1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#126 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

Dimu1927 wrote: 08/05/2022 16:02
Chmoljo wrote: 08/05/2022 15:49 Evo već treća stranica nakukavanja kako je Puhalo četnik, ali niko da ga razmontira činjenicama.

zato ce nas sve tuzilastvo razmontirati cinjenicama da je ipak 42 ubijeno 3 maja u dobrovljackoj :lol:

osim sto su nebeski narod, imaju i time bending machine ocito, cim spajaju dva dana u jedan. 2 maj se nije desio :lol:
Dakle, ništa.

Ali je upala imana prisutna.

Naš narod nikako da skonta da nisu prijatelji oni koji govore kad radimo dobro, nego i oni kad radimo loše.

Pa tako neko uspije povezati broj mrtvih u dobrovoljačkoj sa ubijenom djecom.

Kul. Ko da sam na forumu Glas Srpske.
Chmoljo

#127 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

Sara03 wrote: 08/05/2022 16:09
Chmoljo wrote: 08/05/2022 15:49 Evo već treća stranica nakukavanja kako je Puhalo četnik, ali niko da ga razmontira činjenicama.
Teška tema, ljudi reaguju emocionalno, umjesto racionalno. :sad:

Što ne može biti opravdanje za neke druge teme na forumu. Davno smo se rastali sa činjenicama, sve nam je ho-ruk princip. :D
Sere i ko treba i ko ne treba. Ali pravilo je da su najglasniji oni koji su bili najdalje i koji nikoga nisu izgubili. A što i ne bi bili kad nisu vidjeli jada zbog takve priče.
salik79

#128 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by salik79 »

Dimu1927 wrote: 08/05/2022 17:32
salik79 wrote: 08/05/2022 17:14 Kao i ovo :D

s obzirom na imena ovih sto uzvikuju (da ne nabrajam primjere sad da se ko ne uvrijedi) dozvoljeno im je. svaka kritika ili komentar na ovo jednostavno pada u vodu, jer je samo tu zbog toga kako se oni zovu, nema apsolutno veze sa sadrzajem
Bojim se da te nisam razumio :?
Bloo
Globalna šefica

#129 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Bloo »

boshniak wrote: 08/05/2022 11:24 Možda Srđan hoće reći da je premalo djece ubijeno. Ehh da bošnjaci znaju spinovati ovakav bi naslov bio na svim medijima, ne znamo da branimo ni svoje žive ni mrtve. Jevrejima se i Putin morao izvinuti jer je Lavrov nesmotreno izjavio da je Hitler imao jevrejske krvi. Naslovi su bili "Lavrov tvrdi da da su jevreji ubijali sami sebe"
Jos cetnik trazi da se utvrdi broj djece...ne samo bosnjacke.
Haris.ba

#130 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Haris.ba »

zilog wrote: 08/05/2022 17:12 Da je bilo ko drugi, postavio ovo pitanje, glatko bi ga zatjerao u MP3.
Puhalo je jos prije desetak godina raskrinkao i srusio mit o hiljadama ubijenih srpskih civila, tokom rata, u Srebrenici i okolnim opstinama.

SRĐAN PUHALO
Zašto se manipuliše srpskim žrtvama u regionu Srebrenice?

https://www.frontal.ba/blogovi/blog/603 ... srebrenice
...
Podaci koje ću vam predstaviti su dobijeni od Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije, znači zvanične institucije Republike Srpske kojoj je to posao i za čiji rad stanovnici Republike Srpske izdvajaju novac. Institucije - čije podatke bi vlast Republike Srpske trebala da koristi kada istupa u javnosti i govori o zločinima nad Srbima u regionu Srebrenice.

Tako bi barem trebalo biti.

1. Prema podacima Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije od početka do kraja rata u BiH (1992-1995) godine na teritoriji opština Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica sa opštinom Milići, Kalesija sa opštinom Osmaci i Šekovići pogunulo je 2.385 Srba. Žrtve su selektovane prema mjestu stradanja, a ne prema trenutnom prebivalištu, mjestu boravka, rođenja ili mjestu ukopa.

1.1. To je 882 osobe manje u odnosu na brojke koje su u svojim govorima spomenuli tadašnji Premijer i sadašnji Predsjednik Republike Srpske.

2. Od ukupnog broja Srba (2.385) koji su stradali u ovih 6 opština (plus opštine Milići i Osmaci) 1.974 su vojnici, 387 civili, a 24 su svrstani u kategoriju „nepoznat status“.
...
Podsjeti me na neke slucajeve gdje su ljudi oslobodjeni jer su ih optuzili da su ubijali civile. A, oni donijeli rjesenja o nadoknadama porodici za pogibiju u vojsci.
shbc

#131 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by shbc »

Klasican problem balkanskih plemena. Cim dirnes u neciju historiju za jedne si balija/ustasa/cetnik, a za drugo dvoje heroj. U svemu je najfascinantnije sto pojedinac moze tokom svog zivota biti sve od navedenog za sva plemena. I to u rasponu od par dana. Ali ostaje glavno "heroj si dok ne preispitujes ono sto ja govorim".
galia95

#132 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by galia95 »

Evo jedan video, pa nek počne brojati smrad:

zilog

#133 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by zilog »

Ljude je lako naloziti, spinovima tipa "sto se bas danas sjetio?", a godinama im prolazilo pred ocima i covjek samo ponavljao vec ranije receno i to upravo iz FBiH izvora.

Ne vidim razloga da mi moramo praviti mit i eventualno frizirati nesto, kad imamo i previse dokaza i stvarnih brojeva. Kao da nece biti ratni zlocin ako je ubijeno 1000, a ne 1600 dijece. Nismo, po mitomanskom obicaju, pomnozili sa 10.

Ne zelim spekulisati, ali na onom spisku sa prve stranice, nedostaje najmanje jedno ime (djecaka poginulog septembra 1992.), kojeg nisam mogao naci. Vjerovatno ima jos takvih primjera, pogotovo djece izbjeglica iz drugih gradova i opstina, koji su se poslije rasuli po svijetu. Tim ljudima nije do zivota, a kamo li ganjanje nekih evidencija.
elcaliente

#134 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by elcaliente »

sime_cipol wrote: 08/05/2022 17:02 Imam li ja pravo?
Kao brat djecaka koji je sa 9 godina ostao 60% invalid od cetnicke granate ispaljene sa Borija.
Kao drug 7godisnje Edine Škaljo koja je poginula od granate na Cengic Vili.
Kao drug 15godisnjeg Adnana Kasapovića koji je ubijen snajperskim hicem iz Nedzarića.
Imam li ja pravo da saznam koliko je mojih vršnjaka poginulo u Sarajevu?
Pa 1601 dijete.
hrasno

#135 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by hrasno »

Zar nije izasla knjiga o stradanju djece u Sarajevu u periodu 92-95 ?
Chmoljo

#136 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

zilog wrote: 08/05/2022 18:42
Ljude je lako naloziti, spinovima tipa "sto se bas danas sjetio?", a godinama im prolazilo pred ocima i covjek samo ponavljao vec ranije receno i to upravo iz FBiH izvora.

Ne vidim razloga da mi moramo praviti mit i eventualno frizirati nesto, kad imamo i previse dokaza i stvarnih brojeva. Kao da nece biti ratni zlocin ako je ubijeno 1000, a ne 1600 dijece. Nismo, po mitomanskom obicaju, pomnozili sa 10.

Ne zelim spekulisati, ali na onom spisku sa prve stranice, nedostaje najmanje jedno ime (djecaka poginulog septembra 1992.), kojeg nisam mogao naci. Vjerovatno ima jos takvih primjera, pogotovo djece izbjeglica iz drugih gradova i opstina, koji su se poslije rasuli po svijetu. Tim ljudima nije do zivota, a kamo li ganjanje nekih evidencija.
Ali sam na spisku primjetio i dvadesetogodisnjake, pa mi nije jasno ko je takav spisak pravio?
drag_gost

#137 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by drag_gost »

_BataZiv_0809 wrote: 08/05/2022 17:09
JohnnyS wrote: 08/05/2022 16:53 Ja koliko sam shvatio on sedam godina to preispituje, ali su zanimljiv dan SDA botovi odabrali za reakciju, kao da je sinoć rečeno nešto što im voljenog vođu gura u jamu govana
Upravo tako.
Isto kao da je neko razotkrio nesto sinoc o nekoj reviziji.
zilog

#138 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by zilog »

Chmoljo wrote: 08/05/2022 18:52
zilog wrote: 08/05/2022 18:42

Ali sam na spisku primjetio i dvadesetogodisnjake, pa mi nije jasno ko je takav spisak pravio?
Da '72. i '73. godista. Ovo ja smatram namjernim podmetanjem. Da bas bude prozirno...
Grean

#139 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Grean »

cyprus wrote: 08/05/2022 12:00
vjeshalica wrote: 08/05/2022 11:43 Znam 1000% za slucaj jednog djeteta, nisu mu roditelji prijavili dugo na taj spomenik ime. Ima ga gore na ovom uvodnom spisku. Ljude je boljela briga od tog dogadjaja su propali svi zivotom, a otac mu je umro ima 2 godine.Bio doktor i bio u ARBIH.Srbin.
Hocu reci da spomenik nije relevantan broj.
Ima valjda negdje imena i prezimena statistika da se vodila kako je i ko poginuo i gdje.
To svakako - ali zar nije indikativno to što bi u slučaju da je brojka 1601 zaista tačna na spomeniku falilo preko 1000 imena, odnosno velika većina ubijene djece?

Najrelevantnije što imamo je 'Bosanska knjiga mrtvih' Tokačinog Istraživačko dokumentacijskog centra. Evo linka:

https://maticarproslosti.files.wordpres ... _tom-i.pdf

A Mirsad Tokača (njega je malo teško nazvat četnikom) jasno kaže:

Image
Ne proturjecim, ako nisu tacni podaci to treba sto prije ispraviti niti ulazim u to je li Puhalo zlonamjeran.

Ono sto cu reci je da znam da Tokacina knjiga ubijenih nije potpuna. Govorio sam o tome na drugoj temi, momak koji je ranjen i nije izvucen na Igmanu kad je palo Veliko polje ne nalazi se na spisku Tokace niti medju nestalim osobama.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#140 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by JoseMujica »

teško je to sada sve isčistiti jer se kod nas brojevima mrtvih manipulira već 30 godina i tome treba stati u kraj jednom sa svagda
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#141 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by _BataZiv_0809 »

Znam za xy slucajeva ljudi koji su poginuli nevezano za rat, a vode se kao pali borci, cak im se imena upisuju na spomenike. @Chmoljo zna takvih prica dosta.

Hocu da kazem da osporavanje broja nije isto sto i osporavanje zlocina samog po sebi.
Chmoljo

#142 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

Grean wrote: 08/05/2022 19:00

To svakako - ali zar nije indikativno to što bi u slučaju da je brojka 1601 zaista tačna na spomeniku falilo preko 1000 imena, odnosno velika većina ubijene djece?

Najrelevantnije što imamo je 'Bosanska knjiga mrtvih' Tokačinog Istraživačko dokumentacijskog centra. Evo linka:

Image
Ne proturjecim, ako nisu tacni podaci to treba sto prije ispraviti niti ulazim u to je li Puhalo zlonamjeran.

Ono sto cu reci je da znam da Tokacina knjiga ubijenih nije potpuna. Govorio sam o tome na drugoj temi, momak koji je ranjen i nije izvucen na Igmanu kad je palo Veliko polje ne nalazi se na spisku Tokace niti medju nestalim osobama.
Ali je najbolji pokušaj ustanovljanja broja.

Taj rat je bio takvog karaktera da se broj žrtava mogao ustanoviti sa popriličnom sigurnošću. Međutim lakše je kmečati i imati bizarnu potrebu da broj ubijenih sunarodnjaka bude veći, samo da bi bio u pravu na fejzbuk raspravama. Pa makar to bila i djeca.
n+1

#143 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by n+1 »

Grean wrote: 08/05/2022 19:00

Image

To je razumljivo, zato se uvijek i daje raspon kada se govori o žrtvama. Uvijek postoje žrtve koje nisu identificirane, pa i one koje nisu pronađene. Ali taj broj ne može drastično varirati od osnovne cifre. Pošteno bi bilo reći da je broj poginule djece u Sarajevu između 600 - 800 i završiti s time.
p206

#144 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by p206 »

ma koji kurac ima pravo da to spominje ikako??

ko mu daje za pravo da o tome priča pička mu materina???

ako ćemo brojati sve onda treba pobrojati sve ljude koji su bili u Sarajevu i pretrpili neviđene traume i sve ih tužiti i naplatiti.

Ja im kao dijete nikad halaliti neću što od maja do oktobra nisam izašao napolje iz podruma 1993 godine.
Nisam sunca vidio kako treba i onda kad su počele kiše padati plakao sam ko niko. Te suze jednog djeteta se nigdje ne broje!
Chmoljo

#145 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote: 08/05/2022 19:08 Znam za xy slucajeva ljudi koji su poginuli nevezano za rat, a vode se kao pali borci, cak im se imena upisuju na spomenike. @Chmoljo zna takvih prica dosta.

Hocu da kazem da osporavanje broja nije isto sto i osporavanje zlocina samog po sebi.
Da, nažalost.

Bilo je i situacija da su ljudi zavedeni kao pali borci iako su u tom trenutku bili civili, prosto jer je moguće ostvariti više beneficija kao poginuli borac, nego kao poginuli civil.
zilog

#146 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by zilog »

_BataZiv_0809 wrote: 08/05/2022 19:08 ...
Brisi to. Ovdje se radi o djeci, koja sigurno nisu pjana jurcala po gradu, niti su se propucavali u kaficima...
Dimu1927

#147 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Dimu1927 »

salik79 wrote: 08/05/2022 18:02
Dimu1927 wrote: 08/05/2022 17:32

s obzirom na imena ovih sto uzvikuju (da ne nabrajam primjere sad da se ko ne uvrijedi) dozvoljeno im je. svaka kritika ili komentar na ovo jednostavno pada u vodu, jer je samo tu zbog toga kako se oni zovu, nema apsolutno veze sa sadrzajem
Bojim se da te nisam razumio :?

takva je mantra ovdje na forumu, mozes vidjeti iz prethodnih komentara, spocituju se kritike doticnom smradu analiticaru jer se zove srdjan, a ne sadrzaj onog sto je rekao

evo ja na forumu po nicknameovima ne znam ko je koje vjere, ali kad se s nekim ne slozim za nesto odgovorim. ne interesuje me jel sulejman ili srdjan u konacnici. i tu nekako magicno nema te price mi vi oni... ali ovako kad ovom smradu javno neko uputi kritiku pravda se time da ga se napada samo zbog imena,a ne zbog bljuvotina koje pise
PM72

#148 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by PM72 »

JoseMujica wrote: 08/05/2022 19:06 teško je to sada sve isčistiti jer se kod nas brojevima mrtvih manipulira već 30 godina i tome treba stati u kraj jednom sa svagda
To se nikad na ovim prostorima neće desiti.Nikad.Kad ponavljaš 70 godina da je u Jasenovcu pobijeno 700 000 Srba to postane mantra...a nema dokaza ni za 70 000.Tokom opsade grada poginulo je oko 2200 vojnika VRS.Preko hiljadu je ukopano na Sokocu a ostatak po lokalnim grobljima.Ali kad u crkvi na Ravnoj Romaniji uklešu imena svih stradalih srba cifra ispadne preko 4000.Nema veze što je tu i Gavrilo Princip i kompanija pa srbi izginuli u Prvom i Drugon svjetskom ratu,u raznim jedinicama,od srpske ,austrougarske,četnici,partizani,četnički jataci...sve je to prezentovano kao žrtve Alijinih mudžahedina 1992-1995.

Pošto je žaba vidjela kako se konji potkivaju pa i ona digla noge tako su i Bošnjaci počeli da falsifikuju i prepravljaju cifre
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#149 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by JoseMujica »

PM72 wrote: 08/05/2022 19:31
JoseMujica wrote: 08/05/2022 19:06 teško je to sada sve isčistiti jer se kod nas brojevima mrtvih manipulira već 30 godina i tome treba stati u kraj jednom sa svagda
To se nikad na ovim prostorima neće desiti.Nikad.Kad ponavljaš 70 godina da je u Jasenovcu pobijeno 700 000 Srba to postane mantra...a nema dokaza ni za 70 000.Tokom opsade grada poginulo je oko 2200 vojnika VRS.Preko hiljadu je ukopano na Sokocu a ostatak po lokalnim grobljima.Ali kad u crkvi na Ravnoj Romaniji uklešu imena svih stradalih srba cifra ispadne preko 4000.Nema veze što je tu i Gavrilo Princip i kompanija pa srbi izginuli u Prvom i Drugon svjetskom ratu,u raznim jedinicama,od srpske ,austrougarske,četnici,partizani,četnički jataci...sve je to prezentovano kao žrtve Alijinih mudžahedina 1992-1995.

Pošto je žaba vidjela kako se konji potkivaju pa i ona digla noge tako su i Bošnjaci počeli da falsifikuju i prepravljaju cifre
u te svoje spiskove Šumnjaci su ubrajali i Srbe koje su oni pobili...i ne samo Srbe ...imaš npr. slučaj čovjeka Hrvata iz Trebeviće ulice, ubijenog od strane VRS zajedno sa još tridesetak ljudi iz te mahale, kojeg uredno vode na spisku kao srpsku žrtvu koju su ubili Muslimani.....a ostatci tih ljudi su pronađeni 10tak godina iza rata razbacani na smetljištu u Miljevićima, znači na mjestu gdje ARBiH ni prismrdila nije cijelog rata....a spisak im uredno stoji :-)
galia95

#150 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by galia95 »

Koliko bezosjećajnosti i hladnoće pojedinih "objektivnih" komentatora, kao da slušam nekakve pedantne Dance ili Holanđane koje zanimaju samo brojke, kao da niko od vas nije ovdje bio u ratu i proživio četničku golgotu, kao da niko vaš nije ubijen ili ranjen tokom opsade grada.

Zašto taj veliki "istraživački novinar" Puhalo prvo ne istraži koliko je srpskih snajperista pucalo po gradu i pobilo svu tu djecu? Koliko je tenkova i haubica godinama sijalo smrt po gradu? Koliko je granata tačno ispaljeno na Sarajevo sa srpskih položaja? Koliko je ubica sa sarajevskih brda uhapšeno, procesuirano i osuđeno nakon rata?

Kad sve to istraži i objavi, možda će tek onda steći pravo i kredibilitet da postavlja pitanja o žrtvama troipogodišnje fašističke velikosrpske opsade Sarajeva i relativizira broj ubijene sarajevske djece, ali ni tada bahatim i bezobraznim tonom kao sada, čime je potpuno opravdano razbjesnio javnost.

Image
Last edited by galia95 on 08/05/2022 19:55, edited 1 time in total.
Post Reply