Ukrajina

geralt

#70301 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Kyuss wrote: 27/03/2022 23:35
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da su neki ruski poduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njezinoj vojsci.

U razgovoru s ruskim glasilima putem video veze, Zelenski je rekao da je dobio "signale" nekoliko ruskih poduzetnika, pa tako i milijardera Romana Abramoviča, bliskog Vladimiru Putinu, koji je pod sankcijama Europske unije i Velike Britanije.

"Dobili smo signale od njega i još nekih poduzetnika koji su nam rekli: 'možemo pomoći na ovaj ili na onaj način, možemo nešto učiniti' ", rekao je.

"Neki su rekli da su spremni pomoći u obnovi zemlje nakon rata. 'Spremni smo prenijeti poslove u Ukrajinu, živimo u Engleskoj ili negdje u Švicarskoj, mi to želimo. Ali što da učinimo da više ne budemo na listi za sankcije'?", dodao je.

"Neki ne žele otkriti ime i kažu da žele pomoći našoj vojsci, iako su državljani Ruske Federacije", rekao je Zelenski.

Istaknuo je da je Ukrajina, bez obzira na to tko su poduzetnici koji žele financijski poduprijeti ukrajinsku vojsku, spremna "zajamčiti njihovu sigurnost, osigurati im posao i omogućiti razvoj poslovanja".

"Govorim konkretno o sankcijama u našoj zemlji. Možemo o njima razgovarati, možemo razgovarati o promjeni državljanstva tih ljudi", rekao je, istaknuvši da se to "ne mora učiniti javno".

Kako u srijedu piše Wall Street Journal, Zelenski je zamolio Joea Bidena da ne sankcionira Romana Abramoviča, ocijenivši da bi mogao posredovati u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... i-15176018

Jako bitan momenat u cijeloj prici.
Za Abramovica vjerujem da je tacno jer ga spominje po imenu, no sto se tice ostalog vjerujem da malo preuvelicava da pojaca Putinovu paranoju.

Detalj iz intervjua koji nije prenesen na Twitteru a koji me jako impresionirao je da je odbio poljsku ideju da se posalju NATO "mirovnjaci", kaze da Ukrajini ne treba zamrznuti konflikt ni "UNPROFOR". Jako pametno razmisljanje, moram priznati da sam se prilicno prevario kad je Zelenski u pitanju.

Takodjer je u pravu kad kaze da ce svaki sljedeci ukrajinski predsjednik biti ekstremniji i radikalniji od njega, i da je Putinu najpametnije da se sad s njim dogovori.
Romanija

#70302 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

toska wrote: 28/03/2022 00:16
Hame_ wrote: 27/03/2022 23:48 Ovaj Panzerfaust izgleda smiješno u poređenju sa Javelin...
...
ne samo on, Matador i švedski AT4 su takođe obični RB samo sa snažnijom bojevom glavom.
NLAW je daleko ispred, isto napada odozgo na kupolu, 40.000$, mana jednokratna upotreba.

Javelin je svemirski brod za sve, cijene isto svemirske:
216.717 US$ (samo G-model projektila, 2021. fiskalna godina)
240.000 američkih dolara (samo projektil, troškovi izvoza, fiskalna 2019.)
US$249,700 (samo laki CLU, 2021. fiskalna godina)

sve sa Wikipedie, izađe skoro pola miliona lanser i jedna raketa Javelina, možda ima neka kvaka?
Javelin ocigledno ima izvanredan IR osmatracki nisan koji se koristi za nocno osmatranje i navodjenje, mozda zato....
Leverage

#70303 Re: Ukrajina

Post by Leverage »

ala7 wrote: 27/03/2022 23:22
agent_zero wrote: 27/03/2022 23:04

Bravo!

Niko ovo pitanje da postavi uredništvu portala. I zašto komentari ostaju na portalu iako se uredno prijave.
Primijetio sam i ja, komentari proruski koji odobravaju agresiju nad Ukrajinom ostaju iako ih prijavim uredno.
Mene samo zanima ko stoji iza tih komentara koji inače imaju ogroman broj lajkova.

Kad izađe neka vijest o Dodiku ili Čoviću - svaki negativan komentar ima hrpu lajkova - logično.

Izađe vijest o Ukrajini ili Zelenskom, proruski komentar ima hrpu lajkova.

Eh sad, ako isti likovi lajkaju i jedno i drugo onda bih volio da to znam, kako bih mogao zaključiti da smo najveća bagra koja postoji.

A ako su lajkovi na drugi komentar i sami takvi komentari predominantno iz "ko nas bre zavadi" populacije, također bih želio da to znam, jer u tom slučaju ipak stvari nisu tako crne.

Ukratko, zanima me da li je moguće da nakon svega prosječan Bošnjak drži stranu Putinu ili su to ipak oni anamo. Dakle, bez uvijanja, ovo me zanima, nek shvati kako ko hoće.
mist

#70304 Re: Ukrajina

Post by mist »

Javelin je sistem koji se zasniva na IR tehnologiji.Sa njim odredis sektor opaljenja i nakon toga pristavis kafu a on sam sve odradi (opali i zaboravi).
Tri nivoa iznad po svemu u odnosu sto se trenutno koristi Ukrajini.Skup,ako ne znas sta valja znas sta je skupo :D
Sto se tice ovog PZ3,klasicni RB sa dobrom probojnom moci,vidi cuda prevashodno zamisljen za unistavanje t72 i t80 u taj vakat kada je konstruisan.
Bitan je kvantitet i odrzavanje konstante,a rezultati dolaze sami po sebi.
_Reds_

#70305 Re: Ukrajina

Post by _Reds_ »

Ko je proizvodio one strijele što smo mi dobili nekad 94 čini mi se, to je promjenilo dosta tok rata, pogotovo tamo oko Teočaka.
Ili zamislite da smo ih u Sarajevu imali 92, ili u Posavini.
toska

#70306 Re: Ukrajina

Post by toska »

Leverage wrote: 28/03/2022 00:42 ...
Ukratko, zanima me da li je moguće da nakon svega prosječan Bošnjak drži stranu Putinu ili su to ipak oni anamo. Dakle, bez uvijanja, ovo me zanima, nek shvati kako ko hoće.
prosječni Bošnjak je pričao poslije rata, sada možda manje, i da je Amerika razvalila Jugoslaviju, isto za Energoinvest, Famos...uništili ih jer su im konkurencija, tako da je sasvim moguće da i ovaj rat u Ukrajini tumači plitko, autoriteti i mediji koji narodu koji daju smjer su ćutljivi ili neutralni.
mist wrote: 28/03/2022 00:47 Javelin je sistem koji se zasniva na IR tehnologiji.Sa njim odredis sektor opaljenja i nakon toga pristavis kafu a on sam sve odradi (opali i zaboravi).
Tri nivoa iznad po svemu u odnosu sto se trenutno koristi Ukrajini.Skup,ako ne znas sta valja znas sta je skupo :D
Sto se tice ovog PZ3,klasicni RB sa dobrom probojnom moci,vidi cuda prevashodno zamisljen za unistavanje t72 i t80 u taj vakat kada je konstruisan.
sve je jasno, samo cijena projektila od 240.000$ je malo neobična

@_Reds_ Pakistan
geralt

#70307 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Leverage wrote: 28/03/2022 00:42 Mene samo zanima ko stoji iza tih komentara koji inače imaju ogroman broj lajkova.

Kad izađe neka vijest o Dodiku ili Čoviću - svaki negativan komentar ima hrpu lajkova - logično.

Eh sad, ako isti likovi lajkaju i jedno i drugo onda bih volio da to znam, kako bih mogao zaključiti da smo najveća bagra koja postoji.

A ako su lajkovi na drugi komentar i sami takvi komentari predominantno iz "ko nas bre zavadi" populacije, također bih želio da to znam, jer u tom slučaju ipak stvari nisu tako crne.

Dosta ima Srba medju komentatorima, ali i medju Bosnjacima imas solidan broj Putinofila. Ja ne vjerujem da je recimo Chelli bio bot ili placenik, i mislim da je on 100% iskreno vjerovao u sve sto je pisao po forumu. Medju tim Putinofilima imas razne podgrupe:

- Mracnjaci kojima je fasizam ideoloski blizi od zapadnog liberalizma (iako to nikad nece naglas reci), i koji smatraju rusku cizmu za manje zlo od gay parade (uglavnom zato sto je nikad nisu iskusili - cizmu, ne paradu)

- "Ljevicari" iz skole Mladena Marica kojima je Amerika najvece zlo u svijetu i koji refleksno podrzavaju svakog ko je protiv nje

- Starija generacija kojima je u glavama ostala indoktrinacija iz Jugoslavije o ruskoj/slavenskoj braci

- SDA-ovci koji se vode logikom "kud Ergodan tu i mi"

- Razni "slobodni mislioci" koji vjeruju u cipovanje vakcinama, Jevreje koji vladaju svijetom, i tome slicno

Svaka od tih grupa je relativno brojna, iako ne vjerujem da cine vecinu. Ipak su ratne rane kod nas previse svjeze, a paralele sa Ukrajinom neizbjezne.
mist

#70308 Re: Ukrajina

Post by mist »

_Reds_ wrote: 28/03/2022 01:03 Ko je proizvodio one strijele što smo mi dobili nekad 94 čini mi se, to je promjenilo dosta tok rata, pogotovo tamo oko Teočaka.
Kina i Pakistan po licenci.
Imali smo ih pocetkom 93 u Sarajevu u manjoj kolicini,koristena za unistenje oklopa u Barama nakon napada na Azice.
Guadalajara

#70309 Re: Ukrajina

Post by Guadalajara »

toska wrote: 28/03/2022 01:13
Leverage wrote: 28/03/2022 00:42 ...
prosječni Bošnjak je pričao poslije rata, sada možda manje, i da je Amerika razvalila Jugoslaviju, isto za Energoinvest, Famos...uništili ih jer su im konkurencija, tako da je sasvim moguće da i ovaj rat u Ukrajini tumači plitko, autoriteti i mediji koji narodu koji daju smjer su ćutljivi ili neutralni.
mist wrote: 28/03/2022 00:47 Javelin je sistem koji se zasniva na IR tehnologiji.Sa njim odredis sektor opaljenja i nakon toga pristavis kafu a on sam sve odradi (opali i zaboravi).
sve je jasno, samo cijena projektila od 240.000$ je malo neobična

@_Reds_ Pakistan
Famos u Hrasnici odvukli Srbi mašine. Eno video klipa iz perioda 92-95 na kojem se vide i nedovršeni BVP M-80.
I Energoinvest na Stupu je u ratu uništen, livnica sa Alipasinog mosta prodana poslije rata u Capljinu, Dalekovodi isto unisteni i prodani u sekundarne sirovine. Za to sto si pobrojao nije Amerika kriva, Orao iz Rajlovca izmjesten u Bijeljinu, zeljezara u Ilijasu unistena, TAS i Pretis zestoko opljackani i pokradeni, Tehnicki remontni zavod u Hadzicima pokraden i disolociran u Bratunac, masine iz Slobodana Selje Principa u Vitezu unistene i prodane u Srbiju od strane HDZ-a, Hidraulika Capljina opljackana i prodanai izmjestene u Hrvatsku. Nema industrijske zone u Sarajevu, osim Zraka u Pofalicima da nije tokom rata zestoko pokradena. Sve ostalo je pokradeno i to zna se od koga. itd...itd...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#70310 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

rusistički generali suncokretili u ukrajini

Guadalajara

#70311 Re: Ukrajina

Post by Guadalajara »

mist wrote: 28/03/2022 01:20
_Reds_ wrote: 28/03/2022 01:03 Ko je proizvodio one strijele što smo mi dobili nekad 94 čini mi se, to je promjenilo dosta tok rata, pogotovo tamo oko Teočaka.
Imali smo ih pocetkom 93 u Sarajevu u manjoj kolicini,koristena za unistenje oklopa u Barama nakon napada na Azice.
Da nije jedna bila na Mojmilu...pa na Sokolju...
A_A_AKCIJA

#70312 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Leverage wrote: 28/03/2022 00:42
ala7 wrote: 27/03/2022 23:22

Primijetio sam i ja, komentari proruski koji odobravaju agresiju nad Ukrajinom ostaju iako ih prijavim uredno.
Mene samo zanima ko stoji iza tih komentara koji inače imaju ogroman broj lajkova.

Putinove farme trolova.

Imaš gomile materijala na tu temu.

Uglavnom, Putin je pokrenuo akcije rušenja povjerenja koje običan čovjek na zapadu ima u sistem, vladu, nauku...

Teorije zavjera o koroni su samo bile dio svega. Tu su još guranje desnice u EU, Brexit, Trump... Sve se guralo preko hiljada ljudi koji su plaćeni da komentarišu, lajkaju napadaju...

Imaš ih na temi, svako malo se pojave. Uglavnom je priča o ekoonooomiji, kako će zapad plaćati skupo plin i naftu, pa je bolje što prije da se završi rat... Ima ih što rade iz ubjeđenja, a imaš klasične plaćenike.
mist

#70313 Re: Ukrajina

Post by mist »

Guadalajara wrote: 28/03/2022 01:26

Ta sa Sokolja ili Brijesca nisam vise siguran i jeste unistila oklop u Barama.A za Mojmilo ne znam.
_Reds_

#70314 Re: Ukrajina

Post by _Reds_ »

Da 93 po koja za nedaj Boze, 94 smo dobili malo vise komada.

A da smo ih imali stotine recimo u jesen 92. ko zna kako bi cijeli rat otišao. Pitanje je da li bi koridor i Posavina pala.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#70315 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

mist wrote: 28/03/2022 01:36

Ta sa Sokolja ili Brijesca nisam vise siguran i jeste unistila oklop u Barama.A za Mojmilo ne znam.
po sjećanju, jedna od prvih na sarajevskom ratištu je i ispaljena sa Sokolja, i to na tenk ili transporter dole prema Rajlovcu kada je sniman video prilog o hrabrim srpskim junacima...
Lepi_Gandalf

#70316 Re: Ukrajina

Post by Lepi_Gandalf »

Lepi_Gandalf wrote: 28/03/2022 02:22
crypto0314 wrote: 28/03/2022 02:16 Azov u protestu za ratka mladica

sace ovi ovdje to da opravdaju :D mi putinofili, a oni mladicevci :-D
crypto0314

#70317 Re: Ukrajina

Post by crypto0314 »

Vi me banujte ali realno, ukrajina se trebala davno obračunati sa azovom i idelogijom. Kad tad su znali da će im zo donijeti više štete nego koristi. Drugo ukrajina od 40 miliona stanovnika ne treba formirati bataljone stranaca i bjelosvjetskih hoštaplera koji dolaze ratovati tu. U azovu od osnutka ima kamaru stranaca a grupa je osnovana kao paravojna formacija koja je finnsiraja od ukrajinskih oligarha. Isključivo im je ideolokija nacistička i krajnje desna. I mnogo zločina je iza njih. Ne samo da peopagiraju mržnju prema rusima nego drugim rasama i vjerama. To je ukrajina trebala davno da ukine, na desetine mislimana su likvidirali u mariupolju prije samog rata...
Zadnjih godina azov je patrolirao kijevom i proganjao kojekakve strance, lgbt, muslimane itd... Klasični nacisti, svaka pomoć europe trebala je biti uslovljenja demilitarizacijom i ukidanje azova, desnog sektora, grupa iz galicije, partije sloboda itd .... To je europa gledala godinama.

Ja sam na strani ukrajine ali ukrajina sebi stavlja mrlju za svagda.

To je jako siromašno društvo čak i najsiromašnije u europi, buja nacionalizam i fanatizam. Na kraju se sve prebacilo preko običnog ukrajinca. Putinu ne treba ukrajina i njen teritorij. Sam majdan je zapadna spaćka, a kad sam vidio kako u pobunama tuku policiju znal sam da neće na dobro. Divljaci i jedni i drugi. Stotine je slučajeva zločina azova.

Treba debelo odvaditi šta podržati a šta osuditi.

Pravo je pitanje koliko je nacizam uzeo maha u samoj ukrajini.

Ovaj put se odbili ukrajincima o glavu.. nakon završetka rata azov će dobiti puno veću moć a go će da se odbije nekom drugom o glavu. A ja mislim da će to biti muslimani i djelom europa.

Svaki extrem je za osudu. Ako se sada azov ne zaustavi od strane ukrajine ne bi me čudilo podjela društva pa i obrqluni i građanski rat.

Isto ovo što radi rusija ameri bi davno uradili da npr u mexiku živi 30% amera i da ih neke grupe meksičke ubijaju i šikaniraju godinama.

Slat ovoliko oruzije a pogotovo stingere koji dospjevaju u ruke nacističkih bataljona je suludo. Šta će tih stingera da završi na crnom tržištu i šta će od toga ostati poslije nacistima to je čisto ludilo
Last edited by crypto0314 on 28/03/2022 03:10, edited 1 time in total.
jao_situacije

#70318 Re: Ukrajina

Post by jao_situacije »

opet treća smjena botovi :lol:
luckylaka

#70319 Re: Ukrajina

Post by luckylaka »

jao_situacije wrote: 28/03/2022 03:07 opet treća smjena botovi :lol:
Upravo to pisem al izbrisa zbog tvog posta.Tacno cekaju smiraj sunca da se probude lesinari
Raigor Stonehoof

#70320 Re: Ukrajina

Post by Raigor Stonehoof »

Pa kad ih po danu odmah obrisu, ovako nrma moderatora pa ostanu postovi do jutra

Samo ignorisati russtarde
crypto0314

#70321 Re: Ukrajina

Post by crypto0314 »

luckylaka wrote: 28/03/2022 03:15
Upravo to pisem al izbrisa zbog tvog posta.Tacno cekaju smiraj sunca da se probude lesinari
Šta u mom postu neštima? Ovo je forum ne da spamuješ nego da daš avoje mišljenje. Košto se hrvatska brinula zašto bošnjaci idu u isil tako bi se bošnjaci trebali zabrinuti kakva će ideologija da sođe u hrvatsku kad se vrati 200 neonacista. Misliš da je pametno dijelit stingere nacističik bataljonima?
Awakened

#70322 Re: Ukrajina

Post by Awakened »

crypto0314 wrote: 28/03/2022 02:16 Azov u protestu za ratka mladica

Al' skupa i govana...20 ljudi sveukupno. De nam sad nadji i skupove podrske za "djenerala" iz Rusije. A da ne govorim o Ruskim dobrovoljcima u ratu i trenutnoj politici u BiH. Najbolje bi bilo da se porokaju medusobno, ako je moguce negdje duboko u Ruskoj teritoriji.
ultima_palabra

#70323 Re: Ukrajina

Post by ultima_palabra »

crypto0314 wrote: 28/03/2022 03:18

Šta u mom postu neštima? Ovo je forum ne da spamuješ nego da daš avoje mišljenje. Košto se hrvatska brinula zašto bošnjaci idu u isil tako bi se bošnjaci trebali zabrinuti kakva će ideologija da sođe u hrvatsku kad se vrati 200 neonacista. Misliš da je pametno dijelit stingere nacističik bataljonima?
Nista, sve je ok, neka si nam skrenuo paznju na naciste. Evo ti kolacic :kiss:
Awakened

#70324 Re: Ukrajina

Post by Awakened »

crypto0314 wrote: 28/03/2022 03:18

Nemaju se kad Bosnjaci i Bosanci baviti njima pored stotina hiljada srpskih neonacista direktno finansiranih iz Rusije.
jao_situacije

#70325 Re: Ukrajina

Post by jao_situacije »

nego da mi krenemo sa konkretnim stvarima

neko je pitao koji je omjer izgubljenih ukrajinskih i ruskih tenkova
evo grafika ali samo ono što je potvrđeno slikama i videom, ukupni brojevi su vjerovatno veći

Image
Post Reply