Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
mufa1

#14901 Re: Teretana

Post by mufa1 »

Image

Po mom mišljenju ovo bi bila neka osnova za full body program vjezbi, ali ni u kom slučaju ne uzeti svaku vjezbu pod moranje, jer nije svako isti, i ne odgovara svakom neka od vjezbi. Evo primjer, ja sam užasno loš na najobicnijem bench press-u, em ne mogu smijesnu tezinu da podignem, em i to malo mi se ljulja i pogodim sve osim prsa. Al zato recimo kosi bench na smith mašini razvalim.
Generalno moj savjet je da svaku grupu misica osoba mora da nadje bar 1-2 vjezbe koje joj odgovaraju i da postane maksimalno jak i efikasan u njima.
Hendrix

#14902 Re: Teretana

Post by Hendrix »

NecuVise wrote: 02/02/2022 20:09 Ne bilo ti naređeno bi li mogao kakav plan napisati za tri do četri dana treniranje ili koliko već smatraš da je dovoljno? Hoću da skinem nagomilane kilograme primarno a eto usput da se dobije definicije i snage ne škodi.
Pa nema tu neke puno teorije, imas milion programa na internetu... ukucaj u Google ili YT full body workout beginner... i to je to. Otprilike 2-3 dana sedmicno ti je sasvim dovoljno za pocetak. Uopste ti i ne trebaju tegovi u pocetku... sklekovi, cucnjevi, vratilo.... mozes dizati dvije flase vode od 2l kao vjezbe za ramena... itd.

Recimo radis 3 seta sklekova koliko god mozes u pocetku... i trebace ti vremena da nadodjes recimo na 3 seta po 20 sklekova... ali pravih u punoj formi i laganim tempom. Onda 3 seta cucnjeva po koliko mozes... a neces moci puno u pocetku. Treba dosta vremena da se tijelo navikne na pokrete i razgiba pa onda da uvedes tegove i vece tezine.

Ili uvedi trake kao ove https://www.olx.ba/artikal/39754541/res ... vjezbanje/ Ja sam prvih pola godine samo s njima radio i pomoglo mi je da se uhodam u pokrete a bukvalno stane sve u rusak.

A ako usput i gubis kile ona ne ocekuj neka cuda u smislu velikog rasta misica. Ali ce ti pomoci puno u gubitku kila i ubrzavanju metabolizma. Smanji ugljikohidrate na 50g ili manje dnevno i ostalo protein i masti, ali zdrave... tipa badem, maslinovo ulje.. i tome slicno, sir je dobar i mlijeko. Glavni je fol biti uporan i ne odstupati od redukcije hrane, kile ce se istopiti vjeruj. Ukoliko kilaza ne ide na dole ili lazes sebe ili pogresno mjeris kalorije... treceg nema vjeruj, govorim iz licnog iskustva . :D
NecuVise

#14903 Re: Teretana

Post by NecuVise »

Pokušao sam ja to u kućnoj varijanti ali me ne ide. Mogu ja to sve raditi ali odustanem. Sad sam se učlanio u teretanu pa ćemo vidjeti dokle će ići. Potražit ću te programe pa da vidimo šta kako :)
esawyer

#14904 Re: Teretana

Post by esawyer »

Nađi program prije nego što odeš. Program koji traje minimalno 12 sedmica je neophodan da bi te zadržao u teretani ukoliko si do sad odustajao. Lutanje po teretani i da ne znaš od koje do koje sprave ideš je kobno za motivaciju, govorim iz iskustva. Ima dosta aplikacija koje nude odlične programe i guraju te dalje jer možeš pratiti napredak, samo treba malo istražiti. Sretno :-D
shape of despair

#14905 Re: Teretana

Post by shape of despair »

Cossack wrote: 01/02/2022 19:54
shape of despair wrote: 31/01/2022 14:14 Zatvorena proteini.si radnja u Alti
Sele na novu lokaciju. Daju besplatnu dostavu do otvorenja.
E super, reko i oni se zatvorili zbog krize.
Snake Eyes

#14906 Re: Teretana

Post by Snake Eyes »

mufa1 wrote: 03/02/2022 00:54 Image

Po mom mišljenju ovo bi bila neka osnova za full body program vjezbi, ali ni u kom slučaju ne uzeti svaku vjezbu pod moranje, jer nije svako isti, i ne odgovara svakom neka od vjezbi. Evo primjer, ja sam užasno loš na najobicnijem bench press-u, em ne mogu smijesnu tezinu da podignem, em i to malo mi se ljulja i pogodim sve osim prsa. Al zato recimo kosi bench na smith mašini razvalim.
Generalno moj savjet je da svaku grupu misica osoba mora da nadje bar 1-2 vjezbe koje joj odgovaraju i da postane maksimalno jak i efikasan u njima.
Lyining leg curls ne preporucujem, izolacijska vjezba koja ce kad tad donijeti debalans i uticati negativno na koljena. Pravilna dubina cucnjeva i opcenito ispravna forma "pokrit" ce sve misice nogu.
mufa1

#14907 Re: Teretana

Post by mufa1 »

Da, baš će neko, pogotovo početnik pravilnije radit čučanj nego Lyining leg curls.
Generalno svaka vjezba se treba radit maksimalno ispravno i bez"ego" nabijanja kilaže.
Jos jednom da naglasim, ova slika samo treba bit vodilja koje misice treba pogodit, a ne striktno da se samo ove vježbe izvode, nego individualno pronaci onu vjezbu koja odgovara, bilo to sa šipkom ili bucicama, ili na mašini. Pa cak i sa sopstvenom težinom...
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#14908 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Al jest whey poskupio... Od The Nutritiona prije bio 120 3.5 kg, sad 130 KM. Whey perfection bio 110 KM, 2.2 kg, sad 120 KM :oops:
flak

#14909 Re: Teretana

Post by flak »

Ima li ko iskustva sa povredama koljena?

Ukratko, 2015. sam imao baš jako iščašenje koljena prilikom skoka s visine, oporavak je dugo trajao i učio sam ponovo hodati :lol:
Prije toga sam trenirao neke borilačke sportove, al nakon te povrede nema ni govora o trčanju po neravnom a ne o sportovima. Uglavnom, u teretanu idem od 2017. sa pauzama od po pola godine, tako nekako. Prije sam nekako uspio lagano jačati noge, i u najboljoj formi 2019. na jesen sam to doveo do nekog finog nivoa. Tad prestadoh tenirati aktivno, vraćao sam se kasnije po mjesec, dva, tri, al ništa oziljno..

Vratio sam se u teretanu prije mjesec dana, već se vidi fini neočekivani napredak, formu sam vratio, ishrana perfekt, itd. Uglavnom, tri puta do sad sam noge radio, znam da je malo al na svaku promjenu malo veću me koljeno boli tako da biram dane. Zadnji put noge kad sam radio morao sam bukvalno najmanje kilaže stavljat, škljoca koljeno, imao sam osjećaj samo da lijevom nogom radim, jer desno koljeno zeza. Znači o čučnju ni govora, to nisam smio ni probati. Baš baš sam se razočarao, ne bih da zapustim noge a da razvijam gornji dio samo.

Ima li ko preporuku za neke lakše, efikasne vježbe za noge koje će ih fino ojačati, a da nema nekog rizika od povrede? Prije sam tovario sve i svašta, al sad izgleda ne može. Običnu ekstenziju za noge kad radim imam osjećaj da mi se pomjera koljeno iz čašice.
maliq53

#14910 Re: Teretana

Post by maliq53 »

flak wrote: 07/02/2022 13:19 Ima li ko iskustva sa povredama koljena?

Ukratko, 2015. sam imao baš jako iščašenje koljena prilikom skoka s visine, oporavak je dugo trajao i učio sam ponovo hodati :lol:
Prije toga sam trenirao neke borilačke sportove, al nakon te povrede nema ni govora o trčanju po neravnom a ne o sportovima. Uglavnom, u teretanu idem od 2017. sa pauzama od po pola godine, tako nekako. Prije sam nekako uspio lagano jačati noge, i u najboljoj formi 2019. na jesen sam to doveo do nekog finog nivoa. Tad prestadoh tenirati aktivno, vraćao sam se kasnije po mjesec, dva, tri, al ništa oziljno..

Vratio sam se u teretanu prije mjesec dana, već se vidi fini neočekivani napredak, formu sam vratio, ishrana perfekt, itd. Uglavnom, tri puta do sad sam noge radio, znam da je malo al na svaku promjenu malo veću me koljeno boli tako da biram dane. Zadnji put noge kad sam radio morao sam bukvalno najmanje kilaže stavljat, škljoca koljeno, imao sam osjećaj samo da lijevom nogom radim, jer desno koljeno zeza. Znači o čučnju ni govora, to nisam smio ni probati. Baš baš sam se razočarao, ne bih da zapustim noge a da razvijam gornji dio samo.

Ima li ko preporuku za neke lakše, efikasne vježbe za noge koje će ih fino ojačati, a da nema nekog rizika od povrede? Prije sam tovario sve i svašta, al sad izgleda ne može. Običnu ekstenziju za noge kad radim imam osjećaj da mi se pomjera koljeno iz čašice.
Imam iza sebe kidanje prednjeg kriznog ligamenta u desnom koljenu prije nekih godinu dana i operacije odnosno rekonstrukcije ligamenta na ljeto...
Moj ti je savjet nemoj se igrat sa koljenom nikako... Nemoj da imas problema kasnije.
Prvo sto bi ja odradio jeste kvalitetnom ortopedu pa da vidis da li da radis magnetnu rezonancu da vidis jesu svi ligamenti uredni, meniskus, hrskavica itd itd... Naravno, procjeni u kakavoj si finansijskoj situaciji ali moj rezon je bolje sad spiskati nekih 500KM nego da ostetis nesta pa kasnije operacija mnogo mnogo skuplja.
Ja se jos oporavljam, noga je prilicno jaka cak i jaca nego ikad prije jer sam se navadio na teretanu, ali vucem taj problem kliktanja casice koljena jer su misici bas debelo bili propali (doktor mi nije htio operisat odma, ja nisam nesto strogo trenirao osim puno bicikla) tako da je tu nastala losa neravnoteza misica nogu pa je vjerovatno se odrazilo na tom kliktanju casice koljena. Evo poslije nekih 2 mjeseca stroge teretane, nazalost jos nije skroz nestalo to kliktanje (to se najvise osjeti na onoj šut spravi za vjezbanje kvadricepsa)... Ali koljeno mi je dosta stabilno, radim cucnjeve ono sto kazu ass to grass i to samo prednje cucnjeve jer su laksi za donja ledja. Naravno moras pocet samo sa sipkom koja je 15/20kg, kasnije tek dodajes tezine, nece nista preko noci doci... Dosta ti je dobra adductor sprava da otvoris kukove i povecas fleksibilnost kako bi mogao cucnjeve dublje raditi i tako ojacati zglob koljena, kao i kukove. Suvise je to kompleksna stvar, pa treba malo dublje zaci u to. Uglavnom, ne bi puno dalje da govorim jer ne znam tacno situaciju niti je to moja profesija da nasuho bubam sad sve i svasta... Moja preporuka, mozes i fizikalnom terapeutu jedan trening da vidis cisto sta ce ti on reci.
esawyer

#14911 Re: Teretana

Post by esawyer »

Zna li neko ima li gdje kod nas kupiti tekuci bjelanjak? :D
Leon16v

#14912 Re: Teretana

Post by Leon16v »

esawyer wrote: 09/02/2022 08:50 Zna li neko ima li gdje kod nas kupiti tekuci bjelanjak? :D
pogledaj u elit nutritionu
Snake Eyes

#14913 Re: Teretana

Post by Snake Eyes »

Zna li neko sta da radim sa zumanjcima? Nacin na koji ih znam iskoristiti ponistava mi ucinak vjezbanja.
flak

#14914 Re: Teretana

Post by flak »

maliq53 wrote: 07/02/2022 14:07 Imam iza sebe kidanje prednjeg kriznog ligamenta u desnom koljenu prije nekih godinu dana i operacije odnosno rekonstrukcije ligamenta na ljeto...
Moj ti je savjet nemoj se igrat sa koljenom nikako... Nemoj da imas problema kasnije.
Prvo sto bi ja odradio jeste kvalitetnom ortopedu pa da vidis da li da radis magnetnu rezonancu da vidis jesu svi ligamenti uredni, meniskus, hrskavica itd itd... Naravno, procjeni u kakavoj si finansijskoj situaciji ali moj rezon je bolje sad spiskati nekih 500KM nego da ostetis nesta pa kasnije operacija mnogo mnogo skuplja.
Ja se jos oporavljam, noga je prilicno jaka cak i jaca nego ikad prije jer sam se navadio na teretanu, ali vucem taj problem kliktanja casice koljena jer su misici bas debelo bili propali (doktor mi nije htio operisat odma, ja nisam nesto strogo trenirao osim puno bicikla) tako da je tu nastala losa neravnoteza misica nogu pa je vjerovatno se odrazilo na tom kliktanju casice koljena. Evo poslije nekih 2 mjeseca stroge teretane, nazalost jos nije skroz nestalo to kliktanje (to se najvise osjeti na onoj šut spravi za vjezbanje kvadricepsa)... Ali koljeno mi je dosta stabilno, radim cucnjeve ono sto kazu ass to grass i to samo prednje cucnjeve jer su laksi za donja ledja. Naravno moras pocet samo sa sipkom koja je 15/20kg, kasnije tek dodajes tezine, nece nista preko noci doci... Dosta ti je dobra adductor sprava da otvoris kukove i povecas fleksibilnost kako bi mogao cucnjeve dublje raditi i tako ojacati zglob koljena, kao i kukove. Suvise je to kompleksna stvar, pa treba malo dublje zaci u to. Uglavnom, ne bi puno dalje da govorim jer ne znam tacno situaciju niti je to moja profesija da nasuho bubam sad sve i svasta... Moja preporuka, mozes i fizikalnom terapeutu jedan trening da vidis cisto sta ce ti on reci.
Hvala ti puno majstore :thumbup:

Neću onda forsirati ništa, neke lagane vježbe za noge, pa ću gledati što prije da se naručim na neki pregled da vidim kakvo je stanje.
flak

#14915 Re: Teretana

Post by flak »

Snake Eyes wrote: 09/02/2022 12:43 Zna li neko sta da radim sa zumanjcima? Nacin na koji ih znam iskoristiti ponistava mi ucinak vjezbanja.
Kako misliš šta da radiš?
Ja ako jedem npr. 5 jaja (kuhanih), izbacim tri žumanjka.
Snake Eyes

#14916 Re: Teretana

Post by Snake Eyes »

flak wrote: 09/02/2022 14:03
Snake Eyes wrote: 09/02/2022 12:43 Zna li neko sta da radim sa zumanjcima? Nacin na koji ih znam iskoristiti ponistava mi ucinak vjezbanja.
Kako misliš šta da radiš?
Ja ako jedem npr. 5 jaja (kuhanih), izbacim tri žumanjka.
Izbacis ih u smece?
flak

#14917 Re: Teretana

Post by flak »

Snake Eyes wrote: 09/02/2022 14:51 Izbacis ih u smece?
Rijetko. Uglavnom mačke pojedu.
jajara

#14918 Re: Teretana

Post by jajara »

jel moguce da i dan danas ljudi izbacuju zumanjak iz jajeta?
likce

#14919 Re: Teretana

Post by likce »

Ja nikada nisam izbacivao zumanjak. Kada sam bio u dilemi da li da izbacim zumanjak i kada sam istrazivao dosao sam do zakljucka da je bolje da jedem sve zajedno ali sada se nemogu sjetiti zasto :D

@Snake Eyes kako mislis ponistava ti ucinak vjezbanja?
Snake Eyes

#14920 Re: Teretana

Post by Snake Eyes »

Imam problem da bilo sto od hrane bacim, platio ili ne platio, pa mi ne dolazi u obzir da bacam zumanjak.
Preferiram da unosim proteine kroz hranu, pa i bjelance preferiram u odnosu na npr. Whey. Kada pozelim malo vise proteina dodam 2-3 bjelanca vise na vec tri cijela jaja a zena od zumanjaka napravi kolace i djelimicno mi ponisti rezultate vjezbanja. Sta cu, volim kolace, kad ih ima ne mogu da odolim.
A za ove sto skroz bacaju zumanjak, ako ima takvih, treba znati da je jaje "super" hrana i da predstavlja jednu cjelinu da se iz nje stvori zivot(pile). Bjelanac pored proteina nema vise nista u sastavu, svi minerali, vitamini, zdrave masnoce se nalaze u zumanjku. Da bi organizam iskoristio protein iz bjelanca, prosto receno, potreban mu je i zumanjak.
Zbog ovoga preferiram da sve vitamine unosim u obliku voca i povrca jer pored glavnog sastojka voce/povrce sadrzi i pratece sastojke za apsorpciju istih
Last edited by Snake Eyes on 09/02/2022 16:28, edited 1 time in total.
Leon16v

#14921 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Al trollaš, cuj poništava efekat vježbanja :lol:
Snake Eyes

#14922 Re: Teretana

Post by Snake Eyes »

Taj dio trolam, ostalo sam ozbiljan.
jajara

#14923 Re: Teretana

Post by jajara »

frajer napisa da je zumanjak super hrana, da sadrzi zdrave masti, minerale, vitamine i na kraju ga ne jede? jesi dobar ti ovako inace u zivotu?
Snake Eyes

#14924 Re: Teretana

Post by Snake Eyes »

Jajaro, nisam mislio nista licno.
Sid the sloth

#14925 Re: Teretana

Post by Sid the sloth »

jajara wrote: 09/02/2022 16:41 frajer napisa da je zumanjak super hrana, da sadrzi zdrave masti, minerale, vitamine i na kraju ga ne jede? jesi dobar ti ovako inace u zivotu?
Nisi ti to dobro procitao. Covjek je napisao kad zbog proteina jede 5 jaja, 3 pojede sa zumankom a ostala samo bjelanjak jer bi pojeo previse masti sto znacajno povecava broj kalorija. I da stvar bude gora nisi dobro procitao ni za super hranu, napisao je da je jaje kompletno (a ne zumanjak sam) superhrana. Malo te previse pogodilo.
Post Reply