Ukrajina

sumirprimus

#63826 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ma cime roka sa njega onako
Naslovnica

#63827 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

sumirprimus wrote: 14/03/2022 14:04
Lopez1981 wrote: 14/03/2022 14:03 Azov se ne da.
daaamn cim ih ovo suncokrete?
BTR-4
sumirprimus

#63828 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

op op staro gvozdje
TomANDJerry

#63829 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

sumirprimus wrote: 14/03/2022 13:56
TomANDJerry wrote: 14/03/2022 13:47 https://www.youtube.com/watch?v=KpzUCSdxi7k&t=1s

Ako nekog zanima kratka analiza snaga u vazduhu. Zakljucak je da Rusija ne moze da ovlada nebom iznad Ukrajine zbog Ukrajinskih mobilnih SAM-ova (sistemi za rakete zemlja-zrak, rusenje aviona) . Da bi se ti SAM-ovi neutralizirali NATO ima specijalne pilote koji su dovoljno ludi i u koje se ulazu ogromna sredstva (sat letenja modernim lovcem je nevjerovatno skup), a koji sluze kao mamac za SAM. Kada SAM ispali raketu, ovaj pilot treba da joj pobjegne ili se nekako spasi (ima dosta opreme koja mu u tome pomaze) --- a da piloti iza onda u roku od par minuta budu na mjestu gdje se sistem nalazi (koji se otkrio ispalivši raketu) i uniste ga.

Rusija nema takve pilote, jer uglavnom nema para za njihovu obuku i opremu (koja je nekoliko puta skuplja od obicnih pilota, a i obicni Ruski piloti su dosta slabije trenirani od NATO --- zbog financija).

Zato cesto vidimo avione i helikoptere kod Rusa koji lete dosta nisko (ali si onda lagana meta za Stingere) jer znaju da na višim visinama vrebaju Ukrajinski SAM sistemi. Ovo dalje donosi problem što su Rusi objavili da imaju zracnu nadmoc (iako realno nemaju) što je dalo laznu sigurnost kopnenim trupama koje se onda okolo šetaju mislice da ih nista ne moze pogoditi iz zraka.
RUSI LETE NIZE jer nemaju pametnu municiju, iz visine teze pogodit cilj. plus treba im vizuelna identifikacija jer postavljali smo slike, kooridniranja na papiru i civilnom gpsu. helikopteri slabije lete upravo zbog poplave manpads.
sead i dead izostaje, zbog lossih RT infoa, sat slika , i generlano nedostatka tipa global hawka i ostalih sredstava za prikupljanje podataka. jdnostavno ne mogu se poredit sa amerima.
ukrajnski SAM srednjeg dometa nije toliko mocan jer ruje i dlje bobmarduju , pogotovu sad nocu i sa visine. zato i ima puno stete na ciilnim objektima, nisu precizni i ne haju.
plus ruje imaju problema sa odrzavanjem i sa jet fuelom. :evil:

p.s oko vjezbi i treniranja razlika pa i sati leta, izmedju ruja i nato us obuke jen bo i zemlja ko izmedj usvega ostalog.
Mislim da je istina i ovo moje i tvoje ... i da imas pametnu municiju, bolje cuvati glavu.
Vjerovatno bi oni letjeli više da imaju total air-superiority i air-control... ali nemaju ... mozda imaju u pojedinim dijelovima Ukrajine (jer nije lagano neki SAM prebacivati tamo-vamo po tako velikoj zemlji).

Ovo bombardovanje je mislim 50% rakete, 50% avijacija i artiljerija ... ne mislim da oni tek tako lete po cijeloj Ukrajini bez brige.

Ono što je poenta, da oni ni za zracnu borbu nemaju nikakvu taktiku ... to je više pošalji avione, pa eto nek pucaju ako vide nekog Ukrajinskog vojnika ili vozilo.
geralt

#63830 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Bridgestone zatvara fabriku guma u Rusiji: https://www.bridgestone.com/corporate/n ... 031401.pdf

Propadose evropska i americka ekonomija.
sumirprimus

#63831 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

herojska ukrajina!
Last edited by sumirprimus on 14/03/2022 14:19, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#63832 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

E ovo je rokanje do jaja, svaka čast
Cossack

#63833 Re: Ukrajina

Post by Cossack »

geralt wrote: 14/03/2022 14:16 Bridgestone zatvara fabriku guma u Rusiji: https://www.bridgestone.com/corporate/n ... 031401.pdf

Propadose evropska i americka ekonomija.
Kako god rat završio za posljedicu će imati i selidbu 99% stranih fabrika iz Rusije.
sumirprimus

#63834 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

TomANDJerry wrote: 14/03/2022 14:14
sumirprimus wrote: 14/03/2022 13:56

RUSI LETE NIZE jer nemaju pametnu municiju, iz visine teze pogodit cilj. plus treba im vizuelna identifikacija jer postavljali smo slike, kooridniranja na papiru i civilnom gpsu. helikopteri slabije lete upravo zbog poplave manpads.
sead i dead izostaje, zbog lossih RT infoa, sat slika , i generlano nedostatka tipa global hawka i ostalih sredstava za prikupljanje podataka. jdnostavno ne mogu se poredit sa amerima.
ukrajnski SAM srednjeg dometa nije toliko mocan jer ruje i dlje bobmarduju , pogotovu sad nocu i sa visine. zato i ima puno stete na ciilnim objektima, nisu precizni i ne haju.
plus ruje imaju problema sa odrzavanjem i sa jet fuelom. :evil:

p.s oko vjezbi i treniranja razlika pa i sati leta, izmedju ruja i nato us obuke jen bo i zemlja ko izmedj usvega ostalog.
Mislim da je istina i ovo moje i tvoje ... i da imas pametnu municiju, bolje cuvati glavu.
Vjerovatno bi oni letjeli više da imaju total air-superiority i air-control... ali nemaju ... mozda imaju u pojedinim dijelovima Ukrajine (jer nije lagano neki SAM prebacivati tamo-vamo po tako velikoj zemlji).

Ovo bombardovanje je mislim 50% rakete, 50% avijacija i artiljerija ... ne mislim da oni tek tako lete po cijeloj Ukrajini bez brige.

Ono što je poenta, da oni ni za zracnu borbu nemaju nikakvu taktiku ... to je više pošalji avione, pa eto nek pucaju ako vide nekog Ukrajinskog vojnika ili vozilo.
naravno. svega pomalo.plus ameri javlaju ovo za jet fuel sto mi je pomal nevjerovatno, kako zemlja poput rusije moze imati problema sa jet fuelom?
duh_sa_sjekirom

#63835 Re: Ukrajina

Post by duh_sa_sjekirom »

Može li se kako ovaj Bridgestone svrnuti kod nas, u Bosnu?
Ima mjesta...
sumirprimus

#63836 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sunce ti zarko sve isto ko okd nas, samo kod nas politicke nepismene bosnje spominju nas rat i kako su rusi ovde ratovali, znaci jos ni razdvojit ne znaju tamo ko je ko :-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#63837 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 19 dana, a Vladimir Putin sve više pokazuje ljutnju i frustraciju neuspjesima svoje vojske koja je trebala u kratkom roku odraditi sve zadaće.

Spreman je pojačati brutalno nasilje prema ukrajinskom narodu, javlja agencija Associated Press pozivajući se na američke obavještajne izvore.

Navode kako su dužnosnici proteklih dana javno govorili kako su zabrinuti zbog moguće eskalacije sukoba kako bi se slomio ukrajinski otpor. Rusija još uvijek ima golemu vojnu premoć te je sposobna još nekoliko tjedana bombardirati ciljeve u Ukrajini. I dok se svijet zgraža nad patnjama civila i prizorima razaranja ukrajinskih gradova, Putin kao da živi u mjehuriću od propagandne sapunice.

Teško je dokučiti stanje Putinovog uma, piše agencija, navodeći kako je upravo to trenutno ključni zadatak Zapada koji pokušava dostaviti što je više moguće vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno zauzdati Putina kako ne bi krenuo prema članicama NATO saveza ili, u najgorem slučaju, lansirati nuklearne projektile. Čelnici obavještajnih službi prošlog su tjedna pred američkim Kongresom izrazili zabrinutost što je Putin sve spreman učiniti, a krenulo se i s promišljanjem što je SAD spreman učiniti za Ukrajinu.

U više od dva desetljeća svoje neprikosnovene vladavine Putin je ostvario potpunu dominaciju nad državnim institucijama, kao i sigurnosnim službama. Vlada uz uski krug suradnika, marginalizira oporbu, pritvara ili čak ubija njihove članove, piše AP. Poznato je da je često kritizirao raspad Sovjetskog Saveza, te da odbija ideju neovisnosti Ukrajine. Direktor američke CIA-e William Burns smatra kako se Putinov mozak već neko vrijeme "krčka" u zapaljivoj kombinaciji kajanja zbog ruske prošlosti i velikih ambicija.

Njegova je ideja bila, smatra ovaj obavještajni stručnjak, zauzeti Kijev u roku od dva dana. No, to se nije dogodilo, ruske postrojbe nisu uspjele zauzeti ključne gradove a veliki su i ljudski gubici, procjenjuje se da je u Ukrajini poginulo nekoliko tisuća ruskih vojnika. Zapadne sankcije bacile su rusku ekonomiju na koljena. Životni standard oligarha, ali i običnih građana, snažno je pao, a njihovi bankovni računi u inozemstvu kao i sve devizne transakcije zamrznuti su.

Burns se, kao veleposlanik SAD-a u Rusiji, više puta susreo s Putinom. Kazao je Kongresu kako ne vjeruje da je Putin izgubio razum.

- Mislim da je samo vrlo ljutit i frustriran. Vjerujem da će pojačati snagu udara kako bi samljeo ukrajinsku vojsku, a pritom neće mariti za civilne žrtve - kazao je. Smatra kako su vrlo opasne ruske propagandne tvrdnje kako SAD pomaže Ukrajini razviti biološko oružje, jer to sugerira da bi upravo Putinove snage mogle upotrijebiti takvo oružje. Ishod rata trenutno je krajnje neizvjestan. Jasno je tek da predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski neće tako lako podržati autonomiju novoproglašenih, odnosno samoproglašenih republika na ukrajinskom tlu. A ako Putin i zauzme Kijev i makne Zelenskog s vlasti, morat će se suočiti s osiguranjem Ukrajine, zemlje s više od 40 milijuna stanovnika.

- On naprosto nema održiv politički scenarij da završi ovu igru, a suočit će se sa dugotrajnim otporom Ukrajinaca - smatra.
Uletit u zemlju od 40 miliona ljudi sa ovim snagama je totalni promasaj i jos zadrzati okupaciju nad njom... totalno odsustvo od stvarnosi i ludilo.Kepec ce zavrsiti u mracnom dijelu istorije uz hitlera, staljina, itd
Novosti

#63838 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Azov raste iz dana u dan

Slava Ukrajini
TomANDJerry

#63839 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

sumirprimus wrote: 14/03/2022 14:20
TomANDJerry wrote: 14/03/2022 14:14

naravno. svega pomalo.plus ameri javlaju ovo za jet fuel sto mi je pomal nevjerovatno, kako zemlja poput rusije moze imati problema sa jet fuelom?
Da, i meni je nemoguce da imaju sa gorivom problem. Ako je dotle doslo, treba NATO i Rusima malo pomoci poslat :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#63840 Re: Ukrajina

Post by Truba »

meridiyan wrote: 14/03/2022 14:09
namiami wrote: 14/03/2022 14:03

hehe, "uspješno". Jasno je za koga šiljiš, iako "letiš nisko" da te radar ne detektuje :)
Zar je tesko shvatiti da samo prevedem sta pise na twitu....upravo zbog onih koji prate temu a bilo ih je u jednom trenutku i preko 800..
Nisu svi "sofisticirani" :D
Da.. spisak je bio ogroman
Sad je spao na mali broj
Sve je to normalno
SanskiBiser

#63841 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

sumirprimus wrote: 14/03/2022 14:11 ma cime roka sa njega onako
na 0:22 vide se noge tj cizme pjesadije koja se krija iza transportera a desno jedan lezi mrtav pored transportera.
Novosti

#63842 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Image
Romanija

#63843 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

sumirprimus wrote: 14/03/2022 14:04
daaamn cim ih ovo suncokrete?
Pise BTR-4, znaci 30mm top, haos kako je efektan na kratkim rastojanjima, plus sto je prvo eliminisao ljudstvo iza BMP-a.
meridiyan

#63844 Re: Ukrajina

Post by meridiyan »

Više od 160 vozila izašlo iz Mariupolja preko koridora za evakuaciju - AFP

sumirprimus

#63845 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ooj davaj davaj, al roka tooo roki :izet:
HarTar

#63846 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

Na udaru ruske egresije našla se ovih dana i Pravoslavna crkva Ukrajine. Ruski agresor je posebno brutalan prema ovoj crkvi, naročito kroz rušenje crkava i ubijanje njenih sveštenika. Ukrajinska pravoslavna crkva je na svojim zvaničnim kanalima objavila podatke o ubijenim i uhapšenim sveštenicima.

Image

https://saff.ba/rusi-ubijaju-i-pravosla ... jini-foto/
cLo

#63847 Re: Ukrajina

Post by cLo »

sumirprimus wrote: 14/03/2022 10:27
cLo wrote: 14/03/2022 10:24
Po tebi zapad treba da reagira?
Smijesno i da pitas, putler je vec pokazao za ne pripada 21 vijeku, i da je presao crvenu liniju, prvo zbog invazije na suverenu zemlju ,drugo zbog nuklearnih prijetnji, i trece dovodeci citavu regiju u opasnost saljuci jedinice u boebena dejstva na nuklearne elektrane.
Putin ne pripada 21. stoljecu, ali svijet treba ispratiti taj kurs i pomaziti njegovo ludilo. Boriti se za civilizaciju varvarskim metodama.
Svijet treba srljati u apokalipsu svaki put kada se nekom umobolniku digne k. da istrci svoje ludilo?
Ali, hajde prosao voz, uglavnom, ja smatram da se NATO ne bi trebao direktno i samovoljno ukljuciti, ne, sve dok ne budu primorani, tj. dok ovaj sa provokacija ne predje na konkretizaciju. Ukrajina ima podrsku, Zelenski nije naivan da ne zna ishod obaranja samo jednog ruskog aviona, ali insistira, po meni je to malo sebicno.
sumirprimus

#63848 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

i jedna dosadasnja rekapitulacija bajrinog rokanja po mrskom ruskom agresoru!davaj davaj :izet:
ultrajvosa 1987

#63849 Re: Ukrajina

Post by ultrajvosa 1987 »

Sve je ovo top, rokaju se nasi drama.....samo mi nije jasno da npr u Hersonu 300 hiljada ljudi nesto seta, verbalno napada ove cetalje....a njih nema tu u i oko par hiljada.
Nekako mi taj otpor nije bas jasan....a jos se prave borbe vodile tu, znaju s kim imaju posla.
Novosti

#63850 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Image
Post Reply