EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#2476 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
http://autorepublika.com/2022/07/09/pok ... e-rudnike/
Jebace nam "zeleni" znanje, ako ih se ne zaustavi na vrijeme. Koji dupli arsini, kakvo licemjerje!
Jebace nam "zeleni" znanje, ako ih se ne zaustavi na vrijeme. Koji dupli arsini, kakvo licemjerje!
-
citroen xm
#2477 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ja ne pričam konkretno o tvojim moralnim načelima. Nije stvar u tome, i ako na prvu možda tako zvuči.RagibUzoriti wrote: ↑09/07/2022 14:02
Ja sam iskljucivo pisao o mom licnom iskustvu i misljenu.
I pisem samo faktima, nikakvim rekla kazala pricama.
Da ti neko dodje i kaze: investiraj svoj novac u jedno vozilo takve vrste,mi cemo ti subvencionirati troskove putovanja, zar ti ne bi ucinio isto?
Ili bi glumio fol moralnu vertikalu i pricao i dalje hićaje i šuplje priče?
Ja placam putarinu 7 puta manje nego SUS vozila.
Predjeni put u XY kilometrima do neke granice me kosta ca 10 puta manje novca ili pak 0/nista.
Imam stalnu cijenu/nepromjenjivu servisa u garantnom roku od (konkretan slucaj) 270 ca eura po servisu, dok za SUS motore cista lutrija koliko ces da platis.
Trebam da budem lud i da ne prihvatim trenutne pogodnosti/subvencije od drzave i da se furam lafo na moral i neke principe???
Budimo realni
Stvar je u tome da se el. auta na silu forsiraju kod donošenja nebuloznih zakona, zatim preko medija stvarajući lažnu sliku i na kraju sve se to reflektuje na ljude koji popiju priču, al ajd što je popiju nego je i samouvjereno šire dalje poput neke matrice koju treba svi da usvojimo.
Izgubila se totalno neka malo dublja rasprava. Stav za el. auta se svodi na baš ovo što si pomenuo, subvencije u svemu, a niko da uđe dublje i da shvati da te subvencije nisu zarad ljudi već zarad projekta omasovljenja prelaska na tehnologiju koja niti je nova, niti je revolucionarna, niti je korisna, a još i najmanje ekološka pod kojom se parolom najviše i forsira.
Onda kada se el. auta omasove do određenog broja/postotka, tada će krenuti i naplata svega toliko da će el. auto biti skuplje voziti od auta sa sus motorom.
Sve je to pod patronatom JEBENIH zelenih, koji ne slijede ni svoje stavove, donose nebulozne odluke o zabrani nečega za šta nisu pronašli adekvatnu alternativu. Skupina idiota koja čak bez imalo stida u prvi plan gura dijete ometeno u razvoju, da nam priča o temema koje su bitne za svijet, a o kojima ni oni sami pojma nemaju.
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#2478 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
@citroen xm
Ja ne znam sta ce biti u buducnosti. Zivim zivot danasnjice.
Ako bi gledali ekologiju,jos bi na konjima jahali i zaprezna kola vozili.
Po meni onaj ko ne iskoristi benefite koje mu drustvo pruza, nije dobre glave ili je dvolican.
Ovoga drugog lika koji pise ove dugacke postove od kojih mi se kenja,ne bih uopste ni komentarisao.
Vrh mu je video SATa sto je na yt pogledao i na osnovu toga zasniva svoje misljenje i pise nebuloze.
Ja ne znam sta ce biti u buducnosti. Zivim zivot danasnjice.
Ako bi gledali ekologiju,jos bi na konjima jahali i zaprezna kola vozili.
Po meni onaj ko ne iskoristi benefite koje mu drustvo pruza, nije dobre glave ili je dvolican.
Ovoga drugog lika koji pise ove dugacke postove od kojih mi se kenja,ne bih uopste ni komentarisao.
Vrh mu je video SATa sto je na yt pogledao i na osnovu toga zasniva svoje misljenje i pise nebuloze.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2479 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Energy Storage News: Volkswagen starts construction of 40GWh gigafactory in Germany.
https://www.energy-storage.news/volkswa ... n-germany/
Ne zayebayu se
https://www.energy-storage.news/volkswa ... n-germany/
Ne zayebayu se
- ZoomZoomKiwi
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#2481 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
ma nije istina druze, oni nama samo dobro misle...sta zna bosnjo, nek sam sebe ponizava i nek misli da je sve iz eu zakon i dobro za njegaRomeo 80 wrote: ↑09/07/2022 14:50 http://autorepublika.com/2022/07/09/pok ... e-rudnike/
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#2482 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
A to neko kupuje S ili EQS zbog ustede?EFD22 wrote: ↑09/07/2022 14:10citroen xm wrote: ↑09/07/2022 13:52 Apsolutno nikakva glupost. Post je i napisan čitajući vaše izgovore zašto je el. auto dobar izbor, kako je povoljno, kako je zeleno i ostale površne zaključke.
Realno ga hvalite svi jer ga kupite za isti novac zbog upumpavanja zajedničkih para od strane države u vašu komociju. Hvalite ga jer se džaba napunite negdje i slične stvari.
To što zagađuje više od običnog auta, to što košta više, to što je nesposobno za bilo šta van grada, za to se vas jebe.
Uostalom, pogledajte SAT patrolu od BG do Istre, ponavljam se.
Skuplje se voziti sa EQS nego sa S klasom, i to ako hoćeš najbrže punjenje od 40min.
Možeš uštediti malo, ali onda ti valja sjedit na pumpi dva sata.
Kad pogledamo gdje su elektricna auta bila prije 10 godina a gdje su sada i koliko su se razvila, svako normalan se ne bi usudio uopce pisati misljenja gdje ce biti za 10 godina. A pogotovo vec sad zakljucivati kako je to sranje i nema nista od toga. Ali bosnjo...
Zanimljiva je stvar npr indukciono punjenje koje volvo uveliko razvija i ima vec po gradu testna polja.
Zanimljivo je isto mercedesova voznja od 1000+km sa jednim punjenjem.
-
toska
#2483 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Živa rasprava, ujedno izvinjenje na padobranstvu...
porediti elektromotor sa SUS motorima je skoro pa kruške i jabuke, besmisleno jer ama baš svaka stavka ide u prilog elektromotoru.
iskoristivost uložene energije dostiže i do 95% naspram dizelskih max 35% ili benzin još manje.
trajnost elektromotora u vozilu bi trebala biti praktično beskonačna, nema se šta istrošiti, ok imaju ležajevi,
jednostavnost konstrukcije koja je skoro ista od izuma naspram SUS motora i stotina pokrektnih dijelova u njemu,
obrtni moment od nule, tih rad, mogućnost rada bez mjenjača...su neprocjenjivi,
neko spominje zvuk moćnih sportski SUS motora i zadovoljstva koje pružaju, ali prešućuju, jer znaju sigurno, da se taj zvuk vještački projektuje u fabrici, bez toga bi zvučao kao i svaki drugi automobil.
početak i kraj problema EV je u baterijama i izvan tog segmenta raspravu ne bi trebalo voditi.
porediti elektromotor sa SUS motorima je skoro pa kruške i jabuke, besmisleno jer ama baš svaka stavka ide u prilog elektromotoru.
iskoristivost uložene energije dostiže i do 95% naspram dizelskih max 35% ili benzin još manje.
trajnost elektromotora u vozilu bi trebala biti praktično beskonačna, nema se šta istrošiti, ok imaju ležajevi,
jednostavnost konstrukcije koja je skoro ista od izuma naspram SUS motora i stotina pokrektnih dijelova u njemu,
obrtni moment od nule, tih rad, mogućnost rada bez mjenjača...su neprocjenjivi,
neko spominje zvuk moćnih sportski SUS motora i zadovoljstva koje pružaju, ali prešućuju, jer znaju sigurno, da se taj zvuk vještački projektuje u fabrici, bez toga bi zvučao kao i svaki drugi automobil.
početak i kraj problema EV je u baterijama i izvan tog segmenta raspravu ne bi trebalo voditi.
- Evolution_IV
#2484 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Znaci sve na silu i sto ti neko daje pogodnosti na to, u istim uslovima kupovine da li bi odabrao elektricni?RagibUzoriti wrote: ↑09/07/2022 14:02Ja sam iskljucivo pisao o mom licnom iskustvu i misljenu.citroen xm wrote: ↑09/07/2022 13:52 Apsolutno nikakva glupost. Post je i napisan čitajući vaše izgovore zašto je el. auto dobar izbor, kako je povoljno, kako je zeleno i ostale površne zaključke.
Realno ga hvalite svi jer ga kupite za isti novac zbog upumpavanja zajedničkih para od strane države u vašu komociju. Hvalite ga jer se džaba napunite negdje i slične stvari.
To što zagađuje više od običnog auta, to što košta više, to što je nesposobno za bilo šta van grada, za to se vas jebe.
I pisem samo faktima, nikakvim rekla kazala pricama.
Da ti neko dodje i kaze: investiraj svoj novac u jedno vozilo takve vrste,mi cemo ti subvencionirati troskove putovanja, zar ti ne bi ucinio isto?
Ili bi glumio fol moralnu vertikalu i pricao i dalje hićaje i šuplje priče?
Ja placam putarinu 7 puta manje nego SUS vozila.
Predjeni put u XY kilometrima do neke granice me kosta ca 10 puta manje novca ili pak 0/nista.
Imam stalnu cijenu/nepromjenjivu servisa u garantnom roku od (konkretan slucaj) 270 ca eura po servisu, dok za SUS motore cista lutrija koliko ces da platis.
Trebam da budem lud i da ne prihvatim trenutne pogodnosti/subvencije od drzave i da se furam lafo na moral i neke principe???
Budimo realni
Meni bi bolji bio za po gradu i na velikim nadmorskim visinama, sve ostalo zapalio bi ga prvi dan
- madner
#2485 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Drzave su rekle da bez pomoci i velikih subvencija EV kante nemaju sanse da zamjene SUS automobile. To sto smo napravili sistem da drzava mojima parama obara cijenu smeca da bude bolji izbor je do nas, ne treba drzavi dati takvu moc.
Sasvim je logican izbor da neko sada uzme EV, pa i FIAT bi bio najprodavaniji da ima takva ledja.
Sasvim je logican izbor da neko sada uzme EV, pa i FIAT bi bio najprodavaniji da ima takva ledja.
- Bullet Tooth Tony
#2486 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Mene bi slomila ova "puz" putovanja izmedju gradova po authobanu.. Ja ne znam kad sam vidio teslu ili neki drugi ev da vozi brze od 100 kmh.. Vazda desna traka.. 80..90.. 100... Samo se gleda domet.. Gdje napunit.. Kad..
Ogram su plus ova parking mjesta u centru grada...
Ogram su plus ova parking mjesta u centru grada...
- Evolution_IV
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#2488 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Lupanje kao i uvijek, trebao si jos dodati kako se voze iza slepera koji im vjetar probijaju, da upotpunis forumske mudrolijeBullet Tooth Tony wrote: ↑10/07/2022 17:37 Mene bi slomila ova "puz" putovanja izmedju gradova po authobanu.. Ja ne znam kad sam vidio teslu ili neki drugi ev da vozi brze od 100 kmh.. Vazda desna traka.. 80..90.. 100... Samo se gleda domet.. Gdje napunit.. Kad..
Ogram su plus ova parking mjesta u centru grada...![]()
- Bullet Tooth Tony
#2489 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Wtf...Sto si se to uvrijedio toliko.izvrsni direktor wrote: ↑10/07/2022 18:42Lupanje kao i uvijek, trebao si jos dodati kako se voze iza slepera koji im vjetar probijaju, da upotpunis forumske mudrolijeBullet Tooth Tony wrote: ↑10/07/2022 17:37 Mene bi slomila ova "puz" putovanja izmedju gradova po authobanu.. Ja ne znam kad sam vidio teslu ili neki drugi ev da vozi brze od 100 kmh.. Vazda desna traka.. 80..90.. 100... Samo se gleda domet.. Gdje napunit.. Kad..
Ogram su plus ova parking mjesta u centru grada...![]()
![]()
- Laplace
#2490 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kao što reče @toska, niz prednosti imaju električna vozila. Tih rad je, zapravok, prednost a taj kao zvuk sportskog motora je djelimično pojačan zvukom iz zvučnika. Meni lično je veći ugođaj uživati u tihoj vožnji.
Električna vozila su u osnovi jednostavnija i sa manje senzora (koji su glavni problemi motora sa SUS vozilima), bez filtera čestica (također, veliki problemi), bez potrebe za antifrizom itsl.
Glavni problemi su baterije, infrastruktura za dopunjavanje i autonomija - a na svemu se radi i biće unaprijeđeno.
Jedino je stvar da su malo požurili sa potpunim prelaskom na EV. Trebalo je to unaprijediti dovoljno da budu adekvatne zamjene za motore SUS u svim aspektima (ili bar većini njih) a na klimatske promjene djelovati prelaskom sa fosilnih goriva (ugalj, gas) na obnovljive izvore i nuklearne elektrane. U međuvremenu bi vjerovatno proradile i prve termonuklearne elektrane. Sasvim sam uvjeren da su za klimatske promjene veći problem termoelektrane na ugalj nego motori SUS.
Električna vozila su u osnovi jednostavnija i sa manje senzora (koji su glavni problemi motora sa SUS vozilima), bez filtera čestica (također, veliki problemi), bez potrebe za antifrizom itsl.
Glavni problemi su baterije, infrastruktura za dopunjavanje i autonomija - a na svemu se radi i biće unaprijeđeno.
Jedino je stvar da su malo požurili sa potpunim prelaskom na EV. Trebalo je to unaprijediti dovoljno da budu adekvatne zamjene za motore SUS u svim aspektima (ili bar većini njih) a na klimatske promjene djelovati prelaskom sa fosilnih goriva (ugalj, gas) na obnovljive izvore i nuklearne elektrane. U međuvremenu bi vjerovatno proradile i prve termonuklearne elektrane. Sasvim sam uvjeren da su za klimatske promjene veći problem termoelektrane na ugalj nego motori SUS.
- ZoomZoomKiwi
#2491 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sve se slažem, i stoji da je trebalo postupno raditi prelaz i ne zabranjivati SUS tako izričito sa takvim rokovima, baš zbog toga što uopće nisu veliki faktor u globalnom zagađenju.Laplace wrote: ↑10/07/2022 19:27 Kao što reče @toska, niz prednosti imaju električna vozila. Tih rad je, zapravok, prednost a taj kao zvuk sportskog motora je djelimično pojačan zvukom iz zvučnika. Meni lično je veći ugođaj uživati u tihoj vožnji.
Zvučnici za zvuk su moderna novotarija, i i to mi je bez duše, ja kad kažem zvuk mislim na zvuk usisa, i to su najčešće mašine iz prošlog vijeka, sa izuzecima u prvom desetljeću 2000-ih.
A ovo gore što sam ti boldirao, malo si se zeznuo, u EV ide mnogo više antifriza, zbog hlađenja baterija. No to je svakako jeftino koliko god da ga ide.
- Evolution_IV
#2492 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Svejsni ste da obnovljivi izvori nemaju kapacitet ni blizu termoelektrane i nuklearke
Nuklearke su divne krasne ali otpad i kad kfene naopako haos...jedino fuzijske ali to je jos experimentalno..
Nuklearke su divne krasne ali otpad i kad kfene naopako haos...jedino fuzijske ali to je jos experimentalno..
-
aston_martin
- Laplace
#2494 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Da, zaboravio sam da se baterije mogu dosta grijati. Moraju se hladiti i elektromotori ali to je već mnogo lakše.EFD22 wrote: ↑10/07/2022 19:50Sve se slažem, i stoji da je trebalo postupno raditi prelaz i ne zabranjivati SUS tako izričito sa takvim rokovima, baš zbog toga što uopće nisu veliki faktor u globalnom zagađenju.Laplace wrote: ↑10/07/2022 19:27 Kao što reče @toska, niz prednosti imaju električna vozila. Tih rad je, zapravok, prednost a taj kao zvuk sportskog motora je djelimično pojačan zvukom iz zvučnika. Meni lično je veći ugođaj uživati u tihoj vožnji.
Zvučnici za zvuk su moderna novotarija, i i to mi je bez duše, ja kad kažem zvuk mislim na zvuk usisa, i to su najčešće mašine iz prošlog vijeka, sa izuzecima u prvom desetljeću 2000-ih.
A ovo gore što sam ti boldirao, malo si se zeznuo, u EV ide mnogo više antifriza, zbog hlađenja baterija. No to je svakako jeftino koliko god da ga ide.
- ZoomZoomKiwi
#2495 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
EV se prodaju pod potpuno pogrešnom premisom da su 100% zelena vozila, kad to ni najmanje nisu. I to je ono što ne valja.
Jer zbog te premise, SUS motori su na tapeti kao najveći zagađivači. I zbog tog ove nenormalne stvari tipa zabrana proizvodnje od 2035. meni je to u modernom demokratičnom svijetu nepojmljivo. Pogotovo ako pogledaš uslove za Euro 5 i 6d Full. To je smiješno koliko malo ta vozila zagađuju.
A inače, EV nisu toliko loša vozila, pogotovo za gradsku primjenu, i na to se trebalo bazirati, barem do razvoja nekog novog hemijskog spoja za baterije.
Meni bi za grada vrh bio jedan Leaf ili i3.
Al’ ja gradske vožnje imam 30-40%, šta sa ostalim dijelom.
Godišnje pređem 55000km, znate koliko je to punjenja. Nema tog EV koji bi izdržao taj tempo, a ni ja s njim.
Od Gradiške do Beča tempomat na 150km/h bez zaustavljanja, koji to EV može???
A gdje su druga, duža putovanja…
Jer zbog te premise, SUS motori su na tapeti kao najveći zagađivači. I zbog tog ove nenormalne stvari tipa zabrana proizvodnje od 2035. meni je to u modernom demokratičnom svijetu nepojmljivo. Pogotovo ako pogledaš uslove za Euro 5 i 6d Full. To je smiješno koliko malo ta vozila zagađuju.
A inače, EV nisu toliko loša vozila, pogotovo za gradsku primjenu, i na to se trebalo bazirati, barem do razvoja nekog novog hemijskog spoja za baterije.
Godišnje pređem 55000km, znate koliko je to punjenja. Nema tog EV koji bi izdržao taj tempo, a ni ja s njim.
- Laplace
#2496 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ako krene naopako, a uopšte ne mora. Toliko ih je u Francuskoj, na Skandinaviji, u USA, Kanadi,... koje rade bez ikakvih problema. Pa čak i ova u Sloveniji radi bez incidenata. Posebno današnje, gdje su mjere sigurnosti veoma stroge. A i sa nuklearnim otpadom se previše politizira (političko a ne tehnološko pitanje) radi radiofobije. U svakom slučaju je mnogo bolje rješenje dok ne dođe održiva fuzija nego ugalj i gas. Naročito u pogledu borbe protiv klimatskih promjena. Uz to, ne treba gajiti iluzije da će zeleni prihvatiti elektrane bazirane na nuklearnoj fuziji. Naći će oni izgovor da ih proglase opasnima.Evolution_IV wrote: ↑10/07/2022 20:03 Svejsni ste da obnovljivi izvori nemaju kapacitet ni blizu termoelektrane i nuklearke![]()
Nuklearke su divne krasne ali otpad i kad krene naopako haos...jedino fuzijske ali to je jos experimentalno..
Ipak, nedavna odluka da se u nuklearne elektrane uvrste u zelene oblike energije je malo ohrabrujuća.
- Laplace
#2497 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zabrane je pretjerivanje ali moraju se i električna vozila prodavati jer odakle onda finansirati razvoj?EFD22 wrote: ↑10/07/2022 20:15 EV se prodaju pod potpuno pogrešnom premisom da su 100% zelena vozila, kad to ni najmanje nisu. I to je ono što ne valja.
Zasad je to OK za kraće relacije (do 500 km u komadu) a za duže opet imaš željeznicu ili motore SUS.
- Ozimician
#2498 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Treba pustiti da se sve razvija prirodnim tokom, pa ako neko hoće elektro - bujrum, ako hoće SUS-bujrum. A ne nešto podsticati, a nešto zabranjivati. Negdje sam pročitao (nezz koliko je istina) da Euro 6 motori izbacuju čišći zrak vani od onog kojeg usisaju.
Ako bi sad u Evropi 10% svih vozila postalo električno - imali bi stalne padove elektro mreže. Također EU, koja je pionir u ovim debilnim zabranama - sama sebi skače u stomak. Njemačka proizvodi dobre diesel motore, a EV aute proizvodi i Tesla i Kia i Hyundai - uspješnije od njemačkih proizvođača.
Kina je objavila nakon ove odluke EU da se okreću proizvodnji SUS motora. Također, EU nema svoja nalazišta litija. Na kraju će EU sebe napraviti zavisnom od Kine (kao što je sad napravila sebe isto kroz ''eko-programe'' i forsiranje plina - od Rusije).
Sutra, 2035 god, kad ne budemo mogli iz EU kupiti SUS auto, a bude nam trebao, kad ne bude dovoljno litija za proizvodnju baterija - nabavljat ćemo auta iz Kine i moliti ih da ih nam isporuče po ogromnim cijenama.
Ako bi sad u Evropi 10% svih vozila postalo električno - imali bi stalne padove elektro mreže. Također EU, koja je pionir u ovim debilnim zabranama - sama sebi skače u stomak. Njemačka proizvodi dobre diesel motore, a EV aute proizvodi i Tesla i Kia i Hyundai - uspješnije od njemačkih proizvođača.
Kina je objavila nakon ove odluke EU da se okreću proizvodnji SUS motora. Također, EU nema svoja nalazišta litija. Na kraju će EU sebe napraviti zavisnom od Kine (kao što je sad napravila sebe isto kroz ''eko-programe'' i forsiranje plina - od Rusije).
Sutra, 2035 god, kad ne budemo mogli iz EU kupiti SUS auto, a bude nam trebao, kad ne bude dovoljno litija za proizvodnju baterija - nabavljat ćemo auta iz Kine i moliti ih da ih nam isporuče po ogromnim cijenama.
- madner
#2499 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Da ne bi bio problem da su vjerovali u proizvod i pustili ljude koji mogu imati vise vozila da kupe EV. I ja bih da mogu imao EV kao sedmo auto.
Problem je ovo uplitanje u trziste, kao i ova zabrana. Komunisticke metode.
Problem je ovo uplitanje u trziste, kao i ova zabrana. Komunisticke metode.
- Haris.ba
#2500 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa evo prilike da dozvolimo uvoz auta iz zemalja koje prave auta nekomunistickim metodama. Imas li neki prijedlog?
Evo danasnjeg priloga iz slobodarske Kine. Mozda oni znaju najbolje.