Ukrajina

jazzer

#97351 Re: Ukrajina

Post by jazzer »

Ma on je samo realan :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#97352 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

i zabrinut
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#97353 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

... al zabrinut sto je ruski mir zapeo u ukrajini 🤣🤣🤣
AliceInChains

#97354 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Excel2 wrote: 03/07/2022 12:05
AliceInChains wrote: 03/07/2022 11:58

Pa izgleda ima vise pojma od tih EUUSranoviča od stručnjaka, koji su prognosticirali 3% pada BDP-a u slučaju totalnog embarga ruskog plina, a političari se trenutno spremaju za najgore scenarije radi same redukcije i mole Šivu, da Rusi totalno ne zavrnu pipe. To je znak djelovanja i pozicije jačine.

Isto kao blokada otplaćivanja ruskog duga? Koji je bio efekat, jesu li bankrotirali? Zapadni investitori ostaše bez novca, a u Rusiju se otprilike od početka konflikta ionako več mjesecima ništa ne investira.

Šta se tiče blentave analize oko nafte: Prodaje se manje za više love, tako da preostaje vise zaliha za druge i buduće kupce. Ko misli da će potražnja u skorije vrijeme postati zanemariva radi regenerativna energije, neka se slobodno objesi na rotirajuću vjetrenjaču, prije nego sto počinje vjerovati u solarne i električne tenkove.

Ne volim prosipanje šuplje i samouvjeravanje u stilu četa.

Btw. Gdje je onaj Sumir? Jel’ još uvijek 1.20? Preventivno se povukao da ne ispadne motika kao na temi Sirija?

….to ti je kad fali minimum objektivnosti u diskusijama i kad u formi sankcija ne vide šumu od drveta.
Haj ti meni nesto objasni. Kako ti mozes biti navodni Bosanac, a ovamo podrzavas Rusiju koja blokira rezoluciju o Srebrenici?
Genijalac, navedi gdje ja to podržavam? Nemoj da lažeš.

Osim toga, ti bas misliš da podržavaš Ukrajinu u borbi, tako sto sam sebe obmanjuješ u stilu Čosicevih sljedbenika i odbacuješ realnost i difamiraš druge forumaše, koji ne komentiraju isključivo vojne događaje i mrtve Ruse u ovom konfliktu?
Excel2

#97355 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Ok, ne podrzavas. Sta mislis onda o potezu Rusije da blokira rezoluciju o Srebrenici? Da li se tebi takav rezim gadi?
AliceInChains

#97356 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Excel2 wrote: 03/07/2022 12:14 Ok, ne podrzavas. Sta mislis onda o potezu Rusije da blokira rezoluciju o Srebrenici? Da li se tebi takav rezim gadi?
Da, režim mi se gadi i već vise pita sam komentirao u prošlosti, da je Rusija Bosni najveći neprijatelj.

Ipak, globalne događaje vidim iz malo druge perspektive.

Nevezano za tu činjenicu, ja i ti nikad nećemo stajati na istoj strani, iako smo iste nacije, jer si očito plitak i ljude sa drugim mišljenjem tendiraš difamirati.
Excel2

#97357 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

AliceInChains wrote: 03/07/2022 12:17
Excel2 wrote: 03/07/2022 12:14 Ok, ne podrzavas. Sta mislis onda o potezu Rusije da blokira rezoluciju o Srebrenici? Da li se tebi takav rezim gadi?
Da, režim mi se gadi i već vise pita sam komentirao u prošlosti, da je Rusija Bosni neprijatelj.

Nevezano za tu činjenicu, ja i ti nikad nećemo stajati na istoj strani, iako smo iste nacije, jer si očito plitak i ljude sa drugim mišljenjem tendiraš difamirati.
Ok. A Ukrajina je onda veci neprijatelj Bosne, pa onda nju podrzavamo u ratu sa Rusijom?

Ja tebe ne vrijedjam, nego ti postavljam samo pitanja, ali ja sam plitak. 😂
emirolini

#97358 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

emirolini

#97359 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

AliceInChains

#97360 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Excel2 wrote: 03/07/2022 12:20
AliceInChains wrote: 03/07/2022 12:17

Da, režim mi se gadi i već vise pita sam komentirao u prošlosti, da je Rusija Bosni neprijatelj.

Ok. A Ukrajina je onda veci neprijatelj Bosne, pa onda nju podrzavamo u ratu sa Rusijom?

Tvoja pitanja kao i ovo ukazuju da si plitak.

Koje veze imaju sa mojim prvim postom, gdje ukazujem, da sankcije ipak nisu promišljenije i štete i nama?

Već od početka konflikta sam na ovom forumu konstatirao, da je embargo ruskih resursa veliki rizik za nas same, pogotovo one koji žive u Evropi/ EU, sto je sve vise i vidljivo.

Nego, niko ne voli čuti, jer je valjda losa propaganda, losa za Ukrajinsku/ Bosansku stvar pa se počne koprcati i pljuvati.

Pravi ste jadnici bolan. Umjesto da se borite za jednoumlje na ovoj temi, vam je bolje da odete na frontu.
emirolini

#97361 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Excel2

#97362 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Ko je rekao da nije stetno po nas isto? Ali kad imas jedan takav rezim, kojeg prezires, zar nije bitnije im stati u kraj, pa cak i po tvoju stetu?
Uostalom, na koji se nacin boriti protiv takvog rezima vrijednog prezira?
Daj nam plan napravi. Ja sam plitak, pa ne mogu da napravim, jbg, svi imamo svoja ogranicenja.
djugum

#97363 Re: Ukrajina

Post by djugum »

Image

Na ovom drugom grafu se vidi koga je najvise strah da je slijedeci na listi. :bih:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#97364 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

AliceInChains wrote: 03/07/2022 12:29
Excel2 wrote: 03/07/2022 12:20

Tvoja pitanja kao i ovo ukazuju da si plitak.

Koje veze imaju sa mojim prvim postom, gdje ukazujem, da sankcije ipak nisu promišljenije i štete i nama?

Već od početka konflikta sam na ovom forumu konstatirao, da je embargo ruskih resursa veliki rizik za nas same, pogotovo one koji žive u Evropi/ EU, sto je sve vise i vidljivo.

Nego, niko ne voli čuti, jer je valjda losa propaganda, losa za Ukrajinsku/ Bosansku stvar pa se počne koprcati i pljuvati.

Pravi ste jadnici bolan. Umjesto da se borite za jednoumlje na ovoj temi, vam je bolje da odete na frontu.
niko ne spori da sankcije i embarga štete svima, samo dugoročno, ne isključenje Mordora iz civilizacijskih tokova nanosi daleko više štete.

Tvoja "racionalna" logika digitrona, a očigledno i etika koju zastupaš ovdje, samo pokazuje da bi prije surađivao sa ubicama, pljačkašima i silovateljima, samo da tebi 100 maraka više u džepu ostane, nego pomogao žrtvi da se odbrani :shock:

foe, pa te moralne standarde u svojoj kući provodi :run:
Excel2

#97365 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Nemoj Jose ga blokirati. Sad ce nam plan napraviti. Steta da to fulis, jer stateg ce to napraviti bolje od ikog. 😂
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#97366 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

Gade mi se oni koji kazu da Ukrajinci gadjaju sami sebe, kao sto su radili i nama.

Isto tako, gade mi se oni koji bacaju svrs i bez dokaza,a analiza, kazu da rusi gadjaju sami sebe. Jesu agresori, jesu zlocinci, ali valjda postoji jasna razlika izmedju "nas" normalnih i njih nenormalnih?

Dajte malo hebene objektivnosti, a ne skakati odmah na prvu. Malo realnosti, da imamo sto bolju sliku, da znamo sta se to radi i prica, jer su isto i nama radili 90tih.

Nazalost, dosta toga agresori uzimaju, malo po malo, dok kurva evropa to gleda. Npr, najveca celicana u Mariopolju, najveca nuklearna elektrana u Zaporozju, pa onda druga najveca rafinerija u sjevrodonjecku. Mozda sam fulao rang listu, ali je poenta tu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#97367 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Excel2 wrote: 03/07/2022 12:42 Nemoj Jose ga blokirati. Sad ce nam plan napraviti. Steta da to fulis, jer stateg ce to napraviti bolje od ikog. 😂
ma ko će čitati ova četnička sranja utemeljena na pseudomarksizmu...sve lafa naki antiimperijalisti a prvog komšiju kolju radi međe i veš mašine
Excel2

#97368 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

JoseMujica wrote: 03/07/2022 12:47
Excel2 wrote: 03/07/2022 12:42 Nemoj Jose ga blokirati. Sad ce nam plan napraviti. Steta da to fulis, jer stateg ce to napraviti bolje od ikog. 😂
ma ko će čitati ova četnička sranja utemeljena na pseudomarksizmu...sve lafa naki antiimperijalisti a prvog komšiju kolju radi međe i veš mašine
Najbolje od svega sto je ovo sranje fkt zarazno. Ljudi koji su rat proveli u Sa danas pricaju iste gluposti, jer ih je rusko govno skolovalo godinama.
Excel2

#97369 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

laserShow wrote: 03/07/2022 12:46 Gade mi se oni koji kazu da Ukrajinci gadjaju sami sebe, kao sto su radili i nama.

Isto tako, gade mi se oni koji bacaju svrs i bez dokaza,a analiza, kazu da rusi gadjaju sami sebe. Jesu agresori, jesu zlocinci, ali valjda postoji jasna razlika izmedju "nas" normalnih i njih nenormalnih?

Dajte malo hebene objektivnosti, a ne skakati odmah na prvu. Malo realnosti, da imamo sto bolju sliku, da znamo sta se to radi i prica, jer su isto i nama radili 90tih.

Nazalost, dosta toga agresori uzimaju, malo po malo, dok kurva evropa to gleda. Npr, najveca celicana u Mariopolju, najveca nuklearna elektrana u Zaporozju, pa onda druga najveca rafinerija u sjevrodonjecku. Mozda sam fulao rang listu, ali je poenta tu.
Sve ce oni to vratiti. Ovo ce biti njihov Vijetnam. Sjetite se koje je tad naoruzanje Vijetnam dobio, a to nije bila crvena linija. Sad ce biti isto vraceno Rusiji.
emigrazione

#97370 Re: Ukrajina

Post by emigrazione »

Udarilo 200 hiljada ljudi na drzavu od 40 miliona...realno veci otpor su pruzali oni u Kninu
emirolini

#97371 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

sta se desi kada jato orka uleti u neku civilizaciju
toska

#97372 Re: Ukrajina

Post by toska »

Tema-Jednoumlje na forumu?

svjedoci smo možda i najvećeg rata poslije WW2, takođe smo i savremenici uzroka i početaka rata.
jedna država supersila napada drugu koja se još oporavlja od ljubavi te iste.

šta bi trebalo pisati trenutno da to bude objektivno, ne-jednoumlje, pluralno ?

-poricati pravo Ukrajine na teritorijalni integritet i priznate granice?

-uvažavati pravo Rusiji da uređuje susjedne zemlje jer su njihova "interesna zona"? naravno, ako nisu jaki i u Nato

-podržavati besmislene ratove? usput sa izmišljenim motivima

-podržavati ubijanje desetina hiljada ljudi i enormno razaranje jedne države radi ??? recite odgovor
apsidejzi

#97373 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

AliceInChains wrote: 03/07/2022 11:58
apsidejzi wrote: 03/07/2022 11:31

Stas :D
Pa izgleda ima vise pojma od tih EUUSranoviča od stručnjaka, koji su prognosticirali 3% pada BDP-a u slučaju totalnog embarga ruskog plina, a političari se trenutno spremaju za najgore scenarije radi same redukcije i mole Šivu, da Rusi totalno ne zavrnu pipe. To je znak djelovanja i pozicije jačine.

Isto kao blokada otplaćivanja ruskog duga? Koji je bio efekat, jesu li bankrotirali? Zapadni investitori ostaše bez novca, a u Rusiju se otprilike od početka konflikta ionako več mjesecima ništa ne investira.

Šta se tiče blentave analize oko nafte: Prodaje se manje za više love, tako da preostaje vise zaliha za druge i buduće kupce. Ko misli da će potražnja u skorije vrijeme postati zanemariva radi regenerativna energije, neka se slobodno objesi na rotirajuću vjetrenjaču, prije nego sto počinje vjerovati u solarne i električne tenkove.

Ne volim prosipanje šuplje i samouvjeravanje u stilu četa.

Btw. Gdje je onaj Sumir? Jel’ još uvijek 1.20? Preventivno se povukao da ne ispadne motika kao na temi Sirija?

….to ti je kad fali minimum objektivnosti u diskusijama i kad u formi sankcija ne vide šumu od drveta.
Vidi. Kad posmatras stvari sa makroekonomskog aspekta onda je malo tesko pohvatati sve detalje. Zato uvijek sebi probaj stvari pojednostaviti na nivo individue ili obicnog standa na pijaci. Razlika je samo u velicini i obimu obrta ali princip je isti. Zamisli sad da tebi daju otkaz u firmi i da se tvoji jarani vise ne zele druziti s tobom. Hoces li ti propasti zbog toga? Naravno da neces. Imas nesto ustedjevine, vjerovatno si uspio kupiti automobil ranije i imas neki krov nad glavom. Nisi odjednom postao beskucnik. Samo si izgubio posao i socijalni zivot. To te ne sprecava da probas okrenut neku paru privatno, da ne odes u neki drugi kafic i potrazis nove jarane i sl. Medjutim, sta gubis? Gubis vrijeme. Kuca koju imas ce trebat neku popravku nekada. Automobil takodjer kosta. Nova raja te nece odmah bas prihvatiti otvorenih ruku i sve ti dati.

Naravno, i staro drustvo ce trpiti jer ti si bio dio istoga. Isli su s tobom na partije i zabavljali se. Znao si cesto turu okrenuti za citavu kafanu. Al si ispao supak i mi ostali smo voljni placati sebi pice al ne trpiti tvoja sranja. Niko ne kaze da ces ti bankrotirati i propasti u zivotu, ali ces izgubiti dio zivota dok ponovo ne dodjes u poziciju u kojoj si bio. Ako ikako mognes doci u tu poziciju. Ovo nije veliki grad. Zivimo u malom mjestu gdje svi sve znaju. Svi znaju kakav si supak ispao i svi znaju da ako stanu na tvoju stranu i oni ce biti izbaceni iz kluba.

Naravno, ti mozes kazati da si samo dovoljan, napraviti svoj parti (na koji ti niko nece doci), mozes popit pica sam u kuci, mozes kupiti playstation i sam igrati igrica, mozes otici na putovanje sam bez ikoga. Mozda ti tako vise volis. Ako svakog vidis kao potencijalnog neprijatelja i ako je tvoja zivotna mantra: il si prijatelj il neprijatelj, onda ces vrlo brzo zavrsiti sam. I kao sto rekoh, nije problem biti sam ako je to tvoj izbor i ako ti je draze biti sam nego sa budalama koje moras trpit. Al kao i sve u zivotu, i to ima cijenu. Ako se budes selio u drugu kucu, moraces sam. Ako ti zatreba neka pomoc oko auta moraces sam. Mozda te to ojaca pa postanes jos sposobniji i onda ovi uvide da su se oni zajebali... mada tesko. Desava se i to ali rijetko.

A evropa? Evropa je trenutno ovisna o tebi i spremni su jos malo pognuti glavu dok te se ne kutarisu. Evo su poceli uvoziti struju od Ukrajine (koja ima tri najvece nuklearne elektrane u svijetu). UVoze tekuci gas, prave novi plinovod iz Izraela, kupuju od amerikanca. Pune rezerve. Znaju da ce zima biti zajebana bez tebe, al si toliko usrao da su spremni trpiti malo samo da te se kutarisu. Trenutno je nerijeseno, ali su sanse definitivno protiv Rusije.

Ono sto je najzalosnije jeste sto vrijeme ide. Rusi su vec trebali ljetovati u Turskoj. Nema ih. Trebali su putovati svijetom. Nema ih.

Poenta ovog mog upisa je da se ne placa sve u parama. Zivot nece biti duzi, samo kraci. Ako izgubis godinu dvije u izolaciji, ti ih vise nikada neces dobiti nazad.
AliceInChains

#97374 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Excel2 wrote: 03/07/2022 12:33 Ko je rekao da nije stetno po nas isto? Ali kad imas jedan takav rezim, kojeg prezires, zar nije bitnije im stati u kraj, pa cak i po tvoju stetu?
Uostalom, na koji se nacin boriti protiv takvog rezima vrijednog prezira?
Daj nam plan napravi. Ja sam plitak, pa ne mogu da napravim, jbg, svi imamo svoja ogranicenja.
Ja i ti nismo oni koji imaju šta odlučivati. Mi samo možemo posmatrati i odluke, desavanja i posljedice analizirati i komentirati, pa i (suprotna) misljenja dijeliti.

Opet, moje misljenje je: Sankcije ja, ali…..ne možeš u euforiji kroz neselektivno sankcioniranje riskirati (u najgorem slučaju) samouništenje.

Ko zna, možda 100% griješim. Onda me probaj uvjeriti u moju lošu procjenu.
sumirprimus

#97375 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

...
Post Reply