Ukrajina
-
Romanija
#89576 Re: Ukrajina
Kotel se ne da......
-
Zumbul2
#89577 Re: Ukrajina
Nije te sramota pisati ovde o bošnjacima i logorima smetljaru jedan., isti si ko oni što su to radili, još boldiraš smeće jedno.
Evo neka me moderacija kazni za uvredu predlažem sam.
-
Bossona
#89578 Re: Ukrajina
US preparing to approve advanced long-range rocket system for Ukraine as Russian TV host warns of crossing a 'red line'
Washington (CNN)The Biden administration is preparing to step up the kind of weaponry it is offering Ukraine by sending advanced, long-range rocket systems that are now the top request from Ukrainian officials, multiple officials say.
The administration is leaning toward sending the systems as part of a larger package of military and security assistance to Ukraine, which could be announced as soon as next week.
Senior Ukrainian officials, including President Volodymyr Zelensky, have pleaded in recent weeks for the US and its allies to provide the Multiple Launch Rocket System, or MLRS. The US-made weapon systems can fire a barrage of rockets hundreds of kilometers — much farther than any of the systems Ukraine already has — which the Ukrainians argue could be a gamechanger in their war against Russia.
Another system Ukraine has asked for is the High Mobility Artillery Rocket System, known as HIMARS, a lighter wheeled system capable of firing many of the same types of ammunition as MLRS.
https://www.cnn.com/2022/05/26/politics ... 9ZjvnzqG1s
"The US MLRS can launch shells over 500 kilometers. And if the Americans do this, they will clearly cross a red line, and we will record an attempt to provoke a very harsh response from Russia."

Washington (CNN)The Biden administration is preparing to step up the kind of weaponry it is offering Ukraine by sending advanced, long-range rocket systems that are now the top request from Ukrainian officials, multiple officials say.
The administration is leaning toward sending the systems as part of a larger package of military and security assistance to Ukraine, which could be announced as soon as next week.
Senior Ukrainian officials, including President Volodymyr Zelensky, have pleaded in recent weeks for the US and its allies to provide the Multiple Launch Rocket System, or MLRS. The US-made weapon systems can fire a barrage of rockets hundreds of kilometers — much farther than any of the systems Ukraine already has — which the Ukrainians argue could be a gamechanger in their war against Russia.
Another system Ukraine has asked for is the High Mobility Artillery Rocket System, known as HIMARS, a lighter wheeled system capable of firing many of the same types of ammunition as MLRS.
https://www.cnn.com/2022/05/26/politics ... 9ZjvnzqG1s
"The US MLRS can launch shells over 500 kilometers. And if the Americans do this, they will clearly cross a red line, and we will record an attempt to provoke a very harsh response from Russia."
- exliberal-ex
#89579 Re: Ukrajina
Kao sto rekoh to je sasvim normalno ali sa druge strane mozes reci da je to isto dokaz nesposobnog vojnog kadra (ili ih jednostavno zaboli) guraju vojsku bez ikakve brige.drug_profi wrote: ↑27/05/2022 21:39Pa nije moral upitan ni u ovom slucaju. Ovdje samo zdrav razum djeluje. Daj ovim ljudima sansu da uspiju u svojoj brobi i oni ce ici. Samo to traze.exliberal-ex wrote: ↑27/05/2022 21:35 Ma slazem se I normalo je to.
Vise mi ide na zivce prica o neunostivom ulrajinskom moralu I k***
Da im komanda poveca sanse da ce prezivjeti i ispuniti zadatak.
Isto tako ukrajinci ginu masovno, jel mislis.da to nema efekta.
Postavljaju rusi snimke, ja nezelim da ih postavljam ali nisu nimalo prijatne za gledat...eto ti taj kanal pa pogledaj.
Sad govore da je onaj tip sto je zvao majku poginulog rusa I sa njom se sprdao a sve to snimao (a kojeg su mnogi ovdje podrzali) izgubio brata I sad se njemu smiju. Mislim dokle ide ta ljudska poganstina....
- SanskiBiser
#89580 Re: Ukrajina
Netacan opis, TO jedinica, koja ne odbija da se bori, moral je visok oni zele da se bore, ali ovaj oficir trazi da im se obezbijedi za jedinicu dzipove i vozila s kojima ce jedinica raspolagati da mogu sebi prebaciti sta im treba do linije a ne da ih se odveze i ostavi na liniju bez vode i hrane i prevoza i kad on preko radio veze sa linije trazi da se dostavi hrana i voda ili bilo sta da se ne prave mutavi vec da to i dostave. Kaze da zna i da su i on i vojnici vidjeli vozila u autoparku lokalnih vlasti koja kupe prasinu umjesto da se daju njima na koristenje bez vozila koja bi bila dodijeljena jedinici ne zele da idu na linju.
mijesa lik i ukrajinski i ruski kad prica pa malo potesko za upratiti sta kaze inace zahtjeve je prenio pukovniku koji je dosao da vidi sta je problem...
- atmel
#89581 Re: Ukrajina
šta sam zumbule pogrešno rekao...mom puncu su u Bileći za vrijeme Tite u nos gurali slaninu u školi (škola Fatnica).
Gdje danas ti isti Bilećani žive, po grobnicama i po Danskoj..
Nećemo više tema je Ukrajina.
Eneka vo me moderacija kazni za uvredu predlažem sam.
prevedi mi molim te koji jezik je ovo
Last edited by atmel on 27/05/2022 22:05, edited 6 times in total.
- moa
- drug_profi
#89583 Re: Ukrajina
Ihhh pa mi smo svakih mjesec-dva ispucavali slicne zahtjeve... Normala sasvim.SanskiBiser wrote: ↑27/05/2022 21:48 Netacan opis, TO jedinica, koja ne odbija da se bori, moral je visok oni zele da se bore, ali ovaj oficir trazi da im se obezbijedi za jedinicu dzipove i vozila s kojima ce jedinica raspolagati da mogu sebi prebaciti sta im treba do linije a ne da ih se odveze i ostavi na liniju bez vode i hrane i prevoza i kad on preko radio veze sa linije trazi da se dostavi hrana i voda ili bilo sta da se ne prave mutavi vec da to i dostave. Kaze da zna i da su i on i vojnici vidjeli vozila u autoparku lokalnih vlasti koja kupe prasinu umjesto da se daju njima na koristenje bez vozila koja bi bila dodijeljena jedinici ne zele da idu na linju.
mijesa lik i ukrajinski i ruski kad prica pa malo potesko za upratiti sta kaze inace zahtjeve je prenio pukovniku koji je dosao da vidi sta je problem...
- SanskiBiser
#89584 Re: Ukrajina
ima drugi klip na TikTok gdje su javno se obratili komandi OSU i Zelenskom da oni nisu dezerteri i objasnili su da su se povukli sa polozaja jer bu bili u kotlu, pred odsijecanjem i opkoljavanjem, a da su do tad drzali taj polozaj, radi se o jednoj ceti, 100 vojnika, ali da je neprihvatljivo za njih to da kad su prevezeni na polozaj nisu imali barem minobacace koje su trebali da imaju, obecani su im, i modernije oruzije, u tom klipu pokazuju maksim mitraljez i degtarev dakle jedno kako kazu iz Prvog svjetskog rata a drugo i Drugog, postavljaju pitanje gdje je moderno naoruzanje..takodje kazu da su ostali bili i bez vode i hrane na polozaju a da im niko nije dostavio kad su radio vezom trazili..drug_profi wrote: ↑27/05/2022 22:06Ihhh pa mi smo svakih mjesec-dva ispucavali slicne zahtjeve... Normala sasvim.SanskiBiser wrote: ↑27/05/2022 21:48 Netacan opis, TO jedinica, koja ne odbija da se bori, moral je visok oni zele da se bore, ali ovaj oficir trazi da im se obezbijedi za jedinicu dzipove i vozila s kojima ce jedinica raspolagati da mogu sebi prebaciti sta im treba do linije a ne da ih se odveze i ostavi na liniju bez vode i hrane i prevoza i kad on preko radio veze sa linije trazi da se dostavi hrana i voda ili bilo sta da se ne prave mutavi vec da to i dostave. Kaze da zna i da su i on i vojnici vidjeli vozila u autoparku lokalnih vlasti koja kupe prasinu umjesto da se daju njima na koristenje bez vozila koja bi bila dodijeljena jedinici ne zele da idu na linju.
- exliberal-ex
#89585 Re: Ukrajina
Svaka cast.SanskiBiser wrote: ↑27/05/2022 21:48
Netacan opis, TO jedinica, koja ne odbija da se bori, moral je visok oni zele da se bore, ali ovaj oficir trazi da im se obezbijedi za jedinicu dzipove i vozila s kojima ce jedinica raspolagati da mogu sebi prebaciti sta im treba do linije a ne da ih se odveze i ostavi na liniju bez vode i hrane i prevoza i kad on preko radio veze sa linije trazi da se dostavi hrana i voda ili bilo sta da se ne prave mutavi vec da to i dostave. Kaze da zna i da su i on i vojnici vidjeli vozila u autoparku lokalnih vlasti koja kupe prasinu umjesto da se daju njima na koristenje bez vozila koja bi bila dodijeljena jedinici ne zele da idu na linju.
Ja ruski neznam zato I uzimam sve ove snimke sa rezervom.
- jao_situacije
#89586 Re: Ukrajina
bezveze priča ali lijepo pokazuje razmišljanjaGandalfSivi wrote: ↑27/05/2022 20:54Kompletna prica oko nuklearnog oruzja je glupa do boli. Eto, Rusi imaju sistem koji ce ispaliti rakete ako se ne ukuca kod, a Ameri moraju pritisnuti dugme. Ako ista poleti odosmo svi redom u PM…jao_situacije wrote: ↑27/05/2022 20:50 opet fascinacija jednog nejasnog dijela foruma nekakvim čudima i super oružjima![]()
![]()
prvo nuklearni voz koji nikada ne staje, a sada sistem za lansiranje nuklearnog oružja koji isto nikada na staje ?!
poljuljan mit o prejakoj ruskoj vojsci pa onda bajke, imaju rusi nuklearno oružje kao eto sad mi trebamo reći wow jesu jaki i opasni
bitna je samo propaganda i priča kako je rusija moćna nema veze što gube rat
- drug_profi
#89587 Re: Ukrajina
Ovo je za odgovornost neposredno nadredjenog, tj komandanta bataljona ili komandanta logistike.SanskiBiser wrote: ↑27/05/2022 22:09ima drugi klip na TikTok gdje su javno se obratili komandi OSU i Zelenskom da oni nisu dezerteri i objasnili su da su se povukli sa polozaja jer bu bili u kotlu, pred odsijecanjem i opkoljavanjem, a da su do tad drzali taj polozaj, radi se o jednoj ceti, 100 vojnika, ali da je neprihvatljivo za njih to da kad su prevezeni na polozaj nisu imali barem minobacace koje su trebali da imaju, obecani su im, i modernije oruzije, u tom klipu pokazuju maksim mitraljez i degtarev dakle jedno kako kazu iz Prvog svjetskog rata a drugo i Drugog, postavljaju pitanje gdje je moderno naoruzanje..takodje kazu da su ostali bili i bez vode i hrane na polozaju a da im niko nije dostavio kad su radio vezom trazili..drug_profi wrote: ↑27/05/2022 22:06
Ihhh pa mi smo svakih mjesec-dva ispucavali slicne zahtjeve... Normala sasvim.
-
Zumbul2
#89588 Re: Ukrajina
Zadeverale su me ove vijesti oko Hersona i Zaporožja. Ko će iščekati sutra i malo više vijesti
- jao_situacije
#89589 Re: Ukrajina
zanimljivo ako je istina
https://english.alarabiya.net/News/worl ... ith-RussiaThe Moscow branch of Kyiv’s Orthodox Church said Friday it was cutting ties with Russia over its invasion of Ukraine, declaring “full independence” in a historic move against Russia’s spiritual authorities.
“We disagree with the position of Patriarch Kirill of Moscow... on the war,” the church said in a statement after holding a council focused on Russia’s “aggression” where it declared the “full independence and autonomy of the Ukrainian Orthodox Church”.
The Moscow branch of Ukraine’s Orthodox Church has, until now, formally pledged allegiance to Russia’s Patriarch Kirill, who has expressed clear support for President Vladimir Putin’s offensive in Ukraine.
“The Council condemns war as a violation of God’s commandment ‘You shall not kill!’ and expresses condolences to all those who suffered in the war,” it said.
It said its relations with the Moscow leadership had been “complicated or absent” since martial law was declared in Ukraine.
The move marks the second Orthodox schism in Ukraine in recent years, with part of the Ukrainian Orthodox Church breaking away from Moscow in 2019 over the Kremlin’s role in Ukraine.
Putin’s invasion and Kirill’s support for it has placed the Moscow-backed church in Ukraine in an increasingly precarious position.
Hundreds of its priests signed an open letter in recent weeks calling for Kirill to face a religious tribunal over the war.
Ukraine is hugely significant for Russia’s Orthodox Church, with some of its most important monasteries located there.
-
Tyke
#89590 Re: Ukrajina
I po ko zna koji put nakon bub-a istrcavaju ruski vojnici, bauljaju oko unistenog tenka i trckaraju ko tuke. Kako jbte? Ko zohari su.
Mozda im siske treba unistavati, nema druge
-
swanfilter
#89591 Re: Ukrajina
Nekako mi bezze, da Ukr nakon 2014 godine kukaju po pitanju osnovnih stvari potrebnih za borbu. Kao i kod nas, al mi smo fakat bili prislonjeni uz zid ...
- tandmand
#89592 Re: Ukrajina
Ko koga iscrpljuje? Ove sankcije Rusiji iscrpljuju obične građane EU i onih zemalja koje su ekonomsko i politički naslonjene na EU, kao mi u BiH.19:09 - Rusija navodno razmišlja o drugom napadu na ukrajinski glavni grad Kijev, tvrdi portal Meduza sa sjedištem u Latviji. Navodeći kako u Moskvi postoje obnovljene nade da može pobijediti u ratu i to iscrpljivanjem.
Plaćamo drva, ćumur, naftu, pelet 100% skuplje nego prije. Tona peleta bila max 350 sada 650 KM. Ok, ako je to žrtva koju moramo podnijeti u borbi protiv ruske agresije. Bolje dati 300KM po toni više, žrtvovati se i pomoći Ukrajincima, nego da panemo pod rusku čizmu.
A da li mi stvarno ovim višim cijenama pomažemo ukrajinski otpor.
Siguran sam da iznos razlike u cijeni ne ide u pomoć Ukrajini. Pa kome ide?
Ide u privatne đepove, ide u nabijanje državnih prihoda od Mehrwertsteuera, kod nas PDVa.
Za mene su rusisti svi koji imaju finacijsku korist od rata u Ukrajini.
To je državni uhljebarij, privatni sektor koji ostvaruje extra profit na energentima i hrani, te političari koji se hrane ovom iznenadnom prilikom i veliki geopolitički igrači (kupi od mene).
Neka mi niko ne kaže da je u cilju ovih gore nabrojanih da rat što prije završi.
Šta neki vele da je rat u Ukrajini zicer koji USA nije mogla propustiti, da bi se oslabila Rusija.
Pa šta je u svemu ovome Ukrajina i njen narod? Mamac na udici, pomoću kojeg zapad peca ruskog krokodila.
Na kraju će biti izdani od sviju, sa najboljim rješenjem - nekom verzijom Dejtona.
Ratuju za "pravo na izbor" a taj te "izbor" neće. Pustimo mi ta navijanja, kako vojno razvaljuju Ruse, kako Ruska ekonomija propada i sl. Najvažnija stvar je integritet države i budućnost njenih građana. U najboljem slučaju, da oslobode državu u svojim granicama, njeni građani će biti totalni gubitnici. Da se vrate u normalan život, trebati će decenije a posljedice po život svakog čovjeka će biti nesagledive.
Ukrajina je već izgubila, može bit više a može bit manje. Za šta - ni za šta. Za "pravo na izbor". Gubi i EU, barkala je bijesnog medvjeda penkalom u oko, tražila je i neka sada gleda, jer svaki je potez po njih jednako loš: i pomoći i ne pomoći Ukrajini. Zato Njemačka gnjavi ... ona bi da to što prije završi, ovako ili onako.
No u svakom zlu ima i trun dobra. Evo naš gospodin Sattler je konačno pronašao put iz labirinta hercegovačkih vinograda.
- jao_situacije
#89594 Re: Ukrajina
tandmand wrote: ↑27/05/2022 22:29Ko koga iscrpljuje? Ove sankcije Rusiji iscrpljuju obične građane EU i onih zemalja koje su ekonomsko i politički naslonjene na EU, kao mi u BiH.19:09 - Rusija navodno razmišlja o drugom napadu na ukrajinski glavni grad Kijev, tvrdi portal Meduza sa sjedištem u Latviji. Navodeći kako u Moskvi postoje obnovljene nade da može pobijediti u ratu i to iscrpljivanjem.
Plaćamo drva, ćumur, naftu, pelet 100% skuplje nego prije. Tona peleta bila max 350 sada 650 KM. Ok, ako je to žrtva koju moramo podnijeti u borbi protiv ruske agresije. Bolje dati 300KM po toni više, žrtvovati se i pomoći Ukrajincima, nego da panemo pod rusku čizmu.
A da li mi stvarno ovim višim cijenama pomažemo ukrajinski otpor.
Siguran sam da iznos razlike u cijeni ne ide u pomoć Ukrajini. Pa kome ide?
Ide u privatne đepove, ide u nabijanje državnih prihoda od Mehrwertsteuera, kod nas PDVa.
Za mene su rusisti svi koji imaju finacijsku korist od rata u Ukrajini.
To je državni uhljebarij, privatni sektor koji ostvaruje extra profit na energentima i hrani, te političari koji se hrane ovom iznenadnom prilikom i veliki geopolitički igrači (kupi od mene).
Neka mi niko ne kaže da je u cilju ovih gore nabrojanih da rat što prije završi.
Šta neki vele da je rat u Ukrajini zicer koji USA nije mogla propustiti, da bi se oslabila Rusija.
Pa šta je u svemu ovome Ukrajina i njen narod? Mamac na udici, pomoću kojeg zapad peca ruskog krokodila.
Na kraju će biti izdani od sviju, sa najboljim rješenjem - nekom verzijom Dejtona.
Ratuju za "pravo na izbor" a taj te "izbor" neće. Pustimo mi ta navijanja, kako vojno razvaljuju Ruse, kako Ruska ekonomija propada i sl. Najvažnija stvar je integritet države i budućnost njenih građana. U najboljem slučaju, da oslobode državu u svojim granicama, njeni građani će biti totalni gubitnici. Da se vrate u normalan život, trebati će decenije a posljedice po život svakog čovjeka će biti nesagledive.
Ukrajina je već izgubila, može bit više a može bit manje. Za šta - ni za šta. Za "pravo na izbor". Gubi i EU, barkala je bijesnog medvjeda penkalom u oko, tražila je i neka sada gleda, jer svaki je potez po njih jednako loš: i pomoći i ne pomoći Ukrajini. Zato Njemačka gnjavi ... ona bi da to što prije završi, ovako ili onako.
No u svakom zlu ima i trun dobra. Evo naš gospodin Sattler je konačno pronašao put iz labirinta hercegovačkih vinograda.
kakve veze ima rusija ukrajina i pelet u bosni
- atmel
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
-
Milenkov buraz
#89597 Re: Ukrajina
On i navodi artiljeriju između ostalog, naravno GPS, koordinate i raspali a imaju vjerujem i spremne koordinate za tzv. zaprečnu vatru.Dado dijasporitus wrote: ↑27/05/2022 22:34Pitam se koliko ovaj dron ima uticaj na koordinaciju sa artiljerijom. Ako im daje live feed, u kombinaciji sa GPSom radi se o prostoj matematici za artiljerce. Mogu ih gadjati kao na video igrici.
- SanskiBiser
#89598 Re: Ukrajina
Ovaj sto je snimao na TikTok on im je organizovao vec pomoc, skupili su im hranu za jedinicu nakupovali i sad rade na tome da vozila nabave, zvao je ovaj tiktoker i Kijev ured Zelenskog da posreduje za ovu jedinicu...drug_profi wrote: ↑27/05/2022 22:16Ovo je za odgovornost neposredno nadredjenog, tj komandanta bataljona ili komandanta logistike.SanskiBiser wrote: ↑27/05/2022 22:09
ima drugi klip na TikTok gdje su javno se obratili komandi OSU i Zelenskom da oni nisu dezerteri i objasnili su da su se povukli sa polozaja jer bu bili u kotlu, pred odsijecanjem i opkoljavanjem, a da su do tad drzali taj polozaj, radi se o jednoj ceti, 100 vojnika, ali da je neprihvatljivo za njih to da kad su prevezeni na polozaj nisu imali barem minobacace koje su trebali da imaju, obecani su im, i modernije oruzije, u tom klipu pokazuju maksim mitraljez i degtarev dakle jedno kako kazu iz Prvog svjetskog rata a drugo i Drugog, postavljaju pitanje gdje je moderno naoruzanje..takodje kazu da su ostali bili i bez vode i hrane na polozaju a da im niko nije dostavio kad su radio vezom trazili..
Ovo je za muzeja sto kaze ovaj podoficir iz jedinice sa ovim protiv avijacije i artiljerije.

-
CrveniKuk
#89599 Re: Ukrajina
I sa ovim oružjem, imaju vise nego sto smo mi imali na početku agresije na BiH.SanskiBiser wrote: ↑27/05/2022 22:41Ovaj sto je snimao na TikTok on im je organizovao vec pomoc, skupili su im hranu za jedinicu nakupovali i sad rade na tome da vozila nabave, zvao je ovaj tiktoker i Kijev ured Zelenskog da posreduje za ovu jedinicu...drug_profi wrote: ↑27/05/2022 22:16
Ovo je za odgovornost neposredno nadredjenog, tj komandanta bataljona ili komandanta logistike.
Ovo je za muzeja sto kaze ovaj podoficir iz jedinice sa ovim protiv avijacije i artiljerije.
![]()
- dustaban
#89600 Re: Ukrajina
a ti fino hajde u osnovnu skolu forumanja, lekcija "ironija"...Rothmans wrote: ↑25/05/2022 19:24Haj ti fino u foedustaban wrote: ↑25/05/2022 12:16 Prvo poluvrijeme je dobila Ukrajina. Samim tim što su izdržali do kraja poluvremena.
Ali drugo poluvrijeme... e tu je pravi zayeb, otkriva nam da uopće nije riječ o takvoj utakmici, ovo se pretvara u maraton u kojem ćemo uskoro zaboraviti ko je sve to započeo. Imaćemo ovo što se desilo u BiH - sukob zaraćenih strana gdje ničije maslo nije za ramazana.
![]()