Ukrajina

SuperHans

#91126 Re: Ukrajina

Post by SuperHans »

Auuu izgleda Ukrajinci Subutaja proucavali i lazno povlacenje. Ako je ovo istina respekt samo takav
lajkujMe

#91127 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Znate sta je pravo tesko sakriti od javnosti u gusto naseljenim zemljama?
MLRS vjezbu
Pogotovo Ukrajinsku MLRS vjezbu.
Sta uraditi da Rusi ne skontaju?
Predstavi to kao NATO vjezbu pokazivanja spremnosti kao odgovor Ruskoj agresiji na Ukrajinu i ugrozenosti Nato sigurnosti.

Bup zavrsena obuka idemo momci i djevojke na bojiste

p206

#91128 Re: Ukrajina

Post by p206 »

i kad se ovo završi mislim da će biti diverzija u Rusiji... teško je iskontrolisati ulaz u toliku državu nekome ko priča ruski ko maternji, i izgleda kao domaći... hiljade agenata dugoročno su dobili zapadnjaci
Maliodmene

#91129 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Teško mi je povjerovat da su ih toliko taktički ugazili, al sve više informacija da su ih bas nagrdili
karanana

#91130 Re: Ukrajina

Post by karanana »

jedno vrijeme prije nekoliko sedmica bas diverzija za diverzijom. ili su to bili slucajni dogadjaji pa cak i dogadjaji koji su se desili prije nekoliko mjeseci ili godina?

a i mene cudi i pitao sam prije par dana kako nista o azovcima ne cujemo, hni rusi ih ne prikazuju. ima neki dogovor nadam se.
Maliodmene

#91131 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

karanana wrote: 02/06/2022 22:58 jedno vrijeme prije nekoliko sedmica bas diverzija za diverzijom. ili su to bili slucajni dogadjaji pa cak i dogadjaji koji su se desili prije nekoliko mjeseci ili godina?

a i mene cudi i pitao sam prije par dana kako nista o azovcima ne cujemo, hni rusi ih ne prikazuju. ima neki dogovor nadam se.
Ma imam osjecaj da su jos na slobodi, pa ne cuje se ni Ukrajinska niti Ruska strana realno, ovi bi kukali da im se nesto desilo
saimidin

#91132 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Mislim da grijesite u vezi dolaska opreme, tj da nije nesto sto najave vec u UA, jer sve sto se pojavi odmah se slika objavljuje, kao one haubice sto civili slikaju

Dobro bi bilo da je to istina, ali nema dokaza za to, cak I pozeljno jer bi znacilo da postoji suzdrzanost da se pazi I ne objavljuje nista sto neprijatelju moze koristiti, ali vidimo upravo suprotno, ukrajinci odmah sve postavljaju javno

Moraju poraditi na tome

Jel ostaje da se ceka I dolazi dovoljno oruzja da UA ide u kontraofanzivu u augustu, nesto se cini zelenski smanjio ocekivanja u vezi oslobodjenja, I zali se na sporost I kolicine mts u dolasku

Meni je I dalje baric realniji, za mjesec zatisje, a onda pripreme za dalje, I tu ce kriticna biti pomoc zapada za UA, a nastavak na proljece, izgleda ipak da ce rat trajati joz zadugo na on-off
lajkujMe

#91133 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Thread

Ukrajinci obecali Amerima da nece koristiti Himars na Rusiju.
Amerika spremna da vrsi masovnu dostavu raketa bez prekida.
Himars sistemi postavljeni u Europi ocekujuci pozitivnu odluku SADa.
Obuka pocela.

Znaci davnih dana pocela obuka i citava ova farsa oko HIMARS zapravo obavjestajna igra SAD i UA u tandemu zajedno s VB i Njemackom?
I sad totalno izigrali Ruse :lol:
Da mi je vidjeti sok kod Ruskih politicara a pogotovo Vojne komande.
Sta sad generale artiljerija bila Ruski adut.
Odjednom UA dobi bruku zapadne artiljerije i municije ko u prici.
A jaca zapadna od tvoje...
Jos kad dodju Krabovi i dodatna transa Himars to ce biti seks na bojistu.
Orca puna polja suncokreta i generalno povlacenje nazad u Rusiju.
Rusi su dozivjeli poraz u prvom Cecenskom ratu, jebali ih Ceceni s brda mrtvih ko okean.
Prihvatili poraz i potpisali mir.
I da to nece sad uraditi? Pa Putin je lud ako misli da nece tako na kraju da zavrsi.
Zavrsise kao Jelcin, samo sto je Jelcin bio zapamcen ko Pijanac nesposobni tako ce Putin zavrsiti kao Bolesni stari deka.
Tako se Rusi rjesavaju svoje proslosti.
Vodju i pristalice bace lavovima.
I prave se da je sve uredu i sve ok nova Rusija yeeee
sumirprimus

#91134 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ruska nanotehnologija brentača od 5 litara za gorivo puuu furdo barbarska :evil:
AliceInChains

#91135 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

lajkujMe wrote: 02/06/2022 22:04
zforumas wrote: 02/06/2022 21:58

Intel gradi mega fabriku u Magdeburgu, planiran budzet je 17 milijardi.
To nije dobro za Tajvan, njihov trump card je upravo monopol nad proizvodnjom cipova.
Ako to izgube postaju dovoljno nebitni da se Amerika ne umjesa u rat direktno.
Kad se već raspravlja o proizvodnji čipova:

“Russia restricts exports of Helium&Neon…”

https://m.economictimes.com/news/intern ... 963658.cms

Nije mala stvar, gdje god proizvodili. Znaci semikonduktori zauzvrat za resurse, da bi se čipovi uopste mogli u potrebnom obimu proizvoditi.
Last edited by AliceInChains on 02/06/2022 23:22, edited 1 time in total.
Čitalac

#91136 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ruski vojni reporter Aleksandr Koc koji je i 2014. boravio u Ukrajini, a pratio je i sukobe u Siriji, Avganistanu i Iraku, nakon nekoliko sedmica na frontu, prenosi svoja zapažanja. Ako izuzmemo obavezni segment o sigurnom trijumfu ruske strane, neke stvari se, koliko pratim, po prvi put objavljuju u tamošnjim medijima. Evo šta kaže Koc:
- Iz pravca Izjuma napredak ruskih snaga je izuzetno težak, Ukrajinci pružaju snažan otpor. Tamo sam proveo četiri sedmice i nikada nisam prošao kroz takav artiljerijski napad. Ukrajinska artiljerija radi snažno i precizno.
- Lisičjansk je veoma pogodan za odbranu, nalazi se na brdu i iz njega se vide prilazi sa sve tri strane sa kojih bi naše snage trebalo da napreduju. Bio sam tamo 2014. Grad je držala milicija Mozgovoja i Ukrajinci nisu mogli da ga zauzmu. Mozgovoj je napustio Lisičjansk kad je Strelkov napustio Slavjansk pa je odbrana postala besmislena.
- Slavjansk je još daleko, da biste ga zauzeli morate u njega ući sa tri strane istovremeno.
- Lako je samo crtati strelice na mapi. Treba prvo zauzeti Avdivku, najmoćnije utvrđenje u blizini Donjecka. Iza te tvrđave je slojevita odbrana duž autoputa do Slavjanska.
- Ako Ukrajincima zaista stigne HIMARS, biće teško.
- Kod Izjuma su nas zaustavile grupe od po pet ljudi sa gomilom „javelina“. Kod svake kolibe imaju hrpu tog oružja. Viđao sam tenkove koji su nekako izdržali i više pogodaka, ali puno mašina je uništeno.
-Ukrajinci imaju veliki broj dronova, naši vojnici ih se plaše, posebno onih kamikaza. Mi ih nemamo dovoljno, pojavljuju se trudom volontera, ali lako ih obaraju, lako se izgube.
- Moćni su na polju elektronskog ratovanja. Dešava se da naš Orlan leti i jednostavno „udari u zid“. Imaju ozbiljne američke sisteme. Imaju i ozbiljne mobilne radare koji tačno pokazuju odakle ih gađate i šalju koordinate. Naši artiljerci su već dobili lekciju.
- Ukrajinci bolje promovišu svoje heroje, kod nas je puno toga zabranjeno. Internet je prepun snimaka sa njihovim herojima, a mi to nemamo.
AliceInChains

#91137 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Zumbul2 wrote: 02/06/2022 19:44 https://www.marketwatch.com/story/oil-p ... 1654151987
OPEC povećava proizvodnju, rusi ga puše...
Zašto danas opet raste cijena nafte?

Puše ga oni, koji nisu shvatili da je povećanje simboličnog obima, znači mi. Amerikanci su dosta rezerva ispucali da bi tržišne cijene ostale stabilne, tako da će potražnja opet skočiti.

Ali dobro, nije do svih čitaoca, nego i do podosta neobrazovanih novinara.
Bosnianwarrior22

#91138 Re: Ukrajina

Post by Bosnianwarrior22 »

Project Lucian wrote: 02/06/2022 21:44
Čitav svijet zavisi od američkih čipova, pored tajvana jedino još samsung može praviti ultramoderne čipove, kina se dobrano trudi da to sustigne al je još uvijek iza Amerike. Oko 100 milijardi dolara je najmanje potrebno da se fabrika za proizvodnju čipova izgradi. U Americi se trenutno gradi fabrika i mislim da kad ju izgrade da će ugasiti ovu na tajvanu ili je neće više modernizovati.
Bosch je vec napravio u Dresdenu prosle godine i vec sad su najavili da zele da prosire, isto tako se i TSMC odlucio da napravi u Njemackoj jednu fabriku cipova i tako ce citava Evropa biti „nezavisna“ sto se cipova tice.
Mrljavi

#91139 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Kad su iz tebe djeca, zena, roditelji, brat,sestra...., Boga si spreman zaustaviti da ih spasis. Pobjednici :thumbup:
llull

#91140 Re: Ukrajina

Post by llull »

Koliko na kraju HIMARS-a dobija Ukrajina ?
video

#91141 Re: Ukrajina

Post by video »

llull wrote: 02/06/2022 23:45 Koliko na kraju HIMARS-a dobija Ukrajina ?
Kako ti je draze, puno ili malo?
llull

#91142 Re: Ukrajina

Post by llull »

video wrote: 02/06/2022 23:47
llull wrote: 02/06/2022 23:45 Koliko na kraju HIMARS-a dobija Ukrajina ?
Meni je svejedno samo kad vec toliko pisu o njima zanima me tacan broj ? :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#91143 Re: Ukrajina

Post by pici »

Borbe se jos vode i nema nikakvih potvrdjenih izvjestaja.Brinu me sjeverno od Slovanjska borbe, rusi tu udaraju sa brigadama iz Iziuma.Za Severodonjeck sam siguran da pada, probili su s juznijeg dijela frontu i idu prema gradu a moguce i Lisicanjsk da bude upitan.Ukri nemaju tu sta traziti ili ce imati ogromne gubitke i biti opkoljeni ko u Mariupolju.Jedino ako imaju nekog keca u rukavu.
video

#91144 Re: Ukrajina

Post by video »

llull wrote: 02/06/2022 23:53
video wrote: 02/06/2022 23:47

Meni je svejedno samo kad vec toliko pisu o njima zanima me tacan broj ? :D
Pa poslati ce im toliko da orke nece znati sto ih je snaslo.
Ne bi bio u njihovim obojcima, kukala im majka njihova, ima da ih nema vise u zemlji suncokreta.
A i tebi ce biti drago, mora, jer ces onda puknuti od muke ako ti ne bude.
Mrljavi

#91145 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

drug_profi

#91146 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Zumbul2 wrote: 02/06/2022 20:36
emirolini wrote: 02/06/2022 20:28

Hoces li prestati sa tim starim snimcima???
On je meni na listi gnjavatora :)
Your foe list has been updated successfully

I ja sad.
Da ne bih ban fasovao, boba je falila.
hatemondays

#91147 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

Project Lucian wrote: 02/06/2022 22:19

malo je 17 milijardi više to mora biti
Tacno za Intel, Samsung isto pravi fabriku cipova u US 20 milijardi dolara ocekuje se zavrsetak radova 24-te. Na Tajvanu ostaju fabrike ali zbog ovog sranja sa cipovima fabrike se otvaraju na sigurnoj lokaciji sto Tajvan u buducnosti nije a u isto vrijeme se izbacuje Kina kao bitan faktor u momentu. Trenutacno se na cipove ceka 52 sedmice sa izgledima na to predje na 18 mjeseci, ogroman problem za bilo koga ko se bavi proizvodnjom ili prodajom bilo cega u cemu ima elektronike. U principu svi ce biti afektirani, mnoge kompanije ce otici u livadu. Za info moja kompanija koristi Microchip cipove koje smo placali 4 dolara sada su vec 5.5 dolara a na crno evo dobijem juce za 500 komada traze 87 dolara po cipu i gle cuda samo Kinezi imaju viska cipova a i Indija. Interesantno je na primjer da su indijski bilioneri ulozili ogromnu lovu prije 2 godine u cipove u uvalili svoje igrace CEO's u kompanije poput Microchipa i od kada su na celu indijski magovi pocelo je karanje sa komponentama. Rusi su tek u govnima ako se nadaju da ce u ovakvoj klimi, gdje je chip ustvari currency , imati neke nade da nabave iste za svoju vojnu masineriju. jednom rijecju svi se otimaju za chips.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#91148 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

bice sa himarsima u ukrajini i amerikanci na terenu - instruktori, oficiri za vezu, obavjestajci ...
svaka ispaljena raketa ce biti zabiljezena kao i ucinak i gubici koje nanese rusima
ultrajvosa 1987

#91149 Re: Ukrajina

Post by ultrajvosa 1987 »

Citam nagrdilo Ruje u Severodonjecku obradujem se, onda Pici dodje i sjebe sve, kaze upitan i Lisicanjsk. :run:

Hajmo bit pozitivni :D
drug_profi

#91150 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Naslovnica wrote: 02/06/2022 22:27 Imao sam želju nekada obići Moskvu, Crveni trg, bio kolega prije nekoliko godina, oduševio se.
Sada su mi se toliko zgadili, ne vjerujem da ću ikada otići tamo, baš su se pokazali.
Najljepsa melodija himne mi je bila Ruska.
Ne mogu im halalit sto su mi je ogadili za sva vremena.
Post Reply