INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
Mlad i Nevin
#3951 Re: Poskupljenja
Upravo tako , ja i zena mjesecno trosimo oko 2000 KM I ne smatram da zivimo nekim luksuzom.
-
redhat
#3952 Re: Poskupljenja
Ja konstantno zaboravljam da je prosjek godina ovih forumasa 18 i da su to balavurdija koja imaju tatu mamu i tetku pod jastukom i njima je milja kuća - i hvala bogu da je tako, isti sam bio mozda i gori ali to nije zivot.Mlad i Nevin wrote: ↑18/04/2022 10:31 Upravo tako , ja i zena mjesecno trosimo oko 2000 KM I ne smatram da zivimo nekim luksuzom.
Šta je sa zdravstvenim stanjem ta četiri člana porodice koja ima 2400 maraka? Svi zdravi, niko ne ne ide zubaru, niko nema dioptriju, ni jednom djetetu ne treba proteza a da ne kazem da neko ima redovnu terapiju koju mora uzimati. Šta je sa tom zenom u porodici, ništa ženske potrebe mjesečno, ništa PAPA test dva puta godišnje. Šta je sa tim muskarcem, nista teretana, nedo bog plivanje ili jednom sedmicno termin lopte sa rajom.
Radi li ta porodica ista sem sto jede i spava, imaju li kakvih potreba ili nedo bog zelja?
- Sanjarko
#3953 Re: Poskupljenja
-
laik1981
#3954 Re: Poskupljenja
Mnogi mijesaju prezivljavanje i "normalan" zivot.. Ova potrosacka korpa je neki minimum za najosnovnije potrebe.. Ono da si knap s parama, a da ti ne fale osnovne potrepstine.. Sve ispod toga je neki oblik siromastva, bar po nekim normalnim standardima.. Moze se prezivjeti i sa hiljadom, ali to nije normalan zivot nego patnja..
- sefket_ramadani
#3955 Re: Poskupljenja
naziv aplikacije,mega_mashcine wrote: ↑18/04/2022 10:06 Prošle godine dvočlana porodica u prosjeku mjesečno trošila blizu 1800 KM + rata kredita. Ove godine nas je 3, pa ćemo vidjeti stanj ena kraju godine.![]()
Inače, prijedlog, koristite aplikaciju za vođenje troškova, imaćete bolji uvid na šta ste potrošili novac.![]()
unaprijed hvala
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3956 Re: Poskupljenja
imam ja to odavno instalirano
timely bills
može se isti acc upisati na više mobitela, pa svak svoje troškove da upisuje itd...
timely bills
može se isti acc upisati na više mobitela, pa svak svoje troškove da upisuje itd...
-
mega_mashcine
#3957 Re: Poskupljenja
Spending Tracker za Android. Možda ima i boljih, ali meni je ova top.sefket_ramadani wrote: ↑18/04/2022 10:56naziv aplikacije,mega_mashcine wrote: ↑18/04/2022 10:06 Prošle godine dvočlana porodica u prosjeku mjesečno trošila blizu 1800 KM + rata kredita. Ove godine nas je 3, pa ćemo vidjeti stanj ena kraju godine.![]()
Inače, prijedlog, koristite aplikaciju za vođenje troškova, imaćete bolji uvid na šta ste potrošili novac.![]()
unaprijed hvala![]()
-
redhat
#3958 Re: Poskupljenja
Apsolutno !laik1981 wrote: ↑18/04/2022 10:53 Mnogi mijesaju prezivljavanje i "normalan" zivot.. Ova potrosacka korpa je neki minimum za najosnovnije potrebe.. Ono da si knap s parama, a da ti ne fale osnovne potrepstine.. Sve ispod toga je neki oblik siromastva, bar po nekim normalnim standardima.. Moze se prezivjeti i sa hiljadom, ali to nije normalan zivot nego patnja..
Jedna vecer u kinu za dvije osobe sa kartama i picem prije ili poslije filma uz kupovanje i švercanje slatkiša iz binga je 30-40 KM.
Jedna karta za predstavu u narodnom pozorištu je 20-30 KM u ovisnosti sta se gleda, eto te na 50 KM ako si u paru.
Večera u prosječnom restoranu je 100 KM za dvije osobe, i ne Zmaj i pet u pola nisu obrok i večera a Chipas nije restoran.
Iftar za 4 osobe je u prosjeku 30-40 KM po postaću itd itd itd.
Noćno skijanje? Bazen? Parking auta na planini gdje si dosao? Ima li toga ikako?
Šta je sa parkingom, gdje to u gradu mozes ustaviti auto a da ne platiš minimum 2 KM po satu, mozes ako ostavis auto na otoci pa pjeske klapnes do marijin dvora.
Kako se to samo lako izvuće, ali suti - samo nek ne puca
-
laik1981
#3959 Re: Poskupljenja
Sve to sto si nabrojao je za vecinu teski luksuz, a u sustini su sasvim normalne i obicne stvari.. Nisu nikakvo preseravanje..
- banjaluka078
#3960 Re: Poskupljenja
Upravo to. Jako veliki broj ljudi je sveden na ono čime se u prirodi, u stvari, zadovoljavaju životinje...brlog i hranu, tj. da imaju neko prebivalište i da imaju obrok. Ništa više. Nikakvo putovanje, nikakva kulturna dešavanja, pozorište i kino kao luksuz, izlet do susjednog grada ili čak drugog kraja zemlje je za mnoge koje znam pusta želja. Prioritet za kupovinu odjeće su djeca, roditelji mogu čekati 70/% u Azelu. Još kad se dođe u neke godine kad je potrebna terapija koja najčešće nije na recept ili neka pretraga na koju bi se čekalo mjesecima, pa se odluči za privatnika...iskreno, za neke ljude koje poznajem, ne znam kako preživljavaju.laik1981 wrote: ↑18/04/2022 10:53 Mnogi mijesaju prezivljavanje i "normalan" zivot.. Ova potrosacka korpa je neki minimum za najosnovnije potrebe.. Ono da si knap s parama, a da ti ne fale osnovne potrepstine.. Sve ispod toga je neki oblik siromastva, bar po nekim normalnim standardima.. Moze se prezivjeti i sa hiljadom, ali to nije normalan zivot nego patnja..
-
Diverse
#3961 Re: Poskupljenja
Daily expenses 2, v3 se placa, cini mi se. Koristim je dugo, jednostavna i funkcionalna.mega_mashcine wrote: ↑18/04/2022 10:58Spending Tracker za Android. Možda ima i boljih, ali meni je ova top.
-
zigzag
-
laik1981
#3963 Re: Poskupljenja
Da i to.. Polovni krsevi, kojih se evropljani oslobadjaju, a na koje smo mi osudjeni, bi trebali biti pokazatelj dobrog zivota..
- Ozimician
#3964 Re: Poskupljenja
Iskreno, ovo sto si upravo naveo, to moze sebi priustiti max 5% stanovnika BIH i 15% stanovnika Njemacke.redhat wrote: ↑18/04/2022 11:02 Apsolutno !
Jedna vecer u kinu za dvije osobe sa kartama i picem prije ili poslije filma uz kupovanje i švercanje slatkiša iz binga je 30-40 KM.
Jedna karta za predstavu u narodnom pozorištu je 20-30 KM u ovisnosti sta se gleda, eto te na 50 KM ako si u paru.
Večera u prosječnom restoranu je 100 KM za dvije osobe, i ne Zmaj i pet u pola nisu obrok i večera a Chipas nije restoran.
Noćno skijanje? Bazen? Parking auta na planini gdje si dosao? Ima li toga ikako?
Šta je sa parkingom, gdje to u gradu mozes ustaviti auto a da ne platiš minimum 2 KM po satu, mozes ako ostavis auto na otoci pa pjeske klapnes do marijin dvora.
Mnoge stvari se danas smatraju "normalnim", koje su oduvijek spadale u luksuz, npr. skijanje, zatvoreni bazen, vise auta u porodici, itd.
-
last mohicans
#3965 Re: Poskupljenja
Nema tih potreba, sve je to luksuz. Maču hljebom u ulje,upss,ne more ni to sad. Skupo ulje. Sve pođem napisati ovim sto je to hrpa love, pa odustanem. Nekome je normalno da jede pitu tri puta sedmično, čorbe, grah, vodom da zalijeva, da se nikad kafa vani ne popije,da se jede (jela se) samo piletina, faširano s tacne, bez da se ikad kupi komad teletine, ribe, ne do Bog, da se ne ode u kino, babine, svadbe, sunete, goste-obična kesa za goste te sad dođe 20 km, da se ne ode na planinu, neki drugi grad posjetiti, mozda u par mjeseci jednom,da ne nabrajam sve sto ste vec istakli. Meni i supruzi kad se odbije kredit ostane nekih 2600 i sa četvoročlanom porodicom i jednim službenim autom uopce se ne rasipamo, ne smatram da živimo nekim ekstra lagodnim životom, ali priuštim sebi mjesečnu teretanu, jednom dijetetu trening, druga nosi i naočale, i to treba finansirati. Starija je tinejdzer, dijete hoce da se lijepo i obuče, nista pretjerano, De Facto, Sinsey, Waikiki i slični brendovi. Ja i supruga ne pretjerujemo sa odjecom. Bilo kakav vanredni trošak itekako osjetimo i nategnemo se. Ako neka porodica ne moze priuštiti ove osnovne, a ovo zaista jesu osnovne potrebe, to nije zivot, to je zivotarenje.redhat wrote: ↑18/04/2022 10:43Ja konstantno zaboravljam da je prosjek godina ovih forumasa 18 i da su to balavurdija koja imaju tatu mamu i tetku pod jastukom i njima je milja kuća - i hvala bogu da je tako, isti sam bio mozda i gori ali to nije zivot.Mlad i Nevin wrote: ↑18/04/2022 10:31 Upravo tako , ja i zena mjesecno trosimo oko 2000 KM I ne smatram da zivimo nekim luksuzom.
Šta je sa zdravstvenim stanjem ta četiri člana porodice koja ima 2400 maraka? Svi zdravi, niko ne ne ide zubaru, niko nema dioptriju, ni jednom djetetu ne treba proteza a da ne kazem da neko ima redovnu terapiju koju mora uzimati. Šta je sa tom zenom u porodici, ništa ženske potrebe mjesečno, ništa PAPA test dva puta godišnje. Šta je sa tim muskarcem, nista teretana, nedo bog plivanje ili jednom sedmicno termin lopte sa rajom.
Radi li ta porodica ista sem sto jede i spava, imaju li kakvih potreba ili nedo bog zelja?
-
laik1981
#3966 Re: Poskupljenja
Kad se covjek dugo pati onda patnja postane standard..
- Amomiman
#3967 Re: Poskupljenja
Pa nisu stanove Srba iz Sarajeva kupili vanzemaljci, nego opet građani Bosne i Hercegovine. Ljudi na selima možda nisu ništa dobili, ali još uvijek imaju svoju kuću, a ja ovdje i govorim o visokoj stopi vlasništva nad nekretninama, pobogu. Dakle, što zbog socijalne politike bivše države, što zbog kulturoloških faktora (na selu nisu čovjek dok ne napraviš svoju kuću), što zbog manje mobilnosti radne snage i prakse kupovine stanova naspram unajmljivanja, ali i činjenice da nam život u kolektivu nije kulturološki stran, kod nas beskućnika nema mnogo. Dovoditi cijelu stvar u kontekst ekonomskog standarda potpuno je besmisleno. Sjedinjene države imaju najviši GDP po glavi stanovnika na planeti, pa opet imaju više beskućnika nego prosječna afrička država. Zaključak je da priča o beskućnicima ne govori ama baš ništa o standardu jednog društva, pa da se onda ne vraćamo više na to.Ozimician wrote: ↑17/04/2022 22:051. Ta politika bivše države je završena prije barem 35 god., tada je obuhvatala minoran dio stanovništva (max 20%) - 60% stanovništva je živjelo na selu, oni nisu dobili ništa, a nisu ni baš svi u gradovima dobili neku nekretninu. Uzmimo u obzir da je dobar dio takvih te stanove prodao, a neko drugi je kupio (hint: Srbi u Sarajevu i sl.), trenutno takvih ljudi koji žive u tako dobijenim stanovima može biti max 10% u BiH.Amomiman wrote: ↑17/04/2022 14:41 Razloge zašto kod nas nema mnogo beskućnika treba tražiti u činjenici da je stopa vlasništva nekretnina mnogo veća nego u Zapadnoj Evropi, a što je opet posljedica socijalne politike bivše države, i tim parametrom nikako ne treba mahati kao dokazom da se ipak dobro živi.
Zvanična visina potrošačke korpe je cca 2.500 KM. Pri tome je prosječna plata (sa TO i prevozom) prešla prag od 1200 KM. To znači da su primanja od 800 KM manje od 1/3 potrošačke korpe i za 30% ispod plate koju radnik prosječno može da očekuje. Samim tim, za svakoga ko ima krov nad glavom i makar jedan obrok dnevno, bolje je biti nezaposlen nego raditi za 800 KM posao koji, istina, ne traži sofisticirane vještine, ali zato traži debele živce, jer se radi s ljudima. Žao mi je ako ti kao poslodavac to ne razumiješ, ali mi je istovremeno drago što radnici sve više razumiju. To što radnici ne žele da rade posao za platu koja im ne može podmiriti ni osnovne troškove nije dokaz da se živi dobro, nego je dokaz da nisu budale.
I konačno, ne možeš porediti procente rasta koji polaze od različite osnovice. Nije isto kada povećaš 10 KM na 20 KM, što je rast od 100%, i kada povećaš 20 KM na 30 KM, što je rast od 50%. Samim tim, stopa rasta uvijek je impresivnija za siromašnije zemlje, ali se ta stopa rasta smanjuje statističkom neminovnošću kako se osnovica povećava, što znači da naša konobarska plata neće biti uskoro uporediva sa Njemačkom, jer se stopa rasta neće nastaviti, pod velikodušnom pretpostavkom da su podaci koje iznosiš uopće tačni.
2. Potrošačka korpa nikad nije održavala realno stanje, po ovome jedan doktor ili inžinjer ili profesor u BiH ne može da uzdržava porodicu od svoje plate, što je nonsens. Ako je ''bolje biti nezaposlen, nego raditi za 800KM neki osnovni posao'' - onda je to samo potvrda teze da se dobro živii da nije nužda ići na posao. Ja nisam poslodavac, niti sam kad bio (nažalost ili na sreću), radio sam za 500KM, jer računi se moraju platiti, kad se loše živi - ne pita se, i 200KM je bolje nego ležati kod kuće ako se nema. Pa med. sestra ima platu prosječnu platu u FBIH 1000KM (u RS nešto manje) uz sav skill i odgovornost koji zahtjeva taj posao, tako da ne vidim problem da neko slaže robu na rafe za 200KM manje.
3. Konobarska plata neće nikad biti direktno usporediva sa njemačkom - ja sam rekao da može dostići 50% njemačke plate. Kada i ako dostigne 50% njemačke plate - neće iseljavanje biti isplativo, jer kad se plati kirija + ostali troškovi + seliba, itd. jednostavno će biti isplativije ostati tu gdje jesi. Razumiješ sad poređenje?
To što ljudi ne moraju raditi za 800 KM da bi preživjeli ne znači da se živi dobro, znači samo da mogu preživjeti i bez giljanja za niske novce. Kako je uopće došlo do toga da preživljavanje izjednačavamo sa dobrim životom? Sama činjenica da se ovdje objašnjava kako imati krov nad glavom i jedan obrok dnevno ne znači dobar život pokazuje da mi ne živimo dobar život, jer očito nismo sposobni percipirati ni šta taj pojam predstavlja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3968 Re: Poskupljenja
Ja kupujem u waikiki
Sezonski je to...vala za godinu bacis
A ne ko prije kvalitetna majica 2002. 20 maraka onda na slikama od 2002 uvijek u istoj majici...formsko okupljanje 2005 ista majica...pojava facebooka 2007 ista majica...bicikl 2010 foto...ista majica
Eno je na vikendici stoji za rad...ista
Vako kupis jeftino u waikiki pohaba se za godinu i bacis u krpe
Sezonski je to...vala za godinu bacis
A ne ko prije kvalitetna majica 2002. 20 maraka onda na slikama od 2002 uvijek u istoj majici...formsko okupljanje 2005 ista majica...pojava facebooka 2007 ista majica...bicikl 2010 foto...ista majica
Eno je na vikendici stoji za rad...ista
Vako kupis jeftino u waikiki pohaba se za godinu i bacis u krpe
- Amomiman
#3969 Re: Poskupljenja
NecuVise wrote: ↑17/04/2022 22:48Ne postoji nešto što se zove zvanična prosječna potrošačka korpa. To što sindikat izračuna odnosi se na četveročlanu porodicu gdje je jedno dijete osnovna drugo srednja. Ako ćemo tako ići onda u toj porodici rade i dvije osobe za prosječnu platu pa to dođe taman da pokrije tu kvazi korpu i da se ugodno živi jer to nisu izračunati minimalni uslovi za život nego neki prosječni.Amomiman wrote: ↑17/04/2022 14:41 .
Zvanična visina potrošačke korpe je cca 2.500 KM. Pri tome je prosječna plata (sa TO i prevozom) prešla prag od 1200 KM. To znači da su primanja od 800 KM manje od 1/3 potrošačke korpe i za 30% ispod plate koju radnik prosječno može da očekuje. Samim tim, za svakoga ko ima krov nad glavom i makar jedan obrok dnevno, bolje je biti nezaposlen nego raditi za 800 KM posao koji, istina, ne traži sofisticirane vještine, ali zato traži debele živce, jer se radi s ljudima. Žao mi je ako ti kao poslodavac to ne razumiješ, ali mi je istovremeno drago što radnici sve više razumiju. To što radnici ne žele da rade posao za platu koja im ne može podmiriti ni osnovne troškove nije dokaz da se živi dobro, nego je dokaz da nisu budale.
Možeš reći da to nije podatak iza kojeg stoji država, ali to je zvanični podatak Saveza samostalnih sindikata. I kao takav je - zvaničan.
-
zijancer
#3970 Re: Poskupljenja
Ne mogu vjerovati šta čitam, prepakovani, pardon urbani teferic/korida sa janjetinom i IKEA a la carte u gepeku.
-
redhat
#3971 Re: Poskupljenja
O ne ne drug grijesis itekako !Ozimician wrote: ↑18/04/2022 11:24Iskreno, ovo sto si upravo naveo, to moze sebi priustiti max 5% stanovnika BIH i 15% stanovnika Njemacke.redhat wrote: ↑18/04/2022 11:02 Apsolutno !
Mnoge stvari se danas smatraju "normalnim", koje su oduvijek spadale u luksuz, npr. skijanje, zatvoreni bazen, vise auta u porodici, itd.
Ovo sve sto sam ja nabrojao je klasika većini, nije klasika domaru u njemačkoj ili onoj teti sto radi u starackom domu ali ljudima sa prosjecnim primanjima, ljudima sa strukovnom srednjom spremom a da ne kazem ljudima koji su visoka sprema to je klasika. Vjeruj mi, kompletna moja generacija zivi vani po svijetu - šarolika je to banda i niko ne životari.
Auto odavno nije luksuz, znaci furaju vas roditelji na glupe priče sa sredine proslog vijeka, rum pločica i kifla i boza.
Toga vise nema zadnjih 50 godina, osvjestite se, rat prosao prije trideset godina hejjj.
Auto je apsolutna potreba, 75% Ze-Do kantona radi u Sarajevu, 80% pala, sokoloca, lukavice radi u Sarajevu - auto je nasusna potreba u rangu sa hljebom, bez hljeba mozes cak ces se dovesti u liniju a ne dodji na posao pet puta zaredom pa ćemo pricati.
Smijesni ste.....
-
laik1981
#3972 Re: Poskupljenja
Ma prosjecan svabo u sred radne sedmice skokne do Barcelone da pogleda tekmu.. Bilo kakvo pominjanje Njemacke u kontekstu usporedbe sa nama je teska budalastina..
-
zijancer
#3973 Re: Poskupljenja
Ništa tekma, pokaži mi enterijer i kazaće mi se gdje glumiš 
-
nlt
#3974 Re: Poskupljenja
Meni najviše budžet handri kuća
2 sprata, eno prizemlje je zrelo za novu stolariju, krov još par godina i sve nanovo, kupatilo u prizemlju isto, garaža bi rado vidjela nova vrata...
Znači da skontam nekih 50-70 hiljada za to
Proklet bio dan kad sam se odlučio za kuću, a ne za stan
2 sprata, eno prizemlje je zrelo za novu stolariju, krov još par godina i sve nanovo, kupatilo u prizemlju isto, garaža bi rado vidjela nova vrata...
Znači da skontam nekih 50-70 hiljada za to
Proklet bio dan kad sam se odlučio za kuću, a ne za stan
-
laik1981
#3975 Re: Poskupljenja
Ne zajebaji
Za 50-70 hiljada mozes napraviti kucu iz temelja i haman je opremiti