geralt wrote: ↑27/04/2022 19:05Ukrajinci ratuju do kraja jer nemaju drugog izbora. Politicko rjesenje je nemoguce jer Rusija nije pouzdan partner za pregovore. Sta god potpises sa njima, pogazice, isto kao sto su pogazili svaki dosadasnji dogovor.
Mišljenja sam da imaju izbora. Ne zaboraviti da je kompletna Poljska pala pod rusku sapu, zajedno sa mnogim drugim državama srednje i istocne Evrope, pa su danas skoro sve zemlje clanice NATO pakta.
Rusija gubi ekonomski i moralno, kao sto je izgubio SSSR. Krim i Donbas ce opet biti Ukrajina, kad-tad, ako ukrajinska strana bude moralno ispravna. Ili ce Rusija ekonomski krahirati pa se povuci, ili ce doci na celo Rusije normalna osoba koja ce zeljeti obnoviti rodjacke veze sa ukrajinskim narodom itd.
Nesto ce se desiti, jer svaka okupacija je privremena, dugorocno neodrziva. To su upravo vidjeli Rusi i Amerikanci u Afganistanu. To je vidio svaki okupator bilo kad i bilo gdje.
...
Ono sto je ukrajinska greska, sa kojom mogu izgubiti moralnu ispravnost, jeste pojacana rusofobija. Potpuno je pogresno uklanjati spomenike Tolstoja, Dostojevskog, suzbijati ruski jezik i sl. Vecina gradjana Donbasa i Krima su Rusi, kako ces vladati na tom prostoru ako imaš problem sa Tolstojem? Poredjenja radi, zamisli da je neko kod nas u ratu zabranio EKV i Azru, da je zabranio Krlezu ili Andrica? Ja sam u sred rata citao lektire hrvatskih i srpskih pisaca, nikad nisam cuo jednu kosu rijec protiv srpskog/hrvatskog jezika, kulture, sporta, muzike itd.
...
Sto se tice kraja rata, daj boze da grijesim, ali ja mislim da Rusi ne mogu vojno izgubiti ni u kom slucaju. Ne mogu izgubiti Donbas i Krim, jer bi to bila uvertira u gradjanske nemire i mozda gradjanske rat u Rusiji. A ako oni imaju osjecaj da je rat u Ukrajini dovodi u pitanje granice Rusije, eventualne nemire ili cak rat, budi siguran da su spremni ispaliti nekoliko taktickih nuklearnih projektila. Imaju mnogo zlokobnih opcija prije krajnje, ali ako do toga dodje, budi siguran da ce reagovati. Zato kazem da Ukrajina vojno ne moze dobiti Krim i Donbas.
...
U ovom komentaru su odgovori ostalim forumasuma, da se ne ponavljam.