mislis oni kao SebijaGimli sin Gloinov wrote: ↑10/03/2022 12:25Cuj ne daju doktori/doktorice izbor u vezi toga kako ces se poradjat, pa valjda oni poradjaju svaki dan, znaju sta je bolje za zdravlje porodilje i bebe.no_sikiriki wrote: ↑10/03/2022 11:08
Tačno, nije ni namijenjena kao zaštita, nego u svrhu informisanja. Realno nije da će je neko sad trčati kupiti, niti bih ja (jer svakako znam sve iz ličnog iskustva), ali članak može poslužiti u svrhu informisanja. Jer tu se spominju i druge važne stvari, npr. činjenica da ti doktori ne daju izbor oko nekih intervencija u toku poroda, prisiljavaju te na neke stvari, ne dopuštaju prisustvo partnera (što je realno najmanji problem) itd. itd.
A šta i kako je rješenje, ne pretendujem da znam. Tuženje mi je bilo zadnje na pameti, s obzirom da sam se bavila svojim zdravljem naredne 2 godine, imala sam dovoljno on my plate sa odlascima doktorima, gutanjem antibiotika 2 mjeseca, odlaskom u Dom zdravlja dvaput dnevno na injekcije odmah nakon poroda itd.
Hocete da odlucujete kako cete se porodit, a u slucaju belaja da je bolnica odgovorna.
Danasnji "feminizam"
- hadzinicasa
#21951 Re: Danasnji "feminizam"
-
no_sikiriki
#21952 Re: Danasnji "feminizam"
Bilo bi lijepo kad bi to sto pises bilo tacno, ali nazalost doktori u odredjenim sferama ne rade ono sto je najbolje za porodilju, nego ono sto je brze i lakse za njih. Kao npr. epiziotomija. To se kod nas radi rutinski kod skoro svake porodilje, a na zapadu samo kad je prijeko potrebno kod komplikovanog poroda sa forcepsima.Gimli sin Gloinov wrote: ↑10/03/2022 12:25Cuj ne daju doktori/doktorice izbor u vezi toga kako ces se poradjat, pa valjda oni poradjaju svaki dan, znaju sta je bolje za zdravlje porodilje i bebe.no_sikiriki wrote: ↑10/03/2022 11:08
Tačno, nije ni namijenjena kao zaštita, nego u svrhu informisanja. Realno nije da će je neko sad trčati kupiti, niti bih ja (jer svakako znam sve iz ličnog iskustva), ali članak može poslužiti u svrhu informisanja. Jer tu se spominju i druge važne stvari, npr. činjenica da ti doktori ne daju izbor oko nekih intervencija u toku poroda, prisiljavaju te na neke stvari, ne dopuštaju prisustvo partnera (što je realno najmanji problem) itd. itd.
A šta i kako je rješenje, ne pretendujem da znam. Tuženje mi je bilo zadnje na pameti, s obzirom da sam se bavila svojim zdravljem naredne 2 godine, imala sam dovoljno on my plate sa odlascima doktorima, gutanjem antibiotika 2 mjeseca, odlaskom u Dom zdravlja dvaput dnevno na injekcije odmah nakon poroda itd.
Hocete da odlucujete kako cete se porodit, a u slucaju belaja da je bolnica odgovorna.
A odgovornost je za njih misaona imenica. Sto je najgore, i prije 30-40 godina situacije nije uopce bila bolja. Moja mama je zamalo umrla radjajuci mene zbog nemara, a mjesec nakon poroda je opet “rodila” gazu koju su ostavili u njoj. Mislis da je neko odgovarao za to?
-
Gimli sin Gloinov
#21953 Re: Danasnji "feminizam"
mislim kao oni koji vas poradjaju.hadzinicasa wrote: ↑10/03/2022 12:32mislis oni kao SebijaGimli sin Gloinov wrote: ↑10/03/2022 12:25
Cuj ne daju doktori/doktorice izbor u vezi toga kako ces se poradjat, pa valjda oni poradjaju svaki dan, znaju sta je bolje za zdravlje porodilje i bebe.
Hocete da odlucujete kako cete se porodit, a u slucaju belaja da je bolnica odgovorna.![]()
- seln
#21954 Re: Danasnji "feminizam"
Sta se jedite, znate i same da je zena za vrijeme hajza necista.hadzinicasa wrote: ↑10/03/2022 10:38 ma meni se zeludac okrenuo jucer na ove komentare.
zastrasujuca je neosvijestenost, primitivizam i kolicina jeda koja izbija iz ovih komentara.
a baska sto ne znam kako nakon ovoga neko ima obraza da kaze da feminizam nije potreban u BiH.

- hadzinicasa
#21955 Re: Danasnji "feminizam"
pa ona je ginekolog i ona poradja zene.
znas li ti da postoji plan porodjaja koji zena sama sebi napravi, kako bi ona zeljela da se porodi. i duznost i obaveza doktora jeste da to postuje i da se ponasa prema zeljama pacijenta. ne znas.
@MarlboroGold evo ti padobranaca
Last edited by hadzinicasa on 10/03/2022 12:46, edited 1 time in total.
- seln
#21956 Re: Danasnji "feminizam"
Sad bar znamo, tebi je 30-40 godina.no_sikiriki wrote: ↑10/03/2022 12:32 i prije 30-40 godina situacije nije uopce bila bolja. Moja mama je zamalo umrla radjajuci mene zbog nemara
- hadzinicasa
#21957 Re: Danasnji "feminizam"
pa to ne znaci da joj ne trebaju ulosciseln wrote: ↑10/03/2022 12:39Sta se jedite, znate i same da je zena za vrijeme hajza necista.hadzinicasa wrote: ↑10/03/2022 10:38 ma meni se zeludac okrenuo jucer na ove komentare.
zastrasujuca je neosvijestenost, primitivizam i kolicina jeda koja izbija iz ovih komentara.
a baska sto ne znam kako nakon ovoga neko ima obraza da kaze da feminizam nije potreban u BiH.![]()
![]()
-
no_sikiriki
#21958 Re: Danasnji "feminizam"
Mislim da to znaju i (forumske) ptice na grani.seln wrote: ↑10/03/2022 12:41Sad bar znamo, tebi je 30-40 godina.no_sikiriki wrote: ↑10/03/2022 12:32 i prije 30-40 godina situacije nije uopce bila bolja. Moja mama je zamalo umrla radjajuci mene zbog nemara![]()
-
Gimli sin Gloinov
#21959 Re: Danasnji "feminizam"
Ne vidim razlog zasto doktor ne bi radio ono sto je najbolje za bebu i za porodilju. Cuj njemu lakse, pa ne gura on umjesto tebe pa da ti ubrza. Ne bih rekao da je bilo ko od njih spreman fuš radit tako odgovoran posao gdje su dva zivota u pitanju i gdje su oni direktno odgovorni. Ne poznajem ljude spremne na to i mislim da to ni ovdje nije slucaj, pa nisu ih sa ulice skupilino_sikiriki wrote: ↑10/03/2022 12:32Bilo bi lijepo kad bi to sto pises bilo tacno, ali nazalost doktori u odredjenim sferama ne rade ono sto je najbolje za porodilju, nego ono sto je brze i lakse za njih. Kao npr. epiziotomija. To se kod nas radi rutinski kod skoro svake porodilje, a na zapadu samo kad je prijeko potrebno kod komplikovanog poroda sa forcepsima.Gimli sin Gloinov wrote: ↑10/03/2022 12:25
Cuj ne daju doktori/doktorice izbor u vezi toga kako ces se poradjat, pa valjda oni poradjaju svaki dan, znaju sta je bolje za zdravlje porodilje i bebe.
A odgovornost je za njih misaona imenica. Sto je najgore, i prije 30-40 godina situacije nije uopce bila bolja. Moja mama je zamalo umrla radjajuci mene zbog nemara, a mjesec nakon poroda je opet “rodila” gazu koju su ostavili u njoj. Mislis da je neko odgovarao za to?
- seln
#21960 Re: Danasnji "feminizam"
Zajebavam se, ba...
znam dobro kakva je muka sa mjesecnicom, cak i kada je sve u najboljem redu.
A tek neredovni ciklusi, endometrioza, ciste...
i onda se jos nadje "zena" koja je protivnik ideje podjele ulozaka.
E, vala, sto zensko zensku moze biti katil....
- seln
#21961 Re: Danasnji "feminizam"
Mislim da nije u pitanju njihova strucna sprema, vec nedostatak empatije, inace vrlo rasirena pojava u BiH.Gimli sin Gloinov wrote: ↑10/03/2022 12:48Ne vidim razlog zasto doktor ne bi radio ono sto je najbolje za bebu i za porodilju. Cuj njemu lakse, pa ne gura on umjesto tebe pa da ti ubrza. Ne bih rekao da je bilo ko od njih spreman fuš radit tako odgovoran posao gdje su dva zivota u pitanju i gdje su oni direktno odgovorni. Ne poznajem ljude spremne na to i mislim da to ni ovdje nije slucaj, pa nisu ih sa ulice skupilino_sikiriki wrote: ↑10/03/2022 12:32
Bilo bi lijepo kad bi to sto pises bilo tacno, ali nazalost doktori u odredjenim sferama ne rade ono sto je najbolje za porodilju, nego ono sto je brze i lakse za njih. Kao npr. epiziotomija. To se kod nas radi rutinski kod skoro svake porodilje, a na zapadu samo kad je prijeko potrebno kod komplikovanog poroda sa forcepsima.
- vjeshalica
#21962 Re: Danasnji "feminizam"
Naravno da doktori znaju, nisu svacije okolnosti iste. Ovdje su neke druge stvari u pitanju, nema potrebe izlaziti iz okvira profesionalizma prilikom pripreme i porodjaja, a o javasluku da ne govorim. Okreces i izvrces prave probleme. Pa i zivotinji na okotu neko pridje i pomogne na lijep nacin. Ljubaznost i prijatnost i neka pristupacnost znacajno uticu na ljudske odnose.Gimli sin Gloinov wrote: ↑10/03/2022 12:25
- hadzinicasa
#21963 Re: Danasnji "feminizam"
ma znam, ergo smajli...
pa zato sto je menstruacija nesto "sramotno" i "intimno".
odrasla sam i samosvjesna zena, s tri zivota iza sebe, no osjecam rudimente (nametnutog) latentnog sida - o tome se ne prica, to je stvar izmedju tebe i tebe, ne izreci naglas - kad se kaze menstruacija.
- seln
#21964 Re: Danasnji "feminizam"
Vala, svasta od tebe... sta je u tome sramotno?hadzinicasa wrote: ↑10/03/2022 12:56ma znam, ergo smajli...
odrasla sam i samosvjesna zena, s tri zivota iza sebe, no osjecam rudimente (nametnutog) latentnog sida - o tome se ne prica, to je stvar izmedju tebe i tebe, ne izreci naglas - kad se kaze menstruacija.
Dobro, nije bas tema za bajramskih okupljanja, ali izmedju zena, odnosno izmedju zene i muza, momka i djevojke... najnormalnija moguca tema.
- hadzinicasa
#21965 Re: Danasnji "feminizam"
jel'de? ko bi rekaoseln wrote: ↑10/03/2022 12:59Vala, svasta od tebe... sta je u tome sramotno?hadzinicasa wrote: ↑10/03/2022 12:56
ma znam, ergo smajli...
Dobro, nije bas tema za bajramskih okupljanja, ali izmedju zena, odnosno izmedju zene i muza, momka i djevojke... najnormalnija moguca tema.
ja sam samo iskrena. nekakva me nelagoda. a nema nista neprirodno u menstruaciji.
da se razumijemo ne libim se da to izgovorim ni o tome govorim, da zagovaram, samo iskreno naglas kazem svoj intimni osjecaj koji me prozme.
-
Gimli sin Gloinov
#21966 Re: Danasnji "feminizam"
Naravno. Iskustvo svih zena iz mog zivota koje su se poradjale u vojnoj bolnici je pozitivno, primjera radi govorim. Nikad nismo imali "stelu", niti smo ostavljali pare.vjeshalica wrote: ↑10/03/2022 12:53Naravno da doktori znaju, nisu svacije okolnosti iste. Ovdje su neke druge stvari u pitanju, nema potrebe izlaziti iz okvira profesionalizma prilikom pripreme i porodjaja, a o javasluku da ne govorim. Okreces i izvrces prave probleme. Pa i zivotinji na okotu neko pridje i pomogne na lijep nacin. Ljubaznost i prijatnost i neka pristupacnost znacajno uticu na ljudske odnose.Gimli sin Gloinov wrote: ↑10/03/2022 12:25
Mozda ni zene nisu bas uracunjive u tom periodu?
Ako je stvarno tako stanje onda se nama bas posrecilo
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#21967 Re: Danasnji "feminizam"
Ne treba zaboraviti da ima dosta i laganja i od strane porodilja ("kad su mi stavile bebu u ruke, sve sam zaboravila").
Mislim, ne kažem da je sve laž, al dosta neće da se žale da ne bi ispale slabići, da ne bi odudarale od uvriježenog narativa, jer zaboga kakve bi one majke bile ako bi se nakon samog poroda ne bi osjećale svježe i spremne za nove radne pobjede.
Mislim, ne kažem da je sve laž, al dosta neće da se žale da ne bi ispale slabići, da ne bi odudarale od uvriježenog narativa, jer zaboga kakve bi one majke bile ako bi se nakon samog poroda ne bi osjećale svježe i spremne za nove radne pobjede.
- hadzinicasa
#21968 Re: Danasnji "feminizam"
sve su to nametnute norme - hajdebogati sta cvilis, prije zene odu, radu u polju, cucnu, porode se, dijete na prsi, i za motiku nastave gdje su stale.Chmoljo wrote: ↑10/03/2022 13:23 Ne treba zaboraviti da ima dosta i laganja i od strane porodilja ("kad su mi stavile bebu u ruke, sve sam zaboravila").
-
no_sikiriki
#21969 Re: Danasnji "feminizam"
Pa da, ja malo iz dosade lažem o svom iskustvu i iskustvu moje majke.
A ne treba ni zanemariti moju neuračunljivost, vjerovatno se nije desilo da sam došla kući sa 50000 patogenih bakterija na sve strane koje sam bezuspješno "liječila" naredne 2 godine.
A i moja mama je bila fakat neuračunljiva kad su joj gurali forcepse kad je već bilo vrijeme za hitni carski rez koji nisu bili u stanju napraviti, jer je relevantni doktor već bio na godišnjem - a gazu su slučajno ostavili, glupo bi bilo to im zamjerati, dešava se.
A ne treba ni zanemariti moju neuračunljivost, vjerovatno se nije desilo da sam došla kući sa 50000 patogenih bakterija na sve strane koje sam bezuspješno "liječila" naredne 2 godine.
A i moja mama je bila fakat neuračunljiva kad su joj gurali forcepse kad je već bilo vrijeme za hitni carski rez koji nisu bili u stanju napraviti, jer je relevantni doktor već bio na godišnjem - a gazu su slučajno ostavili, glupo bi bilo to im zamjerati, dešava se.
- vjeshalica
#21970 Re: Danasnji "feminizam"
Sve se to desava, ali tvoj posao je da zacepis usta i ponasas se kao da se zapravo nista ne desava,niti si trudna, niti se se porodila,niti si dole razvaljena i usivena, niti ljeva iz tebe ni nista
Over and out
(sarcazam)
Over and out
(sarcazam)
-
no_sikiriki
#21971 Re: Danasnji "feminizam"
Exactly, šuti i trpi, 1000 žena se porodilo prije tebe i nije se žalilo, šta ti misliš da si posebna i tako...
- hadzinicasa
#21972 Re: Danasnji "feminizam"
i da se radujes majcinstvu kao najvecem poklonu i blagoslovu, jer u suprotnom kakva si ti majka!?vjeshalica wrote: ↑10/03/2022 13:35 Sve se to desava, ali tvoj posao je da zacepis usta i ponasas se kao da se zapravo nista ne desava,niti si trudna, niti se se porodila,niti si dole razvaljena i usivena, niti ljeva iz tebe ni nista
Over and out
![]()
(sarcazam)
stavljas svoju bol, nelagodu, krv i te "mukice" ispred takvog jednog blagoslova...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#21973 Re: Danasnji "feminizam"
i, ovo iz nekog ličnog dojma, dosta tog laganja nije inicirano od strane supružnika, niti pod njegovim pritiskom ili očekivanjem. često veći pritisak na te stvari pravi porodica žene.
naučeni obrasci, i ako se od njih odstupi - sramota.
glede mengelitisa, u našoj maloj porodici je to nešto sasvim normalno, kao reć: odoh pišat
i obično tih dana pjevušim: Zvali suuu, jeeee, Krvavaaa Meeeriiii, nikom nije dala olakoooo

naučeni obrasci, i ako se od njih odstupi - sramota.
glede mengelitisa, u našoj maloj porodici je to nešto sasvim normalno, kao reć: odoh pišat
-
Gimli sin Gloinov
#21974 Re: Danasnji "feminizam"
pa ko ti je rekao da lazes?no_sikiriki wrote: ↑10/03/2022 13:32 Pa da, ja malo iz dosade lažem o svom iskustvu i iskustvu moje majke.
A i moja mama je bila fakat neuračunljiva kad su joj gurali forcepse kad je već bilo vrijeme za hitni carski rez koji nisu bili u stanju napraviti, jer je relevantni doktor već bio na godišnjem - a gazu su slučajno ostavili, glupo bi bilo to im zamjerati, dešava se.![]()
ako se to desilo tvojoj mami i tebi, ne znaci da se desava svakom. da se samo jednoj osobi dogodi previse je.
nama se nije desilo, kao sto kazem, pozitivno iskustvo.
trebaju trudnice da citaju komentare i da misle da je tamo klaonica
-
no_sikiriki
#21975 Re: Danasnji "feminizam"
To što se tebi bliskim osobama nije desilo, ne znači da je to status quo. Ja poznajem više žena sa negativnim iskustvima, nego pozitivnim. Iz obje bolnice.Gimli sin Gloinov wrote: ↑10/03/2022 14:36pa ko ti je rekao da lazes?no_sikiriki wrote: ↑10/03/2022 13:32 Pa da, ja malo iz dosade lažem o svom iskustvu i iskustvu moje majke.
A i moja mama je bila fakat neuračunljiva kad su joj gurali forcepse kad je već bilo vrijeme za hitni carski rez koji nisu bili u stanju napraviti, jer je relevantni doktor već bio na godišnjem - a gazu su slučajno ostavili, glupo bi bilo to im zamjerati, dešava se.![]()
ako se to desilo tvojoj mami i tebi, ne znaci da se desava svakom. da se samo jednoj osobi dogodi previse je.
nama se nije desilo, kao sto kazem, pozitivno iskustvo.
trebaju trudnice da citaju komentare i da misle da je tamo klaonica
Naravno da treba da znaju da je "klaonica". Da se informišu na vrijeme, i ako mogu i imaju novca, spase sebe te muke i odu negdje privatno gdje neće biti tretirane kao stoka. Ili ako nemaju izbora da bar znaju šta ih čeka, pa da se ne frapiraju kad dođu u bolnicu.