Ukrajina

video

#78701 Re: Ukrajina

Post by video »

Op, op sto kaE jedan tuzlak

video

#78702 Re: Ukrajina

Post by video »

Dobri stari Ropcke kaze da su ovo posljedice bombardovanja Mykolajeva od sinoc.

video

#78703 Re: Ukrajina

Post by video »

Novi Zeland uvodi sankcije najvećim ruskim bankama i finansijskim institucijama zbog situacije u Ukrajini - ministrica vanjskih poslova Nanaya Mahuta
video

#78704 Re: Ukrajina

Post by video »

Tuku orke i po Harkivu

lajkujMe

#78705 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ruski fokusiraju napad na Donbas iz ova tri pravca

Rubizhine
Popasna
Marinka

Image

Ukrajinci tvrde da su odbili Ruse kod Rubizhne i Popasne

Teska artiljerija na Karkiv i Mykolayev je pokusaj Rusa da sprijece ofanzivu Ukrajine nema pokreta Ruske armije koji bi pokusali napasti te gradove.

Zaporozje takodjer teske borbe zapadno od Marinke

Image
Last edited by lajkujMe on 19/04/2022 10:50, edited 1 time in total.
video

#78706 Re: Ukrajina

Post by video »

Ociscena slobodrska ulica u Buca Potoku

video

#78707 Re: Ukrajina

Post by video »

Prelijepe kikice :thumbup:

Last edited by video on 19/04/2022 10:51, edited 1 time in total.
Mrljavi

#78708 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

lajkujMe

#78709 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Eskalacija!

Poslanik iz Izuma javlja da je koristeno hemijsko oruzje u tom okrugu, pomocu MLRS Grad projektila.

Simptomi: Crvenilo u ocima, mucnina, povracanje, otezano disanje, padanje u nesvjest!

Uzeti uzorci krvi i odjeca na laboratorijske preglede.
fijesta7

#78710 Re: Ukrajina

Post by fijesta7 »

drndalo

#78711 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Trpaj Misko...

moa

#78712 Re: Ukrajina

Post by moa »

Gandalf wrote: 18/04/2022 21:09
Novosti wrote: 18/04/2022 21:08 Nisam vjerovao da će Orci napredovati poslje Kijeva
Da budem iskren, ni ja, jadni ukrajinci :(
Jedn! stvar mj nije jasna ako ti treba teritorija onda ne rusis objekte sto ocigledno rusima nije cilj. Ova strategija ravnaj sve ispred sebe jednostavno se postavlja pitanje cilj. To je da se vise niko ne vrati u taj grad. Znaci samo ravnaj da se niko ne vrati, da nam niko ne dodje iza ledja i pobij sve.
zigzag

#78713 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Cilj je da kažeš gazdi, zauzeli smo teritoriju. gazda svakako ne pita na koji način.
statixx

#78714 Re: Ukrajina

Post by statixx »

tovarish

#78715 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

moa wrote: 19/04/2022 11:40
Gandalf wrote: 18/04/2022 21:09

Da budem iskren, ni ja, jadni ukrajinci :(
Jedn! stvar mj nije jasna ako ti treba teritorija onda ne rusis objekte sto ocigledno rusima nije cilj. Ova strategija ravnaj sve ispred sebe jednostavno se postavlja pitanje cilj. To je da se vise niko ne vrati u taj grad. Znaci samo ravnaj da se niko ne vrati, da nam niko ne dodje iza ledja i pobij sve.
Otpor ukrajinaca i katastrofalni porazi su im udarili na ponos. Sad su bijesni i željjni osvete, a u takvoj situaciji se ne biraju sredstva.
Grean

#78716 Re: Ukrajina

Post by Grean »

Ne znam je li vec objavljeno, Rusi dovukli Tulipan u Mariupolj. Ne znam sad koliko ce im to znaciti.

https://hr.wikipedia.org/wiki/2S4_Tyulpan

Ispravka, nije Mariupolj, na istok

"Nezvanično, Rusija je na istok Ukrajine donijela "Tulipan", najveći minobacač na svijetu, koji će učestvovati u ofanzivi. Ukrajina i Rusija nisu uspjele dogovoriti humanitarne koridore za najteža područja. Guverneri istočnih ukrajinskih pokrajina pozivaju stanovništvo da se civili trebaju evakuisati prije intenziviranja ruskih napada"
Ermin ZM

#78717 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

Velik kalibar ali mal domet, 10 kilometara(pa posebnom municijom 20).
Moze se unistit drugom artiljerijom, dronovima itd. Ugl nista posebno
lajkujMe

#78718 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Cuj niste ocekivali novi napad Rusa nakon Kijeva

Budite malo realni, nije Rusija neka tamo mala zemlja sa malom vojskom.
Ma koliko se mi radovali Ukrajinskim uspjesima.

Zvanicni broj je 800.000 aktivne vojske, od toga oko 250.000 formirane u BTG brigade.
Od samog pocetka Ukrajinci ovdje vode bitku malog protiv velikog zato i cudjenja na svijetu za Ukrajinski otpor.

Nazalost rat je na koncu igra brojeva a ne hrabrosti.
Ko ima vise tenkova, artiljerije, modernih preciznih sistema, aviona, helikoptera i ljudstva.
Ukrajinci su iskoristili Ruske slabosti a svoje minimizirali koliko je to moguce.
Odlican posao napravljen od Karkiva do Kijeva.
Ali Rusi su izgubili borbenu gotovost od oko 30 do 40 BTG brigada, golemo da ali nedovoljno za sprijecavanje novih ofanziva.

Mene je zaprepastilo sinocnje bombardovanje.
Satima su artiljerijom tukli citav front na Donbasu sve do Kersona. To je linija od 800km, pa vi zamislite samo koliko oruzja je tu na terenu.
Tuzna istina je da Ukrajinci ovo sami ne mogu pobjediti.
Imaju ljudstva ali nemaju ni priblizno dovoljno protiv ovakve strasne dalekometne artiljerije i drugih ubojitih sredstava.

Da bi Ukrajinci pobjedili treba im ravnopravnost sa Rusima u gotovo svim poljima vojske.

Artiljerije, oklopa i tenkova, avijacije, dalekometnog oruzja i ultra preciznog oruzja daljeg dometa.

Sve sto im zapad salje je tu samo da se odrzw iznad povrsine ali ako ovako nastavi Ukrajinci ce izgubiti svaku mogucnost ofanzivnog djelovanja i bice prisiljeni na cistu odbranu.

Moze se ova situacija porediti cak s Armijom BIH 1993 godine.
Da Ukrajinci imaju oruzja ali je odnos teske tehnike uveliko na strani Rusije.
A nikako da im ponestane municije :(

Nazalost ako se Zapad uskoro ne dozove pameti a bojim se da je vec kasno (pripreme su trebale poceti jos u novembru na peve obavjestajne podatke o invaziji).

Ukrajincima treba masa modernog oruzja a ne samo starog Sovjetskog iz rezervi NATOa.

Treba im gomila aviona par stotina komada
PVO sistema Kratkog-Srednjeg-Dalekog dometa
Modernih tenkova i oklopa
Mnogo logistickih i inzinjerskih vozila
Helikoptera svih vrsta
Artiljerija u hiljadama komada s stotinama hiljada ako ne i preko milion komada municije.
A ne pisljivih 18 haubica sto je Amerika dala.
I jos sto sta.

Po mojoj procjeni oprema vrijednosti od oko 100 do 200 milijardi dolara je u pitanju.

I to sve treba da bude spremno i raspolozivo jos u Februaru a ne za 6 mjeseci i slicno.

Meni se cini da zapad to jest Amerika i ostali samo salju male kolicine oruzja i nisu spremni da daju ili prodaju vise.

Ne pomaze ni sto ce Ukrajinska ekonomija dozivjeti recesiju od 30 do 50%.
A Rusi ne posustaju, iako su ih Sankcije donekle usporile nisu ni blizu onih rezultata koje sam ja ocekivao.

A Rusi jos nisu krenuli 100% u rat.
Kad kazem 100% mislim na opstu mobilizaciju i slanje milion dva vojnika u Ukrajinu.
Ma kakva god vojska bila hej valja zaustaviti takvu zivu silu bez adekvatnog oruzja za isto.
A sudeci po Ruskoj propagandi ako ova ofanziva u Donbasu ne uspije krenuce u djelomicnu ili kompletnu mobilizaciju.
Budala iz Kremlja nije spreman prihvatiti poraz ili kompromis i ide na sve ili nista.
video

#78719 Re: Ukrajina

Post by video »

Sinocni gubici orka prema Zaporozju

dek

#78720 Re: Ukrajina

Post by dek »

lajkujMe wrote: 19/04/2022 12:26
Mene je zaprepastilo sinocnje bombardovanje.
Satima su artiljerijom tukli citav front na Donbasu sve do Kersona. To je linija od 800km, pa vi zamislite samo koliko oruzja je tu na terenu.
Ima li kakav snimak,to je bilo sinoć? Kakva artiljerija je u pitanju?
Imaju li Ukrajinci za uzvratiti, sjećam se da je onaj kanadski snajperista u intervjuu izjavio da je impresioniran ukrajinskom artiljerijom.
toska

#78721 Re: Ukrajina

Post by toska »

Prednost domaćeg terena i moralna ispravnost odbrane svoje države je nezamjenjiva, nije baš da je sve u brojkama.

Postoji jedna stvar koja nije još najjasnija, koliko je Rusija uspjela radikalizovati rusko stanovništvo na novo-okupiranim teritorijama, koliko ih uopšte ima?

ovo pitanje je čisto iz našeg iskustva gdje se jakom propagandom (najvažnija stavka) i logikom rata i zločina od običnih i nezainteresovanih ljudi dobili četnike.
drug_profi

#78722 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 19/04/2022 12:26 Meni se cini da zapad to jest Amerika i ostali samo salju male kolicine oruzja i nisu spremni da daju ili prodaju vise.
Iz svega ovoga ja mislim da je plan da Ukrajina bude prisiljena na mir sa odricanjem od okupiranih teritorija.
Zapad je kurva.
HarTar

#78723 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

Ovi najnoviji snimci ukrajinske vojske pokazuju jednu važnu stvar u ovom ratu. Rusi su dovoljno jaki da mogu zauzeti skoro svaki ciljani položaj, međutim tada za njih nastupa veliki problem. Ukrajinci su dovoljno opremljeni i osposobljeni da svakodnevno nanose ogromne gubitke ruskim agresorima. Pogledajte koliko je samo u ovih pet-šest snimaka uništeno ruske tehnike i vojnika. Rusi nikako ne mogu spriječiti velike gubitke. Ukrajinska vojska prelazi na gerilsko ratovanje i tu će se tek vidjeti sva ranjivost ruske vojske.

Image

https://saff.ba/ratna-mudrost-ukrajinsk ... titi-video
dek

#78724 Re: Ukrajina

Post by dek »

lajkujMe wrote: 19/04/2022 12:26 Cuj niste ocekivali novi napad Rusa nakon Kijeva

Budite malo realni, nije Rusija neka tamo mala zemlja sa malom vojskom.
Ma koliko se mi radovali Ukrajinskim uspjesima.
To je posljedica neinformiranosti kao i činjenice da se u mainstream medijima a i ovdje na forumu navijački i selektivno plasiraju informacije o uspjesima Ukrajinaca a dosta manje o uspjesima Rusa. Pa tako Ukrajinci uzmu neko selo i to je top vijest, Rusi uzmu grad a to se i ne spomene ili onako usputno.

S druge strane je protivnik koji je jači nekoliko puta od njih. Da ratuju protiv Amerike i NATO-a druga priča, ovi bi obrisali pod s njima. Ali ratuju protiv Ukrajine.

Mislim, ok oni su napadnuti, navijam i ja ali opasno je to, trebaju se svi alarmi upaliti i države pojačati isporuke oružja i to teškog (slažem se sa tobom šta im treba). Ovo dosad nije dovoljno.
dek

#78725 Re: Ukrajina

Post by dek »

drug_profi wrote: 19/04/2022 13:26
lajkujMe wrote: 19/04/2022 12:26 Meni se cini da zapad to jest Amerika i ostali samo salju male kolicine oruzja i nisu spremni da daju ili prodaju vise.
Iz svega ovoga ja mislim da je plan da Ukrajina bude prisiljena na mir sa odricanjem od okupiranih teritorija.
Zapad je kurva.
Ja se samo nadam da će proširiti katalog oružja koje im šalju, čini mi se da im počinju dostavljati i malo ozbiljnije stvari ali treba to još jače i više. Još imam rezervu, vidjećemo.

Boris Johnson se hvalio da su im dostavili hiljade NLAW, čak ga je i novinarka prekinula rekavši pa to nije dovoljno. Ne možeš samo sa NLAW i Javelinom voditi rat.
Post Reply