Muzicka scena bivse Jugoslavije

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#276 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Entropio »

galia95 wrote: 30/04/2022 01:10
Entropio wrote: 28/04/2022 22:37

Fakat, i ja citam i ne vjerujem.

Pa onu solazu na "Stairway to heaven" Brega ne moze odsvirati ni u snovima, a da ne govorim o ostalim gitarskim bravurama Pejdza.

I da, nijedan bend nema antologijskih pjesama a posebno ne balada kao Dugme. Kao sto rekoh, sci kad se saberu na jednoj strani, opet Dugme ima vise na drugoj strani. Prejaka diskografija, a Bregovic sve sam komponovao.

Ima li neko primjer sta je krao?
Evo ih samo par koje mi sad padaju na pamet. Ne mora biti plagijat, ali pjesme koje definitivno podsjećaju jedna na drugu:

Ne spavaj mala moja... - Chuck Berry - Rock and Roll music
Blues za moju bivšu dragu - Led Zeppelin - Since I've been loving you
Ove ću noći naći blues - B.B. King - The thrill is gone
Patim evo deset dana- ZZ Top - Tush
Bekrija si, cijelo selo viče - Sweet - Ballroom blitz
Ima neka tajna veza (gitarski uvod) - Rod Stewart - Maggie May (gitarski uvod)
Šta bi dao da si na mom mjestu - Argent - I am the dance of ages (a uvod na gitari liči na Roundabout od Yes i From the beginning od ELP, odaberi :mrgreen: )
Izgledala je malo čudno - Johnny Wakelin - In Zaire
Dede bona sjeti se - Uvod je Golden Earring - Radar love
Sve će to, o mila moja - Peter Gabriel - Here comes the flood i Cockney rebel - Sebastian
U vrijeme otkazanih letova - Duran Duran - klix on film
Padaju zvijezde - Van Halen - Jump
Da te bogdo ne volim- Genesis - Many too many (melodija na gitari i atmosfera)
Lažeš - Bad Company - Ready for love ( a refren je bukvalno stara narodna pjesma Kopao sam dubok zdenac)
Hajdemo u planine - Horoš maljčik (ruska narodna)
Zamisli - Red Hot Chilly Peppers - Jungle man
Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo - Phenomena- Dance with the devil
Noćas je ko lubenica pun mjesec iznad Bosne - Phil Carmen - On my way in L.A. i (ili) Dire Straits - Six blade knife
Ako ima boga - Yes - Owner of a lonely heart

:thumbup: :mrgreen:
Ma ovo nisu nikakvi plagijati, samo inspiracija. Lik copne malo ovdje, mall ondje i dobije pjesmu. Tako se to radi. Nije blatantno krao i kopirao citavu pjesmu, nego iskombinuje vise i obradi da se ne skonta. Treba biti maher da to uradis.
Ommadawn

#277 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

U pravu si - to se tako radi.
problemnatravunu

#278 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by problemnatravunu »

Zna se šta je plagijat, ako ima (čini mi se?) 7 tonova u nizu identično , i ako si to potpisao kao tvoj autorski rad!
Za ove gore navedene me baš zanima ko je potpisan , i ima li tih famoznih 7 tonova istih ?
Moguće da skoro isto zvuči, ali kad se pregleda notni zapis, ništa od plagijata
Ommadawn

#279 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

Kad je mogo Džimi Pejdž, što ne bi mogo i Brega. Ha ja.
Kasnije je to i Merlin.

Promijeniš skalu i piči. Šta znaju seljaci šta je Tonic i “If you could only see”…
Messier

#280 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Messier »

Meni je parametar pod jedan , u tome da snimis sto zelis, za debi album. To su mnogi prosli i polozili.

Pod dva, da publiku, bila ona u masi od 20 miliona, il u zbroju od 200 ljudi na svirci,prilagodis sebi, a ne sebe publici.

Znaci, po meni je tu fajt, izmedju svog izrazaja, i borbe za naklonosti mase.
Ko je jako malo prilagodio sebe masi?
Ima tih bendova..

Ko je prilagodio sebe masi, ono, publika to trazi?
Ima ih 10 puta vise
the the

#281 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by the the »

Jugoslavija je Eye of the tiger, survivor

Ljudi su se jos tad ljutili na njegov bezobrazluk da uzme nesto i prisvoji kao svoje, ali to je vecini bilo neprepoznatljivo

Ogromnoj vecini. I sad evo se mora reci iz koje pjesme je to uzeto.

Dino je otisao korak dalje, cijela pjesma na nasem jeziku. Bez imalo sustezanja. Jos sjede na intervju i odgovara na pitanja iz Najveci regionalni umjetnik pozicije, mrtav hladan.

Medjutim, samo jedan covjek moze da procita neke stihove u pjesmarici, koja nikom ne zvoni ni na sta spektakularno, tipa Putuj, nosi kofer, tezak njen licno, ne naginji se… pa da stavi melodiju, cuje je u glavi, izabere zivog covjeka da to pjeva kako pn to cuje, i onda dobijes sve vremenu pjesmu Selma

Samo to da je uradio bila bi potvrda njegovog genija. Usput je samo da li on zna odsvirati nesto na gitari ovako ili onako, to mu je vise bio alat da ne ovisi o drugim sviracima u npr prvoj fazi kreiranja pjesme, njegov pravi talenat je u toj kreaciji iz elemenata koji posyoje svuda okolo dostupni jednako svima i stvori ipak nov proizvod koji je precesto ostavljao bez daha na prvom slusanju
the the

#282 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by the the »

Moze komotno tema BD i GB

I ne znamo koji uticaj ima taj njegov rad na nas i okolinu nam i dan danas
Messier

#283 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Messier »

A genije, pa u muzici ne postoje geniji.
Zato sto je podlozna interpretiranju svakog od nas ponaosob.
Sta je kvalitet, ko ekspresuje energiju, sta je lirican tekst, da li melodija godi uhu?

Nije to kibernetika, sto bi reko Nele Karajlic, ima kibernetika,matematika 1, matematika 2.. a istorija ?
nema taj predmet decko😁
Messier

#284 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Messier »

I koja je razlika izmedju " pitao sam malog puza" od sabana bajramovica i " Seki is on the road again" 😁
dale cooper

#285 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by dale cooper »

Entropio wrote: 30/04/2022 09:43

Evo ih samo par koje mi sad padaju na pamet. Ne mora biti plagijat, ali pjesme koje definitivno podsjećaju jedna na drugu:

Šta bi dao da si na mom mjestu - Argent - I am the dance of ages (a uvod na gitari liči na Roundabout od Yes i From the beginning od ELP, odaberi :mrgreen: )
Sve će to, o mila moja - Peter Gabriel - Here comes the flood i Cockney rebel - Sebastian
Lažeš - Bad Company - Ready for love ( a refren je bukvalno stara narodna pjesma Kopao sam dubok zdenac)
Noćas je ko lubenica pun mjesec iznad Bosne - Phil Carmen - On my way in L.A. i (ili) Dire Straits - Six blade knife

Ma ovo nisu nikakvi plagijati, samo inspiracija. Lik copne malo ovdje, mall ondje i dobije pjesmu. Tako se to radi. Nije blatantno krao i kopirao citavu pjesmu, nego iskombinuje vise i obradi da se ne skonta. Treba biti maher da to uradis.
Ma malo je to više od inspiracije, ali manje od toga da se nazove plagijat, što je pametno. Ali se jasno prepoznaju pjesme koje su
poslužile kao podloga.
vicious

#286 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by vicious »

dale cooper wrote: 30/04/2022 10:44

Ma malo je to više od inspiracije, ali manje od toga da se nazove plagijat, što je pametno. Ali se jasno prepoznaju pjesme koje su
poslužile kao podloga.
Pa jeste, ali tako to funkcioniše jbg, komponovanje ili stvaranje pjesama je ustvari prerađivanje raznoraznih uticaja. Nekad je to više svjesno, nekad potpuno podsvjesno, ali teško ili gotovo nemoguće je nadoći na nešto potpuno novo i originalno. Ima izuzetaka, ali u principu sve je već davno nekad napisano
i odsvirano.
Pogotovo mi je besmisleno prozivati nekog za krađu u bluesu, kad je to jedna harmonijski i strukturalno jako ograničena forma, sve je tu obrada obrade obrade. :D
the the

#287 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by the the »

Messier wrote: 30/04/2022 10:32 A genije, pa u muzici ne postoje geniji.
Sta je kvalitet, ko ekspresuje energiju, sta je lirican tekst, da li melodija godi uhu?

Nije to kibernetika, sto bi reko Nele Karajlic, ima kibernetika,matematika 1, matematika 2.. a istorija ?
nema taj predmet decko😁
Cuj ne postoje?
Mozzart, Bethoven, Tchaikovsky, su sta?

Nema veze, uglavnom nije ti dobar izvor autoriteta
Messier

#288 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Messier »

Il je samo utjecaj nekog benda na izrazaj.
Kakve veze ima fil kolins i dzenesiz sa da te bogdo ne volim.
Precjenjuje se ta stara muzika, to je ona prica, sve je odsvirano.
Zato nam i jesu Jale, novi zvuk.

Ne smijes lupiti u bas bubanj , to je kvin, vi vil rok ju.

Milion novih bendova na planeti, ono mi pricamo jel Merlin podjonio pjesmu.
Pa svi su onda djonili..nema pjesme kojoj ne mozes nesto prigovoriti da nema nesto od neceg prije slusanog
Last edited by Messier on 30/04/2022 11:10, edited 1 time in total.
Messier

#289 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Messier »

...
Messier

#290 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Messier »

the the wrote: 30/04/2022 11:06
Messier wrote: 30/04/2022 10:32 A genije, pa u muzici ne postoje geniji.

nema taj predmet decko😁
Cuj ne postoje?
Mozzart, Bethoven, Tchaikovsky, su sta?

Nema veze, uglavnom nije ti dobar izvor autoriteta

Pa to i je kibernetika u muzici, ono sto vrijedi.
Jer sta vrijedi sem toga?

I mozda pink floyda?😁
Edin H.

#291 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Edin H. »

Messier wrote: 30/04/2022 03:49
galia95 wrote: 30/04/2022 03:33 Čuveni koncert kada se uključio tv dnevnik :-D 4:00

Pa ovo je , bas angazirana stvar.
Angazman bi trebalo definirati detaljnije, al ok je, jer je pred raspad drzave ovo snimljeno.
Znaci, neki stav.
Pjeva Tempo, u intru,frajer koji je potpisao sporazum sa cetnicima, ispred partizana, o zajednickoj borbi, on i rodoljub colakovic i jos neko..

I trebao pjevati Vice Vukov, dogovoreno bilo da pjeva, sve zavrseno, samo bilo malo napadno, cak i za tadasnju vlast, koja se vec raspadala i bilo joj je svasta prihvatljivo, al eto to jos uvijek ne.

Vice Vukov, stari pjevac, prognan zbog proHrvatskih stavova.
Iz ovog konteksta,steta, sto je ne otpjevase zajedno 😁
Nema veze za Vicu, otpjevao je Tempo odlično :D
Messier

#292 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Messier »

Edin H. wrote: 30/04/2022 11:27
Messier wrote: 30/04/2022 03:49
Pa ovo je , bas angazirana stvar.
Angazman bi trebalo definirati detaljnije, al ok je, jer je pred raspad drzave ovo snimljeno.
Znaci, neki stav.
Pjeva Tempo, u intru,frajer koji je potpisao sporazum sa cetnicima, ispred partizana, o zajednickoj borbi, on i rodoljub colakovic i jos neko..

I trebao pjevati Vice Vukov, dogovoreno bilo da pjeva, sve zavrseno, samo bilo malo napadno, cak i za tadasnju vlast, koja se vec raspadala i bilo joj je svasta prihvatljivo, al eto to jos uvijek ne.

Vice Vukov, stari pjevac, prognan zbog proHrvatskih stavova.
Iz ovog konteksta,steta, sto je ne otpjevase zajedno 😁
Nema veze za Vicu, otpjevao je Tempo odlično :D

A ovaj je kao trebao pjevati , Vice Vukov neku srpsku partizansku, a ovo je hvarska partizanska, hrvatska.. koju pjeva Tempo.
To je kao bio fol
suspect_zero

#293 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by suspect_zero »

Čim je Oliver na par mjesta vidi se ko je slagao listu i kada :mrgreen: ....meni ne godi, imao je par dobrih stvari dok je bio sa Marinom u vezi i dok mu je ona pisala tekstove, kasnije ne znam za neku pjesmu a da je ostavila traga.
Meni on ni vokalno nije nešto, na stranu to što mi je odvratan jer je bio haver sa Arkanom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#294 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Chmoljo »

the the wrote: 30/04/2022 10:22 Jugoslavija je Eye of the tiger, survivor

Ljudi su se jos tad ljutili na njegov bezobrazluk da uzme nesto i prisvoji kao svoje, ali to je vecini bilo neprepoznatljivo

Dino je otisao korak dalje, cijela pjesma na nasem jeziku. Bez imalo sustezanja. Jos sjede na intervju i odgovara na pitanja iz Najveci regionalni umjetnik pozicije, mrtav hladan.

Medjutim, samo jedan covjek moze da procita neke stihove u pjesmarici, koja nikom ne zvoni ni na sta spektakularno, tipa Putuj, nosi kofer, tezak njen licno, ne naginji se… pa da stavi melodiju, cuje je u glavi, izabere zivog covjeka da to pjeva kako pn to cuje, i onda dobijes sve vremenu pjesmu Selma

Samo to da je uradio bila bi potvrda njegovog genija. Usput je samo da li on zna odsvirati nesto na gitari ovako ili onako, to mu je vise bio alat da ne ovisi o drugim sviracima u npr prvoj fazi kreiranja pjesme, njegov pravi talenat je u toj kreaciji iz elemenata koji posyoje svuda okolo dostupni jednako svima i stvori ipak nov proizvod koji je precesto ostavljao bez daha na prvom slusanju
Jel to Brega komponovo i Sto te nema za Himzu? :D
vicious

#295 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by vicious »

suspect_zero wrote: 30/04/2022 11:38 Čim je Oliver na par mjesta vidi se ko je slagao listu i kada :mrgreen: ....meni ne godi, imao je par dobrih stvari dok je bio sa Marinom u vezi i dok mu je ona pisala tekstove, kasnije ne znam za neku pjesmu a da je ostavila traga.
Meni on ni vokalno nije nešto, na stranu to što mi je odvratan jer je bio haver sa Arkanom.
Ma lista je baš nidje veze, toliko besmislica da ne znaš odakle početi... da mi je znati po kojim kriterijima je sastavljana.
suspect_zero

#296 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by suspect_zero »

vicious wrote: 30/04/2022 11:57
suspect_zero wrote: 30/04/2022 11:38 Čim je Oliver na par mjesta vidi se ko je slagao listu i kada :mrgreen: ....meni ne godi, imao je par dobrih stvari dok je bio sa Marinom u vezi i dok mu je ona pisala tekstove, kasnije ne znam za neku pjesmu a da je ostavila traga.
Ma lista je baš nidje veze, toliko besmislica da ne znaš odakle početi... da mi je znati po kojim kriterijima je sastavljana.

'98, Beograd...eto kriterija :roll:
Messier

#297 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Messier »

Ma dobro, to je london skola, on jeste bio osoben i s drugim izrazajem, al samo zbog influence moderne muzike.
Kao i bebi dol, mislim da je njen stari bio ambasador u Londonu, il nesto u ambasadi , pa ona tamo odrastala i navukla na drogu komplet ekv, to je kao mitska prica.

A mandic, ko i andric , ko i handke, hajd razdvoji djelo i pisca.
Edin H.

#298 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Edin H. »

Odbrana i posljednji dani ubjedljivu najgori album Idola na prvom mjestu, ali eto bavi se pravoslavljem, a grupe Film ni na mapi. :D
Fašista Oliver treba da bude na listi, ali sa jednim albumom.
Čini mi se da nema ni Soldatskog Bala, najvjerovatnije najprodavanije ploče svih vremena, trebe bacale grudnjake na koncertima. :D , niti Zabranjenog Pušenja Das ist Walter koji su recimo razvalili na Poljudu. Elvis J Kurtowich bi takođe morao biti uvršten bolje od 91-og mjesta, Para razvalio u SKC-u.

Lista je zaista (dubrovački) trubadur I treba je u potpunosti ignorirati.
Last edited by Edin H. on 30/04/2022 12:18, edited 2 times in total.
the the

#299 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by the the »

Chmoljo wrote: 30/04/2022 11:53
the the wrote: 30/04/2022 10:22 Jugoslavija je Eye of the tiger, survivor

Jel to Brega komponovo i Sto te nema za Himzu? :D
Nije. Njegov je samo tekst
vicious

#300 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by vicious »

:idea:
suspect_zero wrote: 30/04/2022 11:59

'98, Beograd...eto kriterija :roll:
Ma da, ali eto kao oni su objektivni pa su ubacili recimo i Necu Falk, Andreja Šifrera... :lol: i onda Čutura :lol:

Ili evo samo jedan detalj koji se tiče grupe Film: prvi album je na dosta visokom 22. mjestu, onda kasnije:
67. ‘Signali u noći’ , Film 1985. Hrvatska

68. ‘Katarina II’ , Katarina II 1984. Srbija

69. ‘Sva čuda svijeta’ , Film 1983. Hrvatska

70. ‘Film u Kulušiću – Live’ , Film 1981. Hrvatska
Kako, zašto, kojom logikom je to recimo njihov Signali u noći bolji od Sva čuda svijeta?
(Btw, po mom mišljenju ovaj drugi ide hladno u top 25)

Ali eto, sve ovakve liste su besmislene, kao i ono prije za gitariste... :)
Post Reply