Salju i osvajaju.Ja ne kontam Ukraince. Ne kontam im ni taktiku.Pa nije ih napalo milion rusa.
Ukrajina
- scarface32
#88576 Re: Ukrajina
- drug_profi
#88577 Re: Ukrajina
Šta je potrebno da se spriječi da te 6 aviona roka u rano jutro?
E to im treba.
Last edited by drug_profi on 24/05/2022 15:31, edited 1 time in total.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#88578 Re: Ukrajina
Nemerem bilivit...Šojgu zaista pokušava prodati ovu priču: 'Namjerno usporavamo tempo specijalne operacije, puštamo da se evakuiraju civili'
-
saimidin
#88579 Re: Ukrajina
Excel2 wrote: ↑24/05/2022 14:57Ne kontam vas. Cemu razocarenje? Sad da izgube citavu Ukrajinu, ljudi su herojski izjebali Rusiju. Na stranu gubici u tehnici, ljudima i novcu, Rusija je izgubila dojam druge sile na svijetu, a ovo sad neka malo uozbilji Amere da krenu slati ono sto su Sovjeti slali na njih u Vijetnamu.
Nece izgubiti citavu, cak I bez konkretne pomoci zapada, tj da samo ostanu sankcije
Ali za unistenje onolike orkovske tehnike mora doci mnogo veca pomoc, a sto neko rece ne moze se teleportirati, samo je bitno da ide brodovima, mnogo brodova
-
geoxx
#88580 Re: Ukrajina
Nije stvar samo poslati i udri. Valja obuciti, to trazi vremema, a pitanje je koliko gine obucenog kadra i sta onda. Hajmo jovo nanovo.
- karanana
#88581 Re: Ukrajina
rusi su veoma potcjenjeni. mozda su sami krivi zbog jebade oko kijeva, ali ovo je nesto sasvim drugo. sad ulaze u bitke mnogo smislenije i koriste tacnije obavjestajne podatke u pozadini da ciljaju kasarne, konvoje, skladista. to sto mi to ne vidimo i necemo da vidimo, to je nas izbor i zato i jesmo u depresiji kad stizu lose vijesti jer kontamo kako moze raspadnuta ruska vojska uzeti ukrajince terminatore i superheroje, a u stvarnosti to nije bas tako. nisu rusi ludi niti budale koliko mi mislimo ili imamo percepciju o njima.
- pici
#88582 Re: Ukrajina
Ovi su vec oko Harkiva i Hersona razmjesteni i udaraju... interesantno ce biti kad udare prve protiv brodske na crnomorsku flotu i odbace ih do Rostova na Donu.Tad bi trebao pocet napad na Herson, ovako dok im prijete projektilima sa brodova, nema hajra.‘TROSTRUKA SEDMICA‘
Ukrajinci se raspametili američkom pošiljkom, promjena na bojištu već se osjeti: ‘Bliže smo pobjedi!‘
Sjedinjene Države, Kanada i Australija zajedno su obećali poslati Ukrajini čak 100 haubica M777
Prvi su put na ratište u Ukrajini stigli prije dva tjedna, a ukrajinski časnici tvrde kako su do nedjelje njihove haubice ispalile već 1.876 artiljerijske granate. Vojnici koji ih koriste prošli su šestodnevnu obuku u bazama u Njemačkoj, a ukrajinska vojska poslala je oko polovice dosad obučenih vojnika na frontu, dok je druga polovica zadužena dalje obučavati nove posade. Bit će potrebno obučiti dovoljno vojnika za sve topove koji stižu u Ukrajinu - barem 800 ljudi - a stručnjaci procjenjuju kako će za to biti potrebno još nekoliko tjedana.
-
sumirprimus
#88583 Re: Ukrajina
ma ulaze na uskom dijelu sa svim sto imaju, sav ovaj vagner su rezervisti iz rusije, ljudi sa iskustvom, ispecijlane jedinice, nema tu regruta ni dnr milicije.. koliko njih ima toliko ce i trajati.karanana wrote: ↑24/05/2022 15:37 rusi su veoma potcjenjeni. mozda su sami krivi zbog jebade oko kijeva, ali ovo je nesto sasvim drugo. sad ulaze u bitke mnogo smislenije i koriste tacnije obavjestajne podatke u pozadini da ciljaju kasarne, konvoje, skladista. to sto mi to ne vidimo i necemo da vidimo, to je nas izbor i zato i jesmo u depresiji kad stizu lose vijesti jer kontamo kako moze raspadnuta ruska vojska uzeti ukrajince terminatore i superheroje, a u stvarnosti to nije bas tako. nisu rusi ludi niti budale koliko mi mislimo ili imamo percepciju o njima.
-
Excel2
#88584 Re: Ukrajina
Mogu oni birati gdje ce napasti, ali ne i gdje ce ih se napasti. Ovo drugo je potvrdjeno kod Harkiva. Ukrajinci su ih mnogo lako otjerali na granicu.karanana wrote: ↑24/05/2022 15:37 rusi su veoma potcjenjeni. mozda su sami krivi zbog jebade oko kijeva, ali ovo je nesto sasvim drugo. sad ulaze u bitke mnogo smislenije i koriste tacnije obavjestajne podatke u pozadini da ciljaju kasarne, konvoje, skladista. to sto mi to ne vidimo i necemo da vidimo, to je nas izbor i zato i jesmo u depresiji kad stizu lose vijesti jer kontamo kako moze raspadnuta ruska vojska uzeti ukrajince terminatore i superheroje, a u stvarnosti to nije bas tako. nisu rusi ludi niti budale koliko mi mislimo ili imamo percepciju o njima.
- pici
#88585 Re: Ukrajina
Nisu rusi potcjenjeni nego su se vratili staroj isprobanoj taktici, udari sa svim sto imas na dio teritorije, sprzi sve pred sobom pa salji oklope i pjesadiju.Nema prodora od 50-100 KM, sve je u par kilometara pa ponovi postupak.Zato Ukrima je potrebna dalekometna artijerija.Evo iz Ukrajinskog ugla kako oni cuvaju artijerce.karanana wrote: ↑24/05/2022 15:37 rusi su veoma potcjenjeni. mozda su sami krivi zbog jebade oko kijeva, ali ovo je nesto sasvim drugo. sad ulaze u bitke mnogo smislenije i koriste tacnije obavjestajne podatke u pozadini da ciljaju kasarne, konvoje, skladista. to sto mi to ne vidimo i necemo da vidimo, to je nas izbor i zato i jesmo u depresiji kad stizu lose vijesti jer kontamo kako moze raspadnuta ruska vojska uzeti ukrajince terminatore i superheroje, a u stvarnosti to nije bas tako. nisu rusi ludi niti budale koliko mi mislimo ili imamo percepciju o njima.
Topovi su na samom terenu bili toliko dobro zakamuflirani da ih reporteri nisu mogli vidjeti već kad bi se odmaknuli desetak metara. Smješteni u šumarku i prekriveni granama, topovi se brižno skrivaju od neprijateljskih dronova koji bi mogli razotkriti njihovu poziciju. U rovovima pored haubica nalaze se potrošene čahure artiljerijskog streljiva, prazne kutije sa streljivom i kalašnjikovi naslonjeni na drveće.
Nakon svakog ispaljenog plotuna, posada vraća cijev natrag u horizontalni položaj, pokriva je granama radi kamuflaže, i potom bježi na sigurnu udaljenost - predostrožnost kako bi se sačuvali životi ukoliko ruska strana uspije precizno izračunati otkud je pristigla paljba.
- drug_profi
#88586 Re: Ukrajina
Ovo povlacenje ce biti sa gubicima jer ce Rusi ravnati asrtiljerijom sve iza linija.
Ali ce i njihovo ulazenje u taj prostor biti poklopljeno Ukrajinskom artiljerijom plus minirane ceste i mine iznenadjenja.
Ali ce i njihovo ulazenje u taj prostor biti poklopljeno Ukrajinskom artiljerijom plus minirane ceste i mine iznenadjenja.
-
A_A_AKCIJA
#88587 Re: Ukrajina
Ovo je najlogičnija taktika koja postoji.scarface32 wrote: ↑24/05/2022 15:30Salju i osvajaju.Ja ne kontam Ukraince. Ne kontam im ni taktiku.Pa nije ih napalo milion rusa.
Pozicioni rat protiv protivnika koji ima nadmoć artiljerije je nešto što želiš izbjeći.
Teritorija je manje bitna od vojnika. Svako pomjeranje linija je prilika da uništiš neprijatelja, jer se on mora izvući iz rovova, mora pomjerati artiljeriju i tehniku...
Linije se pomjeraju, ali je to daleko od kolapsa odbrane ili nekih velikih prodora.
-
lajkujMe
#88588 Re: Ukrajina
Evo jedna poslastica, malo cu s Oryxa preuzeti podatke i obecanoj i dostavljenoj opremi.
Sve ovo je vec ili ce uskoro da bude u Ukrajini.
Cisto da malo dignem moral.
Tenkovi:
T72M i M1: 270+ komada (donatori Poljaci i Cesi) (+ jer su Poljaci odlucili dodatno da salju)
AFV: 40 kom (FV104-106-107 VB) treba biti isporuceno
IVF: 101 kom (bmp1 45 kom, pbv 501a 56 kom)
APC: 340kom + (m113 280kom, Piranha 3 25kom, FV103 35 kom, YPR-765 nepoznat broj zato +)
MRAP: 148 (Bushmaster, Mastiff, Wolfhound, Uro Vamtac, Mamba)
IMV: par stotina nepoznat tacan broj nisu objavljeni (Humwee, Husky, Dzik-2...)
Haubice 132+ (M777 118kom, FH70 ) tacan broj i vrste oruzja nepoznate predpostavljam vece kolicine.
Samohodke: 84+ (Dana, Gvozdika, Caesar, PZH2000, M109) broj nepoznat tacno mislim da je preko 100...
MLRS: 40kom (grad i RM70)
SPAAG: 50 kom (Gepardi
tek u julu prva isporuka od 15)
Protiv Brodske: nepoznat broj Brimstone sea spear i Harpoon, sea spear je isporucen, Harpoon uskoro.
Zemlja zemlja projektili Brimstone nepoznat broj
16+ helikoptera od toga MI17 16 kom i nepoznat broj MI24
Loitering municija
Switchblade 300 1000 kom
Switchblade 600 100 kom
121 Phoenix Ghost
Britanski dron nepoznate vrste i kolicine
Preko 100 kom Vojnih izvidjackih dronova
30+ radara za razne namjere
Ako cemo samo tenkove, oklope i vozila to je vjerovatno preslo broj od 2000 komada
Napomena, ovo je sve prije lend lease, prije 40mlrd i bez danasnjih dogovora o novom oruzju.
I samo ono sto je javno objavljeno
Boga pitaj sta se desava ispod stola
Bez desetina hiljada protiv oklopa, deset hiljada MANPADS, bez kaciga, oklopa, uniformi, nightvision, i ostale specijalne opreme, bez UA crowd fundinga za civilne dronove i komunikacije i sve ostalo.
Hocemo li i dalje biti depresivni?
Ili cemo cekat fckn oslobadjanje Ukrajine od Zlocinacko fasistickih Orca?
Sve ovo je vec ili ce uskoro da bude u Ukrajini.
Cisto da malo dignem moral.
Tenkovi:
T72M i M1: 270+ komada (donatori Poljaci i Cesi) (+ jer su Poljaci odlucili dodatno da salju)
AFV: 40 kom (FV104-106-107 VB) treba biti isporuceno
IVF: 101 kom (bmp1 45 kom, pbv 501a 56 kom)
APC: 340kom + (m113 280kom, Piranha 3 25kom, FV103 35 kom, YPR-765 nepoznat broj zato +)
MRAP: 148 (Bushmaster, Mastiff, Wolfhound, Uro Vamtac, Mamba)
IMV: par stotina nepoznat tacan broj nisu objavljeni (Humwee, Husky, Dzik-2...)
Haubice 132+ (M777 118kom, FH70 ) tacan broj i vrste oruzja nepoznate predpostavljam vece kolicine.
Samohodke: 84+ (Dana, Gvozdika, Caesar, PZH2000, M109) broj nepoznat tacno mislim da je preko 100...
MLRS: 40kom (grad i RM70)
SPAAG: 50 kom (Gepardi
Protiv Brodske: nepoznat broj Brimstone sea spear i Harpoon, sea spear je isporucen, Harpoon uskoro.
Zemlja zemlja projektili Brimstone nepoznat broj
16+ helikoptera od toga MI17 16 kom i nepoznat broj MI24
Loitering municija
Switchblade 300 1000 kom
Switchblade 600 100 kom
121 Phoenix Ghost
Britanski dron nepoznate vrste i kolicine
Preko 100 kom Vojnih izvidjackih dronova
30+ radara za razne namjere
Ako cemo samo tenkove, oklope i vozila to je vjerovatno preslo broj od 2000 komada
Napomena, ovo je sve prije lend lease, prije 40mlrd i bez danasnjih dogovora o novom oruzju.
I samo ono sto je javno objavljeno
Boga pitaj sta se desava ispod stola
Bez desetina hiljada protiv oklopa, deset hiljada MANPADS, bez kaciga, oklopa, uniformi, nightvision, i ostale specijalne opreme, bez UA crowd fundinga za civilne dronove i komunikacije i sve ostalo.
Hocemo li i dalje biti depresivni?
Ili cemo cekat fckn oslobadjanje Ukrajine od Zlocinacko fasistickih Orca?
- pici
#88589 Re: Ukrajina

Iz pravca Popasne udaraju sa elitnim snagama.
40th Separate Naval Infantry Brigade
TYPE
Naval Infantry
SUBORDINATE TO
Pacific Fleet
STRENGTH
Brigade
APPROX. STRENGTH IN BTG
1
U/I VDV Unit
TYPE
VDV
SUBORDINATE TO
Russian Airborne Forces
STRENGTH
Battalion
APPROX. STRENGTH IN BTG
1
336th Separate Guards Naval Infantry Brigade
TYPE
Naval Infantry
SUBORDINATE TO
Baltic Fleet
STRENGTH
Brigade
57th Separate Guards Motorized Rifle Brigade
TYPE
Motorized Rifle
SUBORDINATE TO
5th Combined Arms Army
STRENGTH
Brigade
APPROX. STRENGTH IN BTG
1
102nd Motorized Rifle Regiment
TYPE
Mechanized Infantry
SUBORDINATE TO
150th Motorized Rifle Division
STRENGTH
Regiment
APPROX. STRENGTH IN BTG
1
163rd Tank Regiment
TYPE
Armor (T-72B3, BMP-3)
SUBORDINATE TO
150th Motorized Rifle Division
STRENGTH
Regiment
-
lajkujMe
#88590 Re: Ukrajina
Zelenski plaho nije nasekiran za Donbas desavanja.
Kaze Ukrajina ce sjesti na pregovaracki stol nakon sto vrate granice na 24 februar.
Ima 2-3 sedmice da se promjenila prica kod Ukrajinaca od hocemo pregovore u Necemo dok ne vratimo teritorije.
Ovo meni zvuci kao samouvjeren covjek da ce vratiti na 24 februar a Krim i DNR I LNR koristiti kao adut za pregovore.
Ono sto mi ima smisla u glavi je da UA ofanziva nece biti spora i pomalo....
Ako zele pobjedu, moraju Ruse istjerati veoma brzo i veoma snazno da im ne daju vremena za proglasenje rata i opste mobilizacije.
Ako UA to odradi sporo Rusi ce imati vremena za razmisljanje kako i sta. Moraju UA vojno da sprijece Politicke igre Rusa.
-
lajkujMe
#88591 Re: Ukrajina
Pa idemo dalje
Slovaci vec isporucili 8 ide jos 8
1000 m777 SAD ima dali 100, 900 paladina imaju dace vjerovatno 90kom.
Ma dajte ba Rusi ce kad tad pisati krv za sve ovo samo cekajte
Slovaci vec isporucili 8 ide jos 8
1000 m777 SAD ima dali 100, 900 paladina imaju dace vjerovatno 90kom.
Ma dajte ba Rusi ce kad tad pisati krv za sve ovo samo cekajte
- drug_profi
#88592 Re: Ukrajina
Outgoing Philippine President Duterte, who called Putin his idol and friend, condemned the war against Ukraine and sharply criticized the Russian president: “Many people say that Putin and I are murderers. I really kill. But I kill criminals, not children and the elderly. We are in different worlds"
- Leopard_SA
#88593 Re: Ukrajina
Ima mjesta ovo što on priča. Gledajući trenutnu situaciju u svijetu i rapidni napredak Narodne Republike Kine na svim poljima, novi hladni rat između USA i PRC je realna mogućnost. A da bi USA iz novog hladnog rata izašla kao pobjednik, Rusija im je neophodna. Recimo i John Mearsheimer kaže da je USA napravila ogromnu grešku sa ekspanzijom svog uticaja na bivše sovjetske republike i odbijanjem pomoći Rusiji tokom 1990ih. On smatra da je tada USA propustila priliku da Rusiju privuče na svoju stranu
- apsidejzi
#88594 Re: Ukrajina
Sta ti nije jasno? Pa nije ih napala Srbija nego drzava cija ekonomija je bila broj 11 u svijetu prosle godine. Rat dobija onaj ko ima vise resursa a rusi imaju kamaru resursa. Plus sto svaki dan dobiju duplo vise novca od EU za gas i naftu nego sto je Ukrajina unistila kad su najgore prolazili. Sjecas se pocetka marta kad su gubili desetine tenkova dnevno, avione, helikoptere i sl. Sve to je pokriveno sa pola dana izvoza plina i nafte. Sarajevo takodjer placa dio tog gasa. Vecina gorina na nasim benziskim je iz Rusije.scarface32 wrote: ↑24/05/2022 15:30Salju i osvajaju.Ja ne kontam Ukraince. Ne kontam im ni taktiku.Pa nije ih napalo milion rusa.
Oni jesu usrrali motku na pocetku rata ali su se sada reorganizovali i rade sistematski. I dalje imaju velike gubitke ali ne kao ranije. A pare od gasa i dalje kapaju. Obe strane trose resurse i samo je pitanje ko moze koliko izdrzati. Naravno, rusija trosi mozda 10puta vise resursa ali imaju 100 puta vise od Ukrajine.
Ukrajina ratuje nas rat i EU rat i to zapad veoma dobro zna. Nije im cilj da Ukrajina brzo pobijedi i istjera rusku vojsku. Zato im i salju pomoc taman dovoljno da izdrze ali ne i da napreduju. Rusi se moraju iscrpiti sto vise. I taman kad pocnu popustat na zivcima i kad resursi padnu ispod crvene tacke, rusi ce poceti ozbiljno prijetiti nuklearkama. Tad ce se Ukrajina pritisnuti da potpise primirje kojim ce rusi biti zadovoljni. Ako ne htjednu prestace im slati pomoc i rusi ce prevagnuti.
Ovo je prljav rat i to treba prihvatiti. Ja bih volio prvi da Ukrajina izbaci ruse ali treba biti realan. Pocetna podrska je prosla. Sad je samo goli interes i kalkulacija.
- drndalo
- madner
#88596 Re: Ukrajina
Mapa kasni, Rusi su presjekli put. 15 km do zatvaranja obruca.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#88597 Re: Ukrajina
Oni ako budu čekali avgust za kontraofanzivu (kad se ugalj ne poručuje) jebani su. Pa ja sam već smjestio ugalj, zima počinje u Tuzli 15-og oktobra. Znači, zajebi početak ofanzive u Ukrajini uči zime.
Tako su i švabe uči zime krenule.
*I što me vas pola ne komentariše hehe
-
RtrnOfSalisbury
#88598 Re: Ukrajina
jel istina da se spremalo nesto protiv besmrtnog tovarisa putinja i da je osujetito ?
-
statixx
#88600 Re: Ukrajina
Jel jos postoji mogucnost da se izvuce vojska ili je taktika ostaviti 10 000 najiskusnijih u okruzenju.