Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Čitalac wrote: ↑07/05/2022 19:03
Dnevna doza ruskih medija...
Bez trijumfa u Ukrajini, neće više biti Rusije, poručuje komentator državne agencije RIA Novosti Petr Akopov.
Akopov zaključuje da se Rusija zapravo ne bori protiv Ukrajine već protiv Zapada – anglosaksonskih zemalja – i u tom epskom sukobu predviđa poraz Zapada, razdor između SAD i EU te veliku krizu unutar same Amerike. „Trijumf Rusije u Ukrajini označiće novo poglavlje u istoriji i kraj zapadne hegemonije nakon 500 godina“, piše Akopov.
Rusija ne igra u istoj ligi ko zapad, hocu reci ne nalaze se ni u istoj dimenziji da bi se poredili. I ovo u Ukrajini bi trebalo svima koji su jos imali neke iluzije o Rusiji da siroko otvore oci.
Cak da i ne izgube u Ukrajini (ne vidim nacin kako da pobjede, ali to ovisi o njihovoj definiciji pobjede) ne vidim nista osim veliku stetu nanesenu Rusiji i rusima. Ta nanesena steta je u svim sferama, od vojno preko ekonomskih pa do moralno i humano. Jednan velik oziljak koji ce slijedece generacije da muci,na isti nacin ako sto je raspad SSSR-a ocigledno mucio putinovu generaciju. Filuju omladinu mrznjom i patetikom, ne cine im uslugu time vec dodaju kofere pune tegova koje ce morati vuci za zivota.
Last edited by djugum on 07/05/2022 19:18, edited 2 times in total.
saimidin wrote: ↑07/05/2022 18:58
Vidim dosta dobrih vijesti, nisam upratio jel povrdjen taj makarov, jel bilo sta posadi
Iskreno nisam ocekivao jos za mjesec po najavama experata, mada ima logike da se ide u kontre bar tamo gdje mogu, kako bi orci imali manje vremena za ukopavanje
Ogromna su ova prostranstva od hersona do harkova, a nidje brda kako treba
Ps
Prica komsija gledo malo klipove, kae jebote ono ravnica dokle vidis, kod nas je bilo uzmi brdo, iza naredno, pa oni vrate, a tek snimci dronova su ga zaprepastili
Nebi mi trebao metak, mene bi ravnica ubila. Bolestan sam ako dva dana ne odem na brdo.
Odlično da stavimo Izrael i Tursku u perspektivu...
E u pravu si. Dizajn 80-tih godina, sad ima smisla. Ovaj model što su Rusi uzeli licencu u upotrebi od 1998. godine. Oni ga šatro modernizovali. A vidjeli smo na primjeru Moskve kako to ispadne kad Rusi modernizuju. Koliko vidim po performansama, neka preteča Bayraktara, ali očito arhaična i zastarjela. Dolet 350 km, a kod Bayre je recimo preko 4000 km. U svakom slučaju cijena od 7 miliona dolara je skandalozna, ako je tačna, pogotovo ako se uporedi sa cijenom Bayraktara. Rusi očito pokušavaju kompenzirati svoje neuspjehe u upravljanju državom osvajanjem i pljačkanjem tuđe. Najveća država na svijetu i jedna od najbogatijih resursima i mora da vodi osvajačke ratove da bi osvojila još resursa i osigurala konkurentnost svojim. Jadno.
U ovom slučaju,najveći poraz Rusije, da pored tolikog ljudskog kapitala i obrazovnog sistema, nisu u mogućnosti da naprave nešto samostalno sto će biti bolje u odnosu na druge. Umjesto, da oni prodaju licence u ovoj oblasti,oni je kupuju.
Last edited by CrveniKuk on 07/05/2022 19:28, edited 1 time in total.
madner wrote: ↑07/05/2022 19:07
Tacno je da se u Ukraini Rusija bori protiv Zapada. Samo je zakljucak optimistican.
oni se prije svega bore sa sopstvenim idiotizmom, a sve ostalo je samo dresing
kad ga primaš onda se vadiš da je protivnik prejak, a ne zaboravimo da su sami ušli u ovo s pričom da Kijev pada za tri dana
To je bila prica zapadnih izvora, upravo da ih navuku na taj potez. Pametno, majstorski uradjeno. Rusi su to vjerovali, inace ne bi poslali policiju drugi dan da drzi red i mir.
Ruski stil jeste kurcenje, dobivanje po usima i ucenjene na ogromnim gubicima. I to je tradicija. No ovdje dugorocno gube, osim ako ih Kina potpuno ne pogura.
madner wrote: ↑07/05/2022 19:22
Osim SAD niko nije samostalan, svi nesto od nekog kupuju. Da su mogli pratiti Zapad u elektronici i informatici, ne bi se raspao SSSR.
Nije ni SAD kompletno samostalan...to je pokazala zadnja nestasica poluprovodnika usljed pandemije.
Sad su kao i EU krenuli da ulazu u taj sektor, vidjecemo za 10 godina plodove tog ulaganja. Zato je prije moguce da Tajvan, a ne Ukrajina, bude iskra za treci svjetski.
Direktor CIA William Burns upozorava da Putin ne odustaje.
The director of the Central Intelligence Agency, William Burns, has warned that Vladimir Putin is “doubling down” on the war in Ukraine, despite the global condemnation he has faced. Speaking at a Financial Times event in Washington, Burns said:
- He’s in a frame of mind in which he doesn’t believe he can afford to lose. I think he’s convinced right now that doubling down still will enable him to make progress.
Burns also expressed concern that the recent reports about the intelligence that the US has shared with Ukraine are “irresponsible” and “very risky,” as they could further enflame tensions with Russia.
Osim SAD niko nije samostalan, svi nesto od nekog kupuju. Da su mogli pratiti Zapad u elektronici i informatici, ne bi se raspao SSSR.
Ovo je za uokviriti. Hebote, koja simplifikacija i banalizacija istorije……
Elementarno nepoznavanje materijala….. ako zaista hoces da znas zasto se raspao, citaj Hobsbawma
I onda ti ovakvi likovi objasnjavaju strategiju, kotlove, koronu, ekonomiju…..
Ovo je za uokviriti. Hebote, koja simplifikacija i banalizacija istorije……
Elementarno nepoznavanje materijala….. ako zaista hoces da znas zasto se raspao, citaj Hobsbawma
I onda ti ovakvi likovi objasnjavaju strategiju, kotlove, koronu, ekonomiju…..
Rekao bih ti da veze nemas ali nisi nista ni rekao.
Uzrok, posljedica. Industrijska revolucija koja je posljedica IC je dovela do komperativne prednosti zapada, koju SSSR nije mogao pratiti.
lajkujMe wrote: ↑07/05/2022 18:05
Info za Severodonetks i ono selo
Na rubovima su ne unutar sela
Jedan blagi offtopic i pitanje za gejmere, ako ima takvih ovdje Podsjecaju li vas ova imena Ukrajinskih gradova na DayZ mapu Chernarus. Ovo, latinica/cirilica, nepregledna prostranstva. Ja svaki put kad vidim ovako neki isjecak mape, uvijek pomislim da neko igra igricu Nazalost, ovdje nije rijec o igrici...
Kapa sa svj strana jednoatsvno logistika zapada i natoa je previse i za horde sa tunguskih tajgi. Svakako se tope nesmiljeno. A tope se.
Hiljade i hiljade bubova
Ja sam svaki dan sve vise i vise siguran da nam se krimska plaza ukazala kroz drugi nick. Takva nadmenost, takvo kurcenje bez pokrica, takvo osnovno neznanje, lupanje nabuloza o industrijskoj revoluciji (koja je trajala do 1840te), ne radja majka to dva puta
GandalfSivi wrote: ↑07/05/2022 20:00
Ja sam svaki dan sve vise i vise siguran da nam se krimska plaza ukazala kroz drugi nick. Takva nadmenost, takvo kurcenje bez pokrica, takvo osnovno neznanje, lupanje nabuloza o industrijskoj revoluciji (koja je trajala do 1840te), ne radja majka to dva puta
Klasican primjer covjeka koji ne zna ni koliko ne zna. To je bila prva.
Ja govorim o trecoj, no sta reci covjeku koji stvarno misli da je razvoj ekonomije stao 1840 sa parnom masinom.
Posle svega ovoga, razmišljam kako će rusi postati totalno ovisni o Kini. A kosooki će to znati iskoristiti. Prvo šta mi pada na pamet su avionski motori. Kina pored svog ekonomskog i ljudskog potencijala nema dobar avio motor za borbene avione. Pate se puno i ulažu u w10-15, ali još to nije to. Teško je preskočiti decenije testiranja i razvoja motora, a samo par država imaju svoje vrhunske motore. Tražiće oni od rusa ne samo gotove more za avione nego i ToT. Pa dalje podmornička tehnologija, tu su decenije iza ruskih i američkih podmornice, tako da mislim da će rusi morati rasprodavati tehnologiju Kini da bi preživili. Ima li neko da misli kao i ja ili ja griješim?
Zumbul2 wrote: ↑07/05/2022 20:30
Posle svega ovoga, razmišljam kako će rusi postati totalno ovisni o Kini. A kosooki će to znati iskoristiti. Prvo šta mi pada na pamet su avionski motori. Kina pored svog ekonomskog i ljudskog potencijala nema dobar avio motor za borbene avione. Pate se puno i ulažu u w10-15, ali još to nije to. Teško je preskočiti decenije testiranja i razvoja motora, a samo par država imaju svoje vrhunske motore. Tražiće oni od rusa ne samo gotove more za avione nego i ToT. Pa dalje podmornička tehnologija, tu su decenije iza ruskih i američkih podmornice, tako da mislim da će rusi morati rasprodavati tehnologiju Kini da bi preživili. Ima li neko da misli kao i ja ili ja griješim?
Kratkorocno da. Dugorocno je cilj dio ruske teritorije. Procitah negdje da po kineskim forumima se dosta o tome pise.
Zumbul2 wrote: ↑07/05/2022 20:30
U jednom sigurno ne griješiš, Ruske podmorničke snage jačaju iz dana u dan. A i da će poslije svega ovoga Putko biti nečija kujica, stoji.