Po ovome,Rusi su tu negdje u 80-90 godinama prošlog vijeka u odnosu na Zapad. Ipak,Zapad je Zapad.Zumbul2 wrote: ↑02/06/2022 21:23Odličan video, a čitao sam da je uhapšen bugarski državljan koji je kupovao čipove od ove firme iz Austina u Texasu i preprodavao ruskom biznismenu. Fakat ovise o zapadnim čipovima.CrveniKuk wrote: ↑02/06/2022 20:48 Interesantna analiza u kojoj se može vidjeti u kojim vojnim ruskim sistemima se nalaze zapadni čipovi. Takođe,koliko sam razumio i shvatio,govori se i o pokušajima Rusa da nešto naprave na tom polju i kao rezultat tih pokušaja je veliki broj ruskih raketnih sistema koji nisu pogodili planiranu metu za udar.
https://youtu.be/bVk246TEWPg
Ukrajina
-
CrveniKuk
#91101 Re: Ukrajina
-
lajkujMe
#91102 Re: Ukrajina
Nista sankcije ma kakvi
Tako to fecera u svjetskoj politici agresivni se izoluju i ignorisu
Hoce li s Putinom tako biti vidjecemo nije on kao Venezuela, Iran, S.Koreja itd
Kako god ovaj rat zavrsi sankcije Rusiji nece biti ukinute sve dok Putin ne ode s vlasti.Sankt Peterburgu ove zime prijete masovni tehnološki prekidi u infrastrukturi - nema uvoza opreme za pogon goriva i energije.
To uključuje ventile za zatvaranje, senzore za kontrolu temperature vode, kontrolne jedinice pumpe i tako dalje.
Tako to fecera u svjetskoj politici agresivni se izoluju i ignorisu
Hoce li s Putinom tako biti vidjecemo nije on kao Venezuela, Iran, S.Koreja itd
-
sumirprimus
#91103 Re: Ukrajina
Dakle ovo smo vec spominjali kad se prica vec je tu. Ovo je pr za javmost .sjetite se kad su krenuli prema poljskoj ima tome hefti.
-
statixx
#91104 Re: Ukrajina
S projektilom od 6,5 mil $ unistili wc na plazi.Zumbul2 wrote: ↑02/06/2022 21:23Odličan video, a čitao sam da je uhapšen bugarski državljan koji je kupovao čipove od ove firme iz Austina u Texasu i preprodavao ruskom biznismenu. Fakat ovise o zapadnim čipovima.CrveniKuk wrote: ↑02/06/2022 20:48 Interesantna analiza u kojoj se može vidjeti u kojim vojnim ruskim sistemima se nalaze zapadni čipovi. Takođe,koliko sam razumio i shvatio,govori se i o pokušajima Rusa da nešto naprave na tom polju i kao rezultat tih pokušaja je veliki broj ruskih raketnih sistema koji nisu pogodili planiranu metu za udar.
https://youtu.be/bVk246TEWPg
-
lajkujMe
- zforumas
#91106 Re: Ukrajina
Intel gradi mega fabriku u Magdeburgu, planiran budzet je 17 milijardi.Project Lucian wrote: ↑02/06/2022 21:44Čitav svijet zavisi od američkih čipova, pored tajvana jedino još samsung može praviti ultramoderne čipove, kina se dobrano trudi da to sustigne al je još uvijek iza Amerike. Oko 100 milijardi dolara je najmanje potrebno da se fabrika za proizvodnju čipova izgradi. U Americi se trenutno gradi fabrika i mislim da kad ju izgrade da će ugasiti ovu na tajvanu ili je neće više modernizovati.
-
CrveniKuk
#91107 Re: Ukrajina
Nisu ga Ukarjinci redovno čistili,Rusima smetao i poslije bummm…Rusi su osjetljivi neki likovi.
-
lajkujMe
#91108 Re: Ukrajina
Ponizenje za Rusiju, Amerika se igra s njima politicki i kroz PRsumirprimus wrote: ↑02/06/2022 21:49
Dakle ovo smo vec spominjali kad se prica vec je tu. Ovo je pr za javmost .sjetite se kad su krenuli prema poljskoj ima tome hefti.
Rusija ko fol se nesto busa prijeti a Ameri samo mudro sute i salju oruzje uz malo spinovanja da drze ruse zaokupljene.
I dok kazes Keks Himars je u Ukrajini i pocinje sistematski uz silu novih dronova da "ravna" Rusku artiljeriju i pozadinsku logistiku.
Ovo Rusa sto je mislilo da je sigurno od UA sad vise nije.
Tamo 80km u pozadini kad te potope sa salvom.
4000 raketa nije malo nek po 3 udare u precizni cilj to je bup bup i bup.
To je potencijalno preko 1000 meta.
UA ako bude imala dovoljno obavjestajnih podataka koji su azurni moze iskorisiti brzinu reloada Himarsa oko 5-7min i samo rokaj rokaj rokaj citav dan dok ne ostanes bez raketa.
-
emirolini
#91109 Re: Ukrajina
Rusi su izgleda zestoko zaplatili u Severodonjecku 
-
CrveniKuk
#91110 Re: Ukrajina
Nebi me začudilo,da su već u Ukrajini i da je spreman za upotrebu.sumirprimus wrote: ↑02/06/2022 21:49
-
lajkujMe
#91111 Re: Ukrajina
To nije dobro za Tajvan, njihov trump card je upravo monopol nad proizvodnjom cipova.zforumas wrote: ↑02/06/2022 21:58Intel gradi mega fabriku u Magdeburgu, planiran budzet je 17 milijardi.Project Lucian wrote: ↑02/06/2022 21:44
Čitav svijet zavisi od američkih čipova, pored tajvana jedino još samsung može praviti ultramoderne čipove, kina se dobrano trudi da to sustigne al je još uvijek iza Amerike. Oko 100 milijardi dolara je najmanje potrebno da se fabrika za proizvodnju čipova izgradi. U Americi se trenutno gradi fabrika i mislim da kad ju izgrade da će ugasiti ovu na tajvanu ili je neće više modernizovati.
Ako to izgube postaju dovoljno nebitni da se Amerika ne umjesa u rat direktno.
-
mishic
#91112 Re: Ukrajina
Ukrajini se definitivno posrecilo da njihovo stanje prate, analiziraju i planiraju ovi bosanski generalisimusi čije je bosansko iskustvo neprocjenjivo dragocjeno. Istina oni to iskustvo stekoše post festum i velika je šteta što u vrijeme bosanske nesreće nisu oni bili ti koji bi sve radili i uradili bez greške za razliku od onih koje je zla sudbina odredila da vode državu i vode rat protiv neuporedivo naoružanijeg i opremljenijeg neprijatelja tokom dvostrke agresije.
Imam utisak da su ovi generalisimusi bili umjesto tih jada koji niti su šta znali niti šta mogli da bi Bosna i Hercegovina ne samo bila odbranjena nego bi se protezala do Tokija. Zato su Ukrajinci sretni jer kada im njihova pomoć stigne biće to važnije od svega što su do sada hrabri Ukrajinci uradili pa čak važnije i od sve pomoći koju Zapad šalje i ulaže u Ukrajinu. Vjerovatno bi oni već bili u Ukrajini ali čekaju da proanaliziraju još poneku dovoljno ne rasvijetljenu bosansku začkoljicu i utvrde da nemočni agresor zbog svoje nesposobnosti nije vrijedan ni pomena te je sva nesreća proistekla isključivo iz nesposobnosti ( I stotinu drugih ne, ne, ne...) branilaca i onih koji su organizovali i vodili ovu zemlju, njenu odbranu, vojsku, narod, sirotinju...
Oni ne stigoše da pozlate Bosnu i Hercegovinu ali eto stiči će Ukrajinu. Učili su i naučili na greškama prethodnika i nesretnika koji još nisu iskihali sve rovovske reume i povadili dobijene gelere... Ubogi su, nemoćni i nesretni kao i zemlja koju su branili. Zato dolaze ove nove superiorne snage...
Imam utisak da su ovi generalisimusi bili umjesto tih jada koji niti su šta znali niti šta mogli da bi Bosna i Hercegovina ne samo bila odbranjena nego bi se protezala do Tokija. Zato su Ukrajinci sretni jer kada im njihova pomoć stigne biće to važnije od svega što su do sada hrabri Ukrajinci uradili pa čak važnije i od sve pomoći koju Zapad šalje i ulaže u Ukrajinu. Vjerovatno bi oni već bili u Ukrajini ali čekaju da proanaliziraju još poneku dovoljno ne rasvijetljenu bosansku začkoljicu i utvrde da nemočni agresor zbog svoje nesposobnosti nije vrijedan ni pomena te je sva nesreća proistekla isključivo iz nesposobnosti ( I stotinu drugih ne, ne, ne...) branilaca i onih koji su organizovali i vodili ovu zemlju, njenu odbranu, vojsku, narod, sirotinju...
Oni ne stigoše da pozlate Bosnu i Hercegovinu ali eto stiči će Ukrajinu. Učili su i naučili na greškama prethodnika i nesretnika koji još nisu iskihali sve rovovske reume i povadili dobijene gelere... Ubogi su, nemoćni i nesretni kao i zemlja koju su branili. Zato dolaze ove nove superiorne snage...
-
CrveniKuk
#91113 Re: Ukrajina
Istina,ali ni Amerikanci ne žele rizikovati mogućnost gubitka čipova, da li u slucaju napada Kine na Tajvan ili blokade Tajvana.
-
lajkujMe
#91114 Re: Ukrajina
Ovo me pogodi isti osjecaj kao kad sam bio u PotocarimaTakve fotografije se pojavljuju u razgovorima Mariupol Videra.
50.000 dusa izgubljeno
-
sumirprimus
#91115 Re: Ukrajina

Nisu samo 4 i nece doc ko njemqcke do kraja godine.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#91117 Re: Ukrajina
Glavni covjek za info iz sjev donj3cka i okoline
-
CrveniKuk
#91118 Re: Ukrajina
Šatro,Ukrajinci počeli sa obukom na Himars. Kao sto bi napisao madner,ako je to sada objavio osnit,znaci da se obuka već završila. Ako Himars vec nije u Ukrajini,onda je sigurno na granici sa Ukrajinom.
- konoplja
#91119 Re: Ukrajina
Kada smo vec kod chipova, cijeli svijet o Europi ovisi. Masine koje se koriste da se chipovi naprave proizvodi firma iz Nizozemske - ASML Holding.zforumas wrote: ↑02/06/2022 21:58Intel gradi mega fabriku u Magdeburgu, planiran budzet je 17 milijardi.Project Lucian wrote: ↑02/06/2022 21:44
Čitav svijet zavisi od američkih čipova, pored tajvana jedino još samsung može praviti ultramoderne čipove, kina se dobrano trudi da to sustigne al je još uvijek iza Amerike. Oko 100 milijardi dolara je najmanje potrebno da se fabrika za proizvodnju čipova izgradi. U Americi se trenutno gradi fabrika i mislim da kad ju izgrade da će ugasiti ovu na tajvanu ili je neće više modernizovati.
Za proizvodnju chipa je potrebna ogromna kolicina znanja. Eh sada, za proizvodnju masine koja ce tu zamisao chipa pretovriti u fizicku stvarnost je potrebno jos vise znanja i resursa. Kada bi doslo do najgoreg siguran sam da bi EU mogla zabraniti da se servisiraju masine, a moguce je i da se mogu iskljuciti na daljinu kao i Teslini automobili.ASML and originally standing for "Advanced Semiconductor Materials Lithography") is a Dutch multinational corporation founded in 1984 and specializing in the development and manufacturing of photolithography systems, used to produce computer chips. Currently it is the largest supplier of photolithography systems primarily for the semiconductor industry and the sole supplier of extreme ultraviolet lithography (EUV) photolithography machines in the world.
The optical imaging that ASML's machines deal with is used in the fabrication of nearly all integrated circuits, and as of 2010, ASML has 67 percent of the worldwide sales of lithography machines,[2] with the competition consisting of Ultratech, Canon and Nikon
After reporting earnings in July 2021, the company said they had a near monopoly for machines used by TSMC and Samsung Electronics to make the advanced chips. The electronics manufacturers use Extreme ultraviolet lithography equipment to make the latest generations of chips.
Edit: jos malo informacija.
ASML is the only company making the $200 million machines needed to print every advanced microchip.
EUV lithography is the most expensive step in making the advanced microchips that power data centers, cars and iPhones. The machines are made by only one company: Advanced Semiconductor Materials Lithography.
ASML has sold a total of about 140 EUV systems in the past decade, each one now costing up to $200 million, according to Wennink. The price tag for its next machine, called High NA, will be more than $300 million.
Last edited by konoplja on 02/06/2022 22:21, edited 1 time in total.
-
Project Lucian
#91120 Re: Ukrajina
malo je 17 milijardi više to mora bitizforumas wrote: ↑02/06/2022 21:58Intel gradi mega fabriku u Magdeburgu, planiran budzet je 17 milijardi.Project Lucian wrote: ↑02/06/2022 21:44
-
statixx
#91121 Re: Ukrajina
Jebe se Rusa za cipove i tehnologiju. To je zaglavilo u srednjem vijeku, gleda gdje ce dodatno namac zita, plina, ruda i drugih prirodnih resursa, sireci istovremeno teritoriju i prijeteci nuklearnim arsenalom.
-
Project Lucian
-
Naslovnica
#91123 Re: Ukrajina
Imao sam želju nekada obići Moskvu, Crveni trg, bio kolega prije nekoliko godina, oduševio se.
Sada su mi se toliko zgadili, ne vjerujem da ću ikada otići tamo, baš su se pokazali.
Sada su mi se toliko zgadili, ne vjerujem da ću ikada otići tamo, baš su se pokazali.
-
lajkujMe
#91124 Re: Ukrajina
Hmm znaci mislite da je Himars vec u Ukrajini?
Ne bih rekao, tesko bi to sakrili od svoje javnosti evo danas im slikali M109 kod Kijeva.
To me kopka citav dan, zasto oko Kijeva? Jel ne idu direktno na jug i istok? Ili ocekuju belaj na Sjeveru? Mozda just in case.
Ali bi prisustvo objasnilo neke stvari, Artiljerija je jako prisutna danas.
Pogotovo Kerson i Karkiv.
Kerson gori od artiljerije a AFU je taj koji je dominantan s Artiljerijom.
Dolaze izvjestaji da se nesto desava kod Kahovke.
Severodonetsk, cudna bitka, sad UA satro vrsi kontranapad i melje Ruse?
Ovo ako je istina naklon do poda.
Ako jos uspiju samljeti Ruse i natjerati ih na bijeg to bi bio sok za Rusiju.
Grad koji je haman pao "s lakocom" odjenom bup pobise ti Ukrajinci vojsku.
Savrsena osveta za Marijupolj.
Znate sta me cudi?
Ukrajinska sutnja o Azovstalcima mediji slabo izvjestavaju.
Gdje su komandanti? Jesu li zivi?
Ne bih rekao, tesko bi to sakrili od svoje javnosti evo danas im slikali M109 kod Kijeva.
To me kopka citav dan, zasto oko Kijeva? Jel ne idu direktno na jug i istok? Ili ocekuju belaj na Sjeveru? Mozda just in case.
Ali bi prisustvo objasnilo neke stvari, Artiljerija je jako prisutna danas.
Pogotovo Kerson i Karkiv.
Kerson gori od artiljerije a AFU je taj koji je dominantan s Artiljerijom.
Dolaze izvjestaji da se nesto desava kod Kahovke.
Severodonetsk, cudna bitka, sad UA satro vrsi kontranapad i melje Ruse?
Ovo ako je istina naklon do poda.
Ako jos uspiju samljeti Ruse i natjerati ih na bijeg to bi bio sok za Rusiju.
Grad koji je haman pao "s lakocom" odjenom bup pobise ti Ukrajinci vojsku.
Savrsena osveta za Marijupolj.
Znate sta me cudi?
Ukrajinska sutnja o Azovstalcima mediji slabo izvjestavaju.
Gdje su komandanti? Jesu li zivi?
-
lajkujMe
#91125 Re: Ukrajina
Pogodite koja zemlja ce imati ogromnu civilnu populaciju koja je naoruzana do zuba u mirnodopsko vrijeme?
Svakom oružanom Ukrajincu.
Ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski izjavio je da svi građani Ukrajine moraju imati vatreno oružje – kako bi zaštitili sebe i svoje domove.
On smatra da su građani "položili ispit" i da su početkom ruske invazije promijenili odnos prema oružju. https://t.co/R6DEQTIYrh