dilFaš vam je zahvalan, sada sebi još koje Armani odijelo može kupit, fala vam.Hakiz wrote: ↑12/05/2022 13:28I u kafiću, noćnom baru i sličnim institucijamazippoo87 wrote: ↑12/05/2022 12:28 Treba krenuti od sebe u svemu i cijeniti sebe.Bas iz razloga sto ima sada veca ponuda.
Ja sam sada poceo u svakoj radnji i piljari i svugdje insistirati na fiskalnom racunu.
Neki dan u dvije radnje,jedva mi iskucali fiskalni,ne znaju ni iskucati,jer nilo ne trazi racun a onda na svaku kupovinu,gazdu pored marze castis jos sa 17% vrijednosti robe.
Do nas je.
Isto je i kada dodju izbori...svi nezadovoljni i kukaju a kada bude dan izbora,onda se nema za koga,mrsko otici,guzva,bla bla bla![]()
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- Maharadza
#6476 Re: Jadi nas nezaposlenih
-
Hakiz
#6477 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma, to je bilo pitanje, traži li račun u 3 ujutro u noćnom baru kojem je vlasnik, a i u njemu rade lica, otprije poznata organima.
-
zippoo87
#6478 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne idem vise po takvim mjestima
-
zippoo87
#6479 Re: Jadi nas nezaposlenih
Radije bezobraznoj drzavi.Henry David Thoreau wrote: ↑12/05/2022 13:26 Ah yes, stara dilema. Šta nam je mrže: bezobrazna država ili bezobrazni privatnik. Da li natjerati bezobraznog privatnika da plati porez bezobraznoj državi, ili uskratiti porez beobraznoj državi i ostaviti ga u džepu bezobraznog privatnika?
![]()
Jer od bezobrazne drzave platu prima i doktor i policajac i moja mama penziju i ostali a nisu svi bas "pokvareni i bezobrazni".
A bezobrazan privatnik sa vise kapitala samo postaje jos vece govedo.Provjereno.
-
Hakiz
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6481 Re: Jadi nas nezaposlenih
moram priznati sad sam se sjetio da sam i 2009 bio na razgovoru za posao u zagrebu u drugom mjesecu znam da je veliki snijeg bio kad sam se vratio u sa
750 eura plaće ilitiga 1500 maraka ovdje koju bih imao i službenog kedija u prodavaonici u grand centru kao poslovodja preko telefona...
je dok sam došao u zagreb autobusom spalo na 600 eura... a kad sam došao do ekonomata te firme u ugovoru je pisalo 900 maraka
gluhi telefoni
jedan banjalučanin koji živi u zagrebu i radi u toj firmi mi je prije razgovora dok sam u prostorijama tvornice čekao direktora rekao budi sretan ako ti da više od 450 eura
niko mi nikad nije refundirao novce sarajevo - zagreb - sarajevo
a vrijeme educiranja 15 dana u zagrebu bih sam plaćao ili bih živio kod babe od jednog uposlenika
reko ljudi moji jel se to snima skrivena kamera... a na ploči direktora bosanca iz banja luke hrvata... razglednice od njegove djece iz azije i amerike

750 eura plaće ilitiga 1500 maraka ovdje koju bih imao i službenog kedija u prodavaonici u grand centru kao poslovodja preko telefona...
je dok sam došao u zagreb autobusom spalo na 600 eura... a kad sam došao do ekonomata te firme u ugovoru je pisalo 900 maraka
jedan banjalučanin koji živi u zagrebu i radi u toj firmi mi je prije razgovora dok sam u prostorijama tvornice čekao direktora rekao budi sretan ako ti da više od 450 eura
niko mi nikad nije refundirao novce sarajevo - zagreb - sarajevo
a vrijeme educiranja 15 dana u zagrebu bih sam plaćao ili bih živio kod babe od jednog uposlenika
reko ljudi moji jel se to snima skrivena kamera... a na ploči direktora bosanca iz banja luke hrvata... razglednice od njegove djece iz azije i amerike
- Truba
#6482 Re: Jadi nas nezaposlenih
ima posla ako znaš nešto konkretno raditi...npr programirati armirati frizirati...
-
Hakiz
#6483 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ima, za 600 KMBlack swan wrote: ↑12/05/2022 14:42ima posla ako znaš nešto konkretno raditi...npr programirati armirati frizirati...
- Ommadawn
#6484 Re: Jadi nas nezaposlenih
Je li još uvijek govore “ja dignem kamen, a ispod njega radnik. A tebi ako se ne sviđa, vrata su ti tamo”?
- Truba
#6485 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sumnjam da frizeri rade za 600Hakiz wrote: ↑12/05/2022 17:07Ima, za 600 KMBlack swan wrote: ↑12/05/2022 14:42
ima posla ako znaš nešto konkretno raditi...npr programirati armirati frizirati...![]()
-
bumerangss
#6486 Re: Jadi nas nezaposlenih
Samo prijaviti inspekciji rada jer raditi smijes samo ono sto si potpisao u ugovorumarkopd wrote: ↑11/05/2022 21:46 U nedostatku ugostiteljskih radnika u zadnje vrijeme ove naše "gazde" sve više posezaju za jako drskim i nezakonitim načinom pronalaska radnika.Mnogi objave oglas za recepcionera,čistačicu ili nekog administrativnog radnika,a onda ovaj radi kao konobar ili šanker.Pogotovo firme ili poslodavci koji imaju više djelatnosti u jednom.Skoro mi poznanica priča,prijavila se za rad na recepciji u jednom hotelu,prvi dan je odmah ubacili u šank da pere suđe pod izgovorom da je samo tu privremeno dok se stalna zaposlenica ne vrati.Radila par dana,direktor se ušutio i žena napusti,shvativši da je prevarena.
Možda nije prava tema,ali pazite raja šta potpisujete pogotovo u hotelima,benzinskim pumpama ili tržnim centrima.Daju isti Ugovor za svakoga,bez navođenja pozicije za koju ste se prijavili da radite.Barem danas ima posla na sve strane,pa nemojte ovo da dozvolite sebi.![]()
-
zippoo87
#6487 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne govore.
Sada prvo sto te pitaju je,da li planiras odlazak u narednom periodu.
A uslovi i plate su manje vise iste sto nude,barem u firmama sa vise radnika.
Tek sada cujem pomalo od raje da stidljivo povecaju platu nekima a i za odredjene oglase vidim da su i pocetne plate vece,barem na papiru.
-
Officer Crabtree
#6488 Re: Jadi nas nezaposlenih
Vidi se da ne radiš.zippoo87 wrote: ↑12/05/2022 18:37Ne govore.
Tek sada cujem pomalo od raje da stidljivo povecaju platu nekima a i za odredjene oglase vidim da su i pocetne plate vece,barem na papiru.
Prateći od 2016 plate su se uvijek povećavale, samo period neizvjesnosti u proljeće 2020 je bio tih. U posljednjih 5 godina u firmi u kojoj ja radim su barem 1,8-2x veće u prosjeku svih radnika. Da li je dovoljno, nije, da li je do poslodavca, barem mog, ni to nije, kakvi znaju radnici biti nekima je i ovo puno, a i država kolje svaki napredak.
Ne pita te niko za odlazak, idi ako hoćeš sutradan, idu i ići će mnogi, to niti jedan poslodavac spriječiti ne može jer poređenje sa zapadom za mladog čovjeka je besmisleno, ali pita te kakav si radnik dok si tu.
Ja i dalje ne znam nikoga nezaposlenog u svom okruženju, al eto, nadam se da će svi posao dobiti kakav žele.
-
zippoo87
#6489 Re: Jadi nas nezaposlenih
Eto ti ces meni reci sta mene pitaju na razgovoru na posao.Ne znam jaOfficer Crabtree wrote: ↑12/05/2022 21:11Vidi se da ne radiš.zippoo87 wrote: ↑12/05/2022 18:37
Ne govore.
Prateći od 2016 plate su se uvijek povećavale, samo period neizvjesnosti u proljeće 2020 je bio tih. U posljednjih 5 godina u firmi u kojoj ja radim su barem 1,8-2x veće u prosjeku svih radnika. Da li je dovoljno, nije, da li je do poslodavca, barem mog, ni to nije, kakvi znaju radnici biti nekima je i ovo puno, a i država kolje svaki napredak.
Ne pita te niko za odlazak, idi ako hoćeš sutradan, idu i ići će mnogi, to niti jedan poslodavac spriječiti ne može jer poređenje sa zapadom za mladog čovjeka je besmisleno, ali pita te kakav si radnik dok si tu.
Ja i dalje ne znam nikoga nezaposlenog u svom okruženju, al eto, nadam se da će svi posao dobiti kakav žele.
Na zadnjih 5 razgovora,svi su me pitali da li planiram ici iz BiH.
Mozda se plate povecavaju u tvom okruzenju ali u mom slabo.Doduse,kao sto sam naveo,pocelo je pomalo i stidljivo ali ne kod svih poslodavaca,nego nakon 4 oglasa na koja mu se niko ne javi,objave i pocetnu platu.
To kakav si radnik,ne mozes ti na razgovoru reci,moze ti cv iscitati ali da bi pokazao kakav si radnik,trebao bi raditi barem 2-3 mjeseca.
-
mali_balon
#6490 Re: Jadi nas nezaposlenih
kljucne rijeci......ako se tebi povecala ne znaci da se nekom drugom povecala.....znam slucaj gdje je ista zadnjih 10g (drzavna firma).....Officer Crabtree wrote: ↑12/05/2022 21:11Vidi se da ne radiš.zippoo87 wrote: ↑12/05/2022 18:37
Ne govore.
-
Officer Crabtree
#6491 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nisam napisao meni, rekao sam svim radnicima, znam plate ne lupam gluposti, znam i iz drugih firmi u lokalnoj zajednici, tržište je isto, razgovaramo u okviru struke. Državna firma me ne zanima, pitao je za privatne.
Pa kad te pita hoćeš li ići gdje reci neću ako ti to pomaže, znam i ja razgovore sa kandidatima, bezveze je pitanje hoćeš li ići kad ti neće niko reći - da, ganjam Njemačku, tu sam da vam uzmem par mjeseci i ako ne prođe ostajem. I oni koji su otišli, nit jedan nije rekao da će ići, niti je možda i znao da će ići, zbog toga pitanje je glupo.
Normalno je da češ u razgovoru saznati o tome kakav će potencijalno neko biti radnik na osnovu određenih odgovora, nećeš svakome sati 2-3 mjeseca probe.
Opet kažem, svako sebi nek uzme kako hoće, al to da se plate nisu povećavale i to da na razgovoru pitaju hoćeš li ići u inostranstvo i to da će neko reći i da hoće, to u mom iskustvu nije tačno. Naročito to za plate u privatnom sektoru u zadnjih 5 godina, i to ne meni jer nisam tako napisao.
Al eto, možda nezaposleni bolje znaju kako je u firmama.
Pozdrav.
Pa kad te pita hoćeš li ići gdje reci neću ako ti to pomaže, znam i ja razgovore sa kandidatima, bezveze je pitanje hoćeš li ići kad ti neće niko reći - da, ganjam Njemačku, tu sam da vam uzmem par mjeseci i ako ne prođe ostajem. I oni koji su otišli, nit jedan nije rekao da će ići, niti je možda i znao da će ići, zbog toga pitanje je glupo.
Normalno je da češ u razgovoru saznati o tome kakav će potencijalno neko biti radnik na osnovu određenih odgovora, nećeš svakome sati 2-3 mjeseca probe.
Opet kažem, svako sebi nek uzme kako hoće, al to da se plate nisu povećavale i to da na razgovoru pitaju hoćeš li ići u inostranstvo i to da će neko reći i da hoće, to u mom iskustvu nije tačno. Naročito to za plate u privatnom sektoru u zadnjih 5 godina, i to ne meni jer nisam tako napisao.
Pozdrav.
-
zippoo87
#6492 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa logicno da necu reci da hocu ici,svako negira i naravno da je to pitanje glupo ali i to govori nesto o firmi koja nudi posao.Officer Crabtree wrote: ↑12/05/2022 23:41 Nisam napisao meni, rekao sam svim radnicima, znam plate ne lupam gluposti, znam i iz drugih firmi u lokalnoj zajednici, tržište je isto, razgovaramo u okviru struke. Državna firma me ne zanima, pitao je za privatne.
Pozdrav.
Ako hoces zadrzati radnika,popravis platu i uslove a ne ispitujes svakog kandidata da li namjerava ici vani.I znam ja zasto oni ovo pitaju,jer su izgubili 50% radnika koji su otisli vani,pa sada kao da se unaprijed osigurao da ih neces i ti napustiti za 2-3 mjeseca.A kada dodjemo do plate...ne da cu ih napustiti,nego necu ni poceti raditi kod njih za tu njihovu crkavicu koju nude
Plate,uslovi i raznovrsnost ponude poslova najvise zavise od mjesta i vrste biznisa u odredjenoj sredini.
Ja zivim u proizvodnoj sredini i znam plate,takodjer i ja pricam sa ljudima i opet ti ponavljam,jer ti haman nemas obicaj procitati postove...da se jesu pocele povecati malo plate ali ne svima i dizu samo oni koji nemaju radnike a trebaju im,jer nece gazda raditi u proizvodnji.Na pilanama su poceli dizati plate isto,pocetna 1000 KM a i u peletarama.Naravno da je ta plata K ako uzmemo tezinu posla ali eto,do sada je bila 700 KM.
Kod trgovaca se plata ne dize...plafon 800 KM...mozda 900 sa prekovremenim i svaka radna subota.
U proizvodnji isto tako...tek kada das otkaz i kazes da ides vani,kaze reci koliku platu hoces a ti vec otisao i dogovorio posao negdje drugo.
Kada se zalis a ne das otkaz,ma ne ebe te niko 1% a kada dodjes po papire,onda sve moze.
Ja ove stvari ne razumijem ali eto haman ja nisam robovlasnik pa ne mogu ni razumjeti.
-
mali_balon
#6493 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma neces ti da radis i molis Boga da ne nadjes posao.....znamo tu filozofiju sta se raspravljaszippoo87 wrote: ↑13/05/2022 00:15Pa logicno da necu reci da hocu ici,svako negira i naravno da je to pitanje glupo ali i to govori nesto o firmi koja nudi posao.Officer Crabtree wrote: ↑12/05/2022 23:41 Nisam napisao meni, rekao sam svim radnicima, znam plate ne lupam gluposti, znam i iz drugih firmi u lokalnoj zajednici, tržište je isto, razgovaramo u okviru struke. Državna firma me ne zanima, pitao je za privatne.
Pozdrav.
Ako hoces zadrzati radnika,popravis platu i uslove a ne ispitujes svakog kandidata da li namjerava ici vani.I znam ja zasto oni ovo pitaju,jer su izgubili 50% radnika koji su otisli vani,pa sada kao da se unaprijed osigurao da ih neces i ti napustiti za 2-3 mjeseca.A kada dodjemo do plate...ne da cu ih napustiti,nego necu ni poceti raditi kod njih za tu njihovu crkavicu koju nude.
Plate,uslovi i raznovrsnost ponude poslova najvise zavise od mjesta i vrste biznisa u odredjenoj sredini.
Ja zivim u proizvodnoj sredini i znam plate,takodjer i ja pricam sa ljudima i opet ti ponavljam,jer ti haman nemas obicaj procitati postove...da se jesu pocele povecati malo plate ali ne svima i dizu samo oni koji nemaju radnike a trebaju im,jer nece gazda raditi u proizvodnji.Na pilanama su poceli dizati plate isto,pocetna 1000 KM a i u peletarama.Naravno da je ta plata K ako uzmemo tezinu posla ali eto,do sada je bila 700 KM.
Kod trgovaca se plata ne dize...plafon 800 KM...mozda 900 sa prekovremenim i svaka radna subota.
U proizvodnji isto tako...tek kada das otkaz i kazes da ides vani,kaze reci koliku platu hoces a ti vec otisao i dogovorio posao negdje drugo.
Kada se zalis a ne das otkaz,ma ne ebe te niko 1% a kada dodjes po papire,onda sve moze.
Ja ove stvari ne razumijem ali eto haman ja nisam robovlasnik pa ne mogu ni razumjeti.
-
zippoo87
#6494 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa ja radim,samo ne radim za robovlasnike 
- Truba
#6495 Re: Jadi nas nezaposlenih
jučer mijenjam gumezippoo87 wrote: ↑12/05/2022 18:37Ne govore.
znam da rade od 7 do 7 dakle 12 sati
ja došo u 18.00
zatvaraju
kaže gazda nema ko raditi klasična šuplja ne mogu više sudjelovati u tim razgovorima
pobjegoše momci kao da sam ih nogom u guzicu udario (komentira raniji odlazak s posla)
još malo ćemo i zatvoriti klasična šuplja
uglavnom što je 3 desetljeća dizao lovu nije uplaćivao staž i plaćao 300 maraka
taj dio je preskočio
-
zippoo87
#6496 Re: Jadi nas nezaposlenih
Imam ja komsiju...vulkanizer i autopraona.
Prije 5-6 godina poreznoj dugovao 50000+ KM .
Ne vjerujem ni da za sebe uplacuje onaj minimum za zdravstvo i penziju.
Nikada dana nije uplatio radniku nijednom.
Ni on sam ne zna koliko je zaradio od rata na ovamo a mogao je i duplo vise,samo da covjek nije usporen i nezainteresovan za sve.
Ima praonu centru grada,najbolja lokacija u gradu ali dzaba kada je seprtlja i nije poduzetan.
Nego ono,cigara u ustima gori 12 sati dnevno i polqgano,pa sto se uradi uradi,bez srkleta
Prije 5-6 godina poreznoj dugovao 50000+ KM .
Ne vjerujem ni da za sebe uplacuje onaj minimum za zdravstvo i penziju.
Nikada dana nije uplatio radniku nijednom.
Ni on sam ne zna koliko je zaradio od rata na ovamo a mogao je i duplo vise,samo da covjek nije usporen i nezainteresovan za sve.
Ima praonu centru grada,najbolja lokacija u gradu ali dzaba kada je seprtlja i nije poduzetan.
Nego ono,cigara u ustima gori 12 sati dnevno i polqgano,pa sto se uradi uradi,bez srkleta
- Truba
#6497 Re: Jadi nas nezaposlenih
plaća li barem vodu
dje su pareeeee
dje su pareeeee
-
zippoo87
#6498 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne vjerujem,nekada prije rata bunar napravio.
-
markopd
#6499 Re: Jadi nas nezaposlenih
O visini plate bi se dalo raspravljati.Ali ne da pričamo po branšama kako se kreću ti iznosi,već o onom iznosu koji se dobija u "koverti",koji nikako ne bude isti za sve radnike u nekoj firmi.Tu nastaju ogromne razlike među radnicima,većinom nepravedno raspoređeni iznosi,što je glavni razlog nezadovoljstva i napuštanja radnog mjesta pa i države.Mnogo njih kada pitaš,koji rade duže vrijeme kod nekog poslodavca,kažu ti iznos onako ofirno tj. minimalac a ovamo vidiš čovjek vozi jako dobro auto,ide na zimovanje,ljetovanje,luksuzne izlaske,pa se pitaš kako je to moguće.Officer Crabtree wrote: ↑12/05/2022 23:41 Nisam napisao meni, rekao sam svim radnicima, znam plate ne lupam gluposti, znam i iz drugih firmi u lokalnoj zajednici, tržište je isto, razgovaramo u okviru struke. Državna firma me ne zanima, pitao je za privatne.
Pozdrav.
-
Officer Crabtree
#6500 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ispadoše problemi zaposlenih najveći jadi nezaposlenih.