Re: Pelješki most - ko koga zeza

ljepotan, nema sta
- General War
-
patriot_bih
#5135 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ima li išta gluplje od ovih Bošnjaka što čestitaju Hrvatskoj izgradnju mosta?
Kao da ga je Hrvatska izgradila od svojih para i sama napravila.
EU ima dala pare, a kinezi napravili.
Koji je u geopolitički interes i mindset EU da zatvara izlaz BiH na otvoreno more Boga pitaj.
Možda da "muslimani ne smiju imati luku u Evropi".
Koji je u geopolitički interes i mindset EU da zatvara izlaz BiH na otvoreno more Boga pitaj.
-
Harlovina
#5136 Re: Pelješki most - ko koga zeza
O'kle "muslimani" u Neumu?patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 13:29 Ima li išta gluplje od ovih Bošnjaka što čestitaju Hrvatskoj izgradnju mosta?![]()
- JohnnyS
#5137 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Opet cijela katolibanska EU mrzi BiH jer ima muslimane 
-
patriot_bih
#5138 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Jaro demografska kretanja sa u prirodna.Harlovina wrote: ↑12/07/2022 13:34O'kle "muslimani" u Neumu?patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 13:29 Ima li išta gluplje od ovih Bošnjaka što čestitaju Hrvatskoj izgradnju mosta?![]()
Ne može Neum vječno ostati selo sa 3000 stanovnika.
Ljudi će početi doseljavati iz ostalih krajeva BiH pa i svijeta.
-
patriot_bih
#5139 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Pod muslimanima mislim na muslimanski kapital koji bi finansirao izgradnju luke Neum.
Taj kapital se vjerovatno mogao naći u arapskim zemljama ili Turskoj.
Takvo nešto izgleda ne odgovara EU.
Ne vidim drugi razlog zašto bi skoro u potpunosti finansirali Pelješki most.
Kako EU ne pokloni BiH pare za izgradnju tunela Prenj? (kad su tako veliki humanisti)
Kako EU ne pokloni BiH pare za izgradnju tunela Prenj? (kad su tako veliki humanisti)
-
neki
#5140 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Niko Hrvatskoj te pare nije poklonio, 85% sredstava za izgradnju mosta je došlo iz fondova EU za izgradnju infrastrukture, u te fondove novac uplaćuju sve države članice, pa i Hrvatska..patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 13:58 Pod muslimanima mislim na muslimanski kapital koji bi finansirao izgradnju luke Neum.
Ili, ako ti je lakše razumjeti, da je BiH članica 85% sredstava za izgradnju tunela Prenj bi došlo iz fondova EU. Pošto nije članica, pare nam daju u vidu kredita
-
patriot_bih
#5141 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ne znam baš koliko Hrvatska doprinosi tim fondovima kao jedna od najsiromašnijih članica.neki wrote: ↑12/07/2022 14:03Niko Hrvatskoj te pare nije poklonio, 85% sredstava za izgradnju mosta je došlo iz fondova EU za izgradnju infrastrukture, u te fondove novac uplaćuju sve države članice, pa i Hrvatska..patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 13:58 Pod muslimanima mislim na muslimanski kapital koji bi finansirao izgradnju luke Neum.
Ili, ako ti je lakše razumjeti, da je BiH članica 85% sredstava za izgradnju tunela Prenj bi došlo iz fondova EU. Pošto nije članica, pare nam daju u vidu kredita
Opet ostaje pitanje zašto je EU odabrala baš taj projekat koji je "pravno škakljiv".
Mislim jasno je kao sunce da je BiH imala 100% pristup otvorenom moru, a sada će imati 90%.
Najveći kruzeri neće moći proći ispod tog mosta. Da li će moći nosači aviona koji su prije dolazili u Neumski zaljev?
Da li može jedna država jednostranim potezom da onemogući pristup otvorenom moru drugoj državi?
Situacija je ista da jedan komšija drugom pregradi put da mogu proći samo mala auta, a ne teretna. Komšija kao razlog navede: "pa nećeš ti tamo nikad praviti odlagalište ni magacin, dovoljno da ti mala putnička auta mogu proći".
-
neki
#5142 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Dobro si rekao, Hrvatska kao siromašnija država više novca iz EU fondova povlači nego što je u njih uplatila, mislim da je za ovih 9 godina članstva hrvatska tu u plusu za nekih 9 milijardi € ..ali tako funkcionišu sve organizovane državne zajednice u svijetu, uvijek se više novca ulagalo za razvoj siromašnijih krajeva i to je potpuno uredu..patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 14:17Ne znam baš koliko Hrvatska doprinosi tim fondovima kao jedna od najsiromašnijih članica.neki wrote: ↑12/07/2022 14:03
Niko Hrvatskoj te pare nije poklonio, 85% sredstava za izgradnju mosta je došlo iz fondova EU za izgradnju infrastrukture, u te fondove novac uplaćuju sve države članice, pa i Hrvatska..
Opet ostaje pitanje zašto je EU odabrala baš taj projekat koji je "pravno škakljiv".
Mislim jasno je kao sunce da je BiH imala 100% pristup otvorenom moru, a sada će imati 90%.
Najveći kruzeri neće moći proći ispod tog mosta. Da li će moći nosači aviona koji su prije dolazili u Neumski zaljev?
Da li može jedna država jednostranim potezom da onemogući pristup otvorenom moru drugoj državi?
Situacija je ista da jedan komšija drugom pregradi put da mogu proći samo mala auta, a ne teretna. Komšija kao razlog navede: "pa nećeš ti tamo nikad praviti odlagalište ni magacin, dovoljno da ti mala putnička auta mogu proći".
S druge strane, što se neumskog zaljeva tiče, BiH pravno nikad nije imala izlaz na otvoreno more, tj hrvatsko teritorijalno more nije prekinuto nekim koridorom od Neuma do otvorenog mora.
Najveći kruzeri ne mogu uploviti u Neumski zaljev, ne zbog mosta nego zato što je previše plitak i uzak za normalno manevrisanje. Iz istog razloga prilično suludo bi bilo graditi i teretnu luku, moralo bi se izjarugat pola zaljeva da bi se dobila dovoljna dubina... da ne navodim da je ideja o teretnoj luci u neumu sama od sebe suluda..
Za kraj, nosač aviona nikad nije uplovio u neumski zaljev, ne znam odakle ti takva glupost!!??
- dalmatinka
#5143 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Nosači aviona

-
patriot_bih
#5144 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ne znam to oko prava mora nisam ekspert. I Bosfor i Dardaneli su u turskom teritorijalnom moru pa je pravo slobodnog prolaza zagarantovano.neki wrote: ↑12/07/2022 14:48Dobro si rekao, Hrvatska kao siromašnija država više novca iz EU fondova povlači nego što je u njih uplatila, mislim da je za ovih 9 godina članstva hrvatska tu u plusu za nekih 9 milijardi € ..ali tako funkcionišu sve organizovane državne zajednice u svijetu, uvijek se više novca ulagalo za razvoj siromašnijih krajeva i to je potpuno uredu..patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 14:17
Ne znam baš koliko Hrvatska doprinosi tim fondovima kao jedna od najsiromašnijih članica.
S druge strane, što se neumskog zaljeva tiče, BiH pravno nikad nije imala izlaz na otvoreno more, tj hrvatsko teritorijalno more nije prekinuto nekim koridorom od Neuma do otvorenog mora.
Najveći kruzeri ne mogu uploviti u Neumski zaljev, ne zbog mosta nego zato što je previše plitak i uzak za normalno manevrisanje. Iz istog razloga prilično suludo bi bilo graditi i teretnu luku, moralo bi se izjarugat pola zaljeva da bi se dobila dovoljna dubina... da ne navodim da je ideja o teretnoj luci u neumu sama od sebe suluda..
Za kraj, nosač aviona nikad nije uplovio u neumski zaljev, ne znam odakle ti takva glupost!!??
Ako se sjećam dobro uplovio je američki nosač aviona ili razarač jednom. Ono kad se Dodik išao slikat na njemu.
Jbg. sigurno da je legalnost izgradnje Pelješkog mosta siva zona, Dosta argumenata što si naveo tačni su.
Na kraju se sve svodi na pravo jačeg i na silu, ali to ne znači da Bošnjaci moraju biti snishodljivi i čestitati "Hrvatskoj na izgradnji mosta".
-
neki
#5145 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Iskreno ne vidim razlog zašto bi Bošnjacima most smetao, pogotovo onima koji imaju nekretninu ili ljetuju u Neumu..Neum je ovim mostom dobio savršenu obilaznicu, manje saobraćajne gužve u ljetnim mjesecima. Raspon i visina mosta je dovoljna da ispod njega bez problema prođu brodovi koji mogu uploviti u neumski zaljev..patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 15:11Ne znam to oko prava mora nisam ekspert. I Bosfor i Dardaneli su u turskom teritorijalnom moru pa je pravo slobodnog prolaza zagarantovano.neki wrote: ↑12/07/2022 14:48
Dobro si rekao, Hrvatska kao siromašnija država više novca iz EU fondova povlači nego što je u njih uplatila, mislim da je za ovih 9 godina članstva hrvatska tu u plusu za nekih 9 milijardi € ..ali tako funkcionišu sve organizovane državne zajednice u svijetu, uvijek se više novca ulagalo za razvoj siromašnijih krajeva i to je potpuno uredu..
Ako se sjećam dobro uplovio je američki nosač aviona jednom. Ono kad se Dodik išao slikat na njemu.![]()
Volio bi da neko ovo provjeri, da li je stvarno bio nosač aviona u pitanju?
https://www.rtvbn.com/storage/news/cach ... 9d03d6.jpg
Jbg. sigurno da je legalnost izgradnje Pelješkog mosta siva zona, Dosta argumenata što si naveo tačni su.
Na kraju se sve svodi na pravo jačeg i na silu, ali to ne znači da Bošnjaci moraju biti snishodljivi i čestitati "Hrvatskoj na izgradnji mosta".
Po meni je pozitivno što i ovim Hrvatska definitivno potvrđuje teritorijalni integritet BiH. Rat sam proveo u Hrvatskoj i sjećam se brojnih inicijativa da u pregovorima Hrvatska mora insistirati na pripajanju Neuma Hrvatskoj, upravo radi teritorijalne povezanosti sa Dubrovnikom..
- istra_hr
#5146 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ako nisi expert, zašto guraš nos u nešto čem pojma nemaš?
Nosač aviona u Neumu?
a ha
isti problem kao i kad naš nuklearni nosač aviona Zrinski Frankopan ne može ući u polovicu Piranskog zaljeva... zato se i svađamo sa zlovencima već 30 godina
-
patriot_bih
#5147 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Možda nisam ekspert, ali sam bolji poznavatelj materije od tebe.
Vidim da vi izvan BiH ne volite slobodu mišljenja.
Last edited by patriot_bih on 12/07/2022 16:56, edited 2 times in total.
-
patriot_bih
#5148 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ma u redu je za sada. Šta će biti za 30-40-50 godina ko zna. Možda se steknu uslovi za tužbicu.neki wrote: ↑12/07/2022 15:18Iskreno ne vidim razlog zašto bi Bošnjacima most smetao, pogotovo onima koji imaju nekretninu ili ljetuju u Neumu..Neum je ovim mostom dobio savršenu obilaznicu, manje saobraćajne gužve u ljetnim mjesecima. Raspon i visina mosta je dovoljna da ispod njega bez problema prođu brodovi koji mogu uploviti u neumski zaljev..patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 15:11
Ne znam to oko prava mora nisam ekspert. I Bosfor i Dardaneli su u turskom teritorijalnom moru pa je pravo slobodnog prolaza zagarantovano.
Ako se sjećam dobro uplovio je američki nosač aviona jednom. Ono kad se Dodik išao slikat na njemu.![]()
Volio bi da neko ovo provjeri, da li je stvarno bio nosač aviona u pitanju?
https://www.rtvbn.com/storage/news/cach ... 9d03d6.jpg
Po meni je pozitivno što i ovim Hrvatska definitivno potvrđuje teritorijalni integritet BiH. Rat sam proveo u Hrvatskoj i sjećam se brojnih inicijativa da u pregovorima Hrvatska mora insistirati na pripajanju Neuma Hrvatskoj, upravo radi teritorijalne povezanosti sa Dubrovnikom..
- dalmatinka
#5149 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ono kad nemaš više što reći onda ide vrijeđanje i etiketiranje.patriot_bih wrote: ↑12/07/2022 15:28
Možda nisam ekspert, ali sam bolji poznavatelj materije od tebe.
Vidim da vi iz NDH ne volite slobodu mišljenja.![]()
Zaboravio si dodati rusofilni UZPovci, a tek fašisti?