Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

dijana987

#26926 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dijana987 »

Ne spremaju tuzbe samo ovi ljudi sto sede u sudnici sada. Tuzbe su spremne i od ljudi koji su spominjani samo tokom pohoda umno poremecenog advokata na pravosudne institucije.
Njegove reci, "ne kazem ja da jeste ali zasto je" pa onda imenom i prezimenom navodi imena ljudi, sve su dobro dokumentovane.
Vrata su vec zatvorili svuda nema vise ambasadora i kojekakvih belosvetskih dusebriznika da se utrkuju kako bi ih saslusali i tako to.
Kraj hjihovim lazima je dosao a ubrzo ce se svako od njih vratiti bas tamo gde i pripada.
A sta se stvarno desilo Dzenanu? Mislim da im vise nije ni vazno vazno je samo opstati u javnosti do izbora a posle kud koji mili moji.
preselio na ahiret

#26927 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by preselio na ahiret »

dijana987 wrote: 19/03/2022 13:50 Ne spremaju tuzbe samo ovi ljudi sto sede u sudnici sada. Tuzbe su spremne i od ljudi koji su spominjani samo tokom pohoda umno poremecenog advokata na pravosudne institucije.
Njegove reci, "ne kazem ja da jeste ali zasto je" pa onda imenom i prezimenom navodi imena ljudi, sve su dobro dokumentovane.
Vrata su vec zatvorili svuda nema vise ambasadora i kojekakvih belosvetskih dusebriznika da se utrkuju kako bi ih saslusali i tako to.
Kraj hjihovim lazima je dosao a ubrzo ce se svako od njih vratiti bas tamo gde i pripada.
A sta se stvarno desilo Dzenanu? Mislim da im vise nije ni vazno vazno je samo opstati u javnosti do izbora a posle kud koji mili moji.
Gubitak i tuga uvijek ostaju samo u porodici,ostali to vrlo brzo zaborave....
YouAreMyDestiny

#26928 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by YouAreMyDestiny »

Ne može se drugom zlo raditi, a dobru se nadati.
preselio na ahiret

#26929 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by preselio na ahiret »

klix wrote: 19/03/2022 14:24 Ne može se drugom zlo raditi, a dobru se nadati.
rad je stvorio covjeka a nerad gospodina

ko drugom jamu kopa sam u nju upada
YouAreMyDestiny

#26930 Re: Slučaj Dženan Memić

E baš to, ko drugom jamu kopa, sam u nju upada. :thumbup: O tome i pričam.
Uskoro će se Ifet & co o svom jadu zabaviti.
bitangeIprinceze

#26931 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by bitangeIprinceze »

mali jomu wrote: 19/03/2022 13:03 Ja da mogu, sve ovo sto je "denden" napisao o ovom slucaju, pustio bih (objavio) na svim javnim portalima, i TV-u, i Radiu na svijetu... i na Kineskom i na Japanskom, i na Hijeroglifima... jezicima, da svi ljudi na Planeti saznaju o ovome. Ljudi nisu upoznati sa ovim, kao sto ni ja nisam bio upoznat, dok ne procitah sta je "denden" napisao.... i jos uvijek pise :thumbup: :thumbup: :thumbup:
A sto li ne mozes? Ti ili denden?
bitangeIprinceze

#26932 Re: Slučaj Dženan Memić

klix wrote: 19/03/2022 14:24 Ne može se drugom zlo raditi, a dobru se nadati.
Rijetko kad sta potrrfis al bas si sada potrefila u sridu :thumbup: :thumbup:
bitangeIprinceze

#26933 Re: Slučaj Dženan Memić

klix wrote: 19/03/2022 14:42 E baš to, ko drugom jamu kopa, sam u nju upada. :thumbup: O tome i pričam.
... i novinarka i dr. Zujo i sevslko. Eto samo oni
YouAreMyDestiny

#26934 Re: Slučaj Dženan Memić

bitangeIprinceze wrote: 19/03/2022 14:54
klix wrote: 19/03/2022 14:42 E baš to, ko drugom jamu kopa, sam u nju upada. :thumbup: O tome i pričam.
... i novinarka i dr. Zujo i sevslko. Eto samo oni
Ifet sigurno, a vjerovatno i Muriz i Arijana.
YouAreMyDestiny

#26935 Re: Slučaj Dženan Memić

Arijana je već izbrisala profil sa fb. Sigurno joj je neko pametan rekao, da je prošlo vrijeme širenja laži bez posljedica.
noviclan

#26936 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by noviclan »

klix wrote: 19/03/2022 16:29 Arijana je već izbrisala profil sa fb. Sigurno joj je neko pametan rekao, da je prošlo vrijeme širenja laži bez posljedica.
:shock:
bitangeIprinceze

#26937 Re: Slučaj Dženan Memić

klix wrote: 19/03/2022 16:29 Arijana je već izbrisala profil sa fb. Sigurno joj je neko pametan rekao, da je prošlo vrijeme širenja laži bez posljedica.
A jel idu svi na sud koji su lagali ili damo pojedinci?
uglavnomja

#26938 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

nadam se da je neko jos pametniji napravio screen shot svih stranica :)
YouAreMyDestiny

#26939 Re: Slučaj Dženan Memić

uglavnomja wrote: 19/03/2022 16:49
Jesu sigurno. :)
bitangeIprinceze

#26940 Re: Slučaj Dženan Memić

uglavnomja wrote: 19/03/2022 16:49
natavno naravno, postoji arhiva. :thumbup: denden to sigurno ima jos od 1941 god. sta god zatrebalo od materijla :D
mali jomu

#26941 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by mali jomu »

Nemojte nista zamjeriti Murizu i Arijani, ovo sto se njima dogodilo... ne moze se tu ostat bistre glave. Ne moze tu (u takvoj situaciji) niko ostat bistre glave, nema sanse. Mozda vremenom... bilo kad ako nadodju da su izmanipulisani, (sto opet sve zavisi od presude... ako ne bude onako kako oni to sve predstavljaju, onako kako su im predstavili...).

Ja kontam... da se meni desilo kao Murizu, bio bih sigurno jos gori 100x, zato zakocite i vi u vezi takvih stvari bilo kome da se dogode. U takvim situacijama niko nema nimalo pameti da se skonta u nicemu... ne bih ni ja.
mali jomu

#26942 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by mali jomu »

bitangeIprinceze wrote: 19/03/2022 14:52
mali jomu wrote: 19/03/2022 13:03 Ja da mogu, sve ovo sto je "denden" napisao o ovom slucaju, pustio bih (objavio) na svim javnim portalima, i TV-u, i Radiu na svijetu... i na Kineskom i na Japanskom, i na Hijeroglifima... jezicima, da svi ljudi na Planeti saznaju o ovome. Ljudi nisu upoznati sa ovim, kao sto ni ja nisam bio upoznat, dok ne procitah sta je "denden" napisao.... i jos uvijek pise :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ma nece niko nista... ja da mogu sve bih sakrio, a nadam se da ce i drugi sakrit, pustio bih sud da presudi, i nek se poslije ganjaju u tisini, stid me samog sebe sto se upustih u ovu temu.

vozdraaa
dijana987

#26943 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dijana987 »

mali jomu wrote: 19/03/2022 21:22
bitangeIprinceze wrote: 19/03/2022 14:52

Ma nece niko nista... ja da mogu sve bih sakrio, a nadam se da ce i drugi sakrit, pustio bih sud da presudi, i nek se poslije ganjaju u tisini, stid me samog sebe sto se upustih u ovu temu.

vozdraaa
A zasto oni nisu sakrili? Mahali su imenima neduznih ljudi javno. Zao mi je decka ali oni su napravili mnogo veci greh optuzujuci nevine ljude. Znas li sta je najzalosnije? Vecina ljudi koje su prozivali iskreno su zeleli da im pomognu.
Ifet je njihov najveci neprijatelj ali kasno ce to shvatiti.
bitangeIprinceze

#26944 Re: Slučaj Dženan Memić

mali jomu wrote: 19/03/2022 21:08 Nemojte nista zamjeriti Murizu i Arijani, ovo sto se njima dogodilo... ne moze se tu ostat bistre glave. Ne moze tu (u takvoj situaciji) niko ostat bistre glave, nema sanse. Mozda vremenom... bilo kad ako nadodju da su izmanipulisani, (sto opet sve zavisi od presude... ako ne bude onako kako oni to sve predstavljaju, onako kako su im predstavili...).

Ja kontam... da se meni desilo kao Murizu, bio bih sigurno jos gori 100x, zato zakocite i vi u vezi takvih stvari bilo kome da se dogode. U takvim situacijama niko nema nimalo pameti da se skonta u nicemu... ne bih ni ja.
Sta rece i naprica? :shock:
bitangeIprinceze

#26945 Re: Slučaj Dženan Memić

dijana987 wrote: 19/03/2022 23:55
mali jomu wrote: 19/03/2022 21:22

vozdraaa
A zasto oni nisu sakrili? Mahali su imenima neduznih ljudi javno. Zao mi je decka ali oni su napravili mnogo veci greh optuzujuci nevine ljude. Znas li sta je najzalosnije? Vecina ljudi koje su prozivali iskreno su zeleli da im pomognu.
A ko su nevini ljudi? :-) I ko je to iskreno želeo i na koji način da pomogne?
zudda

#26946 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by zudda »

tranquil wrote: 18/03/2022 13:31
uglavnomja wrote: 17/03/2022 17:11 :D

ocekujem na sljedecem sudjenju svjedoka iz osnovne skole da objasni sudiji sve o brisanju fajlovva, struji ... :lol:
i sipi naravno 8)

de bolan :-D

gdje je uostalom sipa?
da li je vjestacila pc koji je kod njih vec 5 godina?
ako jeste, a VJEROVATNO jeste, zasto nema rezultata tog vjestacenja (osim spominjanja u izjavi svjedoka da je cuo iz sipe da nije iskljucena mogucnost da je zbog struje) ?

da ukinemo sipu, da nam djeca iz osnovne budu vjestaci :thumbup:

ako si sudski vjestak, strucnjak za svoju oblast - ako ne znas i hoces da se ogradis - ponistavas dokaz
tako je u pravu

a u osnovnoj moze i svakako, i vjerovatno, i moguce ... :-)
(dubok uzdah)

Pokušaću da objasnim polako i ne s visine.

Moj komentar sa djetetom se nije odnosio na to da djecu treba dovesti kao stručnjake, nego da je prosječni klinac danas takozvani "digital native" koji više zna o IT nego starije generacije, i vjerovatno bolje zna ove stvari od tebe (barem koliko pokazuješ).

Evo šta je stvar sa brisanjem podataka sa nekog medija, i zašto tvoje insistiranje na gubitku podataka usljed nestanka struje prouzrokuje da se većina informatičara hvata za glavu. Pišem iz sjećanja i iz glave jer ovo - da se odmah ogradim - NIJE moja struka, niti se pokušavam prodati kao stručnjak, ali iz specifičnih razloga znam dosta o ovome. Možda negdje griješim, ali mislim da ću dati prilično dobru predstavu o brisanju podataka.

Podaci u jednoj datoteci, kada se snime na npr. disk, nisu kompaktni. Disk je podijeljen na više sitnih jedinica, koje zovemo "sektori", i svaka datoteka zauzima jedan ili više njih. Operativni sistem (npr. Windows) zauzete sektore interpretira kao jedinstvenu datoteku jer ih ne čita sve odjednom, nego gleda samo u jedan pointer prema datoteci, nazovimo ga "indeksni sektor", u kom su informacije o drugim lokacijama na disku u kojima se nalazi sadržaj datoteke - i drugi meta podaci (ime, zadnje editovanje, i sl.).

Kada se desi da "izgubimo datoteku", to dakle nije gubljenje jednog kompaktnog dijela podataka na disku, nego se u najvećem broju slučajeva izgubio samo taj pointer, indeksni sektor, a ostali podaci su najčešće još tu, ali ih sistem ne može vidjeti kao takve, pa kažemo da smo izgubili fajl.

Čak i operacija brisanja datoteke iz npr. Windows Explorer-a je "lijeno" brisanje - sistem obriše samo indeksni sektor. Sadržaj datoteke je još na disku, ali on efektivno za sistem ne postoji. Ne, ne pričam o Recycle Bin, koji je samo specijalni folder, nego pravom brisanju, Shift-Delete - sadržaj datoteke čak i tada ostaje na disku.

Indeksni sektor se može izgubiti u slučaju naglog prekida rada ako je sistem radio obradu nad tom datotekom, i dakle radio nad tim indeksnim sektorom. Međutim, ta operacija bi trebala da bude WRITE operacija - dakle datoteka je morala biti ili u tom momentu snimana, ili editovana, da bi se prilikom naglog nestanka struje izgubio indeksni sektor, a i to je događaj prilično niske vjerovatnoće. Da bih to pojasnio, moram pojasniti šta se u ovom kontekstu misli na "obradu datoteke".

Znaš ono kada radiš u npr. Office programima, pa ti sistem ponudi da automatski snima ono što radiš, da ne izgubiš trenutni rad? Iz perspektive korisnika, korisnik obrađuje datoteku, ali iz perspektive diska, postoji samo zadnja snimljena verzija datoteke na disku, a na datoteci se trenutno ništa ne radi - sva trenutna obrada se dešava u radnoj memoriji, i onda program povremeno automatski snima to iz radne memorije na disk - jer ako ti nestane struje, izgubićeš sve poslije zadnjeg snimanja (mada i za ovo današnji programi imaju rješenja, ali to već nije tema) - ali bitna stvar je da bi snimljena datoteka bila netaknuta, u stanju u kom je zadnji put snimljena - čak i ako je korisnik drži otvorenu. Iz perspektive diska, WRITE operacija čijim se prekidom može ugroziti snimanje je samo ono povremeno pisanje na disk koje program automatski radi. Dakle WRITE operacija nad datotekom nije slučaj da je "datoteka otvorena u nekom programu", nego je to samo relativno kratki momenat kada se datoteka upisuje u sektore na disku.

Da se nasumično izgubi indeksni sektor datoteke koja je bila samo čitana, to je dakle već ekstremno malo vjerovatno. Da se nasumično izgube sektori sa sadržajem datoteke a ostale datoteke ostanu pošteđene - pričamo već o vjerovatnoći bliskoj beskonačno maloj.

Još od popularizacije računara 90-ih (možda čak i prije, ali ne smijem to čvrsto tvrditi, jer ipak nisam toliko star i nisam radio sa računarima 80-ih, a tekst pišem iz glave i ne da mi se provjeravati, niti je to toliko važno) su postojali alati koji bi prepoznavali situaciju "obrisanog pointera", i koji bi mogli rekonstruisati "izgubljenu" datoteku. Pod rekonstrukcijom se podrazumijeva da se podaci na disku, za koje ne postoji pointer, ponovo "proglase" za datoteku, i da datoteka dobije novi pointer, da se upiše novi indeksni sektor. Ime bi možda bilo izgubljeno jer je bilo u starom indeksnom sektoru, ali sadržaj je spašen.

Noviji operativni sistemi to čak i automatski rade, nakon lošeg pada sistema u momentu dok smo radili nad nekim podacima, i "gubitka" tih podataka, sistem pita korisnika da automatski popravi podatke koji su ostali da "vise" bez pointera. Siguran sam da se većini prosječnih korisnika ovo desilo barem jednom.

Podaci su zauvijek izgubljeni tek kada se fizički, preko sektora u kojima je bio sadržaj izbrisane datoteke, snimi nešto drugo. Ili ako se obriše programom specijalizovanim za pravo, dubinsko brisanje. Alternativno, podaci se mogu nepovratno izgubiti kada je disk fizički oštećen.

Sve ovo što sam do sada pričao nema puno relevantnosti za ovaj slučaj, ali može poslužiti kao pozadina. Iz informacija koje imamo o slučaju znamo sljedeće:
- datoteke u momentu nestanka struje nisu bile editovane, nego su samo čitane / pregledavane ili snimane na drugi medij, dakle nije bilo razloga da indeksni sektor, a kamoli čitava datoteka nestane zbog prekida rada, ali evo za sada ostavimo tu mogućnost; čak i ako su datoteke bile u nekom programu u "edit modu" (a ne znam zašto bi video datoteke bile pregledavane tako), opet, ako se nestanak struje nije desio u uskom momentu snimanja na disk, vjerovatno nije bilo mogućnosti da se bilo šta slučajno izbriše
- izbrisane podatke nije više moguće vratiti - to znači da ne samo da je nestao pointer na datoteku, nego i sam sadržaj datoteke u njenim sektorima na disku, vjerovatno zato što su već prebrisani drugim podacima; alternativno, nikome do sada nije palo na pamet da proba da vrati podatke, i ja idem odmah sada do Budnje da pokupim moj milion; realno, vjerovatno je to pokušano, i vidjeli su da ne može, pa ću se do kraja držati te pretpostavke da podatke više nije moguće vratiti.
- disk koliko znamo nije čitav spaljen niti uništen - ostali podaci su navodno tu; dzolix je citirao wikipediju gdje stvarno piše da gubitak podataka može doći usljed gubitka električne energije, i to je istina - međutim, najčešće je u pitanju veće oštećenje diska nastalo strujnim udarom usljed kolebanja napone pred sam nestanak. To jeste naravno moguće (nešto teže uz osigurače ugrađene u IT opremu, ali eto - moguće), ali takav rijedak slučaj havarije, koji bi zaobišao i osigurače i udario po disku uništava fizički "sve pred sobom", i tada bi uništio sve podatke, a ne samo neke, naročito ne ciljano datoteke koje su specifično vezane za ovaj slučaj.
- jedina informacija o obavljenom vještačenju koje imamo je da su ga obavili MUP KS i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, i to je informacija objavljena 2021, dakle 5 godina nakon slučaja. Ne znam da li je vještačenje obavljeno tada ili 2016, niti znam da li je disk izuzet odmah ili 5 godina poslije (ako neko ima preciznu informaciju neka me dopuni)

E sad, pošto nije bilo moguće vratiti podatke, znači da su podaci skroz nestali sa diska, a ne samo pointer, a disk nije fizički oštećen, i to se prilično sigurno moralo desiti brisanjem. Da bi se desio scenario slučajnog nestanka baš tih podataka, moralo bi se desiti sljedeće:
- nestalo je struje, i uništen je ne samo pointer, nego i ostali sektori predmetne datoteke nad kojom u tom momentu nije bilo aktivne "WRITE" operacije, a pri tome su ostali podaci na disku ostali neoštećeni

I ovo je ekstremno rijetko, i to još pod pretpostavkom da su svi snimci bili u jednoj datoteci. Kako znamo da su nestali snimci sa 16 kamera, ne poznajem taj sistem, ali realno je pretpostaviti da je u pitanju bilo više datoteka. Zamisli sada vjerovatnoću da nestane struje i obriše tačno 16 datoteka sa diska - a ostale poštedi?

To je i dalje teoretski jedva moguće, ali na nivou teoretske mogućnosti da nekoga usmrti meteor. Da, moguće je, ali to se realno ne dešava.

E sad, vjerovatnoća ovisi i o tome kada je izvršeno vještačenje.

Ako je disk odmah izuzet i nije se dirao do vještačenja, i uprkos tome nije bilo moguće vratiti datoteku, to znači da ju je neko stručno obrisao tako da se ne može vratiti. Vjerovatnoća da je slučajno nestalo usljed nestanka struje je ekstremno niska ("meteorska").

Ako disk nije odmah izuzet, ostavljam mogućnost da je vjerovatnoća nešto viša, ali i dalje ekstremno niska, i to samo ako se umiješala nesposobnost / informatička nepismenost aktera, kao naprimjer u sljedećem scenariju:
- nesposobnjakovići koji su radili u Hotelu sa tim sistemom i policija su u neznanju slučajno editovali sve datoteke u pitanju (svih 16 ili koliko već), umjesto da ih samo kopiraju
- nestalo je struje baš u momentu neke nespretne "save" akcije za sve datoteke, i pointeri (svih 16+) su obrisani, sistem više neće prepoznati datoteke (podaci su i dalje na disku).
- nakon ponovnog dizanja sistema, sistem nije ponudio da vrati podatke, ili je ponudio, a neko nesposoban odbio
- disk nije odmah izuzet i u hotelu su nastavili da ga koriste, pa je s vremenom sadržaj datoteka prebrisan novim podacima i više ga nije bilo moguće vratiti

Ovo je malo realističniji scenario od meteora, ali i dalje ekstremno nevjerovatan, jer je nestanak indeksnog sektora i dalje rijedak događaj, a ovdje se mora još poklopiti i sa ekstremnom nesposobnošću policije i osoblja hotela, i uzeti u obzir činjenicu da je vjerovatno bilo više datoteka, da su sve istovremeno morale biti iz nekog razloga ponovo pisane na originalni disk u momentu nestanka struje, i da se svima - gle čuda - desilo apsolutno isto - da nestanu.

Sada je, nadam se, jasnije zašto je "nestanak struje" kao uzrok nestanka datoteka smiješno loš izgovor.

I veoma važno, zašto su forenzičari rekli "vjerovatno" a ne 100%?

Ako su za vještačenje dobili disk kojem nije moguće vratiti obrisane podatke, a koji nema ostataka te datoteke - oni više ne mogu utvrditi kako je datoteka nestala. Gotovo, taj voz za 100% je prošao, oni mogu samo da utvrde šta kažu ljudi koji su zadnji radili na tim podacima, i dođu do zaključaka šta je vjerovatno a šta ne, kao što sam i ja to radio.

I onda su vjerovatno zaključili nešto ovako:
- ako u momentu nisu aktivno radili na datoteci, nego je samo čitali / kopirali na drugi medij, postoji ekstremno mala mogućnost da su pointeri na sve relevantne datoteke obrisani tokom nestanka struje
- ako pointeri i jesu nestali moguće ih je bilo odmah vratiti, osim u slučaju još ekstremnije mogućnosti da su i ostali sektori gdje su bile te datoteke slučajno obrisani
- zato i jeste "vjerovatno" obrisan ne slučajno, nego s namjerom.

Niti jedan stručnjak više ne može reći 100%, ali može reći šta je u datom slučaju realno moguće, a šta ne.

Da još jednom kažem da nisam stručnjak za ovo, mogu se nazvati samo računarskim entuzijastom već 3 decenije, i naprednim korisnikom, ali sam sticajem okolnosti preko deceniju radio u jednoj manjoj i kompaktnoj kompaniji na istim projektima zajedno sa ljudima koji jesu jako dobri stručnjaci za ovu oblast, čak su i (u to vrijeme bili) certificirani za sudsko vještačenje i forenziku. Prisustvovao sam i učestvovao u vraćanju više datoteka (neke od kojih sam i sam brisao :D slučajno naravno) nego što su mnogi vidjeli u životu. Možda nisam u svemu gore u pravu, ali ovo što sam dao je gruba i pojednostavljena slika, i uz malo više ili manje detalja ovu priču zna svaki napredni korisnik IT sistema, naročito oni koji se bave time duže od dvije decenije, još iz DOS vremena kada je ovakvo znanje bilo potrebnije nego danas, i kada je tadašnji "prosječni" korisnik računara morao znati, ili se barem sretati sa stvarima kao što su chkdsk ili rješavanje bad blockova.
Htio bih prvo da naglasim da nisam ni na jednoj strani niti ubijedjen u bilo sta.
S tehnicke strane sve je moguce ali me je malo zaintrigirao nacin analize koji popuno zanemaruje glavni faktor a to je alat/program koji je radio export. Posto si tehnicki potkovan onda vjerovatno znas da se ne radi o copy paste funkcionalnosti vec exportovanju videa u programu koji sluzi za video nadzor (hikvision, foscam etc). Eh sad licno sam radio sa nekim od libraria direktno u c++ i znam da sve ovo vrlo lako pada u vodu.
Moguce je da je namjerno obrisan snimak ali isto tako je moguce da je program uzeo dio podataka kao referencu a ne pointer.
Moguce je da u samom programu nisu odvojen read i write kao zasebne funkcionalnosti tako da prilikom reada uzima/postavlja read only flag vec je u rw modu i moguce je prepisati ga. Moguce je isto tako da je memoriju koja je ostala bez pointera presnimio prvi iduci snimak, sto ne kazem da jeste ali je moguce.
Moguce je da je memorija u vidi 0 i 1 zaista ostala netaknuta ali nasi strucnjaci nisu nasli adekvatan alat da pronadju snimak. U konkretnom slucaju dio "oslobodjene" memorije je trebalo pregledati ffmpegom manualno byte po byte da bi se moglo utvrditi da li tu postoji video snimak ili imajuci odgovarajuci profesionalni tool za recovery ili pronalazenje videa u memoriji, sto i nije bas tako lako naci makar meni nije bilo nekad davno kada sam imao susreta sa slicnim stvarima u developmentu. Tako da sve je moguce ali nista nije nemoguce. U svakom slucaju ako je namjerno obrisan a ne "slucajno" to bi trebalo biti puno lakse dokazati nego "slucajno" brisanje jer se prilikom namjerno brisanja bez mogucnosti povratka taj dio memorije prepisuje odredjenom slijedom 0 i 1 ili "amaterski" delete funkcijom se stavlja flag da je taj dio memorije slobodan i spreman za daljnje koristenje sto bi trebalo da se moze pronaci ukoliko bi zaista sisli na analizu 0 i 1 sa cim nemam puno iskustva osim teoretskog znanja da fakulteta.
Sustina je da je u trenutku nestanka struje racunar znao gdje pocinje i koja je duzina zeljenog dijela podataka. Da li je i sta li je bilo sa tim dijelom memorije ne moze se s sigurnoscu utvrditi bez analize detaljne hard diska a ne mogucnosti "nestajanja" podataka sa diska sto je glavna tematika koja se provlaci i sta se analizira.
Napominjem da zaista nemam misljenje ni da jeste ni da nije namjerno obrisano ali definitivno mislim da je itekako moguce da nestanak struje prouzrokuje nemogucnost pristupa dijelu "oznacene" memorije. Jos pogotovo imajuci u vidi koji i kakvi videonadzori se kod nas koriste i kakve "jedinice" koriste za video nadzor.
dijana987

#26947 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dijana987 »

bitangeIprinceze wrote: 20/03/2022 00:09
dijana987 wrote: 19/03/2022 23:55

Trazis spisak ili sta?
vjeshalica

#26948 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by vjeshalica »

dijana987 wrote: 20/03/2022 00:54
bitangeIprinceze wrote: 20/03/2022 00:09
Trazis spisak ili sta?
Tek si registrovana kloncina i 34 komentara na jednoj temi...sa smijesnom ekavicom....
Smijesno da na temi ima 1,2 osobe max koje imaju 20 racuna i sami vode sa sobom konverzaciju,sve isti stil,pisanja itd...
dijana987

#26949 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dijana987 »

vjeshalica wrote: 20/03/2022 01:33

Trazis spisak ili sta?
Tek si registrovana kloncina i 34 komentara na jednoj temi...sa smijesnom ekavicom....
Smijesno da na temi ima 1,2 osobe max koje imaju 20 racuna i sami vode sa sobom konverzaciju,sve isti stil,pisanja itd...
Uf a sto tebe to pogadja? Ja sam ovde jedinka i imam svoje misljenje o temi a da ne govorim i licne razloge. Ne raspravljam mnogo i zanima me samo druga strana medalje.
Ne zanima me ko kriv ja znam ko nije.
Mraka

#26950 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Mraka »

vjeshalica wrote: 20/03/2022 01:33

Trazis spisak ili sta?
Kako su ofirni malo je reći ali ovaj sa ekavicom je zakucao hahaha eto dokle to ide :lol: Administracija definitivno treba na neko vrijeme zaključati temu ili zaključati temu dok se sve ovo ne završi pa onda otvoriti temu i analizirati,ovako 2/3 osobe očigledno sa nekoliko profila nema smisla više.
Locked