Ukrajina

SanskiBiser

#83876 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Spoiler
Show
ovo je frisko, posadi nista...ubacise mrtve na kraju pa stavljam spojler...
SpecialOffer

#83877 Re: Ukrajina

Post by SpecialOffer »

karanana wrote: 06/05/2022 16:55
lajkujMe wrote: 06/05/2022 16:31

Da se pridruzim koji forum?
up up up dok ne dobijem odgovor.
otiso sam na manchester city forum i ne raspravljaju o 93. brigadi niti o admiralu makarovu.
Valjda je mycity military forum
karanana

#83878 Re: Ukrajina

Post by karanana »

SpecialOffer wrote: 06/05/2022 19:11
karanana wrote: 06/05/2022 16:55

up up up dok ne dobijem odgovor.
otiso sam na manchester city forum i ne raspravljaju o 93. brigadi niti o admiralu makarovu.
Valjda je mycity military forum
to mi radi.
ja taman da ga up-am jos jednom niko nece da kaze.
apsidejzi

#83879 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

lajkujMe wrote: 06/05/2022 17:43 Rekoh vam jucer jos po Firm podacima gdje se vode borbe oko Karkiva

Evo i potvrde da su Ukrajinci oslobodili Aleksandrovku, Federovka, Ukrainka, Sestakovo, Pobeda i dijelom Cerkaskie Tiski

Image

Sve ispod plave linije je oslobodjeno :D
Posto je Ukrajina ogromna zemlja ova pomjeranja na karti ne izgledaju velika ali kad pogledas udaljenosti preko google mapsa uvidis da je oslobodjena teritorija od 40 kilometara x 10 kilometara VAZDUSNE LINIJE. To je kao da neprijatelja pomjeris od Sarajeva haman do Zenice (50km vazdusne linije). To je ogromno. Doduse, postaje i jasnije zasto su rusi upali u logisticke progleme nakon tolikog proboja. Radi se ogromnoj teritoriji koju su zauzeli i sada nemaju kapaciteta da je drze. S te strane vise ne moze djelovati obicna artiljerija na Harkiv. Sad se mora gadjati SKUPIM granatama, malkice na slijepo.
A_A_AKCIJA

#83880 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

NATO avioni moraju biti dio sistema, nisu baš za polijetanje sa autoputa poput MiG 29, osim možda Gripena i Vigena, ali se oni nikada nisu spominjali.

Dakle, moraju imati štićene aerodrome od raketnih i avio udara, a to trenutno ne mogu imati. Odnosno, kada budu to imali, to znači da su na zemlji slojeviti sistemi PVO koji štite te aerodrome. Avioni, ako dođu, doći će zadnji.

Ono što se primjeti, jeste da su Ukrajinci usvojili savjete sa zapada, da im trenutno avioni ne trebaju. Ono što im se sugeriše je tzv kišobran dronova koji će napadati ciljeve u pozadini, pa oni Rusiji.
Vidimo da se upravo to dešava.

Rusi nemaju odgovor za Bayraktare, a jedna eskadrila bilo kojeg NATO aviona četvrte generacije košta kao više od 100 Bayraktara. Jasno je šta trenutno ima više efekta. Ovo dolazi još više do izražaja sa ogromnom teritorijom Ukrajine, gdje bi jedna eskadrila bila kap u moru, a 100 Bayra bi napravilo preokret.

Također, dronovi znače puno manju eskalaciju, i prihvatljiviji su za udare po Rusiji (Belgorod, svaki dan) od toga da istu stvar urade avioni.
Nespin

#83881 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:55, edited 1 time in total.
Nespin

#83882 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:55, edited 3 times in total.
Zumbul2

#83883 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Predsjednik evropskog vijeća Charls Michel predložio da se zamrznuta ruska imovina konfiskuje i upotrijebi za obnovu Ukrakine. Slično kao i Ameri. Nema potrebe da lijepim link.
splinter

#83884 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Image
A_A_AKCIJA

#83885 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Još da dodam na temu aviona.

Ma kako djelovalo kao šuplja, Ukrajincima treba jako puno da se utreniraju. Ne toliko da lete pojedinačnim avionima, koliko da se sa ruske/sovjetske doktrine prebace na NATO.

A to znači da umjesto letova u parovima, kako sada rade Rusi, ali i Ukrajinci, lete u kompliciranim kampanjama par desetina aviona raznih namjena, gdje sama kampanja ima nekoliko ciljeva:

Uništavanje radara i PVO sa anti radijacijskim bombama, što radi jedna vrsta aviona. U NATO-u je za to bio zadužen F111, pa F117, a danas vjerojatno F35.

Onda uspostava zračne nadmoći, što se radi sa lovcima.

Udari po taktičkim i operativnim ciljevima na zemlji. Opet F111 i u novije vrijeme multirole avioni.

A sve u zraku drže air tankeri. Eto, recimo da će koristiti već postojeće Awacse koji lete okolo Ukrajine.

Sada zamislite vojnu vježbu bilo gdje na zapadu gdje bi se ovo uvježbavalo, koliko bi to bio ozbiljan poduhvat. 50-70 aviona!

A onda zamislite transfer svega toga u Ukrajinu, a da radi.

Najbitnije, za to trebaju ogromni resursi.

Ni Rusija to nije u stanju da izvede, jer bi to značilo da na nebu Ukrajine ima u svakom momentu nekoliko Air superiority eskadrila SU35 i da održava takvo stanje svih ovih 70i kusur dana. Do danas bi svim tim avionima spržili resurse i morali bi na remont, a zamijenili bi ih drugi. Rusija ni u ludilu nema te resurse, zato su i prešli na napade iz svog vazdušnog prostora.

NATO to može, i niko drugi na svijetu. Čak ni USA do do sada nije ratovala na tolikoj teritoriji, da kaže da imaju iskustvo.

Dakle, ogromni ogromni resursi su potrebni da se ti avioni iskoriste kako su namijenjeni.

Koristiti zapadnu tehniku sovjetskom doktrinom, prvo niko ne zna na šta bi izašlo, a pogotovo bi li imalo ikakvog uspjeha.

Ovim tempom će doći na red, ali sada ima bitnijih stvari.
Mrvice_ba

#83886 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Zumbul2 wrote: 06/05/2022 19:08
karanana wrote: 06/05/2022 18:54 bili bi unisteni na pistama
Nebi brt ako bi prvo dobili AD kvalitetnu slojevitu, kratki, srednji i dugi domet i dobre posade. Neće im avione na tacni dati, mada nema ništa od toga mislim
Ko sto su unisteni i sadasnje kante ukrajinske armije?
tovarish

#83887 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

A_A_AKCIJA wrote: 06/05/2022 19:15 NATO avioni moraju biti dio sistema, nisu baš za polijetanje sa autoputa poput MiG 29, osim možda Gripena i Vigena, ali se oni nikada nisu spominjali.

Dakle, moraju imati štićene aerodrome od raketnih i avio udara, a to trenutno ne mogu imati. Odnosno, kada budu to imali, to znači da su na zemlji slojeviti sistemi PVO koji štite te aerodrome. Avioni, ako dođu, doći će zadnji.

Ono što se primjeti, jeste da su Ukrajinci usvojili savjete sa zapada, da im trenutno avioni ne trebaju. Ono što im se sugeriše je tzv kišobran dronova koji će napadati ciljeve u pozadini, pa oni Rusiji.
Vidimo da se upravo to dešava.

Rusi nemaju odgovor za Bayraktare, a jedna eskadrila bilo kojeg NATO aviona četvrte generacije košta kao više od 100 Bayraktara. Jasno je šta trenutno ima više efekta. Ovo dolazi još više do izražaja sa ogromnom teritorijom Ukrajine, gdje bi jedna eskadrila bila kap u moru, a 100 Bayra bi napravilo preokret.

Također, dronovi znače puno manju eskalaciju, i prihvatljiviji su za udare po Rusiji (Belgorod, svaki dan) od toga da istu stvar urade avioni.
Sad će se nastaviti dostavljati artiljerija, dronovi i oklopnjaci što mislim da je dovoljno da se porazi Ruse. Eventualno mogu još dobiti već pominjane Migove i helikoptere.

Ako se rat otegne i Rusi dovoljno iscrpe da ne mogu djelovati po pozadini, stići će PVO i američki avioni, a za njih je obuka ukrajinskih pilota već počela.
Čitalac

#83888 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Danas je iz Azovstala evakuisano pedesetak civila, u tri autobusa, a očekuje se još jedna grupa. Zvaničnik UN-a juče je izjavio da se u fabrici nalazi do 200 civila.
Nierika

#83889 Re: Ukrajina

Post by Nierika »

Ja sam mislila da planiraju završiti rat na ovaj dan..
saimidin

#83890 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Upravu ste za avione da ce doci zadnji I vjerovatno posle kakvog takvog primirja, ali posade treba da vec rade obuku, ovo je sada izgleda takmicenje izmedju republikanaca I demokrata ko ce dati vise, a sada treba paralelno obuke na svemu dostupnom i ubacivanje u dejstva, tako da za dva mjeseca mogu raditi ozbiljne kontre, a za godinu biti beton

Da li je ono bila informacija da su otisli iz UA na obuku za usa dronove, ne mislim na ove male blade I gost, vec one vece kako bi predator I raper I sl
GandalfSivi

#83891 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Evo par friskih:

Mrljavi

#83892 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Nista im nije. :evil:
karanana

#83893 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Mrljavi wrote: 06/05/2022 20:42

ovaj mozda kreno da ga proda. nisu ga trebali roknut
EME91

#83894 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

Zabrinjava izjava Rusa da nece koristiri nuklearno oruzje s obzirom da su to najveci svjetski lazovi osim eventualno nekih susjednih naroda, te se ipak moze dakle ocekivati odredjena eskalacija u tom smjeru.

Izgleda da su neki zaboravili da ipak Rusija nije tako slaba koliko je Ukrajina jaka, i garantujem da je Ukrajina u top 10 zemalja svijeta po naoruzanju, tehnici, i ostalim vojnim parametrima. Rusi su vjerovatno ipak na 7-8 mjestu.

Ovo sto se dostavlja Ukrajini je dobro, ali nedovoljno. Ljudima ce ipak trebati teska mehanizacija da oslobode odredjena podrucja. Znaci abdamsi , leopard 2 , i chalangeri 2/3 kao i masa IFV ova sa eventualno aktivnom zastitom.
Takodjer ne znam zasto im do sada nisu dostavljeni turski Koral sistem uz Bajraktare. Cini mi se da oni idu u kombinaciji. Koral ometa PVO sisteme , a Bajro djeluje. Tako je makar bilo do sada u Arm., Lib., i Siriji.
Nigdje Bajro nije isao bez korala.
Kyuss

#83895 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

Sjeba zito.
lajkujMe

#83896 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@apsidejzi

Samo da ispravim moju mapicu premalo sam dao Ukrajincima :D

Image

:D :izet:

@A_A_AKCIJA

Sve se slazem s tobom, Avijacija pogotovo zapadna ne moze stici na vrijeme niti bi im pretjerano sad pomogla.
Bitno im je da odrze no fly Zone iznad Ukrajine koji su ostvarili s postojecim sredstvima.
Problem je sto gube ta sredstva (Danas je nastradao jedan S300) i sto ne mogu da nadoknade rakete.

Posto je vlasnistvo Sovjetske PVO u NATO clanicama limitirano mora se dovesti zapadna PVO.
Hajmo reci da je zapad rjesio i rjesava pitanje SHORAD sistema (stinger i slicno, starstreak, mistral, Gepardi)

Sad im treba dostaviti kvalitetnu PVO srednjeg dometa i Dalekog dometa.
Ima tu izbora medju NATO zemljama od Norveskog NASAMS, Americkog SLAMRAM i slicnih oruzja u Arsenalu.

Patriot nevjerujem da mogu dobiti ali eto mozda bude i kakav suprise.

Time ce moci i dalje odrzati sadasnje stanje a popraviti i povecati broj oborenih krstarecih i balistickih raketa.

A ovo je neizbjezno, ako Ukrajinci ostanu bez PVO to ce Ruskim avionima postati lov na curke na tlu.

A sto se tice ostalog oruzanja sad je najhitnije da im se daju artiljerijska oruzja, municija za iste i sto vise dronova.
Borbena fronta mora biti zasicena dronovima tu im Rusi ne mogu parirati.
Sto vise samoubilackih dronova to bolje
jednonogi_Jack

#83897 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Zumbul2

#83898 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Ne mogu da ne kažem kako sam impresioniran njihovim zelenim poljima, zasijano sve, svaki pedalj. Tačno mi žao kad tenkovi gaze pšenicu. Hajd što u istočnoj Bosni nema ravnica, sve brdovito, ali sjever pa i zapad, od Ključa, Petrovca prema Bihaću sve ravnice, ništa zasijano. Putovap sam gkedao sam ako se šta nije promjenilo.....
jednonogi_Jack

#83899 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

geralt

#83900 Re: Ukrajina

Post by geralt »

karanana wrote: 06/05/2022 20:44
Spoiler
Show
Mrljavi wrote: 06/05/2022 20:42

ovaj mozda kreno da ga proda. nisu ga trebali roknut
Ne vjerujem. Ima nepisano pravilo medju tenkistima kako da postavis tenk kad hoces da se predas: bijela zastava iznad kupole, cijev okrenuta unazad i prema gore.
Post Reply