Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#26076 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

profesorica :sad: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#26077 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Velkoski wrote: 14/06/2022 18:46 profesorica :sad: :lol:
Sto bi to predstavljamo problem?
Ako njih dvoje zele i mogu da imaju 10, neka imaju. :)
15!

Problem su druge stvari. :mrgreen:
Riddle

#26078 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Riddle »

Ova nastavlja sve dok ne dobije curicu. :mrgreen:
n+1

#26079 Re: Danasnji "feminizam"

Post by n+1 »

Ubila se za kakve antivakserske komune.
John Cleese

#26080 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

konoplja wrote: 14/06/2022 18:24
John Cleese wrote: 14/06/2022 18:18

Da, za one kojima je mrsko da broje :D

A za one kojima je mrsko da citaju, ukljucujuci i tebe, zadnja recenica, koja je i najbitnija jer se ne radi o spekulativnoj procjeni o potencijalnom stanju nego o proracunu na temelju dokumentovanih podataka, bi znacila da je i osam milijardi vec previse, pod uvjetom da se ponasaju kako se ponasaju, globalno gledano, bez detaljnog osvrta na to ko, sta i koliko tacno :D
Ma dajjjjj. Kako si tako ontoloski zao? :D

Prvo, da si pazljivo pogledao sliku onda bi vidio da brojem pise broj studija i nije potrebno brojati.
Drugo, pretpostavljas da nisam procitao.

Snowpiercer - mah, na Wilforda vlakovodu me podsjecate vi sto bi kontrolirali populaciju i resurse u svrhu nekog optimuma.
Ma nisam :D
Jos sam gori :lol:

Shvatio sam te i prvi put i da, vidio sam sta pise pored i ipak sam napisao te suvisne rijeci - i zamisli, na sajtu, odakle je inace ta slika, pored nje pise, manje vise, isto sto sam napisao i ja. Valjda nisu blagovremeno pazljivo pogledali sliku :D

Ne komentiras ono sto je najbitnije i sta treba da pretpostavim? Da to namjerno ignoriras? Ili nesto trece? Moras priznati da ovo sto sam pretpostavio i nije toliko lose koliko je moglo biti :D

A za Snowpiercer i asocijacije... Ne bi mi nista kontrolirali, samo bi nas obradovalo kad bi ljudi cesce i ozbiljnije razmisljali prije nego djeluju. Ali posto si vec u toj mjeri drzak da se usudjujes porediti nas s takvim likom, ides u masinu, umjesto one jadne djece! :| :D :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#26081 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Bloo wrote: 14/06/2022 18:48

Image
dale cooper

#26082 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Bloo wrote: 14/06/2022 18:43
piupiu wrote: 14/06/2022 18:41

Ne znaš čuvene sarajevske Silajdžić brothers? Mislim da ih ima 7. Medovi. :P
Ja lično i personalno. :oops:

Gospođu znam preko članaka i emisija. :|
Image
Imam osjećaj da ova piše negdje na forumu. :mrgreen:
ZyzzSar

#26083 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ZyzzSar »

Bloo wrote: 14/06/2022 18:43
piupiu wrote: 14/06/2022 18:41

Ne znaš čuvene sarajevske Silajdžić brothers? Mislim da ih ima 7. Medovi. :P
Ja lično i personalno. :oops:

Image
i ona se kao ponosi time sto nisu vakcinisani
kad se razbole vjerovatno ih lijeci tradicionalnom medicinom

usput ne vidim koja je poenta stancanja toliko djece, nema sanse da se svakom moze posvetiti dovoljno brige

:-)
Niemand

#26084 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Bloo wrote: 14/06/2022 18:22 ...

Zahvaljujem i drugim učesnicama na temi na primitivnim i zajedljivim odgovorima. :kakoste: Ali nećemo se spuštati u blato malograđanstva i neodgojenosti i valjati u istom.

...
Mene sto se tice, nema na cemu, i mozes vala shvatiti kako god hoces, al vidis, ni meni se ne spusta u bas to blato malogradjanstva, a na ovoj temi, da ne znam ti o cemu pricamo, svako malo neko dodje i hajmo mi malo o licnim iskustvima.

Ali evo, iz mog licnog i visegodisnjeg iskustva na forumu :mrgreen: to je vecinom najobicnije mahalanje, prepiranje i obavezno nadjebavanje jes! nije! lazes! eto ti znas!

Malogradjansko blato.

Pa ko vec voli.

:kakoste:
vjeshalica

#26085 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Kakve je nebuloze ova zena pricala svojevremeno..... :run:
konoplja

#26086 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Bloo wrote: 14/06/2022 18:28
konoplja wrote: 14/06/2022 15:53

Da, slazem se nemoralno je i silovanje. Necemo se valjda ludi praviti i izjednacavati kad nije isto.
Nemoralno je i prekrsiti obecanje, varati partnera/partnericu. Razlika je da je silovanje kriminalno djelo i kaznjivo, a vec navedno i abortus nije.
(Referiram se na Zapadne zemlje)
Nekada je i abortus bio. :mrgreen:

Pa za tebe je abortus nemoralan, za mene silovanje i jos ovo gore navedeno.
Ocito se naši "morali" razlikuju.
Pa ocito :D

Nista lose u tome. Poznajemo svi ljude koji su slagali druge ili nas pa nastavimo da se druzimo s njima ili ljude koji su prevarili partnera/partnericu. Pa sta? Nikom nista. Malo su odmakli od nasih trenutni ideala i to je to.
Kod mene eticka strana abortusa nije u kongruenciji sa legislativnom stranom - ne mora ni biti.
I to nikakve veze to nema sa religijom jer nisam religiozan.

Nego, mogu li da ti malo pick your brain pls?

Zasto je za tebe abortus moralan? Je li to zato sto ne smatras embrio i/ili fetus zivim ljudskim bicem koje treba da ima prava? Igra li stadij trudnoce ikakvu ulogu za tebe u pitanju abortusa?
vjeshalica

#26087 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Velkoski wrote: 14/06/2022 18:51
Bloo wrote: 14/06/2022 18:48

Image
Zena bez ikakvog medicinskog obrazovanja je imala istupe na TVu u emisijama na konto vakcina, lupala idiotluke samo takve....
piupiu

#26088 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Bloo wrote: 14/06/2022 18:43 Ja lično i personalno. :oops:

[img]https://www.onajkojikuca.com/wp-content ... _n.jpg[img]
Velika porodica je velika radost. I brojniji problemi - samim tim što je veći broj 'učesnika'. Meni su velike porodice divne.
MarlboroGold

#26089 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 14/06/2022 18:22
Chloe wrote: 14/06/2022 14:49

:srce: :srce: :srce: :oops:
Hvala tebi i @MarlboroGold na odgovoru.

Zahvaljujem i drugim učesnicama na temi na primitivnim i zajedljivim odgovorima. :kakoste: Ali nećemo se spuštati u blato malograđanstva i neodgojenosti i valjati u istom.

Ja imam 0 komada. Kada bih mogla imati djecu, imala bih dvoje.

Razlog što pitam je pokušaj da utvrdimo da li samo siromašni imaju puno djece.

Moji prijatelji i poznanici (šaroliko društvo, sa i bez fakultetske diplome, od dobrostojecih do normala radnicke klase - nisu bijeda ali opet se ne mogu razbacivati) imaju uglavnom od 1 do 3 djece. Ne poznajem nikog sa 5, 6 ili više djetetova.

Sa takvim slučajevima se susrećem jedino preko poziva za pomoć/donaciju - to su siromašne porodice sa 6 ili više djece, jedno drugom do uha, koji žive neuslovno, ponekad je jedno od roditelja invalid, nekada djeca imaju razne invalidnosti ili poremećaje. Sjećam se vijesti o nekoj ženi iz Bihaća koja je rodila 14. dijete. https://www.hanuma.ba/prelijepa-prica-i ... put-video/ (Nekoliko godina unazad, prije nego je Zerina rodila 11-to dijete, porodica je dobila stan.)

Smatram da ovdje glavnu ulogu igra neobrazovanost - medicinska/seksualna (ne postojanje želje i znanja o kontracepciji - pogotovo u slučajevima gdje 4 od 10 djece ima neki fizički ili psihički poremećaj), nepismenost bazična (žena ima eventualno završenu osnovnu školu), te apsolutna nebriga za buducnost ili pak planiranje iste. Uzročno-posljedična veza između seksa (kao zadovoljavanja vlastitih nagona/ispoljavanja osjećaja/reprodukcije) i djece kao da ne postoji u glavama određenih ljudi.

Smatram da donosenje djece na svijet sa sobom povlaci i odgovornost. Od pruzanja krova nad glavom i prehrane i odjece do obrazovanja i odgoja.
Takode potrebna je odgovornost i prema sebi kao ljudskom biću i vlastitom zdravlju. - tu vrstu odgovornosti ne vidim kod ovih slučajeva.

Ono što me interesovalo je to zašto npr. @Chloe nema 5 ili 8 ili 10 djece (možda ne želi, nije u mogućnosti ali želi) a neko drugi ima. Možda će @MarlboroGold imati 6 malih Tuzlaka i oformiti mjesnu zajednicu. :D

Sumnjam da neko na ovom forumu ima 5 ili 6 ili više djece, ali možda griješim.

Umjesto sterilizacije ili sličnih gluposti, treba raditi na obrazovanju/edukaciji. Ne samo o seksu, kotnracepciji, već i o planiranju porodice.

Takode bih da napomenem da mi kao pripadnici carstva Animalia, smo donekle (ne svi) i prevazisli ciklus radanje, jedenje, spavanje, razmnozavanje, umiranje, nAravno isti smo zacinili sa prezimenima, tradicijama, bogovima itd., te jedna zena nije samo inkubator, a muskarac pruzatlej sjemena i nosilac porodicnog prezimena itd...
U suštini se slažem sa ovim, a i da ne idemo dalje u pro-choice i pro-life jer je i konoplja u pravu sa postom. Više bi argumenti trebali biti zasnovani na kritičkom promišljanju baveći se pitanjima šta je zapravo život, kad započinje, da li je fetus stvarno ljudsko biće, šta ženama daje autonomiju nad tijelima u pogledu ove priče i slično bez emocionalnih izljeva i s jedne i druge strane, jer su takvi argumenti često na klimavim nogama. Postoje jaki argumenti i na jednoj i na drugoj strani sa filozofskog stajališta.

Ja mislim da, ako ne svi, onda većina onih koji zagovaraju abortus i ne žele da uopšte dođe do istog upravo zbog toga što si ti napisala. Ovo drugoj strani pogotovo oko ekstrema često nije jasno, a odmah i emocionalno reaguju, pljuju da su ubice i slično. Ključno je baviti se pitanjima zašto žene teže abortusu, da li je to uvijek njihova odluka ili je tu više ljudi upetljano i slično i tu naći razloge i uzroke i raditi na tome i svijesti ljudi. Ako je razlog u rangu kontrapcepcije onda raditi na jačanju svijesti da ne ulaze u nezaštićen seks i raditi na obrazovanju u vidu toga mada se i tad zna desiti da žena zatrudni.

Kod mene je zapravo Eins, a ako Zeus da oko decembra/januara će biti zwei :)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#26090 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

vjeshalica wrote: 14/06/2022 18:56
Velkoski wrote: 14/06/2022 18:51

Image
Zena bez ikakvog medicinskog obrazovanja je imala istupe na TVu u emisijama na konto vakcina, lupala idiotluke samo takve....
samo mi je žao što antivakserčine nisu rođene recimo 1919. godine... :mrgreen:
MarlboroGold

#26091 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 14/06/2022 15:58
MarlboroGold wrote: 14/06/2022 15:53
To nije tačno. To je mit.
Nije jebeni mit. Sad nas ima 8 biliona, a do 2057 se predviđa broj od 10 biliona. Kako su te brojke mit?
Raspolažeš li podacima koliko ima resursa na planeti?
piupiu

#26092 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 14/06/2022 19:02

Nije jebeni mit. Sad nas ima 8 biliona, a do 2057 se predviđa broj od 10 biliona. Kako su te brojke mit?
Kojih resursa i kako njihovo korištenje utiče na ekosistem su vjerovatno važnija pitanja.
no_sikiriki

#26093 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

MarlboroGold wrote: 14/06/2022 18:58 Kod mene je zapravo Eins, a ako Zeus da oko decembra/januara će biti zwei :)
Jesu li tete na poslu blagovremeno obaviještene i zadovoljne? :mrgreen:
MarlboroGold

#26094 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

no_sikiriki wrote: 14/06/2022 19:04
MarlboroGold wrote: 14/06/2022 18:58 Kod mene je zapravo Eins, a ako Zeus da oko decembra/januara će biti zwei :)
Ništa i ne govorim. Biži :mrgreen:
KraljicaIzJajca

#26095 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

piupiu wrote: 14/06/2022 18:56

Velika porodica je velika radost. I brojniji problemi - samim tim što je veći broj 'učesnika'. Meni su velike porodice divne.
I meni :-D
dale cooper

#26096 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 14/06/2022 19:02

Kao što sam spomenuo u ranijoj raspravi sa kolegom konopljom, postoji podatak da se već sada godišnje potroši 1.7 zemlja u resursima,
što je više nego li što zemlja može da proizvede i obnovi.
Bloo
Globalna šefica

#26097 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 14/06/2022 18:58 U suštini se slažem sa ovim, a i da ne idemo dalje u pro-choice i pro-life jer je i konoplja u pravu sa postom. Više bi argumenti trebali biti zasnovani na kritičkom promišljanju baveći se pitanjima šta je zapravo život, kad započinje, da li je fetus stvarno ljudsko biće, šta ženama daje autonomiju nad tijelima u pogledu ove priče i slično bez emocionalnih izljeva i s jedne i druge strane, jer su takvi argumenti često na klimavim nogama. Postoje jaki argumenti i na jednoj i na drugoj strani sa filozofskog stajališta.

Ja mislim da, ako ne svi, onda većina onih koji zagovaraju abortus i ne žele da uopšte dođe do istog upravo zbog toga što si ti napisala. Ovo drugoj strani pogotovo oko ekstrema često nije jasno, a odmah i emocionalno reaguju, pljuju da su ubice i slično. Ključno je baviti se pitanjima zašto žene teže abortusu, da li je to uvijek njihova odluka ili je tu više ljudi upetljano i slično i tu naći razloge i uzroke i raditi na tome i svijesti ljudi. Ako je razlog u rangu kontrapcepcije onda raditi na jačanju svijesti da ne ulaze u nezaštićen seks i raditi na obrazovanju u vidu toga mada se i tad zna desiti da žena zatrudni.

Kod mene je zapravo Eins, a ako Zeus da oko decembra/januara će biti zwei
Ja sam za abortus. Bez filozofije. I nabrojala sam u kojim slučajevima sam za abortus - silovanja, deformacije ploda, ugrozen zivot majke, spoznaja oba partnera da nije pravi trenutak.

Sta je ljudsko biće?

Čitava ta "briga" oko toga da li je fetus ljudsko biće (mislim tehnički jeste ljudsko biće, nije kaktus ili ljenjivac) dok mi kao vrsta i naša civilizacija bjesomučno ubijamo jedni druge i vlastiti dom (planeta zemlja).
Ako već ubijediš neku ženu da je fetus osoba i ima pravo na život, iako se ta žena odlučila na abortus jer možda nije imala pristupa kontracepciji ili joj finansije ne dozvoljavaju da ima još jedno dijete, onda organizacije koje to i zagovaraju trebaju i preuzeti finansijsku brigu o tom djetetu. Pogotovo u Americi gdje se možeš probuditi kao beskućnih.

Šta nam daje autonomiju? To što smo inkubatori. :mrgreen: No uterus, no baby. :mrgreen:

Sirijusli, abortus bi trebao biti informisan izbor. Da bi se smanjio broj abortusa na koje na mislim, potrebno je uciniti kontracepciju dostupnom, uvesti seksualnu edukaciju u skole, te naravno finansijski podrzati trudnice.
Snake Eyes

#26098 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

piupiu wrote: 14/06/2022 18:56
Bloo wrote: 14/06/2022 18:43 Ja lično i personalno. :oops:

[img]https://www.onajkojikuca.com/wp-content ... _n.jpg[img]
Ptičice lijepo rečeno, isto kazem.
Last edited by Snake Eyes on 14/06/2022 19:14, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#26099 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 14/06/2022 19:05
no_sikiriki wrote: 14/06/2022 19:04

Ništa i ne govorim. Biži :mrgreen:
Kad saznaju, bice kad ce trece? :D
Ako imas curicu, pa opet dobijes curicu, bice radi na sinu...
Ako dobijes dva sina, bice radi na curici da se ima ko brinuti o vama kad ostarite...

Pakleni krug. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#26100 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

piupiu wrote: 14/06/2022 18:56 Velika porodica je velika radost. I brojniji problemi - samim tim što je veći broj 'učesnika'. Meni su velike porodice divne.
Ne znam, moja porodica je mala porodica - roditelji, ja i sestra.
Ali bakine i nanine porodice su bile velike. Ne znam koliko ih je to usrecilo ili unesrecilo.
Kao sto rekoh, ko zeli i moze (psihicki, fizicki i finansijski i stambeno) - neka ima stotine. :mrgreen:
Post Reply