Ukrajina
-
lajkujMe
#96051 Re: Ukrajina
To govorim jos od Februara.
Zapad namjenski naoruzava Ukrajinu u najbrzem mogucem tempu.
Mnogi od ovih sistema sto su dobili za integraciju uzmu vise mjeseci i godina..
Na pocetku je svo oruzje bilo da se zaustave Ruse.
Nakon sto se sredinom marta stabilizovao front pocelo je planiranje za stvaranje Ukrajinske armije koja moze pobjediti u ovom ratu Ruse.
Dogovor izmedju NATO drzava i Ukrajine postoji, pametniji ljudi od nas sviju ovdje od SAD i VB pa do Europskih drzava zajedno s UA komandom su garantovano razvili vrlo jasan plan i timetable kako i sta.
Mi uvijek zaboravimo koliko su vojni sistemi komplicirani i da treba vremena i mnogo truda ne samo da se izvrsi obuka nego i integracija u UA snage.
Plus priprema logistike za sisteme.
Nakon sto se uspostavi planirana UA vojska koja moze unistiti Ruse onda ce i da krene prava ofanziva UA na sve Rusko.
Ameri za razliku od Rusa nevjeruju u sporo napredovanje i mrcvarenje, nepotreban gubitak zivota.
Ukrajinski plan odbrane u ovoj fazi je vrlo jasan, zaustavljanje Rusa u napredovanju koliko god je to moguce.
Nanosenje sto vise gubitaka u ljudstvu i tehnici.
Minimiziranje sopstvenih gubitaka pogotovo u tehnici i iskusnom ljudstvu.
I na koncu sticanje dominacije na bojnom polju kroz integraciju novih sistema.
Na pocetku to je bio NLAW i JAVELIN danas je to HIMARS, sutra je to IRIS-T i NASAMS a prekosutra F16....
Dosli smo do ozbiljnih oruzja koji se planski integrisu u sistem odbrane sad je samo stvar "zasicenja" sredstvima.
Ameri to pametno rade ubaci prvo manju kolicinu i onda etapno povecavaj kolicinu tog oruzja.
Evo M777 uslo na pocetku samo 18 komada.
Sad smo dosli do cifre od preko 120 kom za manje od 2 mjeseca.
Mnogima to je sporo i nedovoljno jer Ukrajini sad treba 500komada....
Ali gledano s vojne strane ovo je ultrabrza integracija i preobuka osoblja.
Dovoljno je ovako to predstaviti
Februar i mart Nlaw, Javelin, stinger
Mart i april sovjetska oprema iz NATO arsenala (tenkovi oklopi
mlrs samohodtke i avioni)
April i maj M777, FH70, Paladin, Ceasar, mobilni Shorad, radari i counter batter jedinice, dronovi za vojnu namjenu, oklopi zapadne proizvodnje, logisticka i inzinjerska vozila...
Maj-Jun Harpoon, Krab, HIMARS
Jun-August zasicenje postojecih sistema, uvodjenje NASAMS i IRIS-T, uvodjenje integrisanih zapadnih mreza komunikacija i obavjestajnih podataka.
Ako budemo isli zadasnjim tempom za 2 mjeseca u igrici ce potencijalno da bude preko 30 himars i m270 sistema bruku oklopa sovjetske i zapadne proizvodnje i masovno jacanje kapaciteta ta combined arms operations.
Ostaje ta avijacija pod ? Ali s obzirom da je Juice i onaj drugi u Americi daju CNN interviewe meni to samo znaci da su oni stacionirani u San Antonio Texas gdje se vrsi obuka USAF borbenih pilota.
I vjerovatno vec neko vrijeme ovo je samo farsa za medije nista drugo.
Kao i sve ostalo sto je uslo u Ukrajinu Rusi su saznali ne iz medija nego po svojim glavama...
Ukrajinsla vlast i komanda nije krila niti krije Jun i Jul ce biti teski za Ukrajinu, ne smiju riskirati vece gubitke dok nisu spremni da poderu Ruje za rucak.
Gubice se teritorije ali pomalo selo gore dole nece izgledati kao da UA pobjedjuje i to govore jos od Maja ako ne i aprila.
Ali u istoj toj receni kazu, u Augustu sljedi prevrat u korist Ukrajine.
I ja se toga drzim, sve sto ce se desiti u Julu nece biti dobre vijesti koje mi ocekujemo ali zato u Augustu mrs nazad.
U svakom slucaju, Rusi imaju vremena do Oktobra najkasnije da odrade sta mogu, poslije toga opet Rasputica i drzanje po cestama sto znaci ofanzivno nista do proljeca.
Zapad namjenski naoruzava Ukrajinu u najbrzem mogucem tempu.
Mnogi od ovih sistema sto su dobili za integraciju uzmu vise mjeseci i godina..
Na pocetku je svo oruzje bilo da se zaustave Ruse.
Nakon sto se sredinom marta stabilizovao front pocelo je planiranje za stvaranje Ukrajinske armije koja moze pobjediti u ovom ratu Ruse.
Dogovor izmedju NATO drzava i Ukrajine postoji, pametniji ljudi od nas sviju ovdje od SAD i VB pa do Europskih drzava zajedno s UA komandom su garantovano razvili vrlo jasan plan i timetable kako i sta.
Mi uvijek zaboravimo koliko su vojni sistemi komplicirani i da treba vremena i mnogo truda ne samo da se izvrsi obuka nego i integracija u UA snage.
Plus priprema logistike za sisteme.
Nakon sto se uspostavi planirana UA vojska koja moze unistiti Ruse onda ce i da krene prava ofanziva UA na sve Rusko.
Ameri za razliku od Rusa nevjeruju u sporo napredovanje i mrcvarenje, nepotreban gubitak zivota.
Ukrajinski plan odbrane u ovoj fazi je vrlo jasan, zaustavljanje Rusa u napredovanju koliko god je to moguce.
Nanosenje sto vise gubitaka u ljudstvu i tehnici.
Minimiziranje sopstvenih gubitaka pogotovo u tehnici i iskusnom ljudstvu.
I na koncu sticanje dominacije na bojnom polju kroz integraciju novih sistema.
Na pocetku to je bio NLAW i JAVELIN danas je to HIMARS, sutra je to IRIS-T i NASAMS a prekosutra F16....
Dosli smo do ozbiljnih oruzja koji se planski integrisu u sistem odbrane sad je samo stvar "zasicenja" sredstvima.
Ameri to pametno rade ubaci prvo manju kolicinu i onda etapno povecavaj kolicinu tog oruzja.
Evo M777 uslo na pocetku samo 18 komada.
Sad smo dosli do cifre od preko 120 kom za manje od 2 mjeseca.
Mnogima to je sporo i nedovoljno jer Ukrajini sad treba 500komada....
Ali gledano s vojne strane ovo je ultrabrza integracija i preobuka osoblja.
Dovoljno je ovako to predstaviti
Februar i mart Nlaw, Javelin, stinger
Mart i april sovjetska oprema iz NATO arsenala (tenkovi oklopi
mlrs samohodtke i avioni)
April i maj M777, FH70, Paladin, Ceasar, mobilni Shorad, radari i counter batter jedinice, dronovi za vojnu namjenu, oklopi zapadne proizvodnje, logisticka i inzinjerska vozila...
Maj-Jun Harpoon, Krab, HIMARS
Jun-August zasicenje postojecih sistema, uvodjenje NASAMS i IRIS-T, uvodjenje integrisanih zapadnih mreza komunikacija i obavjestajnih podataka.
Ako budemo isli zadasnjim tempom za 2 mjeseca u igrici ce potencijalno da bude preko 30 himars i m270 sistema bruku oklopa sovjetske i zapadne proizvodnje i masovno jacanje kapaciteta ta combined arms operations.
Ostaje ta avijacija pod ? Ali s obzirom da je Juice i onaj drugi u Americi daju CNN interviewe meni to samo znaci da su oni stacionirani u San Antonio Texas gdje se vrsi obuka USAF borbenih pilota.
I vjerovatno vec neko vrijeme ovo je samo farsa za medije nista drugo.
Kao i sve ostalo sto je uslo u Ukrajinu Rusi su saznali ne iz medija nego po svojim glavama...
Ukrajinsla vlast i komanda nije krila niti krije Jun i Jul ce biti teski za Ukrajinu, ne smiju riskirati vece gubitke dok nisu spremni da poderu Ruje za rucak.
Gubice se teritorije ali pomalo selo gore dole nece izgledati kao da UA pobjedjuje i to govore jos od Maja ako ne i aprila.
Ali u istoj toj receni kazu, u Augustu sljedi prevrat u korist Ukrajine.
I ja se toga drzim, sve sto ce se desiti u Julu nece biti dobre vijesti koje mi ocekujemo ali zato u Augustu mrs nazad.
U svakom slucaju, Rusi imaju vremena do Oktobra najkasnije da odrade sta mogu, poslije toga opet Rasputica i drzanje po cestama sto znaci ofanzivno nista do proljeca.
-
lajkujMe
#96052 Re: Ukrajina
Sta je Putko ostalo se bez deviza aaa?
-
lajkujMe
#96053 Re: Ukrajina
Ovo je HIMARS 100% i to americka taktika prilagodjena mogucnostima UA armije.
Unistavanje depoa oruzanja, unistavanje komande, unistavanje command and control, unistavanje strateskih vojnih ciljeva (aerodromi i slicno)...
Samo sto je ograniceno na UA mogucnosti.
A jos uz to diverzije po Rusiji, sto paljevinama sto drugim sredstvima.
Ne vuku Rusi dzabe municiju iz Bjelorusije a i tu ocekujem opet aktivnost partizana i Bjeloruskih zeljeznicara da poremete Rusku logistiku.
Update
2 udara grad do grada oba mjesta navodno skladistili MLRS rakete
Lokacije

Last edited by lajkujMe on 27/06/2022 10:06, edited 1 time in total.
-
llull
#96054 Re: Ukrajina
Spremite rusi guzice, bice pucanja
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#96055 Re: Ukrajina
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑12/06/2022 12:11Zivim nedaleko od jednog vojnog aerodroma u USA i primjetio sam u zadnja 2 mjeseca povecanu aktivnost borbenih aviona iznad istog. Ne znam ima li to neke veze sa Ukrajinom (treningom ukrajinskih pilota) ili ne, ali za 20 godina koliko tu zivim tolike aktivnosti aviona nije bilo.SpoilerShowsaimidin wrote: ↑11/06/2022 19:32PsSpoilerShowNe kontam koji je smisao bajdenove price kako zelenski nije htio vjerovati usa prognozi, ali eto neka nije, jel to razlog sto usa nije poslala prije 24.2. nista od teskog oruzja, ni jedan dron, avion, sto nije pocela obuku na haubicama, tenkovima, dronovima, pvo, avionima zapadne proizvodnje
Po meni jedina greska tog zelenskog je sto nije bar 7 dana ranije pokrenuo mobilizaciju svih rezervista I valjda organizovao bolju odbranu prema orcima sa krima, ali za prolivenim mlijekom ne vrijedi plakati
Vec je 100 dana usa u gresci, jer je po njima kijev trebao pasti za 96 sati, zelenski imati vladu u izbjeglistvu, a po UA da se vodi partizanski rat, dok orci istrebljuju svako selo u kojem nastrada I jedan ork
Mani bajdene suplje, vec daj sto brodova mts do kraja godine, eno poljaci kazu mogu 1,5 mil. Tona zita preuzeti, pa da voz ne ide prazan u UA![]()
Niko nije savrsen, a ni prorok, jer mnoge je orke u samom vrhu putler iznenadio svojim ludilom, ali sada je jasno sve osim gdje su obecane milijarde pomoci I prevrtanje zemlje I neba
Dobro za solcovanje znamo, ali usa, pa ima bar 100 f-ova viska, 300 abramsa, ...![]()
Da ponovim ovo.
-
lajkujMe
#96056 Re: Ukrajina
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑27/06/2022 09:51Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑12/06/2022 12:11Zivim nedaleko od jednog vojnog aerodroma u USA i primjetio sam u zadnja 2 mjeseca povecanu aktivnost borbenih aviona iznad istog. Ne znam ima li to neke veze sa Ukrajinom (treningom ukrajinskih pilota) ili ne, ali za 20 godina koliko tu zivim tolike aktivnosti aviona nije bilo.SpoilerShow![]()
Da ponovim ovo.![]()
Jel i dalje ista aktivnost?
Sta najvise leti?
-
Honda Rajvosa
#96057 Re: Ukrajina
Moram postaviti pitanje koje se indirektno veze za ovu temu: Ukoliko bi rusi napravili koridor prema Kalingradu, u sukob bi usli sa 2 drzave? taj koridor ide izmedju poljeske i litvanije?
-
EME91
#96058 Re: Ukrajina
Sta je pitanje?Honda Rajvosa wrote: ↑27/06/2022 10:13 Moram postaviti pitanje koje se indirektno veze za ovu temu: Ukoliko bi rusi napravili koridor prema Kalingradu, u sukob bi usli sa 2 drzave? taj koridor ide izmedju poljeske i litvanije?
-
Honda Rajvosa
#96059 Re: Ukrajina
Pitanje je bil doslo sa sukoba sa 2 zemlje clanice Nato pakta? poljaci su naostreni na ruse i imam osjecaj da jedva cekaju sukob sa njima. ili je jednostavno samo ugrozena mala litvanija?
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#96060 Re: Ukrajina
- drug_profi
#96061 Re: Ukrajina
Mogu kroz Litvaniju samo. ne moraju Poljskoj ni prici.
Ali svejedno je, jer je sve NATO kišobran. Tako da je to Ruski blef, jako loš.
A svi bi mi voljeli da nije.
Ali svejedno je, jer je sve NATO kišobran. Tako da je to Ruski blef, jako loš.
A svi bi mi voljeli da nije.
-
lajkujMe
#96062 Re: Ukrajina
@drug_profi
Pa eto nije bas da jedva cekam rat NATO i Rusije sasvim iskreno.
Ja znam da bi NATO pregazio Rusiju konvencionalno ali fazon je sto bi onda letile Nuklearke.
A stvarno poslije naseg rata, perioda poslije rata, 2008 krize pa sad Korona i ovaj rat atvarno ne bih htio za moj kratki zivot biti svjedok i nuklearnog rata.
A mi bi ga najvise ispusili, dovoljno smo nebitni da nas niko ne gadja ali dovoljno blizu da nas sve radijacija mucno potamani
S druge strane nevjerujem vise u "nemoguce" Rusi to jest Putin su dovoljno ludi i van realnosti da me apsolutno ne bi cudio napad na Suvalski Gap.
Ako sam ista naucio u zivotu to je da nema nemoguce
Pa eto nije bas da jedva cekam rat NATO i Rusije sasvim iskreno.
Ja znam da bi NATO pregazio Rusiju konvencionalno ali fazon je sto bi onda letile Nuklearke.
A stvarno poslije naseg rata, perioda poslije rata, 2008 krize pa sad Korona i ovaj rat atvarno ne bih htio za moj kratki zivot biti svjedok i nuklearnog rata.
A mi bi ga najvise ispusili, dovoljno smo nebitni da nas niko ne gadja ali dovoljno blizu da nas sve radijacija mucno potamani
S druge strane nevjerujem vise u "nemoguce" Rusi to jest Putin su dovoljno ludi i van realnosti da me apsolutno ne bi cudio napad na Suvalski Gap.
Ako sam ista naucio u zivotu to je da nema nemoguce
Last edited by lajkujMe on 27/06/2022 10:27, edited 2 times in total.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
-
A_A_AKCIJA
#96064 Re: Ukrajina
Sve od navedenog, plus, Ukrajinci će dobiti odličan pvo srednjeg dometa, što upotpunjava slojeviti pvo sistem: manpadsi kratki domet, NASAMS srednji, S300 dugi.geralt wrote: ↑27/06/2022 07:44Ne znam jesi li primjetio na slici, ali sistem ima tockove. Shoot and scoot. Ekvivalent Buka, samo puno bolji. A Rusi se nisu bas proslavili u unistavanju Bukova.karanana wrote: ↑27/06/2022 06:28 40km max range?
Tanko da ne moze tanje biti. Pa nece se sa kirgistanom tuci nego sa rusijom koja ima sredstva da razvali ovaj sistem koji mora biti unitar 40km rangea, znaci u sred dometa hrpe ruskih sredstava. Bacanje para, nece ni power button stici pritisnuti biti ce staro gvozdje.
Jedino mozda stavit u dubinu oko kijeva odese i zapadno pa nek proba skidati krstarece rakete. Mozda to i jeste plan i razlog kupovine a ne slanje na istok.
Mislim da ce mu namjena biti da pravi drustvo HIMARsu, sto ce omoguciti njegovo koristenje i po danu.
Sa ova tri nivoa odbrane, moguća je njihova mobilnost, gdje dva nivoa mogu pokrivati onaj jedan koji vrši manevar i kada je najviše ugrožen. Do sada ako bi htjeli npr premjestiti bateriju s300, ona bi bila bez zaštite dok ne dođe u domet drugog sličnog sistema. Ovim se to izbjegava.
Ovim zaokružuju pvo onako kako to NATO očekuje, što otvara put za nabavku borbenih aviona.
-
lajkujMe
#96065 Re: Ukrajina
Da UA trenutno najvise fali Srednji domet, Shorad je pokriven s Stingerima, piorun, igla + plus shorad na tockovima.
Dalekodometni je S300 kojeg imaju jos podosta ali skripi opasno kod srednjeg dometa imali su par Buk M1 ali mislim da su tanki s raketama.
A upravo taj Srednji domet ja najopasniji za RU avijaciju i krstarece i od njega se boje Ruski piloti.
Inace jutrosnji HIMARS napad na skladiste municije u Lughansku, evo i druge mete u gradu pored
Dalekodometni je S300 kojeg imaju jos podosta ali skripi opasno kod srednjeg dometa imali su par Buk M1 ali mislim da su tanki s raketama.
A upravo taj Srednji domet ja najopasniji za RU avijaciju i krstarece i od njega se boje Ruski piloti.
Inace jutrosnji HIMARS napad na skladiste municije u Lughansku, evo i druge mete u gradu pored
Last edited by lajkujMe on 27/06/2022 10:33, edited 1 time in total.
- ovo_malo_duse
#96066 Re: Ukrajina
Ma iako je Amidza star nije Lud, zna on dobro kako se dobijaju Izbori u USA a to je praznjenje magacina i povecanje narudzbi i proizvodnje u Vojnoj industriji . To je haman pa jedina industirjska grana koja sve proizvodi kod kuce a povecanje proizvodnje znaci povecanje potraznje za radnom snagom , raste broj zaposlenih i to ce se tek osjetiti krajem ovve, pocetkom i tokom iduce godine a znamo da idu izbori...Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑27/06/2022 10:25Sve ce amidza Dzo da isporuci da slome rasiste. Pricam sa nekim Amerima, ne zale se na cijene plina i goriva, vec kritikuju Bajdena sto ne salje najbolje naoruzanje Ukrajini.![]()
2 muhe jednim udarcem...Ruje i Trumopisti
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#96067 Re: Ukrajina
Sto je preduslov za kontraofanzivu. Da ih rusisti ne uniste iz zraka jer ce morati koncentrisati vojsku. Idealna prilika za agresora da za kratko vrijeme nanese velike gubitke i zaustavi napad.
- drug_profi
#96068 Re: Ukrajina
A trošak na naoružanje povećava fondove za razvoj i unapređivanje, pa čini da USA još više odskače od ostalih.
- nota1969
#96069 Re: Ukrajina
postoji li rat iz kog je Amerika izašla siromašnija ?drug_profi wrote: ↑27/06/2022 10:40 A trošak na naoružanje povećava fondove za razvoj i unapređivanje, pa čini da USA još više odskače od ostalih.
-
A_A_AKCIJA
#96070 Re: Ukrajina
Još jedan razlog lajanja njegovih pudlica, Vučka i Orbana, kako se treba dogovoriti sa Putinom.
Ovim trendom, Rusi gube 100%. Nema nikakve neizvjesnosti. Sjetimo se da se ova faza, selo gore dole sa ozbiljnih mjesta najavila već krajem aprila.
Rat će biti završen mirovnim dogovorom, koji će biti Putinov zlatni most za povlačenje. To će se desiti kada Ukrajinci spucaju ofanzivu i dođu za par dana na granice 2014. Moguće čak da oslobode Donbas i Lugansk. Zlatni most Putinu će biti šarena laža od nekog posebnog statusa Krima, kastrirana RS bez mogućnosti da pravi sranja.
Putin zna da je već previše rizikovao. Sankcije stoje dok Zelinski ne kaže. Topi se vojska, a ugled još više. Iran dogovara naftu, Venecuela isto. A kao biber po pilavu, ostaje ratna odšteta, koja će biti najveća u istoriji.
Sa druge strane, Evropa će možda imati lošu zimu, ali i ne mora, ako dogovore sve sa Iranom. Na proljeće će Rusi ispasti iz svih kombinacija.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
#96071 Re: Ukrajina
Prica mi nas jedan, koji radi u nekoj fabrici koja radi za vojsku neke stvari, da ne mogu naci radnika koliko ih trebaju. Izgleda da je vec pocelo to o cemu pises.ovo_malo_duse wrote: ↑27/06/2022 10:33Ma iako je Amidza star nije Lud, zna on dobro kako se dobijaju Izbori u USA a to je praznjenje magacina i povecanje narudzbi i proizvodnje u Vojnoj industriji . To je haman pa jedina industirjska grana koja sve proizvodi kod kuce a povecanje proizvodnje znaci povecanje potraznje za radnom snagom , raste broj zaposlenih i to ce se tek osjetiti krajem ovve, pocetkom i tokom iduce godine a znamo da idu izbori...Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑27/06/2022 10:25
Sve ce amidza Dzo da isporuci da slome rasiste. Pricam sa nekim Amerima, ne zale se na cijene plina i goriva, vec kritikuju Bajdena sto ne salje najbolje naoruzanje Ukrajini.![]()
2 muhe jednim udarcem...Ruje i Trumopisti![]()
![]()
- black
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
PM72
#96074 Re: Ukrajina
Rusi dobivaju rat i dobiće u Ukrajini republiku rusku..
Ovo se mora završit do zime inače svi odosmo u helać.Polako al sigurno ,zemlja po zemlja će prestati ukrajincima davati podršku i na kraju će im samo amerikanci i englezi ispunjavati narudžbe.Dobili su više protivoklopa nego što ima tenkova u svijetu.Naruče i pošalju listu želja...pa jebem ga,da je nas tako neko ložio i pomagao ne bi srba bilo prije Čačka.
Ovo se mora završit do zime inače svi odosmo u helać.Polako al sigurno ,zemlja po zemlja će prestati ukrajincima davati podršku i na kraju će im samo amerikanci i englezi ispunjavati narudžbe.Dobili su više protivoklopa nego što ima tenkova u svijetu.Naruče i pošalju listu želja...pa jebem ga,da je nas tako neko ložio i pomagao ne bi srba bilo prije Čačka.
-
lajkujMe
#96075 Re: Ukrajina
Ne znam koliko je zapravo bitna da se koncentrise snaga na jednom mjestu.japin_mutapi wrote: ↑27/06/2022 10:37 Sto je preduslov za kontraofanzivu. Da ih rusisti ne uniste iz zraka jer ce morati koncentrisati vojsku. Idealna prilika za agresora da za kratko vrijeme nanese velike gubitke i zaustavi napad.
Ima vise veze s tim da se ciljano onemoguci vatrena podrska Ruskim jedinicama.
A to znaci onesposobljenje Ruske artiljerije i Avijacije.
Njihova avijacija je beznacajna kad Ruje napadaju ali nije kad brane jer linije PVO u pokretu jos nisu pokrile prednje jedinice pa Ruska avijacija direktno tuce umjesto kao MLRS.
Ovi udari na magacine zapravo sluze da izgladne Rusku artiljeriju i ona je cilj number 1 trenutno