klix.baInternetske stranice finske vlade hakirane su u isto vrijeme kada je Volodimir Zelenskij danas održao govor u njihovom parlamentu, samo nekoliko sati nakon što je otkrivena potencijalna kandidatura Helsinkija za članstvo u NATO-u.
Ukrajina
-
Novosti
#76026 Re: Ukrajina
-
Excel2
#76027 Re: Ukrajina
Ja mislim da bi prije dali Ukrajinu nego Finsku. Finska u NATO-u im je gora opcija, od Ukrajine. Instaliranje raketnog stita tu je ludilo koliko bi im smetao.
Last edited by Excel2 on 10/04/2022 18:04, edited 1 time in total.
-
Milenkov buraz
#76028 Re: Ukrajina
Već viđeno, istorija se ponavlja a i rezultat će biti identičan sada sam više nego siguran.apsidejzi wrote: ↑10/04/2022 17:21 Evo ih odose u rat uz pljesak i klicanje stanovnika Kurska. Vjerovatno ce na Harkiv koliko se na mapi moze vidjeti.
A poslije ce kukat kako nisu znali gdje idu i da su ih uhvatili na ulici i poslali... svako ko kao agresorski vojnik ode u drugu drzavu, bez obzira koja vojska bila, zasluzuje da pogine ili da bude tesko ranjen.
- luckylaka
#76029 Re: Ukrajina
Pa to su vjerovatno zelje amerike i jednog dijela europe da bacuske dokrajce do kraja i da im dodju na prag.Koliko ne to realno bez treceg svjetskog ne znam ali Biden se bas nakostrijesio na ruska djubradDimu1927 wrote: ↑10/04/2022 17:38ne kontam zasto bi ukrajinci ikada prelazili u rusiju i napadali teritorij druge drzave ? zar se bas po tome razlikuju od ruskog agresora i zato i svako normalan navija za njihlajkujMe wrote: ↑10/04/2022 17:07
Zajednickim radom i resursima
Amerike, Baltickih zemalja, Poljske, VB, Slovacke i drugih.
Ukrajinska armija se ubrzanim tempom priprema za dopremu teskog naoruzanja Zapada.
Ako Donbas uspiju zadrzati kroz par mjeseci toliko teske tehnike ce biti u Ukrajini da ce Putin morati ozbiljno razmisljati da li ce mu Ukrajinski tenkovi setati ispred Kremlja.
sto se mene tice trebaju ocistiti svoju okupiranu teritorij od orka i to je to, velika pobjeda... cuj da idu ukrajinci na moskvu boze sacuvaj
-
plavi_E
#76031 Re: Ukrajina
Najveca moguca pusiona za Ruse je ulazak Finske u NATO.
- SanskiBiser
#76032 Re: Ukrajina
Ovo je već bilo ali stavljam ponovo jer je ruski novinar, reziser i bivsi clan ruskog parlamenta komentarisao.
Tinejdžerski kretenizam vrlo je lako pretopiti u obični, čvrsti fašizam. U Rusiji je postignut veliki napredak i uspjeh u uzgoju i odgajanju degenerika. Gađenje svijeta zajamčeno je ne samo ruskom Fuhreru, već i narodu u cjelini. Nevzorov
- Čitalac
#76033 Re: Ukrajina
Ukrajinu je napustilo više od 4,5 miliona ljudi.
The United Nations refugee agency (UNHCR) calculates that more than 4.5million Ukrainian refugees have fled Ukraine since the Russian invasion began on 24 February. On Sunday, the UNHCR said there were 4,503,954 – up by more than 62,291 on the previous day.
It said that Europe has not seen mass displacement of its kind since World War II.
Around 90% of those who have left the country are women and children. Men aged between 18-60 have been banned from leaving the country in most circumstances and conscripted to the resistance movement.
- madner
#76034 Re: Ukrajina
Nemam vremena svima da odgovorim, samo da vam kazem da veze sa vezom nemate.
Sto se tice teze o ogranicenom ratu Rusije, nije moja nego gospodina Lawranca Freedmana sa Londonskog instituta za ratne studije kraljevskog kolega.
Garant rusofil.
https://samf.substack.com/p/losing-wars ... rce=direct
Sto se tice teze o ogranicenom ratu Rusije, nije moja nego gospodina Lawranca Freedmana sa Londonskog instituta za ratne studije kraljevskog kolega.
Garant rusofil.
Last edited by madner on 10/04/2022 18:19, edited 1 time in total.
-
KraljicaIzJajca
#76035 Re: Ukrajina
Aha, zaboravili 2,3 miliona BiH izbjeglica u Europi.Čitalac wrote: ↑10/04/2022 18:10 Ukrajinu je napustilo više od 4,5 miliona ljudi.
The United Nations refugee agency (UNHCR) calculates that more than 4.5million Ukrainian refugees have fled Ukraine since the Russian invasion began on 24 February. On Sunday, the UNHCR said there were 4,503,954 – up by more than 62,291 on the previous day.
It said that Europe has not seen mass displacement of its kind since World War II.
Around 90% of those who have left the country are women and children. Men aged between 18-60 have been banned from leaving the country in most circumstances and conscripted to the resistance movement.
-
zrakomlat
#76036 Re: Ukrajina
Pa ko i prekodrinci. Na facebook komentarima ovih dana, ispod vijesti o agresiji Rusije, neke vijesti o srbiji i sl, razni komentari, dokone domaćice i penzioneri rusuju i srbuju iz amerike kanade austrije itd
-
Milenkov buraz
#76037 Re: Ukrajina
Može li link ili u dvije rečenice šta znači "ograničeni rat Rusije"?madner wrote: ↑10/04/2022 18:13 Nemam vremena svima da odgovorim, samo da vam kazem da veze sa vezom nemate.
Garant rusofil.
- GandalfSivi
#76038 Re: Ukrajina
‘ta ce Ameri, ‘ta ce CIA, ko je uopste taj Wesley Clark, nasao lik akademikamadner wrote: ↑10/04/2022 18:13 Nemam vremena svima da odgovorim, samo da vam kazem da veze sa vezom nemate.
Garant rusofil.
Edit: Ne bilo mi mrsko da procitam text, trebao bi ga i Madner procitati. Znaci veze nema sa onim o cemu on prica, sem jedne recenice da je ovo “ogranicen rat za Rusiju”, sa psiholoskog aspekta i da ga u Rusiji tako poimaju, te ne do kraja preciziran zakljucak da bi “Putin mogao da ga prosiri na zastrasujuci nacin”, sto vjerovatno implicira upotrebu jal hemijskog oruzja jal taktickih nuklearki.
Sve vise i vise mislim da je ovo dupli profil, apsolutno isto nepostovanje drugih forumasa, apsolutno isto povrsno citanje svega sto se postavi…
Last edited by GandalfSivi on 10/04/2022 18:34, edited 1 time in total.
-
Mrljavi
#76039 Re: Ukrajina
Nikome nista ponovo
- GandalfSivi
-
lajkujMe
#76042 Re: Ukrajina
Raketni stit je precjenjeno, ne boji ga se Rusi uopste.
Gledao sam bas neki dan analizu. Sadasnja tehnologija je uzasno komplicirana i skupa.
Od masovne mreze radara, satelita, komunikacija da se nacilja 1 raketa.
Kao sto bi se kod nas reklo, skuplja pita od tepsije.
Ameri imaju mozda 20 do 30 raketa sposobne za obaranje balistickih raketa u fazi tranzita kroz orbitu, tu su Balisticke rakete najranjivije ali i najteze za oboriti.
Tu npr uveliko igra uloga odakle je ispaljena i odakle ti ispaljujes presretaca.
Vecina Americke odbrane od Balistickih raketa je bazirana na obaranju u terminalnoj fazi povratka u atmosferi.
Patriot, THAAD, itd...
A u toj fazi raketa izbacuje po 20 mamaca i 10 bojevih glava drugim rijecima odbrana od nuklearnih balistickih raketa je farsa.
Mogli bi jednu do dvije da skinu i to je to.
-
Mrljavi
#76043 Re: Ukrajina
Gvozdika pokojna, sto prije vratiti granate njihovim vlasnicima.
- Čitalac
#76044 Re: Ukrajina
Zanimljiv raspored austrijskog kancelara. Juče je bio u Kijevu, sutra putuje u Moskvu.
Austrian Chancellor Karl Nehammer will travel to Russia on Monday to meet President Vladimir Putin, an Austrian government spokesperson has said according to Reuters.
-
Lopez1981
#76045 Re: Ukrajina
Bayraktari spremno čekaju Rusku ofanzivu na Istoku.
Jutros je jos jedan Ukrajinski transportni avion iz Tekirdaga (Turska) sletio u Poljsku. Inače tu je fabrika Baykar.
Jutros je jos jedan Ukrajinski transportni avion iz Tekirdaga (Turska) sletio u Poljsku. Inače tu je fabrika Baykar.
-
Dimu1927
#76046 Re: Ukrajina

ma sta mi to pricas
-
zigzag
#76047 Re: Ukrajina
Znači da nije bila opšta mobilizacija.Milenkov buraz wrote: ↑10/04/2022 18:19Može li link ili u dvije rečenice šta znači "ograničeni rat Rusije"?madner wrote: ↑10/04/2022 18:13 Nemam vremena svima da odgovorim, samo da vam kazem da veze sa vezom nemate.
Garant rusofil.
Dajte ljudi svi znate šta je u pitanju.
Jesu angažovali veći dio vojske ali više treba da nas interesuje šta ako ova angažovani rusi na ukrajinskom teritoriju dožive kolaps.
Neće putin prihvatiti poraz, prvenstveno zbog onih koji mašu zastavama. Njima je putin dobar jer im je dao 20 godina dobrog standarda i ponos što su rusi, pa mu i sada vjeruju.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#76049 Re: Ukrajina
Ovako, mogu ruje mobilizirat i 10 puta vise od ukra. I vazilo je u ww2. Danas se pika kvalitet. Vidimo kako ih umistavaju u konvojima masovno.
Ovako eruje gube kvalitet koji nije neiscrpan. Suvise lako su potrosili dobar dio najboljih lakih jedinica onih vdv alfe gru i ostale koji nisu trebali napadat u prvim valu. Dosta lipasu izgubili uz to i operstivaca komandira sa iskustvom. Dokaz citulje vojnika sa iskustvom jos od gruzijskog sirijskog rata, donbasa. To je tesko nadonkadivo .
Evo sad mobilisu ove demobilisane 2012te.znaci 10 godina van deseavanjja to je debeli civil. Plus koji je motiv vidimo i oprema im nije superiorna dakle ide u tudje na tudje ne bas sigruno ko recimo ameri u irka. Afganistan.razlika je ogromna. A vidi se i po žrtvama.
Sta je problem za ukre, ako se nesto ne desi putin ce uvijek moci mobiliziarati 50k novih snaga da odrzi konflikt. Idu zivoti pare sredstva. Dokad ce evropa podrzavat i usa ovaj rat? Dokad ce biti ki
kompatibilne opreme i municije? Najbolje za sve je da neko izu unutarnjeg kruga skine putka. Zasad slaba nafaka. Druga opcija da on sam odustane i to tesko. Svaki kompromis za njeg je poraz. Dakle ostaje borba. I nada da ce ukri nanijet tolike gubitke rujama da ce morati odustati. Dakle kvota 1.30
Idemo
Ovako eruje gube kvalitet koji nije neiscrpan. Suvise lako su potrosili dobar dio najboljih lakih jedinica onih vdv alfe gru i ostale koji nisu trebali napadat u prvim valu. Dosta lipasu izgubili uz to i operstivaca komandira sa iskustvom. Dokaz citulje vojnika sa iskustvom jos od gruzijskog sirijskog rata, donbasa. To je tesko nadonkadivo .
Evo sad mobilisu ove demobilisane 2012te.znaci 10 godina van deseavanjja to je debeli civil. Plus koji je motiv vidimo i oprema im nije superiorna dakle ide u tudje na tudje ne bas sigruno ko recimo ameri u irka. Afganistan.razlika je ogromna. A vidi se i po žrtvama.
Sta je problem za ukre, ako se nesto ne desi putin ce uvijek moci mobiliziarati 50k novih snaga da odrzi konflikt. Idu zivoti pare sredstva. Dokad ce evropa podrzavat i usa ovaj rat? Dokad ce biti ki
kompatibilne opreme i municije? Najbolje za sve je da neko izu unutarnjeg kruga skine putka. Zasad slaba nafaka. Druga opcija da on sam odustane i to tesko. Svaki kompromis za njeg je poraz. Dakle ostaje borba. I nada da ce ukri nanijet tolike gubitke rujama da ce morati odustati. Dakle kvota 1.30
Idemo
-
sumirprimus