Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nemezis wrote: ↑27/06/2022 17:22
Pa svrha mu je da se vozilo zaustavi. Čim se zaustavi, može nastaviti dalje u skladu sa propisima. Stop je jednostavno "trokut sa obaveznim zaustavljanjem".
Upravo tako.
U stvari je i kod nas tako nekada i izgledao:
U nekim državama (npr. u Španjolskoj) je i danas u tom obliku.
nivla wrote: ↑27/06/2022 15:22
vjestak iz hrvatske nije dobro objasnio i zbog toga dolazi do cijele zabune, nazalost i oni su ljudi i oni grijese, kako su dosli do toga da budu vjestaci ne znamo
zato i imamo situacije da presude da je obostrana krivica kad te onaj sto te poceo preticati u trenutku kad si dao znak da skreces lijevo udari, ne zato sto je ovaj sto je skretao nesto pogrijesio nego zato sto su vjestaci nestrucni
Pa stvarna svrha vještaka i jeste da uzmu pare kako bi pridonijeli donošenju obavezujućih odluka koje su u suprotnosti sa propisima.
nemezis wrote: ↑27/06/2022 17:20
Nemaju oni sta tumačiti nesto sto pise jasno u Zakonu. Onog momenta kada se auto prestane kretati, ti si se zaustavio i ispunio zakonsku obavezu. Ako nema vozila na putu, krećeš odmah. Pa pokušaj negdje stati i mjeriti 5 sekundi.
To probaj uraditi na polaganju vozackog pa ces ispusiti. Iako mi svi to radimo, a ja kad izlazim sa svog parkinga imam znak Stop ako nema nista, prolazim, ne stojim. Da koga sasijem na ulici bila bi kriva.
Šta da probam uraditi, zaustaviti na stop? Zaustavio, nije bilo vozila, ubacio u prvu i krenuo.
Ti sada pises o "ne stojim" a ja sam jasno napisao "zaustaviti".
Mene su naučili da se treba zaustaviti na znak STOP i to do znaka, ne ispred, ukoliko nema zaustavne linije.
Trajanje uopće nije određeno, nego kad se zaustaviš, ako stvarno nema nikoga, možeš odmah krenuti. Ali nema puzanja, nego se baš moraš zaustaviti skroz.
To probaj uraditi na polaganju vozackog pa ces ispusiti. Iako mi svi to radimo, a ja kad izlazim sa svog parkinga imam znak Stop ako nema nista, prolazim, ne stojim. Da koga sasijem na ulici bila bi kriva.
Šta da probam uraditi, zaustaviti na stop? Zaustavio, nije bilo vozila, ubacio u prvu i krenuo.
kad polazes vozacki probaj tako da prodjes iako nikoga nema, pa ces vidjeti ishod situacije
jedno je skolska voznja i voznja kandidata u odnosu na nekoga ko vec upravlja vozilom duze vrijeme
i koja je razlika izmedju ne stojim i ne zaustavljam se, ne stojim u mjestu ako nema nikoga sta se pravis vazan i kome? bgt popusti vise
EFD22 wrote: ↑27/06/2022 18:25
Mene su naučili da se treba zaustaviti na znak STOP i to do znaka, ne ispred, ukoliko nema zaustavne linije.
Trajanje uopće nije određeno, nego kad se zaustaviš, ako stvarno nema nikoga, možeš odmah krenuti. Ali nema puzanja, nego se baš moraš zaustaviti skroz.
Ja se sjecam isto da sam morao stati ali nije bilo definisano koliko dugo.
Sjecam se i da me instruktor napao sto nisam stao ispred znaka, ja mu kazem da odatle ne vidim nista i da bih stao na samoj raskrsnici ali kaze da moram prco stati prije znaka stop pa jos jednom na raskrsnici odakle imam pregled, neka pravila su stvarno idiotska.
vjeshalica wrote: ↑27/06/2022 16:50
Stop je uvijek bio kako tumace zaustavljanje 5 sekundi pa onda kretanje nakon sto propustis sve oko sebe sa prvenstvom prolaza.
nije 5 sekundi nego jasno i glasno samo zaustavljanje, ne usporavanje kako to rade danas vec zaustavljanje, i mozes ako se uvjeris da je situacija cista odmah krenuti
ja sam komisiji na polaganju po zaustavljanju naglasio da nema nikog i da mogu odmah krenuti, auto je bilo u stanju mirovanja na kocnici
Dozer wrote: ↑27/06/2022 16:44
Drugim rijecima, taj znak STOP u primjeru postoji 'nako.... Svrha mu je besmislena.
nisi upravu kako god, mozda ti zvuci logicno da bijeli ima prednost, ali prednost ima crveni, pogresno mislis treba znati prihvatiti i da nisi upravu
neko napisa kad bi isao kamionom, tad ne jebem pravila nego pustim budalu jer tu u praksi vrijedi zakon jaceg, sta mrtav mogu dokazati i sta mi znaci sto sam imao prednost
Nije meni problem priznati da nisam u pravu, kad to nisam (upravu ili u pravu...?). Samo sam rekao "koliko se sjecam".
nemezis wrote: ↑27/06/2022 18:19
kad polazes vozacki probaj tako da prodjes iako nikoga nema, pa ces vidjeti ishod situacije
jedno je skolska voznja i voznja kandidata u odnosu na nekoga ko vec upravlja vozilom duze vrijeme
i koja je razlika izmedju ne stojim i ne zaustavljam se, ne stojim u mjestu ako nema nikoga sta se pravis vazan i kome? bgt popusti vise
Ja ne razumijem o čemu pričaš, kakvo prolazenje? Sta tebi nije jasno u "Zaustavio, nije bilo vozila, ubacio u prvu i krenuo."?
Pa to, zamisli da si u crvenom autu, zaustavio, vidio bijelo vozilo koje se krece, propustio ga, ubacio u prvu i krenuo.
Ne, zašto bih ga propuštao? Ja idem ravno, on mi presijeca put, on čeka i tako Zakon jasno i nedvosmisleno kaže.
Šta čeka, on vidi samo tebe koji stojiš a kako stojiš on se krece po raskrsnici. On ce propustiti samo vozila koja se krecu a ti pajdo si rekao da si zaustavio vozilo.
nemezis wrote: ↑27/06/2022 23:24
Ja ne razumijem o čemu pričaš, kakvo prolazenje? Sta tebi nije jasno u "Zaustavio, nije bilo vozila, ubacio u prvu i krenuo."?
Kako nije bilo vozila, bijeli se kretao po raskrsnici?Nisi sam na rasksnici,ima i bijeli koji se krece.
Kako nije bilo vozila, bijeli se kretao po raskrsnici?Nisi sam na rasksnici,ima i bijeli koji se krece.
vrlo jednostavno
STOP uvijek stanes i kreces kad nema vozila koja imaju prvenstvo prolaza
TROKUT nisi duzan da se zaustavis ako ti u susret ne dolaze vozila koja u odnosu na tebe imaju pravo prvenstva prolaza, u slucaju kad imas situaciju kao crvenim koji ti dolazi u susret duzan si ga propustiti jer ti je sa desne strane tj ponasas se kao da je znak STOP
nemezis wrote: ↑27/06/2022 23:26
Ne, zašto bih ga propuštao? Ja idem ravno, on mi presijeca put, on čeka i tako Zakon jasno i nedvosmisleno kaže.
Šta čeka, on vidi samo tebe koji stojiš a kako stojiš on se krece po raskrsnici. On ce propustiti samo vozila koja se krecu a ti pajdo si rekao da si zaustavio vozilo.
Izmišljas nesto sto ne postoji u Zakonu. Ne osvrces se na argumente koji ti ne idu u prilog, nekorektan si sagovornik. Ako ti je argument da crveni stoji, objasni koliko crveni treba stajati na stopu pa da bi imao prednost jer ocito da može nekada imati i prednost po tvome. Znaci crveni ceka, nema vozila, ubacuje u prvu, počinje da pušta kvacilo, dolazi bijeli, ko ima prednost?
vrlo jednostavno
STOP uvijek stanes i kreces kad nema vozila koja imaju prvenstvo prolaza
TROKUT nisi duzan da se zaustavis ako ti u susret ne dolaze vozila koja u odnosu na tebe imaju pravo prvenstva prolaza, u slucaju kad imas situaciju kao crvenim koji ti dolazi u susret duzan si ga propustiti jer ti je sa desne strane tj ponasas se kao da je znak STOP
Samo mala ispravka. Nisi ga dužan propustiti zbog desne strane nego zato što u Zakonu izričito piše da si u tom slučaju (skrećeš lijevo) duzan propustiti onoga koji ide ravno.
nemezis wrote: ↑28/06/2022 09:10
Znaci crveni ceka, nema vozila, ubacuje u prvu, počinje da pušta kvacilo, dolazi bijeli, ko ima prednost?
kako nema vozila, bijeli se krece po raskrsnici, ti na njega zaboravio? Kad se bijeli krece po raskrsnici ti ne smijes uopšte krenuti jer imas znak STOP, po tvom ti se praviš da ne vidiš bijelog dok se kreceJel vidiš ti bijeli auto kad zaustaviš svoj crveni? Ako ga vidiš šta bijeli auto radi? Kreće se, znaci duzan si da i dalje stojiš i propustiš ga, jel ti sad malo jasnije?
Nalaziš se u crvenom autu, staneš na znak STOP šta vidiš na raskrnici?
1. Bijeli auto koji se krece
2. Bijeli auto u kojem vozač gleda u mobitel
3. Bijeli auto koji stoji
4. Ne vidim nikog
Bijeli auto na raskrsnici ima obavezu da uspori kretenja i da utvrdi da li ima vozilo koje se krece dok crveni auto ima obavezu da stane i da utvrdi da li ima neko vozilo da se krece...uvjetne naredbe .
nemezis wrote: ↑27/06/2022 23:26
Samim tim sto vidi auto sa druge strane na raskrsnici koje ne daje zmigavac i znaci da ce pravo, mora sacekati da on prodje makar u momentu i stajao na stop, ili probati da mu se uvali ako uspije.
Fazon je sto ovaj sto skrece mora proci vise od pola raskrsnice da bi skrenuo lijevo, ako je malo veca raskrsnica dok on dodje do pola ovaj moze i stati i krenuti, ako dodje do udesa zakon je jasan - kriv onaj koji je skretao.
Ne komentirate ništa o zakonu za romobile koji su donijeli ovi u eRS....mene najviše zanima kako to može na nivou entiteta, zar ZOBS nije isti za cijelu BiH, šta kad romobildžija npr . po Dobrinji pređe u eRS, a niti ima naljepnicu, niti obaveznu kacigu, zar može svaka mjesna zajednica, opština, entitet donositi svoje propise iz oblasti javnog prometa vozilima???
Mislim da entiteti i kantoni mogu dopunjavati propise, ali ne mogu mijenjati ono sto je vec regulisano na drzavnom nivou.
Posto el.skuteri nisu regulisani nikako, onda valjda entitet moze da uleti.