Ukrajina

drndalo

#77276 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Sigurno da ima, ali se nece s tim ici odmah vani. Zbog raznih razloga.

Cak i samo spasavanje posade koja je napustila brod je moralo biti najavljeno i koordinisano s Rusima, da ne bi bilo protumaceno kao dodatni napad. Sve u svemu, letvica novonaucenih stvari na svijetu, posebno u ovom regionu se brzo i visoko dize...
TomANDJerry

#77277 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

shalla wrote: 14/04/2022 10:08
TomANDJerry wrote: 14/04/2022 09:53 Ali zasto nema snimaka tog plovila kako tone.

Mislim, nalazi se u Crnom moru, dakle bukvalno su NATO avioni mu iznad glave --- a NATO mornari su mogli da pridju i rugaju se posadi dok tone + snimaju video.
I meni je to čudno, zato sam pitao gore ima li igdje neka foto ili video potvrda... Biće aBd :mrgreen:
Ne treba mi potvrda -- znamo sta se dogodilo i gdje se ratni brod Moskva ponos Crnomorske flote trenutno nalazi :D :D

Nego, volim velike ratne brodove i vidjeti jedan takav kako tone nismo imali prilike od WW2 i bitke za Okinavu :D :D :-) (dobro, bio je Belgrano u Faklandskom ratu)
lajkujMe

#77278 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ukrajinski Guverner Donbaske regije, otvoreno zamolio Ruske majke da dodju do Ukrajine i preuzmu tijela svojih sinova.

Kazu nismo divljaci, ne zelimo da ih kopamo u masovne grobnice ili da ih kremiraju.
Molimo vas da dodjete po vase sinove pomoci cemo vam s transportom.
zilog

#77279 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Point. wrote: 14/04/2022 09:39 Vučić gradi Beograd na vodi a Putin Moskvu pod vodom.
:thumbup:
:pisnuo:

BTW, Teza, da su "Moskvi", Bayraktarom, odvukli paznju, na drugu stranu, ne stoji. Osmatracki radari, pogotovo brodski, prate 360 stepeni oko broda i nema razloga da se okrecu samo na jednu stranu. Objasnjenje ukrajinskog pogotka Neptunom je puno jednostavnije - ruska tehnika ima performanse na papiru i pri idealnim uslovima. Da ne puse vjetar, da nije valovito, da more nije previse slano itd. :mrgreen:
TomANDJerry

#77280 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

zilog wrote: 14/04/2022 10:19
Point. wrote: 14/04/2022 09:39 Vučić gradi Beograd na vodi a Putin Moskvu pod vodom.
:thumbup:
:pisnuo:

BTW, Teza, da su "Moskvi", Bayraktarom, odvukli paznju, na drugu stranu, ne stoji. Osmatracki radari, pogotovo brodski, prate 360 stepeni oko broda i nema razloga da se okrecu samo na jednu stranu. Objasnjenje ukrajinskog pogotka Neptunom je puno jednostavnije - ruska tehnika ima performanse na papiru i pri idealnim uslovima. Da ne puse vjetar, da nije valovito, da more nije previse slano itd. :mrgreen:
Da protivnik ne puca na tebe ..
GAU8

#77281 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

TomANDJerry wrote: 14/04/2022 09:53 Ali zasto nema snimaka tog plovila kako tone.

Mislim, nalazi se u Crnom moru, dakle bukvalno su NATO avioni mu iznad glave --- a NATO mornari su mogli da pridju i rugaju se posadi dok tone + snimaju video.
I meni je to čudno, zato sam pitao gore ima li igdje neka foto ili video potvrda... Biće aBd :mrgreen:
na CNN-u
Due to large storms over the Black Sea obscuring satellite imagery and sensory satellite data, CNN has not been able to visually confirm the ship has been hit or its current status, but analysts noted that a fire on board such a ship can lead to a catastrophic explosion that could sink it.
Oblacno vrijeme onemogucilo satelitske snimke
Tyke

#77282 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

Uletise 2 Neptuna klizeci Moskvi. To volim cuti.

Nego, bilo mi je cudno da njihov borbeno najsposobniji ratni brod propusti 2 Neptuna da ga udare i potope. Bez obzira sto Neptun nisko leti, cini mi se, ali ni to ne moze biti razlog, ali evo vidim da ste vi gore sad napisali u cemu je kvaka. Cekali lose vrijeme i iskoristili ga, a imali i znanje o tome kad i u kojim uslovima mogu ucinkovito djelovati.

Nevjerovatno kako pametno ukrajinci rade posao, bez ikakvog srkleta i zurbe, a ubijedjen sam da sve to ne bi mogli tako kvalitetno i pametno raditi bez direktnih savjeta kvalifikovanih ljudi iz SAD i BG prvenstveno, a onda i pojedinih clanova NAT0-a. Sve smisljeno i promisljeno rade, tako precizno i ucinkovito sa minimum gubitaka i promasaja sami ukrajinci nema sanse da bi uspjeli.

Ruska flota je i dalje jaka i brojna, ali pad Moskve je nemjerljiv kako s vojne strane, tako i moralne. Ne mogu zamisliti kakve su sad reakcije u ruskoj vojsci, a narocito samom njihovom vojnom i politickom vrhu. A znamo da ukrajinci tek trebaju dobiti neke projektile koji ce dodatno pomoci pri rokanju na moru i obalama. 0desa je rahat, mozemo reci, ali Krim sigurno nece biti.

Ne znam koliko je moguce i imaju li na radaru da rokaju jos koji brog Neptunima dok su ovi u konfuziji i vjerovatno mijenjanju strategije i pomjeranja brodova blize Krimu.

Neko je spominjao i kako sad ukrajinska avijacija ima vecu slobodu djelovanja u tom podrucju i da bi to mogli iskoristiti. Ali, kakva je uopste ukrajinska avijacija i koliko bi zaista mogli biti ucinkoviti? Ili se misli na to da im se prvo dostave F16 ili sta vec postoji mogucnost da dobiju/kupe?
Last edited by Tyke on 14/04/2022 10:29, edited 1 time in total.
lajkujMe

#77283 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zilog ti si strucnjak za radare.
Pa evo pitanje, vidio sam PVO radar za ciljanje na Moskvi evo slike.

Image

Koliko sam skontao on je ogranicen na 180 luk, sve sto se nalazi iza njega ne moze da vidi/nacilja.

S obzirom na nacin kako Neptun radi, skimuje iznad mora.
Na koliko km bi ga ostali radari detektovali?
I koliko vremenski bi trebalo od momenta detekcije da se radar okrene prema njima, nacilja i ispali protiv mjere?

Vjerujem da je brzina Krstarecih oko 800-900km na sat.

Sto znaci da je vrijeme reakcije izuzetno kratko ako su projektili detektovani na 20-30 km od broda?
Seawolf

#77284 Re: Ukrajina

Post by Seawolf »

TomANDJerry wrote: 14/04/2022 10:14
Ne treba mi potvrda -- znamo sta se dogodilo i gdje se ratni brod Moskva ponos Crnomorske flote trenutno nalazi :D :D

Nego, volim velike ratne brodove i vidjeti jedan takav kako tone nismo imali prilike od WW2 i bitke za Okinavu :D :D :-) (dobro, bio je Belgrano u Faklandskom ratu)
General Belgrano je par stotina tona manjeg deplasmana i tačno jedan metar kraći od krstarice Moskva.

Tako da, jeste, krstarica Moskva je najveći potopljeni ratni brod nakon završetka drugog svjetskog rata.
laik1981

#77285 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

Ako je bilo bajraktara bice i snimaka.. Prvo da se potvrdi ovo, pa cemo se veseliti..
RLewis

#77286 Re: Ukrajina

Post by RLewis »

Pa ima i opcija ako ne bude fotki ostecene Moskve zna se gdje je lol.
Inace oooogroman moral booster
GAU8

#77287 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Tyke wrote: 14/04/2022 10:26 Neko je spominjao i kako sad ukrajinska avijacija ima vecu slobodu djelovanja u tom podrucju i da bi to mogli iskoristiti. Ali, kakva je uopste ukrajinska avijacija i koliko bi zaista mogli biti ucinkoviti? Ili se misli na to da im se prvo dostave F16 ili sta vec postoji mogucnost da dobiju/kupe?
Kakva god da je, raznih bombi imaju sigurno dovoljno i sada mogu da s mora pritiskaju sve sto je blizu obale.

Mogu cak probati bombardovati ove manje brodove, jer oni se nemaju vise cime braniti osim strelama...
janje_

#77288 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

RLewis wrote: 14/04/2022 10:30 Pa ima i opcija ako ne bude fotki ostecene Moskve zna se gdje je lol.
btw, kad smo vec kod brodova, sta bi sa ona dva zapaljena iz Berdjanska?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#77289 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Ma ima snimaka samo nisu za javnost, vecina desavanja u ratu se ne objavljuju, pa rat je :D, svaka slika ima hiljadu podataka osim onog sto je uslikala :D.
TomANDJerry

#77290 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

RLewis wrote: 14/04/2022 10:30 Pa ima i opcija ako ne bude fotki ostecene Moskve zna se gdje je lol.
Tko ce sada traziti opremu za ronjenje i ronice :-)
fijesta7

#77291 Re: Ukrajina

Post by fijesta7 »

Prilika da se potpise mir.

lajkujMe

#77292 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Slika ce biti sigurno, ne zaboravite da neke snimke Ukrajinci ne zele ili ne smiju objaviti, kao npr Bayraktar snimke, Turci su zamolili Ukrajince da ih ne objavljuju zbog odnosa s Rusijom.

Sta cekamo je ljepse vrijeme, postoji OSINT zajednica koja prati Ruske brodove preko komercijalnih satelite.

Ako je brod potunuo ili je ostecen znace se, takav brod ne nestaje tek tako.
Ako je Bayro uspio snimiti udare i potonuce vjerujem da ce Ukrajincu objaviti dijelove sutra ili prekosutra mozda ako Turci dopuste.

Sto se tice djelovanja Avijacije po jugu, nisam uopste optimista kao vi.
Da ako ima brodova dalje od Krima moguce da ce Ukrajinci napraviti party i to vec danas i sutra mozda.
Ali djelovanje na kopnu je stvarno limitirano.
Fejk info je da trupe na Jugu cuvaju samo OSE to nije istina.

Pantsir, Tor, Buk stite trupe od niskoletaca, S300 i S400 od visoko letecih aviona.
Napasti sigurno mogu ali bi to bilo limitirano na nezasticena podrucja kojih je malo ili u riskantnom niskom letu gdje bi bili vjerovatno oboreni.

Ali vjerujem npr da ce Bayraktar moci da slobodnije djeluje pogotovo na Moru i i dijelovima oko Berdyanska npr
lajkujMe

#77293 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

laik1981 wrote: 14/04/2022 10:28 Ako je bilo bajraktara bice i snimaka.. Prvo da se potvrdi ovo, pa cemo se veseliti..
Potvrdjeno je od Ruskih izvora, Turskih izvora i Bugarskih izvora, ako vec ne vjerujes Ukrajinskim izvorima :oops:
madner

#77294 Re: Ukrajina

Post by madner »

Fino dizanje morala poslje ove predaje.
studiorum_tuzlaensis

#77295 Re: Ukrajina

Post by studiorum_tuzlaensis »

Gori moskva - gori borovina

zilog

#77296 Re: Ukrajina

Post by zilog »

lajkujMe wrote: 14/04/2022 10:28 Zilog ti si strucnjak za radare.

Image

Koliko sam skontao on je ogranicen na 180 luk, sve sto se nalazi iza njega ne moze da vidi/nacilja.

I koliko vremenski bi trebalo od momenta detekcije da se radar okrene prema njima, nacilja i ispali protiv mjere?

Sto znaci da je vrijeme reakcije izuzetno kratko ako su projektili detektovani na 20-30 km od broda?
Da, ovo izgleda kao nisanski radar i njime neces pretrazivati nebo oko broda. Kada osmatracki radar izvrsi akviziciju, nisanski preuzme i prati metu. Nema govora, da i u jednom trenutku, prestane osmatranje svih 360 stepeni. Zato i kazem, ovdje je zakazao osnovni, osmatracki radar. Da nije, sigurno ne bi pokusavali nisanilti Bajru (navodno).
Kod radara, brzina mete, isto moze bitno uticati, da meta postane "nevidljiva" (previse se pomakne izmedju dva pulsa, pa se signal ne moze integrisati), ali "Neptun" je "obicna" subsonicna krstareca raketa i nikako ne spada u tu kategoriju brzih ciljeva.

Radar postavljen na visini od 20 metara iznad mora, vidi objekat koji skimuje na 5 metara, na udaljenosti 24 kilometra. To daje citav minut upozorenja za podzvuzni cilj koji priblizava brodu... :roll:
janje_

#77297 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

madner wrote: 14/04/2022 10:46 Fino dizanje morala poslje ove predaje.
prognozer..
madner wrote: 21/03/2022 19:41 Rekao sam da ce okruziti Odesu i Kiev ali da necu uspjeti zauzeti iste. Ocekivao sam stezanje obruca oko Harkova i pad Marioupolja i Nikolajeva, kao i pocetak napada na Sumi i Cerni.
GAU8

#77298 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

janje_ wrote: 14/04/2022 10:33
btw, kad smo vec kod brodova, sta bi sa ona dva zapaljena iz Berdjanska?
Jedan nasukan, drugi onesposobljen
Nespin

#77299 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:21, edited 1 time in total.
lajkujMe

#77300 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

zilog wrote: 14/04/2022 10:52
lajkujMe wrote: 14/04/2022 10:28 Zilog ti si strucnjak za radare.

Image

Da, ovo izgleda kao nisanski radar i njime neces pretrazivati nebo oko broda. Kada osmatracki radar izvrsi akviziciju, nisanski preuzme i prati metu. Nema govora, da i u jednom trenutku, prestane osmatranje svih 360 stepeni. Zato i kazem, ovdje je zakazao osnovni, osmatracki radar. Da nije, sigurno ne bi pokusavali nisanilti Bajru (navodno).
Kod radara, brzina mete, isto moze bitno uticati, da meta postane "nevidljiva" (previse se pomakne izmedju dva pulsa, pa se signal ne moze integrisati), ali "Neptun" je "obicna" subsonicna krstareca raketa i nikako ne spada u tu kategoriju brzih ciljeva.

Radar postavljen na visini od 20 metara iznad mora, vidi objekat koji skimuje na 5 metara, na udaljenosti 24 kilometra. To daje citav minut upozorenja za podzvuzni cilj koji priblizava brodu... :roll:
Hvala na strucnom objasnjenju :thumbup:

Malo sam citao o tom brodu.

Od PVO odbrane ima samo dva sistema.

S300F za koji se tvrdi da nije dobar za presretanje "skiff" raketa pogotovo ako su preblizu

I Osa-M sistem koji nije nesto dobar.

Dal je moguce da sem problema osmatrackog radara u kombinaciji zbog blizine i niskog leta nisu imali efektivno Sredstvo protiv Neptuna?

Znam da Americki Arleigh Burke razarac ima vise sistema protiv raketa.
Od dalekometnih, srednjeg dometa i kratkog dometa raketa do point defence (Ciws) ako sve ostalo zakaze.
Post Reply