OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Rasprave o filozofskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
User avatar
-Chesterfield-
Posts: 5532
Joined: 04/08/2020 19:22

#2001 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 22/06/2022 11:28
U religijama jedni tvrde da je "Bog oduvijek" (ma sta "oduvijek" znacilo u vremenskom smislu), te da "nije ni rodjen, niti je postao", dok istovremeno ti isti kazu da je "bog rekao" da "nesto ne moze nastati iz nicega". Sve je ovo u direktnoj medjusobnoj koliziji i dubokoj kontradiktornosti.
Ničega ili ništa? Šta je po tebi ništa?
Koju definiciju od ovih podržavaš?
https://net.hr/danas/i-nista-je-nesto-s ... 42ac130047

Ili imaš neku svoju definiciju?
User avatar
Dozer
Posts: 28353
Joined: 19/09/2008 10:14
Location: Zemlja maloumne ENV matrice...

#2002 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Vakuum bez ikakvih cestica. Naravno, znamo da takvo nesto ne postoji, jer cak i u najudaljenijem i najpraznijem kutku svemirskog vakuuma uvijek postoji bar neka cestica. Ako nista drugo, neutrini ispunjavaju svaki kutak svemira 100%.

Edit: Eto, dadoh ti odgovor i prije nego si postavio link.
User avatar
-Chesterfield-
Posts: 5532
Joined: 04/08/2020 19:22

#2003 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 22/06/2022 12:34 Vakuum bez ikakvih cestica. Naravno, znamo da takvo nesto ne postoji, jer cak i u najudaljenijem i najpraznijem kutku svemirskog vakuuma uvijek postoji bar neka cestica. Ako nista drugo, neutrini ispunjavaju svaki kutak svemira 100%.

Edit: Eto, dadoh ti odgovor i prije nego si postavio link.
A na koju vjeru si mislio kada si ovo napisao?

... "bog rekao" da "nesto ne moze nastati iz nicega".
User avatar
Dozer
Posts: 28353
Joined: 19/09/2008 10:14
Location: Zemlja maloumne ENV matrice...

#2004 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Koliko znam, to je islamsko ucenje.
Ono drugo je hriscansko.
User avatar
-Chesterfield-
Posts: 5532
Joined: 04/08/2020 19:22

#2005 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 22/06/2022 12:42 Koliko znam, to je islamsko ucenje.
Ono drugo je hriscansko.
Evo ti nešto zanimljivo. Ja nisam sve pročitao. Došao do imena Ljubo Ristovski. :D Da to nije ovaj naš Ljubo?

https://www.preporod.com/index.php/duho ... -iz-nicega
User avatar
Dozer
Posts: 28353
Joined: 19/09/2008 10:14
Location: Zemlja maloumne ENV matrice...

#2006 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

-Chesterfield- wrote: 22/06/2022 12:46
Dozer wrote: 22/06/2022 12:42 Koliko znam, to je islamsko ucenje.
Ono drugo je hriscansko.
Evo ti nešto zanimljivo. Ja nisam sve pročitao. Došao do imena Ljubo Ristovski. :D Da to nije ovaj naš Ljubo?

https://www.preporod.com/index.php/duho ... -iz-nicega
Pa da. Na to sam i mislio. Nesto ne moze nastati iz nicega/nista, a samo bog (Allah) to moze, tj. stvoriti nesto iz/od nicega. I onda na sve to ide da "Allah niti je rodjen, niti je postao, on je oduvijek".
Kako, ako prije singulariteta iz kojeg je navodno nastao BigBang, nije bilo nicega. Odakle bog? Ah, da...on je "oduvijek" :D

Pomnozi, podijeli, saberi, oduzmi, i dodje se do zakljucka da je bog zapravo singularitet. :D
U fizici, tačka ili vrijednost parametra u kojoj promatrana veličina postaje beskonačna, višeznačna i nedefinirana ili gubi uobičajena svojstva. Gravitacijski singularitet je tačka u prostor-vremenu u kojoj je tvar beskonačno velike gustoće, volumen beskonačno malen, a zakrivljenost prostor-vremena beskonačna, npr. crna rupa.
Inace, obozavam ove opise "beskonacno velik" i "beskonanco malen" :lol:

Sve ovo zapravo pokazuje koliko mi nemamo pojma, a nafurani smo do pm da nesto znamo i kontamo...
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#2007 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 22/06/2022 11:28Tvoja teorija je, sumirano i kako si i sam vec to potvrdio - davanje novog imena/naziva religijskom bogu. I to je to.
Ko ništa ne razumije, on će tako da tvrdi i zamišlja da je time obezvrijedio Zakon postojanja. A onaj ko je Razumio Zakon postojanja , razumije i to da u Zakonu postojanja stoje odgovori na suštinska pitanja u vezi postojanja Svijesti: ŠTA je Svijest, KAKO ona postoji i ZAŠTO. Dok u ni jednoj svjetskoj religiji tih odgovora u vezi Boga, NEMA.
Dozer;
A znamo da je religijska teorija nelogicna i nikad dokazana na bilo koji nacin. Takodjer, nazivati nesto "zakonom" moze se samo ako je to nesto empirijski provjerljivo i dokazivo. Bez toga, to je onda samo teorija, ili filozofska misao, kako si i sam upravo rekao.
Ti mi, Dozeru, sa svojim nerazumno smiješnim primjedbama kojima želiš da ubiješ Zakon postojanja, ličiš na nekog plaćenog ubicu Zakona postojanja, koji pokušava praćkom da ubije zmaja. Ti sada misliš da si nešto značajno rekao i da si naškodio Zakonu postojanja time što si rekao da "empirijskih dokaza nema"? Ne shvatajući da Zakon postojanja, što se tiče dokaza i iskustvenih i naučnih i logičkih, stoji na čvršćim temeljima nego sve svjetske naučne teorije, filozofije, religije i politike. Pomoću njih niko Zakonu postojanja ne može ni pero odbiti, a Zakon postojanja svima njima može svo perje da počupa.
Dozer:
Znas li zasto? Iz prostog razloga sto se i s tvojom teorijom u slucaju retrospektivnog posmatranja/analize dolazi do iste tacke kao i s religijskim bogom, tj. do identicnih pitanja, a ti na njih nemas odgovor, tj. taj odgovor moze biti iskljucivo identican religijskom za boga.
Zar ti zaista misliš da je to neka ozbiljna zamjerka Zakonu postojanja što se u njemu riječ i pojam "Svijest" izjednačava sa riječju i pojmom "Bog"? Zar ne vidiš ogromnu razliku između ta dva pojma, koja je u tome što niko živ pojma nema i ne zna KO ili šta je Bog, KAKO i ZAŠTO je stvorio svijet, dok svi ljudi na svijetu znaju i ŠTA je Svijest i KAKO postoji i ZAŠTO, jer svaki čovjek na svijetu je Svijest.

Uostalom, zar je to neka greška što se Zakon postojanja bavi pitanjem UZROKA svijeta, isto kao svjetske religije, jer pitanjem UZROKA svijeta se takođe bave i prirodne nauke, ali neuspješno, isto kao i svjetske religije.
Dozer:
U religijama jedni tvrde da je "Bog oduvijek" (ma sta "oduvijek" znacilo u vremenskom smislu), te da "nije ni rodjen, niti je postao", dok istovremeno ti isti kazu da je "bog rekao" da "nesto ne moze nastati iz nicega". Sve je ovo u direktnoj medjusobnoj koliziji i dubokoj kontradiktornosti. Drugi, opet, tvrde da je postojala nekakva "bogorodica" (sto znaci majka boga), ali je ona, eto, ostala trudna "bezgrijesnim zacecem", sto ce reci da se nije sexala nego, eto... samo zatrudnila (da ne kazem logicni zakljucak ko je onda hebo/oplodio)...Da ne pricamo o besmislicama da je prirodni proces oplodnje za sva ziva bica, tj. sex = grijeh. Budalastina na kub.
Nabrajanjem religijskih besmislica ne možeš naštetiti Zakonu postojanja, ni srozati ga u blato, jer Bog i Svijest, nemaju ništa zajedničko, Svijest je nešto najstvarnije što postoji, a religijskog Boga nema i nikad ga nije ni bilo. Religijskim besmislicama ćeš prije naštetiti samome sebi, nego Zakonu postojanja, jer tako nalikuješ na Don Kihota koji pokušava sa mačem da se suprostavi vjetrenjačama.
Dozer;
- Odakle je potekla Svijest / Energija?
- Kako je nastala?
- Gdje je nastala?
- Zasto je nastala?
Hajde, pokušaj da dođeš malo sebi i prisjeti se da si me do sada najmanje stotinu puta u ovoj temi natjerao da ti odgovaram na ova ista pitanja. Kad bi vrijedilo, ponovio bih ti ja to i sada. Ali ne vrijedi kad nisi spooban da to, ni provjeriš, ni razumiješ.
Dozer:
Nazalost, ali i tvoja teorija se na kraju svodi na ovakve stvari, a nazivanje toga "zakonom" je besmislica iz gore navedenih razloga nemogucnosti dokazivanja. Doduse, ti si otisao korak dalje i pokusavas anulirati religijski metod "dokazivanja" tako sto tvrdis da tvoju teoriju uopste ni ne treba dokazivati jer je ona jasna i logicna sama po sebi. Isto ces cuti i od gomile vjernika, uz "argument" kojim to dokazuju, a koji glasi - logicno je da je morao postojati neki prapocetak i neko ili nesto sto je stvorilo sve. OK, moguce, ali - jos uvijek nedokazivo.
Ja zaista više ne mogu da te shvatim. Više mi nije jasno da li si zaista toliko ograničen, pa ne možeš ništa da shvatiš ili si do te mjere bezobrazan pa iz, samo tebi poznatog nekog razloga, to namjerno radiš. Ili te možda neko za to plaća - neko kome nije u interesu da Zakon postojanja ode šire u javnost, jer se plaši da se njegove dogme ne sruše, jer na njima debelo profitira. A možda si ti sam neki teški dogmatičar - možda naučnik koji je zapeo da dokaže kako mozak proizvodi svijest, pa si shvatio da ti je trud uzaludan. Možda si i političar koji je shvatio da se tvoja ideologioja i politika pred Zakonom postojanja raspala i otišla u khurac, pa se Zakonu postojanja već pune dvije godine protiviš iz očajanja. Koko god, batali rabotu, jer ćeš na kraju, htjeo ili ne, morati da priznaš poraz i priđeš da mi čestitaš.
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#2008 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

-Chesterfield- wrote: 22/06/2022 12:29 Ničega ili ništa? Šta je po tebi ništa?
Koju definiciju od ovih podržavaš?
https://net.hr/danas/i-nista-je-nesto-s ... 42ac130047

Ili imaš neku svoju definiciju?
Uzalud si ovo pitanje postavio Dozeru. On ne zna i ne može dati ispravnu definiciju pojma "Ništa", isto kao ni američki ili bilo koji drugi fizičari i filozofi svijeta. Zato jer se ispravna definicija pojma "Ništa" ne može znati i dati dok god se do kraja ne odgovori na pitanje postojanja Svijesti. Zato što postojanje Svijesti veoma zbunjuje i komplikuje davanje ispravne definicije pojma "Ništa". Zato što je Svijest jedina prirodna sila i pojava koja postoji i zato što je ona istovremeno i "Ništa" i "Nešto". To podrazumijeva da samo onaj ko do kraja zna i može dati ispravnu definiciju pojma "Svijest", može do kraja znati i definisati i pojam "Ništa".

Pa, hajde da ja pokušam definisati pojam "Ništa", jer ja sam taj koji tvrdim da sam dao ispravnu definiciju Svijesti.

Po meni, prije nego se i pokuša dati definicija pojma "Ništa", prvo treba znati da postoje DVA pojma "Ništa" - APSOLUTNO NIŠTA i RELATIVNO NIŠTA. I da je zbog toga potrebno dati dvije različite definicije pojma "Ništa". Posebno definiciju za Apsolutnom Ništa, a posebno za Relativno Ništa.

Pri tome treba imati na umu da je osnovna razlika između Apsolutnog i Relativnog Ništa u tome, što iz Apsolutnog NIšta nikada ne može nastati Nešto. A iz Relativnog Ništa, može.

U skladu sa ovom osnovnom razlikom između Apsolutnog i Relativnog Ništa, definicija Apsolutnog ništa glasi, da je Apsolutno Ništa BESKRAJNI NEBESKI PROSTOR, shvaćen kao PRAZNINA iz koje nikada ne može nastati Nešto-

A definicija Relativnog Ništa glasi, da je Relativno Ništa ono Ništa koje egzistira u PROSTORU kao PRAZNINI, koje, samo sa stanovišta fizike i njenih emprijskih metoda izgleda kao Ništa, jer nije opažljivo, mjerljivo i eksperimentom dokažljivo. Ali ono ipak nije Ništa jer iz njega mugu nastati naterija, život i Svemir koji se mogu opisati pojmom "NEŠTO".

To Relativno Ništa, koje egzistira u prostoru kao praznin, koje nije opažljivo, mjerljivo i eksperimentom dokažljivo, koje izgleda kao da je Ništa, a ipak nije ništa jer iz njega mogu nastati materija, život i svemir, je ono što se podrazumijeva pod riječju i pojmom "SVIJEST"

Bilo bi suvišno da sada odgovaram na pitanja ŠTA je Svijest, KAKO ona postoji i ZAŠTO i kako i zašto iz sebe same kao Relativnog Ništa stvara materiju, život i Svemir kao Nešto, jer sam na ova pitanja u ovoj temi već više puta dao opširne - i iskustveno i naučno i logički utemeljene - odgovore.
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#2009 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Knjiga "ZAKON POSTOJANJA! u PDF formatu. Besplatno za čitanje ili download.

Srpsko-hrvatsko-bošnjački.


Engleski,
:
User avatar
Dozer
Posts: 28353
Joined: 19/09/2008 10:14
Location: Zemlja maloumne ENV matrice...

#2010 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Ljubo, slazem se da je uzalud, ali ne radi mene, nego radi tebe i tvoje nemogucnosti da sagledas stvari i iz drugacijeg ugla od svog. To je i razumljivo jer ti stojis na svojoj poziciji i branis svoju teoriju.

Nije meni cilj da obaram nista jer ne vidim da bilo sta treba da oborim, posto ti nisi dao nikakve stvarne i na neki nacin provjerljive dokaze.
Samo diskutujemo, a ja to pokusavam na bazi argumenata. Nazalost, ali tvoji argumenti se svode na "nauka je potvrdila" (ali ne dajes bilo kakve reference na te potvrde), "jasno je samo po sebi jer je logicno" (ali nikako da objasnis taj logicki proces iz kojeg onda proizilazi da to zaista jeste logicno, nego se zavrtis u svojih JA+7 i smatras da si time sve objasnio, a zapravo nisi nista), itd..

Sretno tebi s tvojima "zakonom", zaista nemam nista protiv njega, a ni protiv tebe. Jedino sto se moras bar pokusati malo odmaknuti od striktno svoje vizure, i ne smatrati sve druge nekakvim neinteligentnim glupacima samo zato sto "ne razumiju" ono sto ti pricas. Mozda ima i do tebe tu, jer, kako vec X puta rekoh - ponavljanje mantre JA+7 i natezanje nekakve teorije o "napregnutoj svijesti", koja pri tome "stvara materiju", dok istovremeno ta "materija stvara svijest", naprosto te nece odvesti nigdje.
Last edited by Dozer on 23/06/2022 12:51, edited 1 time in total.
lajkujMe
Posts: 12136
Joined: 06/04/2011 17:44
Location: Na svom mocnom racunaru

#2011 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by lajkujMe »

Gledano s znanstvene strane

Nepostoji "nista" cak da oduzmes svu materiju iz univerzuma apsolutno svu, sam vakum to jest Prostor-Vrijeme sam od sebe stvara cestice iz "nicega" i to u paru cesticu i anti cesticu koji se uniste odmah nakon pojave.

Taj fenomen jos nije objasnjen ali je naucno dokazan.
Naucnici su stvorili savrsen vakum zasticen od vanjskog uticaja koji opet ima cestice koji se samounistavaju.


Sir Roger Penrose jedan od najvecih znansvenika danasnjice iznio je zanimljivu teoriju o velikom prasku.

Tkz Ciklicni univerzum.

On tvrdi da je prije naseg univerzuma postojao drugi univerzum, prije tog jos jedan i tako beskonacno u proslost i beskonacno u buducnost.

Njegova teorija koja je uveliko zasnovana na zapazanjima Kvantne mehanike.


On tvrdi da univerzum ima mehanizam da nakon trilijardi i trilijardi godina nakon sto sve nestane i udalji se gdje postoje samo rijetke individualne cestice preostale nakon trilijardi godina inflacije univerzum dolazi u stanje gdje sam Prostor-Vrijeme implodira u sebe i stvori novi veliki prasak iz nicega.

Tako da je moguce da su prije naseg univerzuma postojalo beskonacni broj univerzuma, i da ce postojati beskonacni broj univerzuma u neprestanom ciklusu radjanja, razvoja odumiranja univerzuma i opet iz pocetka.

Njegovu teoriju je tesko dokazati jer prijasnji univerzum je morao isceznuti u beskonacnost do radjanja naseg danasnjeg.
User avatar
Dozer
Posts: 28353
Joined: 19/09/2008 10:14
Location: Zemlja maloumne ENV matrice...

#2012 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

To jeste interesantna teorija, ali ima jednu veliku manu koju mi danas vidimo i mozemo mjeriti, a to je sirenje svemira i medjusobno udaljavanje svih objekata u njemu.
Da bi nesto implodiralo (urusilo se u sebe) mora doci do naglog smanjenja volumena toga necega. U slucaju "naseg" svemira desava se suprotno, tj. siri se, tako da je implozija na toj skali prilicno nemoguca.

Implozije vidimo na mnogim zvijezdama, koje se onda pretvaraju u crne rupe, ali to je nano skala u odnosu na kompletan nama vidljivi svemir. A ne vidimo ga cijelog i zapravo nemamo pojma koliki je zaista.
breba
Posts: 1696
Joined: 19/01/2005 04:37

#2013 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

lajkujMe wrote: 23/06/2022 11:11 Gledano s znanstvene strane

Nepostoji "nista" cak da oduzmes svu materiju iz univerzuma apsolutno svu, sam vakum to jest Prostor-Vrijeme sam od sebe stvara cestice iz "nicega" i to u paru cesticu i anti cesticu koji se uniste odmah nakon pojave.

Taj fenomen jos nije objasnjen ali je naucno dokazan.
Naucnici su stvorili savrsen vakum zasticen od vanjskog uticaja koji opet ima cestice koji se samounistavaju.


Sir Roger Penrose jedan od najvecih znansvenika danasnjice iznio je zanimljivu teoriju o velikom prasku.

Tkz Ciklicni univerzum.

On tvrdi da je prije naseg univerzuma postojao drugi univerzum, prije tog jos jedan i tako beskonacno u proslost i beskonacno u buducnost.

Njegova teorija koja je uveliko zasnovana na zapazanjima Kvantne mehanike.


On tvrdi da univerzum ima mehanizam da nakon trilijardi i trilijardi godina nakon sto sve nestane i udalji se gdje postoje samo rijetke individualne cestice preostale nakon trilijardi godina inflacije univerzum dolazi u stanje gdje sam Prostor-Vrijeme implodira u sebe i stvori novi veliki prasak iz nicega.

Tako da je moguce da su prije naseg univerzuma postojalo beskonacni broj univerzuma, i da ce postojati beskonacni broj univerzuma u neprestanom ciklusu radjanja, razvoja odumiranja univerzuma i opet iz pocetka.

Njegovu teoriju je tesko dokazati jer prijasnji univerzum je morao isceznuti u beskonacnost do radjanja naseg danasnjeg.
Da, Penrose je vrlo zanimljiv. Mala korekcija da u njegovoj teoriji (i matematici) nema nikakve implozije univerzuma već kvantni kolaps funkcije talasa u beskonačno velikom univerzumu, što ti ga dodje isto kao i bigbang. Odnosno, dva stanja su ista iz perspektive fotona bez mase. Nesto kao Shroedingerova mačka koja je živa i nije živa u isto vrijeme. Zanimljiva tematika, mada je ova tema losa za te priče, Ljubu ćemo naljutili bezveze.
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#2014 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 23/06/2022 10:59 Ljubo, slazem se da je uzalud, ali ne radi mene, nego radi tebe i tvoje nemogucnosti da sagledas stvari i iz drugacijeg ugla od svog. To je i razumljivo jer ti stojis na svojoj poziciji i branis svoju teoriju.
Samo Svijest postoji i ona je jedina stvarnost. To znači da nema "drugačijeg ugla" iz kojeg bi mogla da se sagleda i objasni stvarnost, tj. Svijest. Gledajući iz tog ugla moguće je objasniti sve, a gledajući iz tvog ugla, NIŠTA.
Dozer:
Nije meni cilj da obaram nista jer ne vidim da bilo sta treba da oborim, posto ti nisi dao nikakve stvarne i na neki nacin provjerljive dokaze.

Nemoj da tražiš od moje Svijesti dokaze da Svijest postoji. Traži od svoje.
Dozer:
Samo diskutujemo, a ja to pokusavam na bazi argumenata.

Šta je za tebe argument? Da li to da mozak proizvodi Svijest? Ha ha ha!
Dozer:
Nazalost, ali tvoji argumenti se svode na "nauka je potvrdila" (ali ne dajes bilo kakve reference na te potvrde),
"
Traži argument za bilo koji moj stav i daću ti ga.
Dozer:
jasno je samo po sebi jer je logicno" (ali nikako da objasnis taj logicki proces iz kojeg onda proizilazi da to zaista jeste logicno, nego se zavrtis u svojih JA+7
Zato što osim JA+7 ničeg drugog nema. Zašto ti ne daš neki argument da ima?
Dozer;
jer, kako vec X puta rekoh - ponavljanje mantre JA+7 i natezanje nekakve teorije o "napregnutoj svijesti", koja pri tome "stvara materiju", dok istovremeno ta "materija stvara svijest", naprosto te nece odvesti nigdje.
Već hiljadama godina naučnici, filozofi i teolozi, na sve moguće drugačije načine od mog, pokušavaju da otkriju TAJNU i gdje ih je to odvelo? Nigdje.

Hajde, Dozeru, daj neki primjer i dokaz da osim JA+7 postoji i još nešto drugo i obori Zakon postojanja, pa da se ja odavde maknem. Ili se ti konačno makni.
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#2015 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

lajkujMe wrote: 23/06/2022 11:11 Gledano s znanstvene strane
Gledano sa znanstvene strane, mi još uvijek ne znamo ništa. Nije to nikakva znanost, već obična religija, koja putem opažanja i eksperimentisanja dokazuje da NEŠTO JESTE, a ne može da objasni ŠTA, KAKO i ZAŠTO jeste to što jeste. Zato što se znanost bavi sjenkama na zidu, a ne onim što te sjenke na zid baca. Zato što se znanost bavi Svemirom kao nekakvim vječitim kretanjem, a ne KRETAČEM koji se kreće. Dokaz naučnika da je kretanje SAMOKRETANJE, nije nikakvo objašnjenje postojanja stvarnosti, sve dok naučnici ne objasne ŠTA je to što se SAMO PO SEBI NAPREŽE I KREĆE i KAKO je moguće da ONO postoji i ZAŠTO.

I na kraju, zašto se vi bajni "naučnici" kačite sa vašim "bajnim" naukama za Zakon postojanja? To je kao kad bi miš obigravao oko mačke da je hebe. Šta mislite da ćete s tim da pstignete?
Last edited by Ljubo2 on 24/06/2022 02:48, edited 1 time in total.
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#2016 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 23/06/2022 16:06 Zanimljiva tematika, mada je ova tema losa za te priče, Ljubu ćemo naljutili bezveze.
Nije bitno da li će Ljubo da se naljuti ili ne - neka se ljuti koliko hoće. Bitno je to, kad neko pokušava "bajnom" naukom da se suprostavi Zakonu postojanja, da on tada ne treba da se ljuti BEZVEZE. Zato što ni jedna naučna teorija, filozofija, teologija, ideologija ili politika ne može oboriti Zakon postojanja, a Zakon postojanja sve njih, MOŽE.
User avatar
Dozer
Posts: 28353
Joined: 19/09/2008 10:14
Location: Zemlja maloumne ENV matrice...

#2017 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Ljubo2 wrote: 24/06/2022 02:09 Samo Svijest postoji i ona je jedina stvarnost. To znači da nema "drugačijeg ugla" iz kojeg bi mogla da se sagleda i objasni stvarnost, tj. Svijest. Gledajući iz tog ugla moguće je objasniti sve, a gledajući iz tvog ugla, NIŠTA.
Dobro. Moze li koncizan odgovor na ovo - odakle Svijest?
Nemoj da tražiš od moje Svijesti dokaze da Svijest postoji. Traži od svoje.
:lol:
Ovo je sad vec sega. Vracas se na ono sto ti govorim od pocetka - svijest je nas pojam. Odgovori na gornje pitanje, a iskljuci nas, ljude iz njega.
Šta je za tebe argument? Da li to da mozak proizvodi Svijest? Ha ha ha!
Odgovori na gornje pitanje, i sve ce ti se samo reci. Samo nemoj opet lupetati o JA+7. Pitanje je jasno - odakle ili kako je nastala ta tvoja famozna inicjalna svijest koja je kreirala sve?
Traži argument za bilo koji moj stav i daću ti ga.
Supljiras. Stalno ti trazim argumente, a ti se uvijek zavrtis u svojoj bemsislenoj i nedokazivoj teoriji, pocnes s nabrajanjem kontradiktornosti, i smatras da si nesto, kao, objasnio i dokazao. A nisi nista, niti ces ikada to uraditi na taj nacin.
Zato što osim JA+7 ničeg drugog nema. Zašto ti ne daš neki argument da ima?
To je to. Kad nemas nikakav konkretan odgovor kojim bi bar pokusao dokazat isovje tvrdnje, ide standardno famozno JA+7. :D
Već hiljadama godina naučnici, filozofi i teolozi, na sve moguće drugačije načine od mog, pokušavaju da otkriju TAJNU i gdje ih je to odvelo? Nigdje.
Pa ni tebe ovo tvoje nije dovelo nigdje. Nemas dokaze, a koristenje ljudskih pojmova koji postoje danas, a nisu postojali prije 2-3-10.000+ godina, ne znaci nista.
Hajde, Dozeru, daj neki primjer i dokaz da osim JA+7 postoji i još nešto drugo i obori Zakon postojanja, pa da se ja odavde maknem. Ili se ti konačno makni.
Dao sam ti gomilu dokaza, ali ti nikad neces prihvatiti nijedan. To znamo i ti i ja.
Isto kao sto ni teisti/vjernici nikad nece prihvatiti nijedan dokaz o nepostojanju njihovog boga, pri cemu nema nikakve veze to sto oni sami nisu u stanju dokazati njegovo postojanje.
Kako oni vjeruju u boga, kao kreatora svega i svacega, tako i ti sad vjerujes u ovaj svoj "zakon", a koji ne mozes dokazati nicim. Drugim rijecima, ovo tvoje je samo hipoteza, a zakona ni na vidiku. Svaki zakon se mora moci prikazati i na neki empirijski nacin. Hajde prikazi ovaj svoj tako. Matematicki, hemijski, fizicki, psiholoski...kako god hoces. Sretno.
lajkujMe
Posts: 12136
Joined: 06/04/2011 17:44
Location: Na svom mocnom racunaru

#2018 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by lajkujMe »

Ljubo2 wrote: 24/06/2022 02:30
lajkujMe wrote: 23/06/2022 11:11 Gledano s znanstvene strane
Gledano sa znanstvene strane, mi još uvijek ne znamo ništa. Nije to nikakva znanost, već obična religija, koja putem opažanja i eksperimentisanja dokazuje da NEŠTO JESTE, a ne može da objasni ŠTA, KAKO i ZAŠTO jeste to što jeste. Zato što se znanost bavi sjenkama na zidu, a ne onim što te sjenke na zid baca. Zato što se znanost bavi Svemirom kao nekakvim vječitim kretanjem, a ne KRETAČEM koji se kreće. Dokaz naučnika da je kretanje SAMOKRETANJE, nije nikakvo objašnjenje postojanja stvarnosti, sve dok naučnici ne objasne ŠTA je to što se SAMO PO SEBI NAPREŽE I KREĆE i KAKO je moguće da ONO postoji i ZAŠTO.

I na kraju, zašto se vi bajni "naučnici" kačite sa vašim "bajnim" naukama za Zakon postojanja? To je kao kad bi miš obigravao oko mačke da je hebe. Šta mislite da ćete s tim da pstignete?
:lol: :lol: :lol:

Necu se upustati u raspravu s ovakvim budalastinama napisanim u tekstu.

Najjace kad neko ko veze nema o temi pocne da prica o toj temi.
Ti si ga zakucao momacki
User avatar
Dozer
Posts: 28353
Joined: 19/09/2008 10:14
Location: Zemlja maloumne ENV matrice...

#2019 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Covjek sam sebi osmislio novu religiju u koju ce vjerovati, i to je to.

Prica identicna kao i kod teista, samo druga terminologija. I teisit se uporno pozivaju na nauku, kao - nauka je potvrdila postojanje boga kroz svoje razne zakljucke i nalaze.

Ono, kad jedna rijec iz Biblije ili Kur'ana opisuje 1.297 totalno razlicitih stvari. :D
User avatar
-Chesterfield-
Posts: 5532
Joined: 04/08/2020 19:22

#2020 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 24/06/2022 11:12 Covjek sam sebi osmislio novu religiju u koju ce vjerovati, i to je to.
I to je napredak. Trojednog boga je teško razumjeti. On je barem skontao nelogičnosti ove mantre i pokušava razumijeti postanak.
Još je u zabludi, odnosno zaveden je os svjetlosnog bića.
Umjesto da ispita to svjetlosno biće neke osnovne stvari (što bi nama bilo interesantno za čitati) on samo slušao šta mu ono vazi, i slijepo u to povjerovao.
User avatar
Dozer
Posts: 28353
Joined: 19/09/2008 10:14
Location: Zemlja maloumne ENV matrice...

#2021 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Pitanje je da li je uopste ispravno skontao sta mu je vazeno. Lika a Moses, Jesus, Muhammed.... I nikakve koristi od toga.

Jedino je Tesla pravio korist od toga sto je tvrdio da mu se samo pojavljivalo u umu :D
User avatar
planamac
Posts: 330
Joined: 04/02/2008 00:03
Location: Sarajevo
Contact:

#2022 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by planamac »

Ljubo, nadam se da neće smetati ovoliko dugačak post, koji na na prvu ('na prvi pogled') nema veze sa Zakonom postojanja, ali ako se uzme u obzir da je dobar dio 'prigovora', tj. nerazumijevanja iskazanog za temeljne postavke Zakona i njegovo objašnjenje (Šta postoji, Kako i Zašto), vezan za tzv. čvrste „naučne istine“ i eksperimente na kojima se one temelje, onda onim, barem dobronamjernim, čitaocima koji tragaju za odgovorima na suštinska pitanja postojanja čovjeka, prirode i svemira, tj. tragaju za Istinom i Razumijevanjem (šta 'zaista' postoji, kako i zašto) ovo što će moći pročitati može biti itekako od koristi.


Naučnici su prisiljeni da napuste na iskustvu zasnovane teorije o Svijetu u kojem živimo. Svijet nauke je svijet čuda, povjerenja u nevidljivo i dovođenja u fizikalnu vezu onoga što realno postoji i onoga što ne postoji.

Kvantna teorija nas uvjerava da postoji "svijet s one strane vidljivog". Ako se vakuum ranije tumačio kao scena na kojoj su se dešavale fizičke pojave, sada se njegova uloga mijenja, jer njegova svojstva i sastav imaju odlučujući uticaj na pravilno opisivanje interakcija između elementarnih čestica. Standardni model objašnjava međudjejstvo jedne čestice na drugu - česticama nosiocima osnovnih sila prirode. Općeprihvaćeno je da standardni model nije sveobuhvatna teorija, jer predviđa postojanje čestica - a skoro ništa ne govori o njihovoj suštini. O tome nauka nagađa.

Šta su to - sile prirode? Pretpostavka da dvije čestice djeluju jedna na drugu "na daljinu", bez neke opipljive veze, zaista ne može biti krajnji domet u razumijevanju prirode. Odbijanje dva naelektrisana elektrona tumačeno je uticajem njihovih električnih polja. Po kvantnoj teoriji, između dva elektrona dolazi do kratkotrajne izmjene fotona. Fotoni su energentski paketići, i na taj način, radi E = M, neka vrsta materije. Za tumačenje odbijanja elektrona usljed elektromagnetne "sile" predviđeno je novo svojstvo, nova priroda čestica elektromagnetnog zračenja, postojanje fotona - nosilaca sile. O silama, nastanku i djelovanju njihovih nosioca - fotona, naučnici misle ovako: "Moguće je da paketić energije, foton, spontano - iz ničega - počne da egzistira u vakuumu - sve dok ponovo ne iščezne u kratkom vremenu, toliko kratkom da nam granice prirode ne dozvoljavaju da ga izmjerimo." To znači da ako energija postoji suviše kratko da bi bila izmjerena, njeno postojanje ne predstavlja kršenje zakona o očuvanju energije, prema kojem je nemoguće stvoriti energiju iz ničega ili je uništiti. Iako je i ovo objašnjenje daleko od "zdravog razuma" i razumijevanja iskustvom, jednako kao i djelovanje "na daljinu" pod uticajem polja sila, ono omogućava fizičarima da na bazi stvarnih fotona - vrše izračunavanja. Dobiveni rezultati su se izvanredno dobro slagali sa mnogim eksperimentima. Na pitanje odakle dolaze i kuda idu fotoni - nosioci sile, naučnici daju neobičan odgovor: "Ti fotoni u stvari - ne postoje." Ovi nepostojeći fotoni su nazvani - "virtualni" fotoni. Njihova uloga je bitno drugačija od uloge fotona - paketića energije elektromagnetnog zračenja. Teorija kvantne elektrodinamike se proširila na razumijevanje djelovanja i ostale tri sile prirode. Pretpostavljeno je postojanje novih "virtualnih" čestica - nosioca te tri sile, i njihovo realno postojanje kao paketića novog tipa zračenja. Tako sada "postoje", naprimjer, čestice - nosioci gravitacione sile i gravitaciono zračenje. Pretpostavka je potvrđena rezultatima eksperimenata. Recimo - masa kvarkova od kojih su protoni izgrađeni predstavlja samo polovinu mase protona. Ljepilo kojim su vezani kvarkovi, pretpostavljene virtualne čestice jake sile, "nosi" polovinu mase protona, što za pravilno razumijevanje događanja u mikrosvijetu predstavlja - vrlo važnu činjenicu. "Virtualne" čestice - nosioci slabe sile, imaju masu jednaku masi sedamdeset protona. I sve to - ne postoji, a ne postoji "radi" principa neodređenosti po kojem je nemoguće izmjeriti energiju koju posjeduje neko tijelo ili sistem - u tačno određenom trenutku, pa se zato prihvata za moguće stanje u kojem prostor-vrijeme "svjetluca" od fluktuirajućih, "virtualnih" čestica, koje samo njima poznatim tunelima prolaze u postojanje i izlaze iz njega.

Energija zračenja se sastoji od zasebnih čestica koje zovemo kvanti. Atom se sastoji od kvantnih jedinica elektriciteta, elektrona i protona. Do kvantne teorije se podrazumijevalo da svakom tijelu možemo pripisati neki položaj, neku tačku u prostoru. Podrazumijevalo se da se tijelo nalazi tu, i nigdje više. To poimanje se u kvantnoj fizici potpuno mijenja. Kvantni objekt je objekt koji nije lokalizovan. Ne može se za neki elektron reći da se negdje nalazi. On zaista postoji kao elektron, ali nema jedinstven i sasvim određen položaj. Ne može mu se pripisati tačno mjesto. Na našoj fizičkoj pozornici taj je elektron obdaren nekom vrstom prisutnosti na više mjesta odjednom. Za položaj kvantnog objekta možemo reći da je u prosjeku na tom i tom mjestu, ali uz izvjesnu zamućenost. Za elektrone se kaže da nisu ni djelići materije, ni talasi, ali se mogu ispoljavati u različitim eksperimentalnim situacijama.
Fizičari su čak spremni da misle ovako: "U suštini, ako ne znamo gdje je elektron, znači da se nigdje i ne nalazi, ili preciznije - nije na nekom određenom mjestu". Elektron se ne odlikuje sasvim određenim brojnim vrijednostima, nego spektrima. On nema jedan, nego više položaja odjednom. Kako za kvantni objekat, naprimjer elektron, važi da je na više mjesta odjednom, postaje zaista teško da se svijet rastavi na male, međusobno nezavisne dijelove. Iz nelokalizovanosti kvantnih objekata proističe izvjesna korelacija između fizičkih pojava koje su prostorno vrlo udaljene, mada su istovremene. To je ideja koja sablažnjuje sa stanovišta klasične fizike. Kvantni fizičar sve ovo doživljava na način da mu je klasično razmišljanje nejasno. On se svakodnevno u laboratoriju susreće sa osobinama elektrona, protona i svih vrsta kvantnih objekata. Za njega je pravo čudo to da se neki predmet, koji se suštinski sastoji od elektrona, protona i neutrona, ponaša toliko različito od svojih činilaca. Zašto klasične pojave stoje čvrsto kad počivaju na toliko različitoj kvantnoj teoriji, savremeni fizičari još uvijek ne znaju. Zato je za njih pitanje nad svim pitanjima - kako dovesti u vezu kvantni sa klasičnim svijetom?

Mnogi fizičari smatraju da najveći njihov uspjeh u XX vijeku, sa šireg filozofskog stanovišta, nije ni teorija relativnosti, sa svojim spajanjem prostora i vremena, ni kvantna teorija, sa svojim odbacivanjem zakona uzročnosti, ni rastavljanje atoma na sastavne dijelove, nego opšte priznanje da mi još nismo u dodiru sa suštinom stvarnosti, a radi principa neodređenosti, odnosno prirodnih ograničenja, moglo bi se dogoditi da za nas suština stvarnosti ostane tajna - zauvijek!

U stvari, podijeliću ovo u dva posta, čini mi se da bi bilobaš dugačko i previše da je sve posloženo u jedan post.
User avatar
planamac
Posts: 330
Joined: 04/02/2008 00:03
Location: Sarajevo
Contact:

#2023 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by planamac »

...nastavak prethodnog posta.

Kvantna teorija je bitno doprinijela takvom stavu naučnika. Dobitnik Nobelove nagrade za kvantnu fiziku, Richard Feynman, na ovaj način izražava "frustriranost" intelekta koji se susreo sa istinom: "Mislim da se slobodno može reći kako niko ne razumije kvantnu mehaniku. Ako ikako možete, nemojte stalno sebi govoriti: "Ali kako to može biti tako?", jer će vas to odvesti ravno u slijepu ulicu iz koje još niko nije uspio izaći. Niko ne zna kako to može biti tako! "

Kvantna koncepcija stvarnosti, nije uzročna i ne predstavlja nikakvu potpunu uzročnu određenost onoga što će se desiti u budućnosti na osnovu znanja kojima raspolažemo u sadašnjosti. Primjenom zakona kvantne teorije sužava se, ali se uglavnom ne određuje ishod nekog ogleda. To znači da svako posmatranje izvjesnog sistema donosi novo saznanje o njegovom stanju, stanju koje dotada nije postojalo, i koje se ne bi moglo dobiti na osnovu analize i matematičkog proračunavanja. Matematičke teorije ne govore ništa o suštini stvari, nego o tome kako se one ponašaju! Pravljenje modela ili slika, da bi se objasnili matematički izrazi, nije korak prema stvarnosti, nego korak dalje od nje. Dalje od matematičkog izraza uvijek idemo uz rizik da nam suština izmakne. I samu energiju, osnovnu tvorevinu Kosmosa, treba smatrati za matematičku apstrakciju!
U svijetu čestica malih masa realno se osjećaju njihova talasna svojstva. Kada su talasna svojstva realna, nema običnih čestica, nema trajektorija, a javljaju se neodređenosti. Na scenu dolaze zakoni vjerovatnoće i - slučaj. Tamo gdje postoji slučaj, nema mjesta za klasičnu povezanost između uzroka i posljedica. Slučaj i postoji zato što postoji obilje mogućih odgovora na jedno pitanje. Od ove stvarnosti se lukavstvom ne može pobjeći.

Čitava plejada istaknutih fizičara tvrdi da događaji u atomskom svijetu nisu ničim uvjetovani ni prouzrokovani. Ipak, slom klasične uzročnosti ne predstavlja kraj uzročnosti. Slučaj nije proizvoljnost i on ne stvara haos. Priroda drži slučaj pod kontrolom svojim zakonima vjerovatnoće. Čitavo obilje mogućnosti u kretanju talasa-čestica, postoji neovisno od laboratorijskih eksperimenata, a raspodjela vjerovatnoće između tih mogućnosti je svaki put zakonomjerna. Fizičari su veoma teško podnijeli ovaj rastanak od nekadašnjih predstava. To je priroda. Ona je "odredila" i maksimalnu moguću brzinu kojom se kreće elektromagnetno zračenje, poznatu pod imenom - brzina svjetlosti. Istovremeno je "postavila" i tri zabrane materijalnim tijelima da se kreću tom brzinom. Masa tijela koje bi se kretalo brzinom svjetlosti bi postala beskonačno velika, realno bi mu se izgubila jedna dimenzija, a vrijeme bi nestalo!

Iz tvrdnji fizičara Bora možemo shvatiti da se najmanje pojave u prirodi ne mogu predstaviti u okviru prostor-vremena. Četverodimenzionalni kontinuum teorije relativiteta odgovara samo za neke pojave u prirodi: one koje obuhvataju događanja u velikim dimenzijama i zračenje u slobodnom prostoru. Ostale pojave mogu se predstaviti samo ako se izađe iz tog kontinuuma. Može se pretpostaviti da događaji potpuno izvan kontinuuma, određuju ono što nazivamo tok događaja unutar kontinuuma, i da prividna neodređenost u prirodi potiče samo iz naših pokušaja da događaje koji se odigravaju u mnogo dimenzija - sabijemo u manji broj dimenzija.
Kada su naučnici, prostoru sa tri dimenzije, dodali četvrtu dimenziju stvarnosti, vrijeme, morali su radikalno izmjeniti svoje predstave o prirodi. Trebalo je prihvatiti niz do tada nevjerovatnih zaključaka. Naprimjer, u prostor-vremenu, udaljenost iščezava za putanje svjetlosti i drugih oblika elektromagnetnog zračenja, odnosno, u prostor-vremenu, putanja svjetlosti se odlikuje nultom brzinom. Za foton ne postoje ni brzina, ni vrijeme onako kako ih mi doživljavamo. Einstein tvrdi da mjere prostora i vremena zavise od kretanja posmatrača, i da se pod određenim uvjetima mogu vremenski bliski događaji jednom posmatraču prikazati u jednom redoslijedu, a drugom posmatraču u drugom redoslijedu. Za prihvatanje ovakvih tvrdnji je zaista potrebna čvrsta vjera u nauku, jer ih je čulima nemoguće potvrditi.

Kako natjerati razum, naviknut na stvarnost tri dimenzije, da prihvati tvrdnju da čestica svjetlosti ima, u odnosu na nas, tačno određenu brzinu, a da, u odnosu na nas, nema nikakvog pridruženog vremena. Foton izlazi iz neke zvijezde koja je milijardu svjetlosnih godina udaljena od nas i putujući milijardu godina dolazi do nas, a za njega su odlazak i dolazak simultani, jer na tom putovanju kroz prostor, nije u prostor-vremenu proteklo nikakvo vremensko razdoblje.


"Kultura koja iskorištava načelo odijeljenosti Crkve i države, izgurala je religiju, ali je nije zamijenila nekim svjetovnim kategoričkim imperativima, i tako je pretvorila unutarnji moralni kod u zrakoprazni prostor. Taj moralni vakuum određuje najvažnije značenje pojma duhovne praznine, praznine koja sve više prodire u ono što se naziva zapadnom civilizacijom. Najveća pobjeda postavke da je Bog mrtav nije se dogodila u marksističkim zemljama koje su politički propovijedale bezboštvo, nego u zapadnim liberalnim, demokratskim društvima... Pitanja na koja je potrebno što prije odgovoriti, zbog njihove silne važnosti, su: Šta je čovjek? Šta je suštinsko obilježje ljudske autentičnosti? To će vjerovatno postati najvažnija pitanja u naprednim zemljama u slijedećih nekoliko desetljeća. U naprednom svijetu granice znanosti će se vjerovatno silno pomaknuti i toliko proširiti vanjske i unutrašnje dimenzije života da će to gotovo preobraziti samu prirodu ljudskog postojanja. Moramo se nadati da će u daljnjoj budućnosti, kao reakcija na duhovnu prazninu modernog izobilja te novih izazova znanosti, moderno društvo možda ponovno shvatiti važnost filozofskih pa i duhovnih strana života."
Zbignjev Brzezinski
User avatar
Dope_Man
Posts: 7757
Joined: 03/06/2016 16:31

#2024 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dope_Man »

Dozer wrote: 24/06/2022 11:12 Covjek sam sebi osmislio novu religiju u koju ce vjerovati, i to je to.

Prica identicna kao i kod teista, samo druga terminologija. I teisit se uporno pozivaju na nauku, kao - nauka je potvrdila postojanje boga kroz svoje razne zakljucke i nalaze.

Ono, kad jedna rijec iz Biblije ili Kur'ana opisuje 1.297 totalno razlicitih stvari. :D
Pa druze, ja mu na prvoj stranici rekao da nije nista pametno nego samo preimenovao klasicnog boga monoteistickih religija u neku svoju rijec i ohanio od ocito glupe teme nekog lika koji je umislio sebi da je mesija po kojem nauka nista nije napravila (eto osim ovoga na cemu pise svoju propovijed).

Sad vidim temu slucajno na vrhu... kontam je li moguce, 2 godine i 80 stranica. Ali zasto se uopste natezes, il rijecima propovjednika naprezes, uopste sa ovim?
User avatar
Dozer
Posts: 28353
Joined: 19/09/2008 10:14
Location: Zemlja maloumne ENV matrice...

#2025 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Ja to uporno i govorim - mi jos nemamo pojma. Ne znamo sustinu ni stvati koje vidimo i osjetimo, a hocemo da znamo sustinu posotjanja svega, pa i nas samih.
Bog je jedan od nacina na koji su ljudi to pokusali "objasniti", ali zapravo se tu nista nije objasnilo. Gomila bajki, pogresnih interpretacija davnih desavanja i dogadjaja zbog nerazumijevanja i neznanja.

Kvantna fizika i mehanika su jos u vijek u povoju, tako da ni tu mi zapravo jos nista ne znamo. To sto nesto danas mozemo izmjeriti, ili smo otkrili da postoji, zapravo i dalje nije odgovor na pitanje o sustini toga, a pogotovo ne o postanku.

Isto je i s ovom Ljubinom teorijom. Sve je ok, medjutim kada se dodje do pitanja na koja ne prethodne teorije nemaju odgovor, i ova upadne u isti corsokak.

Mi smo jos uvijek vrlo, vrlo mlada vrsta u odnosu na nama poznatu starost svemira. Cak je to i "nasa" planeta. Ali, radi svoje pretencioznosti i ega jos dugo necemo biti u stanju da shvatimo ni mnoge stvari koje se desavaju na samoj planeti, a ne nesto toliko daleko i staro kao sto je sam postanaka svega.
Post Reply