INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#6826 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Sanjarko wrote: 14/06/2022 15:36
Sydnor wrote: 14/06/2022 14:57 @NevenT hvala na informaciji, baš ću pogledat te Deli salame.

@detroit-mercy ma love, nisu loše. Od zelembaća, guštera, bumbara, miševa, zmija, ma svega bude ali opet plaču i jadikuju ako ih ja danas ne nahranim makar 3 puta :lol:
sve mace love, cak i kad nisu gladne, davno sam gledao doku o tome, snimalo mace sta rade, u Americi, bilo svega sta su lovile, ali ptica najvise
Igraju se. Miša kada love, ne love ga da ga pojedu nego "igraju" se.

Možeš životinju izvesti iz divljine, ali divljinu iz životinje... Makar i "domaće".
citroen xm

#6827 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Dok ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem, ovde diskutujete koja se salama macama sviđa i koliko je poskupila hrana za mačke. :-)

Mačke i psi su lovili ili jeli šta im se da dok nisu postali debili koje su vlasnici zatvorili u stanove kako bi bili moderni.
Hakiz

#6828 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

citroen xm wrote: 14/06/2022 15:52 Dok ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem, ovde diskutujete koja se salama macama sviđa i koliko je poskupila hrana za mačke. :-)

Mačke i psi su lovili ili jeli šta im se da dok nisu postali debili koje su vlasnici zatvorili u stanove kako bi bili moderni.
Polako, dolaze dani kada cuku ili macu nećeš moći vidjeti pored buregdžinice, ćevabdžinice, fast fooda.

Pa ni pacova...
detroit-mercy

#6829 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

citroen xm wrote: 14/06/2022 15:52 Dok ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem, ovde diskutujete koja se salama macama sviđa i koliko je poskupila hrana za mačke. :-)

Trebas onda otici na onu temu "gdje na more' ili "gdje ste putovali i kako vam je bilo" ili one teme o kupovini stanova, uredjenju stanova i reci kako vas nije sramota da pisete o odmorima, kupovini stanova, auta, patika, parfema dok ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Druga recenica ti je isto tako debilna, macke i psi su jeli sta im se da, pa i sada jedu sta im se da. To sto im kupuje salamu za marku, pa ne daje im bitek i kavijar svako jutro za dorucak. A i da im kupuje biftek, ne kupuje iz tvog dzepa.
Vjerujem da se ti plaho nasekiras sto 50% ljudi u Somaliji nema uopste pristupa tekucoj vodi ili sto u Brazilu ljudi zive u favelama :skoljka:
Hakiz

#6830 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Prvo stara devizna štednja u Ljubljankoj banci da se vrati štediši, pa onda može reklama za "spletnu ponudbu kredita" :lol:
Ironmen

#6831 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

NevenT wrote: 14/06/2022 14:53
jazzer wrote: 14/06/2022 14:51 Image

Nisam ljubitelj salame ali koliko uopste ima piletine u ovih 400 gr? Pa je cijena 1,4 ili 1,25 na akciji.
mačkama dobra
dave se
Hahhaha ija dajem mackama ovu salamu jeftinija je sada od one hrane za macke :lol: :lol:
moonca

#6832 Re: Poskupljenja

Post by moonca »

Ljubljanska banka je vratila pare stedishama.. :thumbup:
Ironmen

#6833 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

Ja ne drzim macke u stanu nego hranim sa ovim jeftinim salamama, ove lutalice koje mi dolaze svaki dan oko i ispred kuce, jednostavno volim nahraniti gladnu zivotinju, a macke su sad malo ugrozene jer slabo ima miseva zato to niko vise nema kos kod kuce da cuva zito ili psenicu.

Nego bas je zanimljivo cime je punjena salama od 1,25 km jer je jeftinija od hrane za macke iste gramaze za skoro 0,30 km, a hrana za macke je punjena preradjenim iznutricama i ostalim odpadom, tako da mozemo zakljuciti da je i salama istog sastava, vjerovatno da vidimo svojim ocima kako se prave salame i pastete nikad navedene nebi ni probali.
Last edited by Ironmen on 14/06/2022 16:39, edited 1 time in total.
Hakiz

#6834 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Ironmen wrote: 14/06/2022 16:35

Ja ne drzim macke u stanu nego hranim sa ovim jeftinim salamama, ove lutalice koje mi dolaze svaki dan oko i ispred kuce, jednostavno volim nahraniti gladnu zivotinju, a macke su sad malo ugrozene jer slabo ima miseva zato to niko vise nema kos kod kuce da cuva zito ili psenicu.

Nego bas je zanimljivo cime je punjena salama od 1,25 km jer je jeftinija od hrane za macke iste gramaze za skoro 0,30 km, a hrana za macke je punjena preradjenim iznutricama i ostalim odpadom, tako da mozemo zakljuciti da je i salama istog sastava, vjerovatno da vidimo svojim ocima kako se prave salame i pastete nikad navece nebi ni probali.
I viršle.
crveni_makovi

#6835 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

Meni je bilo dovoljno samo da jedanput procitam neki clanak o proizvodnji mesnih preradjevina da ih zauvijek iskljucim iz ishrane. Ono sto mi je nekad bio privlacan miris pojacivaca okusa u tim preradjevinama sad mi izaziva mucninu.
moonca

#6836 Re: Poskupljenja

Post by moonca »

:-) kao i kad bi vidjeli, u kakvim uslovima, i ko .pravi/mijesi somune/ hljebove itd...
detroit-mercy

#6837 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

moonca wrote: 14/06/2022 17:13 :-) kao i kad bi vidjeli, u kakvim uslovima, i ko .pravi/mijesi somune/ hljebove itd...
e jebaji ga sad, najbolje nista nit jest nit pit :mrgreen:
moonca

#6838 Re: Poskupljenja

Post by moonca »

detroit-mercy wrote: 14/06/2022 17:38
moonca wrote: 14/06/2022 17:13 :-) kao i kad bi vidjeli, u kakvim uslovima, i ko .pravi/mijesi somune/ hljebove itd...
e jebaji ga sad, najbolje nista nit jest nit pit :mrgreen:
:-) srecha, pa o tome ne razmishljamo, kad smo gladni... ili neshto volimo..
Ozimician

#6839 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

NevenT wrote: 14/06/2022 10:31 Image
Image
Image

Rečeno - učinjeno. Upravo iz Lidla u Rosenheimu sa svježim fotografijama, dakle 14.06.2022.

Što se tiče šećera - upravu si.

Što se tiče ulja - postoji natpis 1,79€ - ali ja na toj polici ulje nisam vidio od marta, dakle službeno stoji ta cijena, ali za ova 3 mjeseca ja ulje tu još nisam našao. Najjeftinije ulje kojeg ima jeste ovo od 3,99€ i tako se otprilike kreće low-cost cijena, standardna ulja su 4,99€ u svim marketima. Nisam slikao skuplje varijante.

Što se tiče brašna - cijena stoji, ali isto kao i za ulje - nema brašna nikad tu. Nisam slikao ove druge ''bio'' varijante koje idu od 2,49€/kg pa dalje.
citroen xm

#6840 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

detroit-mercy wrote: 14/06/2022 16:03
Trebas onda otici na onu temu "gdje na more' ili "gdje ste putovali i kako vam je bilo" ili one teme o kupovini stanova, uredjenju stanova i reci kako vas nije sramota da pisete o odmorima, kupovini stanova, auta, patika, parfema dok ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Druga recenica ti je isto tako debilna, macke i psi su jeli sta im se da, pa i sada jedu sta im se da. To sto im kupuje salamu za marku, pa ne daje im bitek i kavijar svako jutro za dorucak. A i da im kupuje biftek, ne kupuje iz tvog dzepa.
Vjerujem da se ti plaho nasekiras sto 50% ljudi u Somaliji nema uopste pristupa tekucoj vodi ili sto u Brazilu ljudi zive u favelama :skoljka:
Ja živim u BiH, a ne u Somaliji. Naravno da mi je žao ljudi u Somaliji koji imaju još manje od nas, ali o njima ne stignem ni razmišljati jer svakodnevno oko sebe viđam ljude koji nemaju, koji jedva krpe kraj sa krajem. Ako nisam među tom skupinom, ne znači da sam ravnodušan.

Tema o stanovima je usko vezana za životni prostor, a to je jedna od osnovnih ljudskih potreba.

U ovoj temi se raspravlja mahom o hrani i tako je i zamišljena, a ne nebitnim stvarima za preživljavanje. Isto tako sam reagovao kada su ljudi trubili o cijeni ćevapa na čaršiji. To je toliko nebitno da ne trebam ni pominjati. Prva stvar jer to nisu stvari od kojih se živi, druga stvar što se ne kupuju i plaćaju svaki dan i na kraju to je ćeif i ako ga priuštim 3-4 puta mjesečno, ta razlika od marku dvije me neće ni osiromašiti ni obogatiti.

Mislim besmisleno je u istoj temi pored čovjeka koji kuka kako je poskupilo brašno, kukati o cijeni ćevapa ili hrane za kućne ljubimce.
noviclan

#6841 Re: Poskupljenja

Post by noviclan »

Nisam ljubitelj salame ali koliko uopste ima piletine u ovih 400 gr? Pa je cijena 1,4 ili 1,25 na akciji.
Jbg prosla akcija, nekada kad sam derao poli salamu nagore mi je bilo da izvinite kadpodrignem fuuj :roll:
foton

#6842 Re: Poskupljenja

Post by foton »

Black swan wrote: 14/06/2022 19:06 Sta je to u dijasporskom bicu
Da ga tjera ka ovom forumicu
A šta je to u bosanskom biću
da ga tjera na negativnu priču?

uvijek neko nesto poredi i ispada kod nas najskuplje, a kad procitas da je ulje od repice to jeftino (i nema ga) a ne suncokretovo ulje, a da je suncokretovo 4+ eura, šta?? Pokvari ti uvjerenje da je ovdje najskuplje/najgore? Čitam porede cijene mlijeka u BiH, HR i Srb. Kaže mlijeko 1,90KM. A u srbiji 1,40. Pa ima i kod nas neki mađarski tetrapak od 1,40KM, ako se porede stvari, hajde da budu koliko-toliko iste.
-Chesterfield-

#6843 Re: Poskupljenja

Post by -Chesterfield- »

Domaći...

Image
NediM17

#6844 Re: Poskupljenja

Post by NediM17 »

SMB kuglice. :mrgreen:
Mrzim rizi-bizi, ne znam sta vise, rizu ili bizu.
detroit-mercy

#6845 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

citroen xm wrote: 14/06/2022 19:36
detroit-mercy wrote: 14/06/2022 16:03
Ja živim u BiH, a ne u Somaliji. Naravno da mi je žao ljudi u Somaliji koji imaju još manje od nas, ali o njima ne stignem ni razmišljati jer svakodnevno oko sebe viđam ljude koji nemaju, koji jedva krpe kraj sa krajem. Ako nisam među tom skupinom, ne znači da sam ravnodušan.

Tema o stanovima je usko vezana za životni prostor, a to je jedna od osnovnih ljudskih potreba.

U ovoj temi se raspravlja mahom o hrani i tako je i zamišljena, a ne nebitnim stvarima za preživljavanje. Isto tako sam reagovao kada su ljudi trubili o cijeni ćevapa na čaršiji. To je toliko nebitno da ne trebam ni pominjati. Prva stvar jer to nisu stvari od kojih se živi, druga stvar što se ne kupuju i plaćaju svaki dan i na kraju to je ćeif i ako ga priuštim 3-4 puta mjesečno, ta razlika od marku dvije me neće ni osiromašiti ni obogatiti.

Mislim besmisleno je u istoj temi pored čovjeka koji kuka kako je poskupilo brašno, kukati o cijeni ćevapa ili hrane za kućne ljubimce.
Koliko vidim, tema je poskupljenja, i moze se odnositi na sve zivo. Prika moj, inflacija je. Evo na drugoj temi se slavi sto poslodavci vise ne mogu iskoristavati radnike i sto je doslo do toga da je radna snaga sve skuplja i skuplja. Sve je to povezano, sto ne odes onima sto traze vise love za svoj rad u mlinu, pekari, na gradjevini i ne kazes jel vas sramota da traziste vise, sve poskupi zbog vas :skoljka:.
E sad, nisam znao da je tema otvorena da bi se kukalo samo na cijenu ulja, brasna, secera, kafe i cigara a da je sve drugo sramota da se kuka.
Sad posto smo konstatovali da je ulje i brasno poskupilo, jel treba jos drzati ovu temu jos otvorenom ili je potpuno zatvoriti, sta se ima vise pisat ulje i brasno poskupilo i vozdra.
-Chesterfield-

#6846 Re: Poskupljenja

Post by -Chesterfield- »

Ma to mama liječi živce. Da se ja pitam nabio bih ove kuglice nogom... :D
citroen xm

#6847 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

detroit-mercy wrote: 14/06/2022 19:53
Koliko vidim, tema je poskupljenja, i moze se odnositi na sve zivo. Prika moj, inflacija je. Evo na drugoj temi se slavi sto poslodavci vise ne mogu iskoristavati radnike i sto je doslo do toga da je radna snaga sve skuplja i skuplja. Sve je to povezano, sto ne odes onima sto traze vise love za svoj rad u mlinu, pekari, na gradjevini i ne kazes jel vas sramota da traziste vise, sve poskupi zbog vas :skoljka:.
E sad, nisam znao da je tema otvorena da bi se kukalo samo na cijenu ulja, brasna, secera, kafe i cigara a da je sve drugo sramota da se kuka.
Sad posto smo konstatovali da je ulje i brasno poskupilo, jel treba jos drzati ovu temu jos otvorenom ili je potpuno zatvoriti, sta se ima vise pisat ulje i brasno poskupilo i vozdra.
Definitivno o cijenama hrane za ljude u prodavnicama treba diskutovati kao i o ostalim životnim potrebama. Bar je tako zamišljeno, ali eto neka vam bude. Diskutujte i o cijenama bisera, dijamanata...

Znam ja dobro šta je inflacija, ali mnogi ovde ne znaju. To o cijeni radne snage je čist ekonomski zakon ponude i potražnje. A to da cijena radne snage kod nas utiče na cijene proizvoda je jedna velika šuplja naših privatnika. Ove cijene danas su djelimično posljedica inflacije, a djelimično halapljivosti.
tramvajtrojka

#6848 Re: Poskupljenja

Post by tramvajtrojka »

NevenT wrote: 14/06/2022 14:53

mačkama dobra
dave se
imas li slucajno cijene Violete ovdje i u njemačkoj :)
bumerangss

#6849 Re: Poskupljenja

Post by bumerangss »

https://www.index.hr/vijesti/clanak/tro ... 72194.aspx

Ko može da vrati TV emisiju BHT1 uživo od preključer dakle u ponedeljak oko 16:00 govorio je ekonomski analitičar i kaže da je ovo najveca inflacija u Evropi 9% i u SAD-u oko 8% od drugog svijetskog rata... i da se kraj svemu tome ne nazire :-)
NevenT

#6850 Re: Poskupljenja

Post by NevenT »

Ozimician wrote: 14/06/2022 19:02
NevenT wrote: 14/06/2022 10:31 Image
Image
Image

Rečeno - učinjeno. Upravo iz Lidla u Rosenheimu sa svježim fotografijama, dakle 14.06.2022.

Što se tiče šećera - upravu si.

Što se tiče ulja - postoji natpis 1,79€ - ali ja na toj polici ulje nisam vidio od marta, dakle službeno stoji ta cijena, ali za ova 3 mjeseca ja ulje tu još nisam našao. Najjeftinije ulje kojeg ima jeste ovo od 3,99€ i tako se otprilike kreće low-cost cijena, standardna ulja su 4,99€ u svim marketima. Nisam slikao skuplje varijante.

Što se tiče brašna - cijena stoji, ali isto kao i za ulje - nema brašna nikad tu. Nisam slikao ove druge ''bio'' varijante koje idu od 2,49€/kg pa dalje.
to što u Rosenheimu nema ne znači da nema i u Minhenu
kao što se vidi na mojim slicama, police su pune
navrati do Minhena, nije ti daleko
Post Reply