Humljanin wrote: ↑06/04/2022 19:59
Kako možeš lagati ljude da u Mostaru ne možeš učiti u školi na svome jeziku?
Čuj "škole okupirane od HVO-a"
To je ta nadaleko poznata multikultura
Evo prelistao sve moja svjedocanstva iz osnovne, pardon uvjernja, na svakom pise hrvatski jezik - odlican 5. E hajd sad ti meni reci sto ne pise nigdje bosanski jezik - odlican 5?
Ko ovdje laze onda?
Kako da ih nazovem nego okupirane? Sta ima u njima bosansko-hercegovacko? Napravi zajednicki plan i program, stavi grb BiH iznad table, pardon ploce. Nazovi ih prema zasluznim gradjanima Mostara, makar oni bili i hrvatske etnije, ali nek su mostarci, pa onda reci hajde da gradimo zajednicki zivot. Uzeo skolu, izbacio predratne nastavnike, uveo plan i program Hrvatske, stavio sahovnicu i kaze evo ga nije okupirana.
Imaš li podatak koliko djece uči na hrvatskom jeziku na istočnoj strani Mostara?
Nemam taj podatak, znam da kad sam posao u srednju od svakog je od nas trazeno da se izjasnimo koji je maternji jezik i tako je upisivano u svjedocanstvo.
Kad sam ispricao to kolegi koji je ostao u srednjoj po hrvatskom planu nasmijao se, da on nije dobio tu opciju
Broj katolicke djece na "istocnoj" strani Mostara je vjerujem mizeran, povratak je bio zanemariv. Sto zbog ekonomske razlike u gradu iza rata, sto zbog vlaznih snova o etnicki cistim teritorijama, a vjerujem jedan dio i zaista zbog straha da se nije vratio.
I šta je problem sa Sveučilištem i hrvatskim jezikom? Evo ja sam išao na Univerzitet, i vidi čuda, nisam imao priliku učiti na hrvatskom jeziku nego sam se morao prilagoditi jer mi nitko nije ugađao. Čak je bilo nekih koji su me poprijeko gledali, ali nije to ni bitno s obzirom u kakvoj državi živimo
Prvo, lazes da nisi imao priliku ili jednostavno ti je tako grah pao. Ja sam isao na univerzitet i dolazili su profesori sa sveuclistia i predavali na hrvatskom, osim ako je tisuca i tjedan odjednom postala rijec na bosanskom. Na Univerzitetu i predavaci i studenti imaju pravo da koriste sva tri sluzbena jezika po statutu.
Da dodam, ne kazem ja da ce te iko oboriti na sveucilistu ako pricas bosanski, samo kazem da zakonski nemas to pravo!.
Problem je taj, sto moras zakonski dozvoliti studentu i profesoru da koristi jedan od tri sluzbena jezika tvoje domovine BiH. Inace se to zove diskriminacija. Cak je i Dodik bio dovoljno pametan da je napisao da Univerzitet u Banja Luci koristi tri sluzbena jezika!
Da ne pričam sad o tome kako bi se svaki petak oko podne nastava na fakultetu prilagođavala džumi namazu. A i inače na pauzama bi kolege odlazile sa pojedinim asistentima i profesorima u džamiju u krugu Univerziteta. Te kolege bi imale najsvježije informacije šta će biti na ispitima. Pa sam par puta nehotice svjedočio svađama kolega koji ne idu u džamiju sa ovima koji idu u džamiju jer je protekcija bila preočita.
Nećemo sad ulaziti u tu temu šta će džamija uopće u krugu univerziteta i kakva bi medijska graka bila da na Sveučilištu u krugu postoji crkva u koji na pauzu idu profesori i studenti i gdje se dogovaraju ispiti....to nek ostane tema za sljedecu emisiju
Ja sam 100% protiv toga da se bilo kome daje pravo da ide na dzumu ili ostale vjerske aktivnosti za vrijeme nastave. ALi istovremeno mogu da upitam sta bi se desilo da je nedjelja radni dan, pa da neko mora na misu? Za Bozic i Uskrs sve skole po hrvatskom planu i programu su zatvorene, i trebaju biti, red je da se gleda po vecini nastavnog osoblja i djece.. ali to ti daje smjer kako bi bilo za vrijeme mise.
Katedrala i crkva su max 10. minuta hoda od sveucilista. Ona dzamija u Sjevernom veze nema sa Univerzitetom, niti ju je Univerzitet izgradio.
Ne znam u kakvu si ti vukohehinu od faxa isao, ali kod nas niko nikome nije davao ispite. Redovno smo ispijali kafe sa profesorima u boxerskom, kad bi usli na fax bilo je ne poznajemo se, za svaki ispit su svi morali zuljeve na dupetu da dobiju. Pozudano znam da kolege koje su bili clanovi HDZ-a na ekonomiji su takodjer bili jako bliski sa profesorima.
To ne govori nista o vjeri, religiji i jel SVE ili UNI nego na kakve grane je spalo obrazovanje u BiH.
I ti sad meni tu dođeš prosipati šuplju kako se u školama "okupiranim od ARBiH" uči na hrvatskom jeziku bez ikakve diskriminacije, a u školama "okupiranim od HVO-a" ne smije učiti ni na jednom osim na hrvatskom jeziku.
Smanji malo jarane, ne moraš baš tako ofiran biti u svojoj mržnji da toliko lažeš.
Ja sam rekao istinu, jednostavno ne mozes. Jedino ako se sta promijenil zadnjih 4-5 godina pa nisam u toku.
Btw, imam susjeda u zgradi (btw u zgradi je za vrijeme rata bilo skoro pola muslimana), doselio prije nekoliko godina, sva mu djeca odrasla tu, ali svu djecu svako jutro šalje u školu na istočnu stranu mostara. Toliko o inkulziji i druženju. Ne bi da su škole po hrvatskom planu i programu etnički čiste?

a istina je da je za vrijeme mog školovanja, od osnovne pa nadalje u svakom mom razredu "u HVO školama" bilo minimalno 20% djece muslimana.
Ja koliko znam Hrvati se na istočnoj obali mostara mogu prebrojati na prste ruke. Tako da nema etnički čistijih škola od "ARBiH škola" u Mostaru
A ti sad nastavi lagati ljude po forumu
Apsolutno ti vjerujem da imas susjeda u zgradi
muslimana (koji je bio tu citav rat, pa doseliko prije nekoliko godina!?, a onda mu djeca odrasla tu). Onda se zapitaj kako bi tebi bilo da te naziva
bosnjackim katolikom.
I nije nikakvo cudo da neko salje dijete na istocnu stranu Mostara u skolu jer:
1. Nema pravo na nacionalnu grupu predmeta
2. Ne uci se nastava prema vazecem federalnom(pazi FEDERALNOM) planu i programu, nego prema programu komsijske drzave
3. Sanse da ce fasovati degenek kada krene u srednju su vise od 80%, jer svi su fasovali, pa sto ne bi i on. U osnovnoj vecinom nema tih problema jer je gradska raja, u srednjoj nastane mjesano okruzenje krkana, te djece koja nisu iz tvog kvarta.
4. Ne zeli da mu dijete ima pritisak drustva da mora stati na tribinu Zrinjskog, citaj svako 3 bosnjacko dijete koje pohadja skolu po hrvatskom.
5. Ne zeli da mu dijete se osjeca drugacije i da se stidi reci svoje ime.
Zbog ovih 5 razloga, i jos 55 koje mogu napisati ako pozelis, nahijem na neku stvar sve one koji
ne zele da djecu odgajaju u zajednickim skolama, ne dvije pod istim krovom nego mjesanim razredima. I nahijem na neku stvar sve one koji ne mogu da se dogovore oko zajednickog plana i programa.
E sad da ti kazem za to 20%, posto sam ja bio jedan od tih 20%, jedan od 20% (a nije 20- prije 10%, obicno bi nas strpali sve u isti razred) cija je familija ostala tu. Nismo mi ostali tu zato sto je neko bio fin, nego uprkos tome. Makar 5 puta su nam dolazili razni tipovi iza rata, davali nam kuce po Zaliku, Brankovcu i tome slicno da zamijenimo za stan, nikada nam na pamet nije palo, pa ni onaj Bajram 97-8 kad su 10-orica sa puskama dosla na vrata da nas izbace. Da, u miru.
Cesto isticete koliko se Bosnjaka vratilo, a koliko Hrvata. A onda vrati se u 95-6-u pa se sjeti ko se zalagao za cjelovit grad, a ko za podjele. I ima li to veze kakve slucajno?