apsidejzi wrote: ↑17/06/2022 08:01
duh_sa_sjekirom wrote: ↑17/06/2022 06:46
Pa ako je tebi i takvima ok da gorivo poskupljuje bukvano svaki dan i da su osnovne životne namirnice skuplje nego u Njemačkoj, onda ništa, samo uživaj...
Pa uzivam isto kao amer, sved, belgijanac, njemac. Razumijes li da se dnevno trosi oko 20 milijardi barela dnevno a isto toliko se i proizvede. I onda uvalis sankcije rusiji i izbijes 5 barela iz ponude. Potraznja 20, ponuda 15. Cijena ide gore, potrosnja ide dole dok ne dostigne 15 mil. barela. Ja ne idem na posao autom nego biciklom. Smanjio sam globalnu potraznju. Nije mnogo kao pojedincu ali je mnogo vise ljudi koji biraju alternativni prevoz i onda se nakupi. Vecu cijenu placa onaj ko mora ili kome je lijeno da pedala.
Uopće ne razumiješ o čemu ja pišem.
Dakle: Pumpadžija uveze npt 50 t nafte, plati sve što treba, formira maloprodajnu cijenu i natankuje pumpe sa konačnom maloprodajnom cijenom X/l.
Za dva dana, ta ista nafta, koja je nakon svih nameta imala cijenu X odjednom postaje X+20 f. Opet za par dana cijena te iste nafte je (X+20 f) +20 f Zašto? Kakvog uticaja
na cijenu te nafte ima npr porast troškova transpoorta ili porast cijene na berzi?
I ti sad mene ubjeđuješ kako je to svugdje u svijetu tako, poremećaj tržišta, korona bla bla bla...
Ako ti pušiš tu priču, to je tvoj problem.
Ja ovdje vidim čistu i bezočnu pljačku i otimačinu od naroda.