Koliko bi nam trebalo za obnovu?
-
the the
#1 Koliko bi nam trebalo za obnovu?
the the wrote: ↑
kad bi sad nekim cudom nesto opuhalo sve ove stetocine Od Dodika i klike preko BI i razbojnika, i kad bi nam svijet dozvolio da se razvijamo prirodno, koliko bi nam trebalo da stasamo u neko normalno drustvo koje ima sansu za dalji razvoj, znaci ne u savrseno drustvo i drzavu nego na nesto sto bi bilo prvi nivo upotrebljivog drustva, drzave, zemlje…
Pod cudom se podrazumjeva svi koji koce razvoj drustva, od mjesne zajednice pa do drzavnog nivoa, znaci sve je to u tom scenariju nekako otislo preko nekog novog Blajburga u emigraciju, ostale rusevine i ajmo sad niko ne smeta cak ni MZ nece da smeta, kaze ajte napravite nesto neka valja.
Znaci da dodjemo do nekog nivoa Češke 97-98 kao dobre platforme da se dalje razvijamo a ne npr na nivo Hrvatske.
Ovde ispod unosim vremenske okvire i komentar i na kraju ce biti neki ko zakljucak.
1. Nikad necemo, nemamo (vise) kapacitete za samorazvoj.
Mentalitet koruptivan, nikad se nece promijeniti. Do sad smo imali ipak dovoljno vremena a jedino sto smo dokazali je da smo nesposobni i nepametni.
2. 300 godina, mi smo feudalno drustvo, trebamo evoluirati vjerkovima
3. 40-60 godina dok nekolko generacija novih ne stasa
A umre ova generacija kriminalaca i njihovih potomaka
4. 20tak god, pod uslovom da se radi na sustinskoj promjeni svijesti.
I dok sljedeca generacija ne stasa 20+ god
5. 10 god, ali ako kormilo preuzme dobra ekipa
4 god za prve pomake a vec nakon 8 bi bilo daleko bolje
Manje od 5 god
6. Odmah, u slucaju da se 50% opljackanog novca vrati nazad u investicije
kad bi sad nekim cudom nesto opuhalo sve ove stetocine Od Dodika i klike preko BI i razbojnika, i kad bi nam svijet dozvolio da se razvijamo prirodno, koliko bi nam trebalo da stasamo u neko normalno drustvo koje ima sansu za dalji razvoj, znaci ne u savrseno drustvo i drzavu nego na nesto sto bi bilo prvi nivo upotrebljivog drustva, drzave, zemlje…
Pod cudom se podrazumjeva svi koji koce razvoj drustva, od mjesne zajednice pa do drzavnog nivoa, znaci sve je to u tom scenariju nekako otislo preko nekog novog Blajburga u emigraciju, ostale rusevine i ajmo sad niko ne smeta cak ni MZ nece da smeta, kaze ajte napravite nesto neka valja.
Znaci da dodjemo do nekog nivoa Češke 97-98 kao dobre platforme da se dalje razvijamo a ne npr na nivo Hrvatske.
Ovde ispod unosim vremenske okvire i komentar i na kraju ce biti neki ko zakljucak.
1. Nikad necemo, nemamo (vise) kapacitete za samorazvoj.
Mentalitet koruptivan, nikad se nece promijeniti. Do sad smo imali ipak dovoljno vremena a jedino sto smo dokazali je da smo nesposobni i nepametni.
2. 300 godina, mi smo feudalno drustvo, trebamo evoluirati vjerkovima
3. 40-60 godina dok nekolko generacija novih ne stasa
A umre ova generacija kriminalaca i njihovih potomaka
4. 20tak god, pod uslovom da se radi na sustinskoj promjeni svijesti.
I dok sljedeca generacija ne stasa 20+ god
5. 10 god, ali ako kormilo preuzme dobra ekipa
4 god za prve pomake a vec nakon 8 bi bilo daleko bolje
Manje od 5 god
6. Odmah, u slucaju da se 50% opljackanog novca vrati nazad u investicije
Last edited by the the on 13/04/2022 22:19, edited 14 times in total.
- Kiki_Musampa
#2 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Nema vremenskog okvira. Mi smo narod nesposoban da gledamo dalje od sebe, tako nam svo vrijeme i bogatstvo ne bi pomoglo da stasamo u funkcionalno društvo. Jednostavno smo glupi 
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Zavisi ko bi preuzeo kormilo.
Evo, ja ću reći 10 godina. Minimalno.
Evo, ja ću reći 10 godina. Minimalno.
-
Dino79
#4 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Kad bi samo Dodik bio problem ne bi puno trebalo.the the wrote: ↑11/04/2022 17:23 kad bi sad nekim cudom nesto opuhalo sve ove stetocine Od Dodika i klike preko BI i razbojnika, i kad bi nam svijet dozvolio da se razvijamo prirodno, koliko bi nam trebalo da stasamo u neko normalno drustvo koje ima sansu za dalji razvoj, znaci ne u savrseno drustvo i drzavu nego na nesto sto bi bilo prvi nivo upotrebljivog drustva, drzave, zemlje…
Samo puno je Dodika u svakom gradu BiH . Svako mjesto ima svoga "Baju" koji je prigrabio svo bogatstvo i resurse tako da za obnovu treba rijesiti probleme u svim opcinama/opstinama BiH a njih je preko 100 pa svakoj imas 10 malih Dodika tako da je to preko 1000 oligaraha
-
the the
#5 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
EvidentiranoKiki_Musampa wrote: ↑11/04/2022 17:26 Nema vremenskog okvira. Mi smo narod nesposoban da gledamo dalje od sebe, tako nam svo vrijeme i bogatstvo ne bi pomoglo da stasamo u funkcionalno društvo. Jednostavno smo glupi![]()
-
the the
-
laik1981
#7 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
2-3 godine, ali pod uslovom da gradjani ove drzave promijene svijest i mentalitet.. Dok gradjani ne dodju pameti bilo kakav napredak je nemoguc, taman da japanci i svabe preuzmu sve aktivnosti.. Znamo da je to nemoguca misija.. Nismo mi slucajno supak svijeta..
-
the the
#8 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Kolko je potrebno za promjenu svijesti i mentaliteta?
-
laik1981
#9 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Nisam siguran da je to izvodivo u nasem slucaj.. Hipoteticki, kada bi se neko cudo desilo, bilo bi potrebno minimum 20 godina.. Pomaci naprijed su moguci, pogotovo ekonomski, ali mala je vjerovatnoca da cemo ikad postati normalno drustvo.. Problemi su duboko ukorjenjeni..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Dobra tema. Razmisljao sam cesto o tome. Nesto kontam da se samo 50% manje kralo, i dalje bi lokalne baje bile bogate, ali bi drzava bila daleko bolja i uspjesnija.
- agnostic_front
#11 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Manje od pet godina pod uslovom da se desi to sto si naveo.
-
the the
#12 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Evidentiranolaik1981 wrote: ↑11/04/2022 18:09Nisam siguran da je to izvodivo u nasem slucaj.. Hipoteticki, kada bi se neko cudo desilo, bilo bi potrebno minimum 20 godina.. Pomaci naprijed su moguci, pogotovo ekonomski, ali mala je vjerovatnoca da cemo ikad postati normalno drustvo.. Problemi su duboko ukorjenjeni..
-
the the
#13 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Evidentirano
-
snijeg_led
#14 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Jedna nova generacija. Moramo poceti od odbanista, skola i uciti nove narastaje stvarnim vrijednostima.
A od uprave, 5-10 godina sa velikim promjenama u policiji i sudstvu. Svi gradjani moraju biti jednaki pred zakonom.
A od uprave, 5-10 godina sa velikim promjenama u policiji i sudstvu. Svi gradjani moraju biti jednaki pred zakonom.
-
the the
#15 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Kolko je to dok ta generacija ne stasa?snijeg_led wrote: ↑11/04/2022 18:35 Jedna nova generacija. Moramo poceti od odbanista, skola i uciti nove narastaje stvarnim vrijednostima.
-
snijeg_led
#16 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Znas kako to ide, 18-20 godinathe the wrote: ↑11/04/2022 18:57Kolko je to dok ta generacija ne stasa?snijeg_led wrote: ↑11/04/2022 18:35 Jedna nova generacija. Moramo poceti od odbanista, skola i uciti nove narastaje stvarnim vrijednostima.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#17 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Mislim da se mentalitet "a gdje sam tu ja" nikad nece moci ispraviti. Prosto nemoguce. Na svijet dodjes tako sto ti otac podmaze doktora...
-
Gray
#18 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Nekih 40-60 godina.
Te stvari idu jako polako, treba nekoliko generacija da ee promijeni (ne da umru starije generacije, nego samo da mlade generacije postanu dominantne).
Pogledajte Češku, Slovacku, Poljsku, itd i šta su uradili u zadnjih 30 godina i opet nisu kao zapadna Evropa.
Dakle 40-60 godina je neki realni minimum, a prije ce biti 80-100 godina.
Mislim da ljudi podcjenjuju koliko vremena je potrebno, 5 godina je ništa za razvoj društva.
Te stvari idu jako polako, treba nekoliko generacija da ee promijeni (ne da umru starije generacije, nego samo da mlade generacije postanu dominantne).
Pogledajte Češku, Slovacku, Poljsku, itd i šta su uradili u zadnjih 30 godina i opet nisu kao zapadna Evropa.
Dakle 40-60 godina je neki realni minimum, a prije ce biti 80-100 godina.
Mislim da ljudi podcjenjuju koliko vremena je potrebno, 5 godina je ništa za razvoj društva.
- ejjus
#19 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Nema ih ko uciti. Isto kao u South Park ona epizoda kada dodju ljudi koji kazu "ako ne budete pusili, bit cete isti kao mi." Sljedeca scena, djeca se uhvatila za cigare.snijeg_led wrote: ↑11/04/2022 18:35 Jedna nova generacija. Moramo poceti od odbanista, skola i uciti nove narastaje stvarnim vrijednostima.
Mislim da ljudi precjenjuju svoj uticaj, domet, dojam koji zrace. U tome ne pomaze ta prica o vrijednostima. Koliko god je ona dobra i dobronamjerna, kod mene je uvijek izazivala zijevanje.
Ako stvarno mislite da to pametovanje prolazi, vi sebe niste poznavali kad ste imali 16, 18, a kao poznajete sadasnju djecu.
Borba za prave vrijednosti je pokusaj da se od vlastitog zivota napravi Odiseja? O tome mozda drugi put.
-
snijeg_led
#20 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Znamo sta nam treba, mora se poceti od necega, malim koracima ici naprijed.
- black_adrian
- Vozim: vjetar
-
laik1981
#22 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
I "gdje sam tu ja" i kicenje policije, doktora, profesora, inspekcija i svega drugog.. Podmazes za vozacku, podmazes za posao, podmazes za sve zivo.. 90% ljudi koji se bune protiv toga, bune se samo jer oni licno nisu u mogucnosti da podmazuju.. Vise zavist nego principijelno protivljenje.. Jednostavno, konkretna promjena i stasavanje u normalno drustvo je nemoguca misija.. Svaki i najmanji segment drustva je tesko obolio..
- muha_sa
#23 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Za jedno 200 godina možda budemo bare bar sa Švedima danas 
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#24 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Mladim ljudima su uzori olosi i kriminalci. Faca si ako vozis 200 kroz Titovu, a jadnik si ako postujes propise. Taj ustroj mozga ne moze promijeniti niko.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#25 Re: Koliko bi nam trebalo za obnovu?
Nema tu mnogo filozofije
Drzava se zaduzi, napravi haos puteve i zeljeznicu i ostalo samo ide od sebe
Drzava se zaduzi, napravi haos puteve i zeljeznicu i ostalo samo ide od sebe