Govoriš iz ličnog iskustva?MarlboroGold wrote: ↑10/06/2022 23:29Muškarci mnogo više mahalaju kad uđu u godine tamo nekad oko penzije. Postanu kao tetkiceNiemand wrote: ↑10/06/2022 18:43
Ma nema to veze sa tim, ljudi ti danas, i pored svih obaveza, mahalaju makar online par minuta.
Ne znam bgm, nemam drustvene mreze tipa fb, instagram i to, i stvarno me dosta tog mahalanja ionako zaobidje, al opet se ufatim sa tim budalastinama. I jasno mi je da to predje u ruznu naviku a ne zelim jedan dan postati ona mahalusa sto samo komentarise ko je sta obuko i ko je koga prevario, stoga pokusavam nekako sama sebe upitati cesce- ja, i?
Naravno, mozak mi ne suradjuje i radije nadje 101 razlog zasto je karickina haljina bas totalni odron al dobro sad.
Borba, sto bi feministice rekle.
A svakako da i muskarci mahalaju, al cini mi se ni blizu ko zene.![]()
Danasnji "feminizam"
-
Hakiz
#25351 Re: Danasnji "feminizam"
- piupiu
#25352 Re: Danasnji "feminizam"
Niste. Ima Goran Bogdan, Hercegovac, doduše nije političar, nego glumac. Zgodan je i onaj Štukan, naočit čovjek. I Muhamed Hadžović iz Kamernog. Davor Sabo iz SARTRa. Pa ima ovih mladjih pjevača, baš slatkih. Ima kod nas lijepih ljudi baš, samo što danas ne možeš više vidjeti čovjeka bez brade. Ne volim brade, ali nikako. Lijepo stoje nekim ljudima, ali ovo Jala i Buba stajl, grozomorno.
Last edited by piupiu on 11/06/2022 03:26, edited 1 time in total.
- piupiu
#25353 Re: Danasnji "feminizam"
Nije loš intervju. Mislim, pristup je akademski, čak i malo predavački, možda te zato smorio, ali ima zanimljivih stvari. Na primjer početno pitanje o prirodi spoznaje o ženama: "Budući da muško/žensku prirodu temeljimo na tjelesnim razlikama, koje znanje o tijelu uzimamo kao polazište za spoznaju metafizičke prirode žene ili muškarca?" Ovo je vrlo praktično i važno pitanje, koje se nije samo filozofsko - već i pitanje medicinskog pristupa ženskom tijelu, pitanje dizajniranja proizvoda za opštu upotrebu, itd.Niemand wrote: ↑10/06/2022 23:06 Guglam o religiji i feminizmu, i usput nadjem ovo:
https://polis.ba/rebeka-anic-i-zilka-sp ... -ignorira/
Kontam mozda nekoj feministici bude zanimljivo. A mene je iskreno smorilo, dzaba citam, ne ide.
Eto.
I natuknica o principu intersekcionalnosti je dobar podsjetnik - žena objašnjava da ne postoje monolitni blokovi muškaraca i žena - nego da ih treba 'secirati' klasno, rasno, etnički, pristupom ekonomskoj i političkoj moći, godinama, itd.
- piupiu
#25354 Re: Danasnji "feminizam"
Moj ti, 'jače i veće od sebe' ima razne oblike. Primjer - Vladimir Putin. Metar i 68. A kod nas u BiH rastu visoki frajeri. Mi smo jedna od zemalja sa najvišim ljudima na svijetu, posebno u Hercegovini. U mojoj porodici je 90% muških preko 1.82. Dakle, komšinice nemaju izbora.
- piupiu
#25355 Re: Danasnji "feminizam"
Sara03 wrote: ↑10/06/2022 20:15Mjerkala te Sabina, forumaši ti zavide.Riddle wrote: ↑10/06/2022 19:51
Ne moraš, znam šta se desilo. Bio je poprilično prazan i kad sam ušao, nosio sam naočale, tako da sam lako mogao skenirati sve. I znam šta znači takav ženski pogled. Sjeo iza nje i pričala je s nekom ženom do SCCa te izašla. Ja izašao na Skenderiji. Njeno ime se spomenu, pa rekoh imam aktuelan doživljaj da podijelim.![]()
![]()
![]()
-
Hakiz
#25356 Re: Danasnji "feminizam"
Eh, 8 do 15 mikrometara: Naegleria fowleri
Pa ti vidi da li je veličina bitna...
Pa ti vidi da li je veličina bitna...
- Bloo
- Globalna šefica
#25357 Re: Danasnji "feminizam"
Pa ne mora čitati akademske radove.piupiu wrote: ↑11/06/2022 03:16Nije loš intervju. Mislim, pristup je akademski, čak i malo predavački, možda te zato smorio, ali ima zanimljivih stvari. Na primjer početno pitanje o prirodi spoznaje o ženama: "Budući da muško/žensku prirodu temeljimo na tjelesnim razlikama, koje znanje o tijelu uzimamo kao polazište za spoznaju metafizičke prirode žene ili muškarca?" Ovo je vrlo praktično i važno pitanje, koje se nije samo filozofsko - već i pitanje medicinskog pristupa ženskom tijelu, pitanje dizajniranja proizvoda za opštu upotrebu, itd.Niemand wrote: ↑10/06/2022 23:06 Guglam o religiji i feminizmu, i usput nadjem ovo:
Kontam mozda nekoj feministici bude zanimljivo. A mene je iskreno smorilo, dzaba citam, ne ide.
Eto.
I natuknica o principu intersekcionalnosti je dobar podsjetnik - žena objašnjava da ne postoje monolitni blokovi muškaraca i žena - nego da ih treba 'secirati' klasno, rasno, etnički, pristupom ekonomskoj i političkoj moći, godinama, itd.
Shattering the Stereotypes: Muslim Women Speak Out - Fawzia Afzal-Khan
Amina Wadud - Qurʼan and woman rereading the sacred text from a woman's perspective i Inside the gender Jihad: women's reform in Islam od iste autorice.
https://www.musawah.org/
Pop članak - https://www.refinery29.com/en-gb/muslim ... ens-rights
Onda "Believing Women" in Islam: Unreading Patriarchal Interpretations of the Qur'an od Asme Barlas
Na Kindletu jeftino.
- piupiu
#25358 Re: Danasnji "feminizam"
Ni meniBloo wrote:Interesantno bi bilo prostudirati da li političarke dobijaju manje glasova od glasača zbog te vrste objektivizacije. Da li glasačice ne vjeruju političarkama zbog nekog vjekovnog kondicioniranja da je politika "muški posao", te da je političar na nekoj bitnoj funkciji npr. predsjednik,. premijer u suštini eho očinske figure (da brine, da obezbjedi, da vodi - @piupiu thoughts?).
I ne, nije mi Haris Siladzic nikad bio zgodan.
Na temu, neki dan sam gledala Sabinu Ćudić na nekom evropskom forumu, gdje je vrlo elokventno govorila o stanju u BiH i koja vrsta podrške nam je potrebna da krenemo naprijed. Jedna od rijetkih političarki (i političara uopšte) koja tečno govori neki strani jezik i u kontekstu propagandnih kampanja koje se vode protiv BiH u EU predstavlja izuzetno dobro upakovana ličnost za razbijanje predrasuda i efikasnu diplomaciju.
Pričam baš s rodicom na tu temu neki dan i zajedno se složimo da bi Sabina i u Opštini Centar imala problema postati načelnica, a ne biti izabrana u Predsjedništvo od strane Pezićevih i Kavazovićevih glasača (mada mislim da je ni žene ne bi birale). Jer... što bi rek'o Mirad naš nasušni 'Sabina je dobra pička', to je, valjda, prost(ačk)ija verzija one šovinističke narodne balade 'dobru kadu prose sa svih strana' prije nego što je čo'ek otjera u PM, istjera iz kuće, otme joj djecu, pusti je da crkne...
Rekao bi čika Max Weber - lideri se biraju na osnovu karizme i tradicionalnog poimanja autoriteta, i tu odmah dobiješ dva aspekta izbora - jedan je da veliki broj ljudi pada na narcisoidne, karizmatične tipove koji ih gadjaju u razne slabe tačke (veliki broj starih, a bome i današnjih, političkih lidera spada u tu grupu - njih je, nauka veli, medju muškarcima više, više su motivisani da traže moć i u tome su agresivniji), a drugi da ljudi ne glasaju racionalno, nego glasaju 'za svoj tim'. Kad to povežeš sa tradicionalnim poimanjem autoriteta, eto ti. Pade mi na um i Falatar, koji onako tanak k'o jablan garantovano nije bio dovoljno 'muško' za domaće glasače, jer... rat! rat! znaš li mahat' jataganom?
Da se vratim na Sabinu - ona je 50 puta korisnija za Bošnjake nego što je jedan Bakir Izetbegović ikada bio ili što će jedan Denis Bećirović ikada biti u Predsjedništvu BiH, ali na tu ulogu neće biti ni kandidovana, ni izabrana još 50 godina, jer... ljudi ne glasaju racionalno. Na stranu što se žene ne biraju jer za njih ima vrlo malo referenci - nisu birane, i ne možeš se referirati na njihov rad u prošlosti da bi na osnovu toga razbijao rodne predrasude o političkoj sposobnosti. Ono, catch 22. Sporo nam ide demontaža.
- piupiu
#25359 Re: Danasnji "feminizam"
John Cleese wrote: ↑10/06/2022 20:02Zasto?no_sikiriki wrote: ↑10/06/2022 19:46
Možda bih ti i povjerovala da nisi napisao da se radnja odvijala u tramvaju.![]()
Mozda je to bio tramvaj zvani Ceznja![]()
![]()
![]()
![]()
Sofisticirani humor, veliš?
-
Project Lucian
#25360 Re: Danasnji "feminizam"
Otkrila toplu vodu jbt.piupiu wrote: ↑11/06/2022 03:16I natuknica o principu intersekcionalnosti je dobar podsjetnik - žena objašnjava da ne postoje monolitni blokovi muškaraca i žena - nego da ih treba 'secirati' klasno, rasno, etnički, pristupom ekonomskoj i političkoj moći, godinama, itd.Niemand wrote: ↑10/06/2022 23:06 Guglam o religiji i feminizmu, i usput nadjem ovo:
Eto.
-
Project Lucian
#25361 Re: Danasnji "feminizam"
Nije se ni kandidovala a ti je već otpisala. Pa kako misli da bude izabrana ako se ne kandiduje. Nema muda jbg.piupiu wrote: ↑11/06/2022 06:14Bloo wrote:Interesantno bi bilo prostudirati da li političarke dobijaju manje glasova od glasača zbog te vrste objektivizacije. Da li glasačice ne vjeruju političarkama zbog nekog vjekovnog kondicioniranja da je politika "muški posao", te da je političar na nekoj bitnoj funkciji npr. predsjednik,. premijer u suštini eho očinske figure (da brine, da obezbjedi, da vodi - @piupiu thoughts?).
I ne, nije mi Haris Siladzic nikad bio zgodan.
Da se vratim na Sabinu - ona je 50 puta korisnija za Bošnjake nego što je jedan Bakir Izetbegović ikada bio ili što će jedan Denis Bećirović ikada biti u Predsjedništvu BiH, ali na tu ulogu neće biti ni kandidovana, ni izabrana još 50 godina, jer... ljudi ne glasaju racionalno. Na stranu što se žene ne biraju jer za njih ima vrlo malo referenci - nisu birane, i ne možeš se referirati na njihov rad u prošlosti da bi na osnovu toga razbijao rodne predrasude o političkoj sposobnosti. Ono, catch 22. Sporo nam ide demontaža.
-
no_sikiriki
#25362 Re: Danasnji "feminizam"
piupiu wrote: ↑11/06/2022 03:14Niste. Ima Goran Bogdan, Hercegovac, doduše nije političar, nego glumac. Zgodan je i onaj Štukan, naočit čovjek. I Muhamed Hadžović iz Kamernog. Davor Sabo iz SARTRa. Pa ima ovih mladjih pjevača, baš slatkih. Ima kod nas lijepih ljudi baš, samo što danas ne možeš više vidjeti čovjeka bez brade. Ne volim brade, ali nikako. Lijepo stoje nekim ljudima, ali ovo Jala i Buba stajl, grozomorno.
![]()
- Snake Eyes
#25363 Re: Danasnji "feminizam"
Razumijem te za brade Jala i Buba stajl, ne volim ni ja nacrtane brade ali cini mi se da ti govoris opcenito. Brade su ukras muskarca i njegova jedinstvena karakteristika.piupiu wrote: ↑11/06/2022 03:14Niste. Ima Goran Bogdan, Hercegovac, doduše nije političar, nego glumac. Zgodan je i onaj Štukan, naočit čovjek. I Muhamed Hadžović iz Kamernog. Davor Sabo iz SARTRa. Pa ima ovih mladjih pjevača, baš slatkih. Ima kod nas lijepih ljudi baš, samo što danas ne možeš više vidjeti čovjeka bez brade. Ne volim brade, ali nikako. Lijepo stoje nekim ljudima, ali ovo Jala i Buba stajl, grozomorno.
![]()
- Riddle
- vjeshalica
#25365 Re: Danasnji "feminizam"
Vi koji nosate mislite da su u tuđim očima ukras i jedinstvena karakteristika. Ima detalja koji su preci ukras i karakteristika. A sto svaki bukvalno izgleda kao Hala i Buba i jos ako farbaju pa se vidi linija farbanja ko sprejem onda zasigurno niste zanimljivi kako ste umislili da jeste.Snake Eyes wrote: ↑11/06/2022 08:46
Razumijem te za brade Jala i Buba stajl, ne volim ni ja nacrtane brade ali cini mi se da ti govoris opcenito. Brade su ukras muskarca i njegova jedinstvena karakteristika.
-
no_sikiriki
#25366 Re: Danasnji "feminizam"
Ma ON misli da je ukras, nije rekao da žene tako misle. Ne bi on nikad stavljao riječi drugima u usta.vjeshalica wrote: ↑11/06/2022 08:56Vi koji nosate mislite da su u tuđim očima ukras i jedinstvena karakteristika. Ima detalja koji su preci ukras i karakteristika. A sto svaki bukvalno izgleda kao Hala i Buba i jos ako farbaju pa se vidi linija farbanja ko sprejem onda zasigurno niste zanimljivi kako ste umislili da jeste.Snake Eyes wrote: ↑11/06/2022 08:46
Razumijem te za brade Jala i Buba stajl, ne volim ni ja nacrtane brade ali cini mi se da ti govoris opcenito. Brade su ukras muskarca i njegova jedinstvena karakteristika.
Brada često prikriva dosta toga, vjerujem da u tom grmu leži zec, kad je trenutna popularnost istih u pitanju.
Meni su ok brade od 3-5 dana. I poneki poput Muzura može da si dozvoli i neku kraću bradicu,
- vjeshalica
#25367 Re: Danasnji "feminizam"
Nijedan mi nije lijep sa onim busenovima i tom potrebom da se maskiraju...
Licno, od nasih muskaraca jedino lijep sa brkovima je bio rahmetli Talijan,ostalo nista.
Licno, od nasih muskaraca jedino lijep sa brkovima je bio rahmetli Talijan,ostalo nista.
- Snake Eyes
#25368 Re: Danasnji "feminizam"
Brada je jedinstvena fizicka karakteristika muskarca, naravno da ima drugih i precih, recimo, kurac.vjeshalica wrote: ↑11/06/2022 08:56Vi koji nosate mislite da su u tuđim očima ukras i jedinstvena karakteristika. Ima detalja koji su preci ukras i karakteristika. A sto svaki bukvalno izgleda kao Hala i Buba i jos ako farbaju pa se vidi linija farbanja ko sprejem onda zasigurno niste zanimljivi kako ste umislili da jeste.Snake Eyes wrote: ↑11/06/2022 08:46
- vjeshalica
#25369 Re: Danasnji "feminizam"
Kad ste vec pomenuli kurac, istina da je jedinstvena karakteristika, ali je nepromjenjiva, u odnosu na bradu koju opet mozete transformisati i oblikovati/mijenjati na razne nacine.Snake Eyes wrote: ↑11/06/2022 09:30
Brada je jedinstvena fizicka karakteristika muskarca, naravno da ima drugih i precih, recimo, kurac.
- Riddle
#25370 Re: Danasnji "feminizam"
I žene ga imaju. Samo je malo... nerazvijen.

- saint_mirad
#25371 Re: Danasnji "feminizam"
brada se povezuje sa muževnosti na sličan način kako se duga kosa asocira sa ženstvenosti.
- saint_mirad
- Snake Eyes
#25373 Re: Danasnji "feminizam"
Nepromjenjiva? Moze biti mek, tvrd, sa šalom i bez, sa bradicom i bez, raste po potrebi...vjeshalica wrote: ↑11/06/2022 09:36Kad ste vec pomenuli kurac, istina da je jedinstvena karakteristika, ali je nepromjenjiva, u odnosu na bradu koju opet mozete transformisati i oblikovati/mijenjati na razne nacine.Snake Eyes wrote: ↑11/06/2022 09:30
Brada je jedinstvena fizicka karakteristika muskarca, naravno da ima drugih i precih, recimo, kurac.![]()
- Snake Eyes
#25374 Re: Danasnji "feminizam"
Naravno da ne bih, ima precih stvari od riječi.no_sikiriki wrote: ↑11/06/2022 09:04Ma ON misli da je ukras, nije rekao da žene tako misle. Ne bi on nikad stavljao riječi drugima u usta.vjeshalica wrote: ↑11/06/2022 08:56
Vi koji nosate mislite da su u tuđim očima ukras i jedinstvena karakteristika. Ima detalja koji su preci ukras i karakteristika. A sto svaki bukvalno izgleda kao Hala i Buba i jos ako farbaju pa se vidi linija farbanja ko sprejem onda zasigurno niste zanimljivi kako ste umislili da jeste.![]()
Brada često prikriva dosta toga, vjerujem da u tom grmu leži zec, kad je trenutna popularnost istih u pitanju.
Meni su ok brade od 3-5 dana. I poneki poput Muzura može da si dozvoli i neku kraću bradicu,ali općenito nisam fan bilo čega dužeg.
- piupiu
#25375 Re: Danasnji "feminizam"
Pokretni grm. Pun baja. Brada.
Last edited by piupiu on 11/06/2022 09:45, edited 1 time in total.