Ukrajina

GandalfSivi

#85126 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

geralt wrote: 10/05/2022 17:09
GandalfSivi wrote: 10/05/2022 16:52 Kad smo kod onih tenkova sto ne bjeze, ja mislim daposade nisu unutra, kada ih artiljerija nacilja i skine tenk ili dva, pretpostavljam da je opsta bjezanija iz ostalih dok se ne smiri…
Ne vjerujem. Prvi tenk koji se uvijek unistava je onaj na celu kolone, jer se u njemu nalazi komandant.

Sad zamisli da si ti u trecem ili cetvrtom vozilu u koloni. Vozis se, i odjednom cujes fijuk i eksploziju. Ne vidis sta se desava ispred tebe, samo znas da je kolona stala. Na radiju panika, komandant se ne javlja, oko ceste blato, ne znas ima li pjesadije okolo u zasjedi koja ceka da izadjes iz tenka. U podsvjesti ti je cinjenica da si opet sigurniji kad si okruzen tonama celika, jer ces od artiljerije kao pjesadinac na otvorenom jos gore stradati. Najlogicnije je da se okrenes nazad, a ako ne mozes, da stanes i nadas se da ce prestati i promasiti tvoj tenk.
Nemam pojma, lupam jer mi nigdje nema logike u “lezi i pravi se mrtav” strategiji. Mislim ono, ako je vec panika, udari po gasu, naprijed ili nazad, svejedno. Ovo bukvalno kao igrica na begginer level.

Anyhow, u drugim vijestima, izgleda da ce se zakuhati u Moldaviji. Jedini razlog koji ovdje mogu da vidim je da Putinu treba topovskog mesa, a tamo ih moze sve mobilisati. Jos jedna stvar, koliko sam ja razumio u Moldaviji nema ruskih trupa od 2014. nego se trenutna armija sastoji od lokalaca sa ruskim komandnim kadrom.

lajkujMe

#85127 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

atmel wrote: 10/05/2022 17:14
lajkujMe wrote: 10/05/2022 14:12

I kazu Rusi ne ginu ko Ukrajinci.

Men se cini da su ih Ukrajinci poceli trollati ovim dronovima
Najjače mi je ovo na 0:52 sekundi kad lola utječe u bunker sa motorom (vjerovatno ga hapijo negdje).
Indesit je Indesit ali
Kawasaki je Kawaski
Dzaba ti sve
Bossona

#85128 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Ova ukrajinska 54 mehanizoivana brigada ima odlične artiljerce, koji devastiraju ruske BTG jedince.
Satrap_Darije

#85129 Re: Ukrajina

Post by Satrap_Darije »

GandalfSivi wrote: 10/05/2022 17:14
geralt wrote: 10/05/2022 17:09
Ne vjerujem. Prvi tenk koji se uvijek unistava je onaj na celu kolone, jer se u njemu nalazi komandant.

Sad zamisli da si ti u trecem ili cetvrtom vozilu u koloni. Vozis se, i odjednom cujes fijuk i eksploziju. Ne vidis sta se desava ispred tebe, samo znas da je kolona stala. Na radiju panika, komandant se ne javlja, oko ceste blato, ne znas ima li pjesadije okolo u zasjedi koja ceka da izadjes iz tenka. U podsvjesti ti je cinjenica da si opet sigurniji kad si okruzen tonama celika, jer ces od artiljerije kao pjesadinac na otvorenom jos gore stradati. Najlogicnije je da se okrenes nazad, a ako ne mozes, da stanes i nadas se da ce prestati i promasiti tvoj tenk.
Nemam pojma, lupam jer mi nigdje nema logike u “lezi i pravi se mrtav” strategiji. Mislim ono, ako je vec panika, udari po gasu, naprijed ili nazad, svejedno. Ovo bukvalno kao igrica na begginer level.

Anyhow, u drugim vijestima, izgleda da ce se zakuhati u Moldaviji. Jedini razlog koji ovdje mogu da vidim je da Putinu treba topovskog mesa, a tamo ih moze sve mobilisati. Jos jedna stvar, koliko sam ja razumio u Moldaviji nema ruskih trupa od 2014. nego se trenutna armija sastoji od lokalaca sa ruskim komandnim kadrom.

Tu je jedna stvar dosta zanimljiva. U Transnistriji ( tzv. Pijani rat) su Rusi i Ukrajinci zajedno ratovali protiv Moldavaca.
Istočni Slaveni protiv Rumunja.
GandalfSivi

#85130 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Satrap_Darije wrote: 10/05/2022 17:26
Spoiler
Show
GandalfSivi wrote: 10/05/2022 17:14

Tu je jedna stvar dosta zanimljiva. U Transnistriji ( tzv. Pijani rat) su Rusi i Ukrajinci zajedno ratovali protiv Moldavaca.
Fazon je sto se njima bas i ne ratuje. Ne mogu nista dobiti, a mogu sve izgubiti...
Satrap_Darije

#85131 Re: Ukrajina

Post by Satrap_Darije »

GandalfSivi wrote: 10/05/2022 17:28
Satrap_Darije wrote: 10/05/2022 17:26
Spoiler
Show
Fazon je sto se njima bas i ne ratuje. Ne mogu nista dobiti, a mogu sve izgubiti...
To je takva sirotinja da mislim da nemaju što za izgubiti.
Ali je pitanje tko je tamo uopće spreman ratovati. Ja mislim da su ta područja toliko depopulirana i stara da bi prosjek godina u toj vojsci bio iznad 50.
Nešto kao u vojsci Republike Srpske Krajine.
Satrap_Darije

#85132 Re: Ukrajina

Post by Satrap_Darije »

Moje mišljenje je da ne bi trebalo vjerovati ovim izvještajima o moldavskom scenariju ako uzmemo u obzir da Ruske snage još uvijek ne mogu izgurati Ukrajinsku vojsku dalje od Donetskog aerodroma a kamoli se preko Odese spojiti sa Transnistriom.
lajkujMe

#85133 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ja sam suprotnog misljenja.

Jeste vidjeli ko je dao tu izjavu? To jest cija je Analiza?

Americkih obavjestajnih sluzbi, a znamo da je svaka njihova tvrdnja na kraju bila 100% istinita.
Satrap_Darije

#85134 Re: Ukrajina

Post by Satrap_Darije »

lajkujMe wrote: 10/05/2022 17:42 Ja sam suprotnog misljenja.

Americkih obavjestajnih sluzbi, a znamo da je svaka njihova tvrdnja na kraju bila 100% istinita.
Tvrdili su da će Kijev pasti za 96 sati i mnoge druge stvari.
Kabul za 6 mjeseci.
Eto, Kabul pao a Kijev se već obnavlja.
saimidin

#85135 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Bossona wrote: 10/05/2022 17:22
Ova ukrajinska 54 mehanizoivana brigada ima odlične artiljerce, koji devastiraju ruske BTG jedince.
Deru ih nema govora, ali pitanja su jel to dovoljno, jesu li ih tu zaustavili ili vratili, ili su orci ipak prosli, koji su UA gubici I koliko jos mogu izdrzati

Jasno je da ce ih usa I ponesto ostali naoruzati, ali za to treba vremena, sve sam skloniji onome sto je vesli clark neki dan rekao da UA ne odgovara odugovlacenje aktivnog sukoba, I da trebaju ODMAH max podrsku da vrate orke nazad bar na strateskim mjestima, I onda neko primirje kako bi obnovili privredu a I vojsku
Čitalac

#85136 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Još američkih prognoza: ratu se ne nazire kraj, Putin neće birati sredstva da ostvari ciljeve u Ukrajini.
Avril Haines, the US director of national intelligence, said that the Ukraine war is becoming a war of attrition with no end in sight.
Putin most likely judges that Russia has a greater ability and willingness to endure challenges than his adversaries and he is probably counting on US and EU resolve to weaken as food shortages, inflation and energy prices get worse. Moreover, as both Russia and Ukraine believe they can continue to make progress militarily, we do not see a viable negotiating path forward at least in the short term.

The uncertain nature of the battle which is developing into a war of attrition, combined with the reality that Putin faces a mismatch between his ambitions and Russia’s current conventional military capabilities, likely means the next few months could see us moving along a more unpredictable and potentially escalatory trajectory.

The current trend increases the likelihood that President Putin will turn to more drastic means, including imposing martial law, reorienting industrial production, or potentially escalatory military actions to free up the resources needed to achieve his objectives as the conflict drags on, or if he perceives Russia is losing in Ukraine.

The most likely flashpoint for escalation in the coming weeks is around increasing Russian attempts to intimidate western security assistance, retaliation for western economic sanctions or threats to the regime at home.
sumirprimus

#85137 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

GandalfSivi wrote: 10/05/2022 16:52 Kad smo kod onih tenkova sto ne bjeze, ja mislim daposade nisu unutra, kada ih artiljerija nacilja i skine tenk ili dva, pretpostavljam da je opsta bjezanija iz ostalih dok se ne smiri…
Cekaju u tenku naredbu . Vec se desilo i vec su i pricali o tome.
lajkujMe

#85138 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

sumirprimus

#85139 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Putin nema tehnike za duzi sukob vec su duboko zarovili u magacine iz sssr.a sta god ko mislio rusi nisu ni blizu amerima nit zapadnim silama tehnicki nit logisticki kamol finansijski . A mogucnost obnove oklopno mehanizovanih jedinica kao i obucenog kadra izuzetno slaba.
Ovj rat ukri mogu dobit ako se pojaca pomoc. Sve u vezi rusa je laz ispostavlja se pa tako i stvarna moc njihove armije, supljaci jedni obicni lopovski od vrha do dna. Kaze kradu ves nasine, onaj jedan ork izjavio neko mu od njeogi h marno pusku, a da ne kradu sta drugo :lol: :-) :bih:
sumirprimus

#85140 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Da bar ranjenike izvuku :-)
Bossona

#85141 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

lajkujMe wrote: 10/05/2022 17:42 Ja sam suprotnog misljenja.

Tako je, Rusi žele zauzeti cijelu ukrajinsku obalu i spojit se sa pobunjeničko secesionističkim regionom u Moldaviji, Transnistrijom.
Zato im je potreban zmijski otočić i prekid pružne komunikacije južno od Odese čiji su most gađali nekoliko puta i oštetili ga. Ovih dana je Odesa na udaru krstarećih i hiperoničnih raketa. Nadam se da će Ukrajina i Moldavija svako sa svoje strane ispresjecati ovo pobunjeničko crijevo zvano Transnistrija i da će spriječiti namjere Putina i Rusa da okupiraju Moldovu.
Ovo ne mogu uraditi bez dodatne mobilizacije i dovođenja novih snaga, zato dovlače na prevaru pod izgovorom da neće ići na fron kao i ruske okupacione snage iz Sirije.
Ovo je prilika da se okupator ispresjeca na jugu i jugoistoku Ukrajine uz pomoć i podršku nadolazeće dalekometne artiljerije i ostalih oruđa na kojima se ubrzano obučavaju.
Last edited by Bossona on 10/05/2022 18:03, edited 1 time in total.
sumirprimus

#85142 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image
Perspektiva, gledaj belogorda nikad blize :chmoljava:
lajkujMe

#85143 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Dosle vijesti s fronte

Nekih 10 napada danas od strane Rusa svi su odbijeni.
Mjesta gdje su probali:

Oleksandrivka (Donbas), Sandryholove, Rubizhne (Donbas), Niznje, Toskivka, Orihovo...
Sve odbijeno.

Potvrdjena vijest o oslobadjanju Rubizhne (Kharkiv), Cherkaski Tyshky, Ruski Tyshky i Bayrak
Čitalac

#85144 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Za sada je ni tamo ni ovamo, kaže general Scott Barrier.
Russia’s war in Ukraine is at a “bit of a stalemate”, Lieutenant General Scott Berrier, the head of the Defense Intelligence Agency, told the US Senate armed services committee.

Berrier said: The Russians aren’t winning and the Ukrainians aren’t winning and we’re at a bit of a stalemate here.

He added that so far, between eight and 10 Russian generals have been killed in the war. Asked about the prospect of Putin using tactical nuclear weapons, Berrier said: Right now, we do not see that.
lajkujMe

#85145 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Most kod Odese opet pogodjen.
Vjerovatno neupotrebljiv.
U medjuvremenu Poljoprivrednici kamionima prevoze zito preko Moldavije i Rumunije
lajkujMe

#85146 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Misevi bjeze s broda
sumirprimus

#85147 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Kako je fino kad se xi i makron slazu.. na ukr stetu
A_A_AKCIJA

#85148 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Evo kako se prikupljaju OSINT podaci.

Jutros je bio snimak uništenja T90 tenka M4 Karl Gustaf raketom.

Sada imamo snimak izbliza:

O'zone
Globalni moderator

#85149 Re: Ukrajina

Post by O'zone »

Ako je tačno onda je LOLČINA

Bossona

#85150 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

saimidin wrote: 10/05/2022 17:50
Bossona wrote: 10/05/2022 17:22
Deru ih nema govora, ali pitanja su jel to dovoljno, jesu li ih tu zaustavili ili vratili, ili su orci ipak prosli, koji su UA gubici I koliko jos mogu izdrzati

Jasno je da ce ih usa I ponesto ostali naoruzati, ali za to treba vremena, sve sam skloniji onome sto je vesli clark neki dan rekao da UA ne odgovara odugovlacenje aktivnog sukoba, I da trebaju ODMAH max podrsku da vrate orke nazad bar na strateskim mjestima, I onda neko primirje kako bi obnovili privredu a I vojsku
Ovaj rat je brutalan Ukrajinci se bore za biološki opstanak i opstanak svoje domovine i nemaju izbora a ruski okupator koji gine po naredbi dvostrukog straha da ratuje i pogine ili da odbije i bude ubijen ili zatvoren. Ukrajincima treba Artiljerija koja ima dalji domet i mnogo više takve artiljerije od onoga što su imali do sada.
Spoiler
Show
Spoiler
Show
Ne preporučuje se za gledanje osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i osobama koje ne mogu podnijeti uznemirujuće slike .
Raskomadan BMP-3 Oružanih snaga Ruske Federacije i posada nakon eksplozije i požara.
Post Reply