lajkujMe wrote: ↑29/04/2022 09:44
Ma zanima me tvoje misljenje sto li ne koriste avijaciju makar kod Khersona?
Primjetno je kompletno odsustvo njihove avijacije jos od zavrsetka Borbi kod Kijeva.
Nema ni helikoptera, Su25/27 i migova.
Dal je moguce da je vecina pilota na treningu?
Ne. Poenta "Prve faze" ruske agresije je bila da onesposobi ukrajinsku avijaciju i dalekometnu artiljeriju. Tako makar oni sada tvrde. Mada ja licno mislim da im je cilj agresije bio uzimanje Ukrajine za 2 dana al kad to nije poslo za rukom izmislili su ovu "Prvu fazu" kako bi mogli proglasiti uspjeh. Kako god to nazvali, nebitno... moje misljenje je da je ovaj dio plana zaista uspio. Ukrajinci jednostavno nemaju agresivnog oruzja. Imaju laganu artiljeriju koju odlicno koriste, imaju protuoklopno oruzje kojim briljiraju i imaju izvrsnu pjesadiju. Nazalost, njihove napadacke mogucnosti su onesposobljene u prve dvije sedmice rata kad su rusi skontali da on dvodnevnog setanja ukrajinom nema nista.
Mariupolj lezi cca 100 kilometara od slobodne teritorije i sa ovim kapacitetima bice tesko prici mu. Morace se ici na "juris" a to je uvijek rizicno. Zapad je ukrajinu opremio sa odbrambenim oruzjem koje ce usporiti ruse, ali rusi imaju dosta resursa i ne zale ih. Tako da napreduju al polako. Sad je samo pitanje ko ima vise resursa. Rusi trose 10x vise ali i imaju mnogo vise. Nazalost, kurva Njemacka i ostatak Evrope im svaki dan uplati duplo vise novca nego sto ukrajinci uniste. Tako da za jedan dag agresije oni naplate dva dana agresije ili prevedeno na nas, korak nazad naprijed dva.
Ukrajina je u veoma nezavidnoj situaciji. Mi ovdje navijamo za njih (pogotovo ja) ali treba biti realan. Ovaj rat dobija onaj ko ima vise resursa. U medjuvremenu Evropa kupuje vrijeme jer svjesni su da rusi idu korak nazad naprijed dva sto se tice resursa. Zato pokusavaju produziti ga u nadi da ce se opremiti nekako u medjuvremenu. Jal sa novim izvorima nafte, jal ulaskom u NATO (Svedska i Finska).