Neki zapadni mediji pisu da je lokalno stanovnistvo prihvatilo ruse kao oslobodioce u Sjeverodnjecku,a vojska se povlaci da nebi upali u klopku,jer su bili opkoljeni,a nalazilo se skoro 20 hiljada vojnika u toj zoniIronmen wrote: ↑31/05/2022 20:46 Ruske snage postavljaju mine na obalama rijeke Inhulets kako bi spriječile moguću ofenzivu.
Izgleda da su rusi uzeli u cjelosti Sjeverodnjeck ali da se UA vojska uspjela povuci bez vecih gubitaka, sve mi je malo cudno oko ovoga grada, vidicemo u narednom periofu poteze Putina, mislim da ce sada traziti pregovore.
Ukrajina
-
begic2019
#90476 Re: Ukrajina
- karanana
#90477 Re: Ukrajina
pa sigurno ima procenat puchanstva koji podrzava ruse. ali ne znam zasto je to uopste bitno.
- jazzer
#90478 Re: Ukrajina
I, sta kazu poznavaoci prilika, nece embargo EU na uvoz nafte puno pogoditi Rusiju? Razumijem ja da forumasi zele imati konzistentnost u komentarisanju situacije ali to nekada bas prelazi u glupost.
Danas Medvedev porucuje zapadu da ruske vodje nece osjetiti embargo na uvoz nafte u EU, ali hoce obican narod u Rusiji, pa onda tom istom narodu porucuje da nema prijatelja na zapadu. Kaze jos da ce budzet biti manji jer ce nedostajati prihoda od prodaje nafte EU. Posljedicno ce se smanjiti i socijalna davanja, penzije, plate onih koji je primaju sa budzeta, razvoj i sve ostalo. A onda ovdje dodje forumas koji tvrdi da Rusija nece osjetiti sankcije? 90% manje prodate nafte najvecem kupcu se nece osjetiti? I jos kao argument navodi visoku cijenu nafte koja bi, je li, trebala nadomjestiti planirani a ne ostvareni prihod od prodaje nafte EU?
Pa je l neko misli da ce Kina i Indija placati rusima naftu po 115$ po barelu? Hoce al u kurcu. Nije njima SDA na celu drzave nego ozbiljni ljudi. Koji znaju da rusi nemaju puno izbora i da ce cijena nafte za njih biti izuzetno povoljna.
Kako koji mjesec bude prolazio to ce ruska zelja za normalizacijom odnosa biti veca. Znam ja da ruske vodje boli kurac za narodom, uostalom kao i nase, ali vjerujem da ce, kroz neko vrijeme, poceti razmisljati da i ruski narod pod teretom sankcija, u nekom trenutku, ne zaboli kurac za ruskim vodjama, pa sta onda?
Danas Medvedev porucuje zapadu da ruske vodje nece osjetiti embargo na uvoz nafte u EU, ali hoce obican narod u Rusiji, pa onda tom istom narodu porucuje da nema prijatelja na zapadu. Kaze jos da ce budzet biti manji jer ce nedostajati prihoda od prodaje nafte EU. Posljedicno ce se smanjiti i socijalna davanja, penzije, plate onih koji je primaju sa budzeta, razvoj i sve ostalo. A onda ovdje dodje forumas koji tvrdi da Rusija nece osjetiti sankcije? 90% manje prodate nafte najvecem kupcu se nece osjetiti? I jos kao argument navodi visoku cijenu nafte koja bi, je li, trebala nadomjestiti planirani a ne ostvareni prihod od prodaje nafte EU?
Pa je l neko misli da ce Kina i Indija placati rusima naftu po 115$ po barelu? Hoce al u kurcu. Nije njima SDA na celu drzave nego ozbiljni ljudi. Koji znaju da rusi nemaju puno izbora i da ce cijena nafte za njih biti izuzetno povoljna.
Kako koji mjesec bude prolazio to ce ruska zelja za normalizacijom odnosa biti veca. Znam ja da ruske vodje boli kurac za narodom, uostalom kao i nase, ali vjerujem da ce, kroz neko vrijeme, poceti razmisljati da i ruski narod pod teretom sankcija, u nekom trenutku, ne zaboli kurac za ruskim vodjama, pa sta onda?
- Ironmen
#90479 Re: Ukrajina
Ma jok cista propaganda, mislim da nema civila u gradu po onim snimkama pustos ziva, juznije dole gradic Lisycanska je totalno sravnjen sa zemljom sve kuce i zgrade su porusene. danas je UN objavio da UA ima 6,6 miliona izbjeglica koje su napustile zemlju a 7,5 miliona koje su izbjegle iz svojih domova, skoro 15 miliona ljudi je raseljeno.begic2019 wrote: ↑31/05/2022 21:01Neki zapadni mediji pisu da je lokalno stanovnistvo prihvatilo ruse kao oslobodioce u Sjeverodnjecku,a vojska se povlaci da nebi upali u klopku,jer su bili opkoljeni,a nalazilo se skoro 20 hiljada vojnika u toj zoniIronmen wrote: ↑31/05/2022 20:46 Ruske snage postavljaju mine na obalama rijeke Inhulets kako bi spriječile moguću ofenzivu.
Izgleda da su rusi uzeli u cjelosti Sjeverodnjeck ali da se UA vojska uspjela povuci bez vecih gubitaka, sve mi je malo cudno oko ovoga grada, vidicemo u narednom periofu poteze Putina, mislim da ce sada traziti pregovore.
- Kyuss
#90480 Re: Ukrajina
begic2019 wrote: ↑31/05/2022 21:01Neki zapadni mediji pisu da je lokalno stanovnistvo prihvatilo ruse kao oslobodioce u Sjeverodnjecku,a vojska se povlaci da nebi upali u klopku,jer su bili opkoljeni,a nalazilo se skoro 20 hiljada vojnika u toj zoniIronmen wrote: ↑31/05/2022 20:46 Ruske snage postavljaju mine na obalama rijeke Inhulets kako bi spriječile moguću ofenzivu.
-
Mrvice_ba
#90481 Re: Ukrajina
Kerson ofanziva traljavo zasad.
-
lajkujMe
#90482 Re: Ukrajina
Kakav muk? Jutros izasle vijesti da je oslobodjeno vise naselja ukljucujuci Davidov Brod, Lozove, Andriivka i Bilohorivka.Ironmen wrote: ↑31/05/2022 20:59Ne znam izvor je sa twitera, ja se od pocetka drzim one britanske mape za sada su se pokazali kao najtacniji od svih, livemap isto prati britance kao sto vidim, mene zabrninjava ta UA kontraofanziva koja je pocela prije 2 dana oko Khersona, danas muk nista se ne deseva, imam osjecaj da nemaju snage ili jos nisu spremni.
Borbe se vode u Snihurivki sto po meni znaci da su se probili skroz do nje.
Culo se i da Rusi napustaju polozaje u nekim gradicima npr Mykolayevka UA uzela haman bez borbe.
4 pravca napada postoje citavom linijom od Snihurivke do Vysokopillie
Isto sad doslo ovo
Lik je stvaran ali ne vjerujem dok ne dodje official.Oleg Ždanov navodi da su se Oružane snage preselile u Novu Kahovku, odskočnu dasku za oslobođenje Hersona..
To bi znacilo da su se Rusi skroz raspali u Kersonu za 3 dana ofanzive? Ma jok
Sto se tice Severodonetska cudna desavanja saznacemo jednog dana ali ona nije peava Ruska pobjeda UA je odlucila da povuce sve snage samo je pitanje zasto
- karanana
#90483 Re: Ukrajina
kerson je bio pred padom/oslobadjanjem i prije mjesec-dva pa nista. traljavo je to, ne moze se jebiga.
Iznenadjujece je stvarno kako rusi mogu drzati ovoliku teritoriju i liniju bez upada i nemira unutar okupirane teritorije. sto znaci da rade dobre stvari, pokrivaju toliki grad a ocigledno ima i podrske.
Iznenadjujece je stvarno kako rusi mogu drzati ovoliku teritoriju i liniju bez upada i nemira unutar okupirane teritorije. sto znaci da rade dobre stvari, pokrivaju toliki grad a ocigledno ima i podrske.
Last edited by karanana on 31/05/2022 21:17, edited 2 times in total.
- bingov buraz
#90484 Re: Ukrajina
Smanji ribu Jovane,previše je deset puta uvećati,i pokojnom Dobrici neugodno
https://www.dnb.com/business-directory/ ... 7d10d.html
-
Nebozemlja
#90485 Re: Ukrajina
Licentia poeticabingov buraz wrote: ↑31/05/2022 21:13Smanji ribu Jovane,previše je deset puta uvećati,i pokojnom Dobrici neugodno![]()
- atmel
#90486 Re: Ukrajina
Bravo.detroit-mercy wrote: ↑31/05/2022 20:44Obicno gledamo samo jedan aspekt zivota i na osnovu njega donosimo zakljucke pri tome zanemarujemo masu drugih stvari. Koreanci do prije nekih 30tak godina davali djecu na usvajanje, bili su takva sirotinja a danas su tu gdje jesu. Kod nas se jos uvijek sva prica vrti oko janjeta na raznju.Grean wrote: ↑31/05/2022 20:20
Mislim da je @lajkujMe u pravu bez obzira na vasu zajebanciju.
Imao sam posla sa Koreancima, sve govore sami sto on rece. Zivot ni za qurac, kaze ne izlazim iz kancelarije do 8 navece, onda je to problem jer su mala djeca pa onda zena ne moze da radi. Cijene zara, pogotovo mesa.
Bolje im je nego Bosancu ali nismo mi mjera. Nijemci, Skandinavci, svi imaju standard ali ih ne driluju kao azijate.
Moras da razumijes da je progres koji su oni napravili ogorman, jer oko njih su uglavnom sirmoasnije drzave. Na nasu srecu (ili nesrecu) mi smo naslonjeni na bogatije evropske drzave, fakat nam pa pola drzave zivi i radi tamo, i iz toga u velikoj mjeri crpimo ovaj neki nas standard. Bez toga mrka kapa, mi sami bi se prijavljivali da nas usvoje, da smo nekim slucajem u okruzenju poput Koreje.
Mi da živimo neću ići daleko, recimo na granici sa Moldavijom bili bi ista ako ne i gora fukara nego oni.
Last edited by atmel on 31/05/2022 21:19, edited 3 times in total.
- geralt
#90487 Re: Ukrajina
bingov buraz wrote: ↑31/05/2022 21:13Smanji ribu Jovane,previše je deset puta uvećati,i pokojnom Dobrici neugodno![]()
Bio je u dilemi da li da kaze 100 000, ali mu se to ucinilo ipak pretjerano.
- madner
#90488 Re: Ukrajina
Da tu nisu Grci koji su se izborili da prevoz u trece zemlje nije pod sankcijama to bi imalo smisla. Ovako, oni su za sebe osigurali posao. Sto se tice isplativosti, znamo da su vec u plusu i pored smanjena obima posla.geralt wrote: ↑31/05/2022 19:15Grijesis, postavljao sam na temi o Rusiji. Tankeri koje Rusi imaju su relativno malene zapremine i nije ekonomski isplativo njima slati naftu u Aziju. VLCC tankere kojima bi to bilo isplativo Rusi nemaju niti mogu do njih doci.madner wrote: ↑31/05/2022 18:44 Ljudi komentarisu bez podloge. Vecina ruske nafte je dosad transportovana tankerima, ne cjevovodom. Prodaje Ruske nafte je vec pala zbog nesigurnosti transporta u EU. Ovaj paket sankcija bez cjevovoda je gotovo nula bodova.
Putinovi saveznici su odbili povecanje proizvodnje, tako da je kolac isti, samo se bira transportna ruta.
Sam izvoz je pao za 10%, ali zbog vecih cijena Rusi ne osjete posljedice.
Vecina ruske naftne infrastrukture je napravljena sa ciljem da se nafta dobaci do Roterdama, odnosno Hamburga ili Gdanjska. To se ne moze promijeniti ni za mjesec ni za godinu, a upitno je moze li i za pet godina.
-
begic2019
#90489 Re: Ukrajina
Ja nemogu sa svatim vas neke na ovom forumu,cim se neko ne slaze s vama odma postane Jovan,hoces moje puno ime i prezime pa da se uvjeris da sam eto vas ali da se ne slazem svama?bingov buraz wrote: ↑31/05/2022 21:13Smanji ribu Jovane,previše je deset puta uvećati,i pokojnom Dobrici neugodno![]()
Evo ti i link pa vidi da se radi o 10 hiljada radnika
https://focusicilia.it/siracusa-un-patt ... -famiglie/
- karanana
#90490 Re: Ukrajina
znamo li ista o onom zapovjedniku azova iz mariupola, onog s bradom? je li zarobljen?
- karanana
#90491 Re: Ukrajina
joja, 10 hiljada ukljucuje i gladna usta kod kuce.begic2019 wrote: ↑31/05/2022 21:20Ja nemogu sa svatim vas neke na ovom forumu,cim se neko ne slaze s vama odma postane Jovan,hoces moje puno ime i prezime pa da se uvjeris da sam eto vas ali da se ne slazem svama?bingov buraz wrote: ↑31/05/2022 21:13
Smanji ribu Jovane,previše je deset puta uvećati,i pokojnom Dobrici neugodno![]()
jesi ti imo neki begic nik i prije ovog?
-
begic2019
#90492 Re: Ukrajina
I koja je razlika?karanana wrote: ↑31/05/2022 21:21joja, 10 hiljada ukljucuje i gladna usta kod kuce.begic2019 wrote: ↑31/05/2022 21:20
Ja nemogu sa svatim vas neke na ovom forumu,cim se neko ne slaze s vama odma postane Jovan,hoces moje puno ime i prezime pa da se uvjeris da sam eto vas ali da se ne slazem svama?
jesi ti imo neki begic nik i prije ovog?
-
lajkujMe
#90493 Re: Ukrajina
Ovako ste i za Karkiv govorili pa evo ih na granici i presjekli Rusen na dva dijela haman skroz ocistili.
A bilo dan jedan pocetak ofanzive, 3 dana nista pa panika na forumu, 4 dan oslobodjena Stara Saltiva, Rubizhne, Ternova, Rusky Tyshcky...
Polako narode tek je pocela, UA ima tu velike sanse Rusi su veoma tanki na tom reonu.
A znate vrlo dobro da UA ne obavjestava ovakav info min 2 do 3 dana nakon oslobadjanja
A bilo dan jedan pocetak ofanzive, 3 dana nista pa panika na forumu, 4 dan oslobodjena Stara Saltiva, Rubizhne, Ternova, Rusky Tyshcky...
Polako narode tek je pocela, UA ima tu velike sanse Rusi su veoma tanki na tom reonu.
A znate vrlo dobro da UA ne obavjestava ovakav info min 2 do 3 dana nakon oslobadjanja
- bingov buraz
#90494 Re: Ukrajina
Ne,ipak ću više vjerovati portfoliu same tvrtke nego nekom vlasniku pansiona.begic2019 wrote: ↑31/05/2022 21:20Ja nemogu sa svatim vas neke na ovom forumu,cim se neko ne slaze s vama odma postane Jovan,hoces moje puno ime i prezime pa da se uvjeris da sam eto vas ali da se ne slazem svama?bingov buraz wrote: ↑31/05/2022 21:13
Smanji ribu Jovane,previše je deset puta uvećati,i pokojnom Dobrici neugodno![]()
- AliceInChains
#90496 Re: Ukrajina
Sve dok OPEC+ drži proizvodnju na nivou potraznje, umjetno smanjenje resursa kroz embargo itekako stvara prijetnju po naš ekonomski sistem, jer potpaljuje inflaciju. Zato Amerikanci već obmanjuju članice Opeca da povećaju proizvodnju i ublaže tržišne cijene.jazzer wrote: ↑31/05/2022 21:03 I, sta kazu poznavaoci prilika, nece embargo EU na uvoz nafte puno pogoditi Rusiju? Razumijem ja da forumasi zele imati konzistentnost u komentarisanju situacije ali to nekada bas prelazi u glupost.
Šta to znaci za Evropsku industriju, kad im konkurencija u Aziji proizvodi po još nižim cijenama radi popusta cijene na Ruske resurse? Boli ostatak ona stvar za nas, Ukrajinu i našu prijeteću bijedu, baš kao nas za njihovu, tako da će bezkompromisno iskoristiti ovu situaciju.
Bez obzira, Rusi će po čistim brojkama ispasti donji. Ali, ko zbog toga zaključuje, da će se Rusija politički prije nas raspasti/ destabilizirati, nije baš nadaren u smislu logike.
Last edited by AliceInChains on 31/05/2022 21:28, edited 2 times in total.
-
lajkujMe
#90497 Re: Ukrajina
Svi su zarobljeni, Marinac, Azov Komandant i nas Kalina dusa draga.
Za sve osim Kaline imamo potvrdu da su okey
Marinac cak dao interview za Rusku tv kako su se izvukli do Azovstala.
Bojim se za Kalinu o njemu nista jos.
On je bio "medijsko lice" Azova..
Last edited by lajkujMe on 31/05/2022 21:29, edited 1 time in total.
- bingov buraz
#90498 Re: Ukrajina
Svaki radnik ima ženu i osmoro djece,čudo od čaršije 
- Leopard_SA
#90499 Re: Ukrajina
Pa nece tih 1000 radnika sad ostat na ukici i umrijet od gladi. Nije Italija BiH. Ostali su bez posla, dobijace naknadu od drzave. Zaustavljen je rad te nafinerije zbog sankcija. Pocece uvoziti naftu iz drugih drzava i ti ce radnici dobiti posao u drugoj rafineriji ili opet istoj pod drugim vlasnikom.
Kratkorocno, Europa ce osjetiti posljedice ovih sankcija, ali dugorocno moze samo korist imati od istog(diverzifikacija izvora resursa), a i onog trenutka kada rat zavrsi i Rusija se vrati u ekonomske tokove razvijenih drzava, Europa ce jeftinije dobijati resurse zbog Rusija za koju vjerujem da tada nece imati luksuz da diktira uslove kao do sada
Kratkorocno, Europa ce osjetiti posljedice ovih sankcija, ali dugorocno moze samo korist imati od istog(diverzifikacija izvora resursa), a i onog trenutka kada rat zavrsi i Rusija se vrati u ekonomske tokove razvijenih drzava, Europa ce jeftinije dobijati resurse zbog Rusija za koju vjerujem da tada nece imati luksuz da diktira uslove kao do sada
- karanana
#90500 Re: Ukrajina
e da za kalinu sam i pitao. cak se nije ni vidio bilo gdje na snimcima da je u zarobljenistvu ako se ne varam