Ima li ko iskustva sa povredama koljena?
Ukratko, 2015. sam imao baš jako iščašenje koljena prilikom skoka s visine, oporavak je dugo trajao i učio sam ponovo hodati
Prije toga sam trenirao neke borilačke sportove, al nakon te povrede nema ni govora o trčanju po neravnom a ne o sportovima. Uglavnom, u teretanu idem od 2017. sa pauzama od po pola godine, tako nekako. Prije sam nekako uspio lagano jačati noge, i u najboljoj formi 2019. na jesen sam to doveo do nekog finog nivoa. Tad prestadoh tenirati aktivno, vraćao sam se kasnije po mjesec, dva, tri, al ništa oziljno..
Vratio sam se u teretanu prije mjesec dana, već se vidi fini neočekivani napredak, formu sam vratio, ishrana perfekt, itd. Uglavnom, tri puta do sad sam noge radio, znam da je malo al na svaku promjenu malo veću me koljeno boli tako da biram dane. Zadnji put noge kad sam radio morao sam bukvalno najmanje kilaže stavljat, škljoca koljeno, imao sam osjećaj samo da lijevom nogom radim, jer desno koljeno zeza. Znači o čučnju ni govora, to nisam smio ni probati. Baš baš sam se razočarao, ne bih da zapustim noge a da razvijam gornji dio samo.
Ima li ko preporuku za neke lakše, efikasne vježbe za noge koje će ih fino ojačati, a da nema nekog rizika od povrede? Prije sam tovario sve i svašta, al sad izgleda ne može. Običnu ekstenziju za noge kad radim imam osjećaj da mi se pomjera koljeno iz čašice.