Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjeshalica

#22676 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

snijeg_led wrote: 24/03/2022 15:59 Vjesalice ,sve pises kao sto i ja mislim. Pa zamilsi neko ti nesto ostavio, cuvao to za tebe i ti onda to dijelis sa nekim ko nema nikakve veze s tim i jos te nesto pocinje ucijenjivati.
To bi bilo kao da si nekog svog najblizeg prevario i nisi ispunio njegova ocekivanja.
Nije lako odreci se necega zbog nekog koga toliko volis, ali kad se odrices moras znati da ce ta osobo kojoj dajes na povjerenje ispuniti tvoja ocekivanja. Mnogi koji naslijedjuje ne shvataju ovo. Nego posto nisu nista doprinjeli, palo im sa marsa, onda je lako ti potrositi ili prokockati.
Meni je stvarno od svega najteže pala ta svađa u kući jer se nikad nismo svađali, ali je to izgledalo da će ogromne razmjere poprimiti. Ustrajna sam ostala u tome da se ni pod koju cijenu neću petljati ni sa čim, i ponašam se kao da dioba ne postoji. Naravno nisam ostala uskraćena da me provincijska džaltara sa istom takvom materom kasnije šlajfa kako sam ja imala uticaj na odluke i dogovore.Štaćeš primitivizam,površnost,utucanost,nedostatak razuma čini svoje.
no_sikiriki

#22677 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

MarlboroGold wrote: 24/03/2022 16:14
no_sikiriki wrote: 24/03/2022 16:10 Čudo se nije neko našao da njenu sliku ovdje postavi sa "ovako izgledaju feministkinje" :mrgreen:
Pazi sta govoris. Mogla bi dobiti sliku Majkicke 😁
:mrgreen: Dobro si, Bisera je za nju dobroćudna. Da mi je biti njen sin, da mogu ići da joj nosim torbu po bijelom svijetu.
hadzinicasa

#22678 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

vjeshalica wrote: 24/03/2022 16:16
snijeg_led wrote: 24/03/2022 15:59 Vjesalice ,sve pises kao sto i ja mislim. Pa zamilsi neko ti nesto ostavio, cuvao to za tebe i ti onda to dijelis sa nekim ko nema nikakve veze s tim i jos te nesto pocinje ucijenjivati.
To bi bilo kao da si nekog svog najblizeg prevario i nisi ispunio njegova ocekivanja.
Nije lako odreci se necega zbog nekog koga toliko volis, ali kad se odrices moras znati da ce ta osobo kojoj dajes na povjerenje ispuniti tvoja ocekivanja. Mnogi koji naslijedjuje ne shvataju ovo. Nego posto nisu nista doprinjeli, palo im sa marsa, onda je lako ti potrositi ili prokockati.
Meni je stvarno od svega najteže pala ta svađa u kući jer se nikad nismo svađali, ali je to izgledalo da će ogromne razmjere poprimiti. Ustrajna sam ostala u tome da se ni pod koju cijenu neću petljati ni sa čim, i ponašam se kao da dioba ne postoji. Naravno nisam ostala uskraćena da me provincijska džaltara sa istom takvom materom kasnije šlajfa kako sam ja imala uticaj na odluke i dogovore.Štaćeš primitivizam,površnost,utucanost,nedostatak razuma čini svoje.
Ja bih isto postupila. Mislim da je to jedino ispravno. Niko nema pravo raspolagati i tudjim. Niti kad ti je to „neko tvoj“.
I ovo sto @snijeg_led kaze - lako je raskrcmiti nesto sto nisi sticao i za sta se nisi pomucio.

A sto se tice zaostavstine - za zivota podijeliti makar oporukom. Ne bih da se iko krvi iza mene
dr_Evil

#22679 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dr_Evil »

hadzinicasa wrote: 24/03/2022 16:24

Ja bih isto postupila. Mislim da je to jedino ispravno. Niko nema pravo raspolagati i tudjim. Niti kad ti je to „neko tvoj“.
I ovo sto @snijeg_led kaze - lako je raskrcmiti nesto sto nisi sticao i za sta se nisi pomucio.

A sto se tice zaostavstine - za zivota podijeliti makar oporukom. Ne bih da se iko krvi iza mene

E to je ono sta u nas narod nikako da skonta. Nece nikome da se zamjera za zivota pa kasnije veci problem ostavi. Bolan/Bona reci sta je kome i bila stvar.
KraljicaIzJajca

#22680 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

MarlboroGold wrote: 24/03/2022 15:37
no_sikiriki wrote: 24/03/2022 14:52

Pa seks sa Baketom se isplatio, vidiš dokle je "dogurala" žena. :lol:
A kako znate da je to? Možda je stvarno sposobna :mrgreen:

Da je obrnuto i da mi to govorimo ovdje bismo se već hvatali za vratove :lol:
Realno nema to veze sa svemirskim seksom, več su njih dvoje jednostavno kompatiblini šupci, a ona je dupli, jer radi ozbiljan posao bez diplome. :)
vjeshalica

#22681 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

ona je obična VMS,ništa ona više od toga nema što bi je svrstalo tu gdje jeste
MarlboroGold

#22682 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ali ona se bori i za vas :mrgreen:
vjeshalica

#22683 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

ona se koliko ja vidim, bori protiv mene
snijeg_led

#22684 Re: Danasnji "feminizam"

Post by snijeg_led »

Zeznuto je to, ali najvaznije je u svemu ostati covjek. A ti si to postigla, znaci moras biti ponosna na to.
Jer u zivotu ne mozemo kontorlisati kako ce se neko drugi ponasati, nego samo kako cemo mi izlaziti na kraj sa izazovnim situacijama.
snijeg_led

#22685 Re: Danasnji "feminizam"

Post by snijeg_led »

dr_Evil wrote: 24/03/2022 16:30
hadzinicasa wrote: 24/03/2022 16:24

E to je ono sta u nas narod nikako da skonta. Nece nikome da se zamjera za zivota pa kasnije veci problem ostavi. Bolan/Bona reci sta je kome i bila stvar.
Uvijek se bojim da nam neko nesto ne zamjeri. Pa ne mozes svima biti ispravan, a nije vazno niti trebas.
bitno je da budes ispravan prema sebi i svojim najmilijima.
konoplja

#22686 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

piupiu wrote: 20/03/2022 00:49
konoplja wrote: 19/03/2022 21:55

Nisam obozavatelj mizantropskog razumljevanja ljudskog postojanja i deprimira me hiperfokusiranost i naglasavanje nasih negativni akcija kao kolektiva. Pogotovo kada se to cini bez koristenja pozitivnog utega.

To objasnjenje, da smo mi sve sto ne valja na ovoj planeti, da bi bez nas svim ostalim Zemljanima bilo prekrasno, je dogma u koju netko iskreno moze vjerovati samo ako nemaju doticaja sa realnosti. Nismo mi jedini koji cinimo stetu, svadjamo se medjusobno i ratujemo, sjecemo i uticemo na okolinu.
Dabrovi ce sasjeci zdrava stabla, deforestirati podrucje i sagraditi branu i tako utjecati na tko zna koliko ostali organizama. Bezbroj vrsta se ili svadja i ratuju izmedju sebe ili sa drugima. Majmuni, jeleni, orlovi. Sta je oznacivanje teritorija i borba za resurse ako ne svadjanje i rat?
Toxoplasma gondii jedino se u mackama moze replicirati zbog toga ima sposobnost da promjeni ponasanje domacina. Inficirani glodavci se zbog toga vise ne boje macke.
To je samo jedan od primjera ovog rajskog mjesta i okrutne prirode, a koliko jos toga ima sto ce zaraziti domacina i isisati zivot iz njega.
Stoga ta ideja da bi bez nas bilo super je utopijska budalestina. Mozes reci da te krivo predstavljam i da sam banalan. Da ti nisi to bas tako mislila - kao raj predstavljen u nasim bozanskim knjigama - nego kao prirodnu ravnotezu, ali onda te pitam kakva to prirodna ravnoteza? Kako mi znamo sta je to i zar nismo mi izmislili to? Ako mi znamo sta je to zar onda nismo posebno vazniji od ostalih vrsta?
Niko od ostatka zivotinjskog svijeta nema tehnologiju za masovno unistenje, niti sposobnost da iskorijeni sve oko sebe. Samo mi. I mi je obilno koristimo. Nije to nikakav defetizam, to su cinjenice. Niko osim nas zbog baterija za ovo govno na kojem tipkamo i elektricno auto i telefon ne unisti kompletan ekosistem jedne rijeke na primjer.

Da ponovimo samo cinjenice - istrijebili u prosjeku 60% životinjskog svijeta; ne ubijamo da bi jeli ili da bi se odbranili, nego i da bi se zabavili, iz obijesti, strasti, uzivanja, da bi napravili trofej od jelenove glave i tipke od klavira od slonovih kljova, legalizovali smo trgovinu tigrovim kostima i nosorogovih rogova, to odmah znači da je ta populacija ugrožena, zbog čega? zbog trgovine koja nije neophodna za naš opstanak.

Nauka veli da smo 'unsustainable super-predator'- ubijamo 14 puta više životinjskog svijeta oko sebe nego najbliži nam životisnjski pandan; nijedna se životinja ne razmnožava dovoljno brzo da bi mogla nadoknaditi štetu koju mi činimo svojim ubijanjem, niti imaju tehnologije za ubijanje kakve imamo mi da bi mogli masovno istrebljivati morski i kopneni svijet. I za razliku od ostatka životinjskog svijeta - osim štete ne doprinosimo ništa ekosistemu. Da popravimo štetu koju smo dosad načinili svijetu oko nas trebalo bi izmedju 3 i 7 miliona godina, taman da sad sve stane - a neće. Dakle, naš je uticaj na svijet - iako činimo samo 0.01% živog svijeta - ogroman. Tako da - ono - takvi smo kakvi smo, ali nema potrebe uljepšavati činjenice.

Nama samima je u intersu da se korigujemo, ali mi nismo u stanju ni priznati svoj uticaj na svijet oko sebe.
To rezonovanje da smo mi jedini koji smo sposobni da iskorjenimo sve oko sebe jer imamo tehnologiju za masovno unistenje mi nema nikakvog smisla kada uzmemo u obzir da nitko od ostatka zivotinjskog svijeta nema nikakvu tehnologiju i samim tim mogucnost manipulacije elemenata i prirode niti na pribliznoj razini kao mi.

Ne znam kako da opisem ova tvoja dva posljednja posta osim kao reakcionarnim pozivom za primalnim nacinom zivota sa mizantropskim kricima. Zapoceli smo diskusiju od tvog zakljucka da bi svim Zemljanima bilo bolje bez nas i da smo mi stetocine, koje se svadjaju, ubijaju... Oslikavsi platno kao da smo mi jedino zlo. Pa kada ti je predoceno da nije bas tako i da je priroda okrutna sama po sebi, onda je pocelo pomicanje golova. Nije vise do prethodno navedenog nego do nase tehnologije i kako je koristimo, koje mogucnosti imamo i stupanj do kojeg smo promjenili svijet oko nas. Ako stvarno vjerujes u sve ovo, slobodna si da obijes ucestvovati. Lagano cini kako propovjedas i na put prosvjetljenja i viseg stupnja svijesti. Barem je BiH dobra drzava za to. Brda i planina koliko hoces, suma i rijeka imamo takodjer, cak ti u korist ide trend opadanja populacije. Rijesi se svega sto je stetno za prirodu i laganini povratak ka primalnom nacinu zivota.

Navela si da nas ne smatras nista posebno vaznijim od drugih vrsta (ne slazem se s tim) pa mi je jasno odakle ovakav pogled, ali ni to ne objasnjava cijelu sliku. Imas jaku ideju o tome kako bi trebalo da bude koju ekstrapoliras iz toga kako je trenutno. Svakako se ne slazem s tim jer ne mozemo da znamo kako bi trebalo da bude. Sama tvrdnja da mi znamo kako bi trebao zivot na planeti da izgleda je antropocentricna i egoisticna - pogotovo ako bi to doslo od nekoga ko ne smatra ljudsku vrstu narocitio vrijednijom od ostalih vrsta. Cak sto vise bilo bi hipokriticno.
hadzinicasa

#22687 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

RODNO ZASNOVANO UBISTVO
Biljana Braithwaite: Za spriječavanje femicida, neophodno je poboljšati položaj žena u društvu

https://www.klix.ba/vijesti/bih/biljana ... /220323044
Gimli sin Gloinov

#22688 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gimli sin Gloinov »

Procitao sam clanak, nista pametno nije receno. Uvijek se ista prica vrti. Cuj "rodno motivisano" ubistvo, pa svako ubistvo ima neki motiv, a ako nekim slucajem ubijes zenu onda trebas vecu kaznu da sluzis, jer je zena. Ako ubijes lika onda ok, standardna tarifa. Zar ne treba zakon i za ubice da bude jednak, da ti ne sude po tome jesi li ubio komsiju ili komsinicu zbog medje, nego zbog samo cina ubistva.
*Femicide or feminicide is a hate crime term, broadly defined as "the intentional killing of women or klix because they are female"*
Eto sud ce ti presudit da si ubio zenu zato sto mrzis sve zene, a ne iz ovog ili onog razloga. Ko ce to da odluci
Gimli sin Gloinov

#22689 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gimli sin Gloinov »

NIje mi bilo mrsko da pogledam statistiku.
https://bhas.gov.ba/data/Publikacije/Bi ... B_0_BS.pdf
Broj ubijenih prema spolu zrtve u BiH
2014- 11Ž, 39M
2015-18Ž, 39M
2016-15Ž, 30M
2017- 10Ž, 32M
3x je veci broj ubijenih muskaraca nego zena
konoplja

#22690 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Citam ovo prepisku sa posljednji par stranica zapocetu konstantacijom da treba zahtjevati od sagovornika da navedu feministkinje koje su procitali. Dovoljno je reci da se ne slazem i daljnje obrazlaganje je suvisno. Moja interpretacija te razmjene izmedju forumasa polaze vece znacenje u ono sto nije eksplicitno navedno u tekstu nego se provlaci kroz njega i pitanja proizasla iz te diskusije.

Zanimljivo mi je viditi kako je tema <Danasnji "feminizam">, zapoceta 2015. godine evolvirala u danasnju u kojoj neko ozbiljno napise da bi sagovornici trebali navesti koje su feministkinje procitali. Samo po sebi to nije iznenadjujuce. Forumske teme, kao i jezik, zive sa nama pa samim tim nije potrebno ocekivati neku rigidnost i uniformnost. Stoga tema koja je, prema mom razumljevanju, zapoceta od strance forumasice @Niemand sa svrhom ukazivanja na "gluposti i besmisao danasnjeg feminizma" je dosla do stadija u kojem je danas, gdje imamo dva kampa koji kohabitiraju skupa na temi.
Prvi kamp cine oni koji su temu shvatili u svom izvornom stanju. Kao kritiku na ono sto se danas u diskursu naziva "feminizmom", pa objavljuju vijesti i medije i sarkasticne komentare po toj liniji.
Drugoj skupini pripadaju oni koji odgovaraju na kritiku upucenu "feminizmu". Oni su ti koji su temu usmjerili u drugom pravcu pa se tako, sa vremena na vrijeme, objavljuju legitimne vijesti i dolazi do razmjene informacija koje mogu doprinjeti polozaju zena. (Nista lose o tome - samo opservacija)

Eh, mene zanima je li bolje nastaviti ovako ili otvoriti novu temu na koju ce jedan kamp da preseli?
Nisam bio aktivan na forumu ti dalekih godina pa sam mozda fulao "origin story". Ako jesam neka me neko od senatora foruma ispravi.
MarlboroGold

#22691 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Što se mene tiče neka nastavi, ali bez svojatanja teme od bilo koje strane. Par sedmica unazad to svojatanje je bilo itekako izraženo kod pro feminističkih krugova, pa sam im skrenuo pažnju da je tema otvorena kao kritika feminizma. Određenim osobama je bilo džaba pričati. Ako bi iko trebao napraviti novu temu onda oni sa pro feminističkim stavovima koji ne trpe ni trunku kritike. Za sve ostale bili pro ili kontra ovdje ima mjesta.
ZyzzSar

#22692 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ZyzzSar »

MarlboroGold wrote: 25/03/2022 23:33 Što se mene tiče neka nastavi, ali bez svojatanja teme od bilo koje strane. Par sedmica unazad to svojatanje je bilo itekako izraženo kod pro feminističkih krugova, pa sam im skrenuo pažnju da je tema otvorena kao kritika feminizma. Određenim osobama je bilo džaba pričati. Ako bi iko trebao napraviti novu temu onda oni sa pro feminističkim stavovima koji ne trpe ni trunku kritike. Za sve ostale bili pro ili kontra ovdje ima mjesta.
tipicni primjer mansplaininga
moras kontrolisati te mikroagresije prema jako razumnoj populaciji feministkinja na forumu
vjeshalica

#22693 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Gimli sin Gloinov wrote: 25/03/2022 09:21 Procitao sam clanak, nista pametno nije receno. Uvijek se ista prica vrti. Cuj "rodno motivisano" ubistvo, pa svako ubistvo ima neki motiv, a ako nekim slucajem ubijes zenu onda trebas vecu kaznu da sluzis, jer je zena. Ako ubijes lika onda ok, standardna tarifa. Zar ne treba zakon i za ubice da bude jednak, da ti ne sude po tome jesi li ubio komsiju ili komsinicu zbog medje, nego zbog samo cina ubistva.
*Femicide or feminicide is a hate crime term, broadly defined as "the intentional killing of women or klix because they are female"*
Eto sud ce ti presudit da si ubio zenu zato sto mrzis sve zene, a ne iz ovog ili onog razloga. Ko ce to da odluci
U jednoj Kolumbiji ima zakon o tome kao specificnom ubistvu i presude. Ima jos drzava koje su to pravno prepoznale.
Po tvojoj nekoj verziji ti bi to smatrao obicnim ubistvom ,kao i tuču u kafani koja završi smrću nekoga.
Ti bi tretirao ubistvo zenske novorodjene djece u odredjenim kulturama kao obicno ubistvo, iako je ubistvo motivisano "kulturom" da je zensko dijete nepozeljno jer je zensko.
To je primjer koji ti ne mozes shvatiti i ne uocavas bitnu razliku.
Bloo
Globalna šefica

#22694 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

konoplja wrote: 25/03/2022 15:35 Drugoj skupini pripadaju oni koji odgovaraju na kritiku upucenu "feminizmu". Oni su ti koji su temu usmjerili u drugom pravcu pa se tako, sa vremena na vrijeme, objavljuju legitimne vijesti i dolazi do razmjene informacija koje mogu doprinjeti polozaju zena. (Nista lose o tome - samo opservacija)

Eh, mene zanima je li bolje nastaviti ovako ili otvoriti novu temu na koju ce jedan kamp da preseli?
Nisam bio aktivan na forumu ti dalekih godina pa sam mozda fulao "origin story". Ako jesam neka me neko od senatora foruma ispravi.
Senator Palpatine at your service.

Moze se otvoriti tema o feminizmu bez navodnika. I da na ovoj ostanu ovu sto objavljuju memeove i tako to, na na drugoj da se razgovara o feminizmu bez navodnika.
I sta ako ovi navodnicari dodu na temu o feminizmu bez navodnika? :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#22695 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

I jedan radikalni komentar na sliku: Gladnoj zeni kurac u usta...
Masovni egzodus žena i djece iz Ukrajine veoma je lukrativna situacija za trgovce ljudima i svodničke države kao što je Njemačka.
Ovaj pamflet s pozivom na prostituciju dijele sada organizirani makroi ženama iz Ukrajine, jadno zamaskirani u organizacije koje sebe vole prikazivati kao "sindikate" seksualnih radnica, dok su ustvari lobističke i predatorske interesne nakupine.
Pomozimo aktivistkinjama za uvođenje Nordijskog modela u Njemačku potpisivanjem peticije sa linka kojom se apelira na njemačke vlasti da zabrane propagiranje i seksualnu eksploataciju izbjeglica.
https://www.change.org/.../sexkauf.../u/30364168...
" Interior Minister Faeser, please stop this madness!
dr Ingeborg Kraus
Germany
MAR 23, 2022 —
Dear Federal Interior Minister Faeser,
the pro-prostitution lobby exploits the plight of the women refugees from Ukraine. They advertise with help to start "sex work" in Germany, since "sex work" is legal in Germany.
They rightly condemn the people who take advantage of the plight of women who have fled Ukraine. The government would respond with all the force of the law. Please stop such offers that are nothing more than sexual exploitation of women traumatized by war who are also vulnerable in a foreign country.
These organizations that promote it are quite legal. The German state thus becomes part of the exploitative system. The Ukrainian women who fled need real help, but certainly not an introduction to prostitution. That is why we need a system change and the introduction of the Nordic model in Germany.
Kind regards
dr Ingeborg Kraus"
Image
piupiu

#22696 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

konoplja wrote: 24/03/2022 19:28
piupiu wrote: 20/03/2022 00:49

Niko od ostatka zivotinjskog svijeta nema tehnologiju za masovno unistenje, niti sposobnost da iskorijeni sve oko sebe. Samo mi. I mi je obilno koristimo. Nije to nikakav defetizam, to su cinjenice. Niko osim nas zbog baterija za ovo govno na kojem tipkamo i elektricno auto i telefon ne unisti kompletan ekosistem jedne rijeke na primjer.

Da ponovimo samo cinjenice - istrijebili u prosjeku 60% životinjskog svijeta; ne ubijamo da bi jeli ili da bi se odbranili, nego i da bi se zabavili, iz obijesti, strasti, uzivanja, da bi napravili trofej od jelenove glave i tipke od klavira od slonovih kljova, legalizovali smo trgovinu tigrovim kostima i nosorogovih rogova, to odmah znači da je ta populacija ugrožena, zbog čega? zbog trgovine koja nije neophodna za naš opstanak.

Nauka veli da smo 'unsustainable super-predator'- ubijamo 14 puta više životinjskog svijeta oko sebe nego najbliži nam životisnjski pandan; nijedna se životinja ne razmnožava dovoljno brzo da bi mogla nadoknaditi štetu koju mi činimo svojim ubijanjem, niti imaju tehnologije za ubijanje kakve imamo mi da bi mogli masovno istrebljivati morski i kopneni svijet. I za razliku od ostatka životinjskog svijeta - osim štete ne doprinosimo ništa ekosistemu. Da popravimo štetu koju smo dosad načinili svijetu oko nas trebalo bi izmedju 3 i 7 miliona godina, taman da sad sve stane - a neće. Dakle, naš je uticaj na svijet - iako činimo samo 0.01% živog svijeta - ogroman. Tako da - ono - takvi smo kakvi smo, ali nema potrebe uljepšavati činjenice.

Nama samima je u intersu da se korigujemo, ali mi nismo u stanju ni priznati svoj uticaj na svijet oko sebe.
To rezonovanje da smo mi jedini koji smo sposobni da iskorjenimo sve oko sebe jer imamo tehnologiju za masovno unistenje mi nema nikakvog smisla kada uzmemo u obzir da nitko od ostatka zivotinjskog svijeta nema nikakvu tehnologiju i samim tim mogucnost manipulacije elemenata i prirode niti na pribliznoj razini kao mi.

Ne znam kako da opisem ova tvoja dva posljednja posta osim kao reakcionarnim pozivom za primalnim nacinom zivota sa mizantropskim kricima. Zapoceli smo diskusiju od tvog zakljucka da bi svim Zemljanima bilo bolje bez nas i da smo mi stetocine, koje se svadjaju, ubijaju... Oslikavsi platno kao da smo mi jedino zlo. Pa kada ti je predoceno da nije bas tako i da je priroda okrutna sama po sebi, onda je pocelo pomicanje golova. Nije vise do prethodno navedenog nego do nase tehnologije i kako je koristimo, koje mogucnosti imamo i stupanj do kojeg smo promjenili svijet oko nas. Ako stvarno vjerujes u sve ovo, slobodna si da obijes ucestvovati. Lagano cini kako propovjedas i na put prosvjetljenja i viseg stupnja svijesti. Barem je BiH dobra drzava za to. Brda i planina koliko hoces, suma i rijeka imamo takodjer, cak ti u korist ide trend opadanja populacije. Rijesi se svega sto je stetno za prirodu i laganini povratak ka primalnom nacinu zivota.

Navela si da nas ne smatras nista posebno vaznijim od drugih vrsta (ne slazem se s tim) pa mi je jasno odakle ovakav pogled, ali ni to ne objasnjava cijelu sliku. Imas jaku ideju o tome kako bi trebalo da bude koju ekstrapoliras iz toga kako je trenutno. Svakako se ne slazem s tim jer ne mozemo da znamo kako bi trebalo da bude. Sama tvrdnja da mi znamo kako bi trebao zivot na planeti da izgleda je antropocentricna i egoisticna - pogotovo ako bi to doslo od nekoga ko ne smatra ljudsku vrstu narocitio vrijednijom od ostalih vrsta. Cak sto vise bilo bi hipokriticno.
Ako zelis sa mnom razgovarati, molim te bez psihoanalize. Tema nisam ja. Ja imam misljenje, i mozemo o njemu bez patronizirajucih i teoloških fora. Samo jedna mala opaska - tehnologija za masovno unistenje je gotovo sve sto smo izmislili - od plastike, preko Domestosa i pile, do bagera za iskopavanja.
piupiu

#22697 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 22/03/2022 16:13
Jeste, ali prije 300 imao neki lik na Jamajci plantažu šećerne trske, radili mu robovi, ostvario bogatstvo, koje su njegovi muški nasljednici u 18, 19 vijeku povećavali. I dođemo do 20. i 21. vijeka kada je neka žena konačno došla u zakonsku mogućnost da to naslijedi ili barem da u njemu uživa. A ta žena recimo feministica.

I sada je dilema. Ako ona ne treba to bogatsvo podijeliti sa drugima, odreći ga se zato što su joj ga preci omogućili koristeći mučenje drugih, zašto bi se od muškarca trebalo očekivati da se odrekne prednosti koju su mu preci omogućili koristeći mučenje žena?

Da li je feminizam pokret pravednosti ili intersna organizacija koja jednoj grupi želi omogućiti dobitak. Koji jeste bio u prošlosti nepravedno uskraćen, to nije sprono, kao što je nepravedno bilo korištenje robova.

A ako se treba odreći, da li se bijelci u SAD ili u Australiji trebaju odreći svojih pozicija i vratiti SAD indijancima, a Australiju Aboridžinima. Ionako su bijelci tu došlje i moć koju u tim državama imaju stekli su genocidom nad domorodačkim stanovništvom, dakle nepravedno.

Tako da kada se traži odricanje od stečenih prava ili pozicija, prednosti, hoćemo li se posvetiti pravednijoj civilizaciji pa ići na ukidanje svih nepravedno stečenih pozicija, ili ćemo neke nepravde popravljati, konkretno nepravdu prema ženama kroz feminizam, a indijance, Aboridžine i slične, Afrikku koja je uništena i odvođenjem robova, ko jebe? Je li to feminizam?

Dakle, šta je feminizam? Interesna grupa za osvajanje što više moći svojim "članovima", a muškarci feministi, to jeste petokolonaši i izdajnici :mrgreen: će biti iskorišteni i odbačeni od žena kojima pomognu u sticanju kao i sva druga potrošna roba ili pokret koji treba voditi do pravednijih društava, civilizacije? Ako je ovo drugo, šta ćemo sa bogatstvom stećenim nepravdom u prošlosti, državana nastalim genocidom u prošlosti, pa i monarhijama, zar nije nepravedno da neko samo zato što je rođen u porodici koja je 1.000 godina ranje pobila oponente i postala kraljevska danas vlada nad ljudima. Pa taj vladar bude žena. I još i feministica. Kako žena može živjeti u i podržavati monarhiju, a biti feministica? Ili još gore, biti član(ica) aristokratije, još gore biti dio kraljevke porodice i najgore biti kraljica? A biti feministica. Zar to nije kontradikcija?
Sve je to tačno. Polazna tačka argumenta je da postoji prednost koju čovjek dobije nasljedstvom. Ali nisu žene izmislile kapitalizam, one samo pokušavaju ostvariti ravnopravnost - istu polaznu tačku, u okviru istog. Nisu sve feministkinje socijalističke orijetnacije. Sto se mene tiče, moze Thomas Piketty - oporezivati nasljedstvo sa 80%, i svima dodijetliti 250,000 necega u 27-oj, da imaju od cega poceti. Ili socijalizam jugo tipa.
piupiu

#22698 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Danasnji feminizam? :hm:

dale cooper

#22699 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

piupiu wrote: 26/03/2022 13:51
konoplja wrote: 24/03/2022 19:28

Ako zelis sa mnom razgovarati, molim te bez psihoanalize. Tema nisam ja. Ja imam misljenje, i mozemo o njemu bez patronizirajucih i teoloških fora. Samo jedna mala opaska - tehnologija za masovno unistenje je gotovo sve sto smo izmislili - od plastike, preko Domestosa i pile, do bagera za iskopavanja.
Ne treba zaboraviti da mi jedini imamo razvijenu svijest. To plus činjenica da smo na vrhu hranidbenog lanca nas čini odgovornim za
naše akcije na planetu. Istina, priroda jeste okrutna, ali životinje ubijaju i hrane se po instiktu i uvijek postoji ta prirodna korekcija
unutar hranidbenog lanca. Za nas ne postoji korekcija. Tako da naša dosadašnja djela i činjenica da, uprkos svim našim dostignućima
koja bi mogla učiniti život boljim i kvalitetnijim za čitavu planetu, mi nastavljamo sa uništavanjem resursa, prirode pa i samih sebe.
To je poprilično depresivna stvarnost.
snijeg_led

#22700 Re: Danasnji "feminizam"

Post by snijeg_led »

Kako ova zena izgleda fenomenalno za svoje godine i sva je prirodna :thumbup:
Post Reply