Do prije nekih pola godine zaista nisam imao pojma o Oružanim snagama BiH niti o naoružanju kao očigledno ni večina drugih običnih građana u ovoj zemlji. Međutim kako je Dodik krenuo sa kampanjom "prenosa nadležnosti" vidio sam da se nešto sprema i krenuo sa istraživanjem kapaciteta Oružanih snaga i drugih sigurnosnih struktura u BiH i regionu čisto da razumijem kakav bi nas scenario mogao čekati u slučaju nekakvog konflikta. Skoro svaki dan sam provjeravao ima li šta novo na ovoj temi neću li šta saznati i naučiti ali evo do sada nisam nešto pisao pa ću to evo odmah popraviti.
Ono što je zaista zanimljivo i volio bi da čujem mišljenje insajdera na ovom forumu - zašto OSBiH imaju tako loš PR i zašto dozvoljavaju tako loš javni profil. U tom smislu napraviću jednu malu analizu za razmatranje.
Ako ukucate na Google npr. Naoružanje OSBiH na landing page će vam uzaći niz naslova koji su večino neafirmativni i po mom mišljenju i netačni. Npr naslov:
https://www.dw.com/hr/vojna-inferiornos ... a-55315359 citiran je senzacionalno u večini BH medija. Sam tekst nudi navode nekakvih tkz. vojnih analitičara poput Đure Kozara koji u uvodu kaže: BiH sa OSBiH je u strategijskom debalansu u odnosu na susjede i nema moderna borbena sredstva za efektivno odvraćanje od bilo kakve sigurnosne prijetnje. U nastavku se govodi o Žandarmeriji RS-a kao paravanu za vojsku (uz prigodnu fotku hrvatskih specijalaca sa kremom za cipele razmazanoj po facama), te drugi "vojni analitičar" Nedžad Ahatović navodi da OSBiH posjeduje 47 "zastarjelih" tenkova M-60 A3 za razliku od Srbije koja ima 290 tenkova
prvog ešalona i Hrvatske koja posjeduje 72 komada M-84 (nezastarjela pretpostavlja se). Na kraju se zaključuje da nema zime za BiH dok je tu EUFOR. A taj Kozar inače ima i drugih bisera tipa
https://avaz.ba/vijesti/bih/689926/koza ... rne-os-bih gdje kaže kako će u slučaju da MUP RS napadne kasarne OSBiH morati reagovati EUFOR - dakle imajući u vidu da se OSBiH ne mogu, neznaju i nemaju čime same odbraniti u slučaju takvog jednog napada.
Tu je također i nešto noviji članak Al Jazeere
https://balkans.aljazeera.net/teme/2021 ... naoruzanja u kojem izvjesni Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda iznosi slijedeće podatke o stanju naoružanja u OSBiH: 53 tenka, 18 aktivnih borbenih oklopnih vozila i nekoliko BVP M-80 u centru za obuku,
80 artiljerijskih oruđa, na stanju je i nekoliko aviona (Orao i Galeb), koji nisu poletjeli od 2006.godine, 38 helikoptera na papiru, a leti tek nekoliko.
Dakle nikoga ne bi trebalo začuditi da ljudi čitajući ovo stiču utisak da BiH zapravo nema vojsku odnosno da se kao što to reče Milanović možemo gađati kestenjem ili pištoljima na vodu. Čak i kad im se krntija od bespilotne letjelice zabije usred Zagreba susjedi se pitaju kako to da nije reagovala močna hrvatska protuzračna odbrana bez da javnosti obznane da HV apsolutno ne posjeduje PVO srednjeg dometa već isključivo kratkog i da su u prpravnosti mogli biti jedino Igle, Srijele i jedan od 20 Stingera koje imaju - svi zajedno sa dometom od 3km. U isto vrijeme OSBiH u Rajlovcu ima KUB-ove dometa 24km sa vlastitim radarom koji pokriva 75km radiusa. KUB je inače rušio i MIG29 i F16 tako da pored Stingera koje smo dobili u Opremi i obuči te Igli i Strela mislim da možemo reći da imamo sasvim solidnu PVO u odnosu na okruženje. Postavlja se dakle pitanje zašto naše OS ne rade više na tome da javnosti predstave sposobnosti i opremu našie vojske jer to samo može uticati na to da se osjećamo sigurnije.
Kao što sam naveo u posljednjih par mjeseci sam trkeljao po forumima, člancima, Wikipediji i drugim izvorima pa ću ovde ukratko ću prezentirati svoja zapažanja i ono do čega sam mogao doći a vi me molim vas ispravite.
Što se tiče brojnog stanja naših desetak hiljada vojnika uopšte ne djeluje zanemarivo u poređenju sa Hrvatskih 15.000 ili Srbijanskih 25.000 na primjer imajući u vidu da Srbija ima duplo više stanovnika od BiH i ima puno dužu granicu.
U smislu oklopnih snaga prilično je nejasno stvarno stanje u OSBiH. Dakle spominje se oko 50 operativnih M60 međutim trebalo bi da ih imamo 85 prema Wikipediji plus 82 kom M-84 i 50 AMXova. Čudi me da se ne zna sa sigurnošću koliko tenkova je operativno u Oklopnom bataljonu u Dubravama. Koliko sam uspio saznati M60 naročito verzija A3 koji posjedujemo je sasvim solidan tenk koji se može nositi sa M84 tako da po tom pitanju uoliko imamo operativan i određeni broj M84 mislim da je i tu sasvim solidna situacija naročito imajući u vidu konfiguraciju našeg terena odnosno taman se može zatvoriti Posavina i Semberija gdje tenk može koliko toliko djelovati. U odnosu na 250 tenkova VS i 75 HV čak i ako je operativno samo 50 u OSBiH mislim da je sasvim dovoljno imajući u vidu ograničeno područje djelovanja tenka u BiH.
Po pitanju transportera tu su M113 i HMMWV kao i BOV i BVP mada opet nije jasno o kojem se broju u operativnom stanju se radi. Dakle opet nominalno trebalo bi da imamo 80 kom M113 što je prilično solidan gusjeničar čak i u odnosu na Bradleye koliko sam upoznat i tu je još 110 komada M80 BVP mada opet ne znam jel to išta operativno. Točkaša bi trebalo biti po stotinjak Hamera i BOVa. Pretpostavljam da su ova vozila raspoređena po motorizovanim pješadijskim jedinicama tako da svaka kasarna ima po nešto ali dovoljno da povuče po nekoliko četa. Dakle svaka od 9 pješadijskih kasarni bi trebala imati po 20-30 operativnih oklopnih transportera. Što se transportera tiče tu su najavljene nabavke iz Turske koje bi parirale Patrijama i Lazarima tako da mislim da ćemo i tu sustizati u narednom periodu.
Po pitanju artiljerije tu sigurno možemo u potpunosti parirati sa vučenim topništvom (samo D30 bi trebalo biti preko 250kom) i VBRovima kao i samohodnim APR40 - 36 komada i Oganj 20 kom. Rekao bi da svaki od tri artiljerijska bataljona imaju kamaru artiljerije i da tu ne fali osim možda samohodne haubice s tim da BNT već ko biva nešto radi po tom pitanju.
Protuoklop nam je također solidan sa preko 800 kom AT4 koji je evo aktuelan kao donacija Švedske Ukrajini a trebalo bi biti i Milana 50, Crvenih strela 300 pored dosta Osa RPGova i Zolja.
Sve u svemu moj zaključak je da bi u ovom trenutku na bilo kakav napad iz susjednih zemalja mogli prilično kvalitetno odgovoriti kako po pitanju vojne opreme kao i brojnosti vojske odnosno da balans u odnosima vojnih snaga u regionu kakav je napravljen poslije rata još uvijek funkcioniše.
Što se tiče helikoptera sa ova 4 potpuno nova UH1 i još 4 u dolasku i 2 UH60 (barem tako kažu...) pored sigurno još desetak operativnih UH1 da ne spominjemo Mi8/17 i Gazele što reče Archi možemo biti sigurni da za sat vremena možemo prebaciti bataljon vojske (ili vojne policije) bilo gdje u BiH u roku od par sati.
Dakle sve u svemu imajući u vidu proizvodnju pješadijske i artiljerijske municije i raketa mi smo po pitanju opremljenosti i sposobnosti za odbranu u ovom trenutku sasvim solidni u odnosu na potencijalne prijetnje uključujući i one iznutra. Poređenje OSBiH sa bilo kakvim specijalnim policijskim snagama je neozbiljno po pitanju opreme kao i brojnosti snaga. E sad po pitanju unutrašnje kohezije volio bi da čujem više ali mislim da se unutar OSBiH može računati na ubjedljivu večinu onih koji su pristupili OS sa idejom službe odbrani zemlje a ne nekoj od politika. Sigurno ima i takvih ali msilim da su oni u značajnoj manjini i da nemaju snagu razmišljati o bilo kakvoj potencijalnoj pobuni obzirom na brojnost onih koji bi se tome suprotstavili. Dakle čak i u slučaju da bilo koja politička strana u BiH krene u nekakvu avanturu vrlo je upitno da li bi uspjeli tek tako pocjepati OSBiH po nacionalnoj liniji. Međutim kada bi do toga i došlo odnos snaga je takav da oni koji bi potencijalno učestvovali u pobuni ne bi uspjeli ostvariti neki uspjeh prije nego što bi se OSBiH konsolidovale i uzvratile na takav napad. Imajući u vidu raspored, lokacije i organizaciju kasarni kao i balans nacionalnog sastava nisam siguran da bi bilo kakva pobuna ili napad na kasarne mogao uspjeti. Međutim opet kažem ne bi me čudilo uopšte da je kroz cijelu ovu krizu u zadnjih pola godine i sad sa ovim sad u Ukrajini moral u kasarnama na visokom nivou i da su naši momci svjesni da rata u Bosni ne smije biti i da nema razloga da ga bude i da su baš oni ti koji su glavna snaga odbrane svih građana ove zemlje i jedini pravi garant mira ovdje.
Ovo sve pišem jer OSBiH imaju loš PR i dozvolile su da se svašta nagađa i lupeta od naoružanja do sposobnosti i uopšte morala i odnosa među vojskom. Mislim da bi se svi puno sigurnije osjećali kada bi znali sa čim naša armija raspolaže i kako se osjećaju i šta na ovo sve kažu vojnici.
Volio bi da čujem mišljenja i odgovore forumaša po temama koje sam otvorio.