Obracun potrosnje struje
Moderator: anex
-
kuli1961
#1 Obracun potrosnje struje
Ne znam kako izlazite na kraj sa racunima za struju, da l isu Vam racuni korektno izdati.. ali meni- haos!
Naravno, kilava Elektroprivreda Republike Srpske!
Danas dobijem racun za februar, piše- potroseno 2054 kWh, suma cca 320 Km. Sve se gladim po bradi- dobro sam prosao, jer se grijem na struju- Vailant kotao 18 kWh. Odmah veceras platim racun, e-banking.
Malo bolje pogledam racun, imam sta vidjeti- ocitanje bilo 28.2.2022., stanje XY, pa je takva i potrosnja. Ali, ja sam sutradan 01. marta ujutro slikao brojilo (kao da sam znao da ce biti neka frka) i stanje je XY-AB. Konkretno, dan kasnije od njihovog ocitanja, stanje je 254 kWh MANJE!
Naravno, iste sekunde sam napravio prigovor, prilozio fotografije, trazim korekciju.
Posto mi se ovo desava gotovo redovno, periodicno, mislim da je sustina u ovome-01.04. nastupa jeftinija obracunska ljetna tarifa, pa sad "karikaju" vecu potrosnju, pa ako prodje- prodje.
Ne radi se o bezazlenoj permutaciji brojeva- cifre su sasvim razlicite.
Obratite paznju na svoj racun, da vam se ne desi isto...
Danas dobijem racun za februar, piše- potroseno 2054 kWh, suma cca 320 Km. Sve se gladim po bradi- dobro sam prosao, jer se grijem na struju- Vailant kotao 18 kWh. Odmah veceras platim racun, e-banking.
Malo bolje pogledam racun, imam sta vidjeti- ocitanje bilo 28.2.2022., stanje XY, pa je takva i potrosnja. Ali, ja sam sutradan 01. marta ujutro slikao brojilo (kao da sam znao da ce biti neka frka) i stanje je XY-AB. Konkretno, dan kasnije od njihovog ocitanja, stanje je 254 kWh MANJE!
Naravno, iste sekunde sam napravio prigovor, prilozio fotografije, trazim korekciju.
Posto mi se ovo desava gotovo redovno, periodicno, mislim da je sustina u ovome-01.04. nastupa jeftinija obracunska ljetna tarifa, pa sad "karikaju" vecu potrosnju, pa ako prodje- prodje.
-
crveni_makovi
#2 Re: Obracun potrosnje struje
Ne kontam to o jeftinijoj ljetnoj tarifi. Nije li cijena el. energije, mrezarine i svih drugih stavki na racunu ista tokom cijele godine, osim ako se ne dese neke nove izmjene cijena? VT i MT potrosnja kosta isto svaki mjesec pa to sto pretplatim sad u martu ce kostati isto recimo u maju? Ili je to nesto drugacije u RS-u?
Pratim kad mi popisuju potrosnju i osim sto vidim da popisivac mulja prema svom poslodavcu, recimo popisao je bas danas a ispostavice listu kao da je popisao 12.3. nisam primjetila da upisuje vece iznose potrosnje.
Pratim kad mi popisuju potrosnju i osim sto vidim da popisivac mulja prema svom poslodavcu, recimo popisao je bas danas a ispostavice listu kao da je popisao 12.3. nisam primjetila da upisuje vece iznose potrosnje.
- problemnatravunu
#3 Re: Obracun potrosnje struje
Zar ima ljetnja, povoljnija tarifa?kuli1961 wrote: ↑08/03/2022 22:44 Ne znam kako izlazite na kraj sa racunima za struju, da l isu Vam racuni korektno izdati.. ali meni- haos!
Aha, vidim to je EP RS , možda kod njih ima
ali kod Elektroprivrede BiH , nema ljetnja i zimska tarifa, ima već dosta godina to je ukinuto
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4 Re: Obracun potrosnje struje
to ti taj sto ocitava lupa napamet stanje,mrsko mu hodati,pa ofrlje napise...isto mi se desava....
-
kuli1961
#5 Re: Obracun potrosnje struje
Da, postoji dvotarifni sistem obracuna, tj cijene. Pored toga, postoji i ljetna i zimska cijena struje, zimska je skuplja, jasno,crveni_makovi wrote: ↑09/03/2022 04:06 Ne kontam to o jeftinijoj ljetnoj tarifi. Nije li cijena el. energije, mrezarine i svih drugih stavki na racunu ista tokom cijele godine, osim ako se ne dese neke nove izmjene cijena? VT i MT potrosnja kosta isto svaki mjesec pa to sto pretplatim sad u martu ce kostati isto recimo u maju? Ili je to nesto drugacije u RS-u?
sigurno je da je inkasant ili "ocitavac" upisao otprilike, dodao tih cca 250 kWh kao da je vise potrosnje. Simptomaticno je sto se to desava najmanje dva puta godisnje- u mjesecu pred prelaz sa jedne na drugu tarifu. Na kraju ljetne tarife/cijene, po pravilu mi ocitaju manju potorosnju, a na kraju zimske- vecu- samo da vise naplate. Ko ne prati, donji je!
-
crveni_makovi
#6 Re: Obracun potrosnje struje
Nema u FBiH te razlike ljetna i zimska cijena odavno. A to ako se desava u RS na tim prelazima iz sezone obracuna u drugu a po stetu domacinstava, bas treba paziti kad i sta popisuju i sta se zapravo placa.kuli1961 wrote: ↑09/03/2022 09:04Da, postoji dvotarifni sistem obracuna, tj cijene. Pored toga, postoji i ljetna i zimska cijena struje, zimska je skuplja, jasno,crveni_makovi wrote: ↑09/03/2022 04:06 Ne kontam to o jeftinijoj ljetnoj tarifi. Nije li cijena el. energije, mrezarine i svih drugih stavki na racunu ista tokom cijele godine, osim ako se ne dese neke nove izmjene cijena? VT i MT potrosnja kosta isto svaki mjesec pa to sto pretplatim sad u martu ce kostati isto recimo u maju? Ili je to nesto drugacije u RS-u?
sigurno je da je inkasant ili "ocitavac" upisao otprilike, dodao tih cca 250 kWh kao da je vise potrosnje. Simptomaticno je sto se to desava najmanje dva puta godisnje- u mjesecu pred prelaz sa jedne na drugu tarifu. Na kraju ljetne tarife/cijene, po pravilu mi ocitaju manju potorosnju, a na kraju zimske- vecu- samo da vise naplate. Ko ne prati, donji je!
-
kuli1961
#7 Re: Obracun potrosnje struje
Naravno, mora se paziti i kontrolisati. Grijem se na struju, pa mi je u interesu da mi ocitanje bude tacno.
U ovom konkretnom slucaju, zakinuli su me za cca 50-tak KM.
Sinoc sam im poslao prigovor u e-formi, i maloprije su potvrdili prijem i obavijestili me da su ga proslijedili nadleznoj sluzbi.
U ovom konkretnom slucaju, zakinuli su me za cca 50-tak KM.
Sinoc sam im poslao prigovor u e-formi, i maloprije su potvrdili prijem i obavijestili me da su ga proslijedili nadleznoj sluzbi.
- holowey
#8 Re: Obracun potrosnje struje
ovo sam iskusio prosli mjesec... uredno placao sve racune ali ne da de mi vrag mira i pogledam stanje na satu... na satu 76698, na racunu 77196 ali jbg vec platio racun... zalim se, posalju covjeka da se licno uvjeri, fotografise sat (u tom trenutku 76838 na satu) i ode... novi racun i dalje stoji na racunu 77196, utroseno 0, ali uredno naplate mrezarinu i ispostave racun na 8,37KM... nema ni govora o preplati nego plati jos... ocekujem i iduci racun sa potrosnjom 0 i mrezarinom 8,37...kuli1961 wrote: ↑08/03/2022 22:44 Ne znam kako izlazite na kraj sa racunima za struju, da l isu Vam racuni korektno izdati.. ali meni- haos!
-
kuli1961
#9 Re: Obracun potrosnje struje
Svi moji dosadasnji prigovori su rjesavani tako sto mi za nekoliko dana od prijema prigovora posalju novi korigovani racun, na ispravno stanje, a fakticku preplatu- cijena potrosene struje, mrezarina, OIBB, naknada za "mjerno mjesto", PDV- preusmjere u umanjenje iznosa na narednom racunu.
Posto moj sadasnji prigovor nikako ne mogu odbiti, jer sam im poslao fotografiju brojila sa datumom fotografije, u ovoj nesreci je "sreca" to sto ce mi naredni racun- mart biti u istoj -zimskoj tarifi, tako da me ne mogu ni novcano zakinuti.
Za slucaj odbijanja prigovora ili i dalje neispravnog racuna, kakav je tvoj slucaj, postoji pravni put-a to je opet pisani prigovor u pogledu stanja racuna, obzirom da potrosnjom jos nisi dosao do zabiljezenog stanja 77196. U tom slucaju ti moraju ili izdati korigovani racun ili u pismenoj formi odbiti prigovor.
Ako odbiju prigovor, moraju dati pravnu pouku o pravu na zalbu, a to je entitetsko regulatorno tijelo-u F BiH je to FERK- Regulatorna komisija za energiju u FBiH, u Republici Srpskoj je Regulatorna komisija za energetiku -RERS. Nakon njihove odluke, moguc je i upravni spor.
Bilo kako bilo, ovo necu pustiti, idem "do kraja", "ceracemo se". Dosta mi je vise tih primitivnih lopovluka.
Posto moj sadasnji prigovor nikako ne mogu odbiti, jer sam im poslao fotografiju brojila sa datumom fotografije, u ovoj nesreci je "sreca" to sto ce mi naredni racun- mart biti u istoj -zimskoj tarifi, tako da me ne mogu ni novcano zakinuti.
Za slucaj odbijanja prigovora ili i dalje neispravnog racuna, kakav je tvoj slucaj, postoji pravni put-a to je opet pisani prigovor u pogledu stanja racuna, obzirom da potrosnjom jos nisi dosao do zabiljezenog stanja 77196. U tom slucaju ti moraju ili izdati korigovani racun ili u pismenoj formi odbiti prigovor.
Ako odbiju prigovor, moraju dati pravnu pouku o pravu na zalbu, a to je entitetsko regulatorno tijelo-u F BiH je to FERK- Regulatorna komisija za energiju u FBiH, u Republici Srpskoj je Regulatorna komisija za energetiku -RERS. Nakon njihove odluke, moguc je i upravni spor.
Bilo kako bilo, ovo necu pustiti, idem "do kraja", "ceracemo se". Dosta mi je vise tih primitivnih lopovluka.
-
kuli1961
#10 Re: Obracun potrosnje struje
Evo jednog primjera ishoda spora pred RERS-om..:
(javno je objavljeno na sajtu RERS, pa se moze dijeliti)
https://reers.ba/wp-content/uploads/202 ... tinica.pdf
(javno je objavljeno na sajtu RERS, pa se moze dijeliti)
https://reers.ba/wp-content/uploads/202 ... tinica.pdf
- Chloe
- Photo mod
#11 Re: Obracun potrosnje struje
Pretpostavljam da imaju programski paušalno očitavanje, ako nemaju, greška se može desiti prilikom očitavanja kao i pri unosu stanja,kuli1961 wrote: ↑08/03/2022 22:44 Ne znam kako izlazite na kraj sa racunima za struju, da l isu Vam racuni korektno izdati.. ali meni- haos!
ko radi - griješi, a račune imamo da bismo ih čitali.
Ako od 01.04. prelazite na ljetni obračun, ti ćeš imati još jedan obračun krajem marta po zimskoj tarifi ( ako je 28.02. bio, znači dan dva prije kasnije u martu je slijedeči obračun) koji je bitan da ne budeš oštećen zbog manje cijene ljetne tarife, a pravilo je da u prelaznim periodima nema paušalnog očitavanja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: Obracun potrosnje struje
ako preračuna/prepiše/ofrnje upiše sljedeći mjesec će manje biti
- Chloe
- Photo mod
#13 Re: Obracun potrosnje struje
Naravno, bilo prečitano ili potčitano, kod slijedećeg obračuna se koriguje, i nije to problem u toku određene tarife, ili stalne kao kod EPBiH, ali u prelazu, ako je potčitano ide na štetu snadbjevača, ako je prečitano na štetu je kupca.Black swan wrote: ↑09/03/2022 14:05 ako preračuna/prepiše/ofrnje upiše sljedeći mjesec će manje biti
Mada, nije poželjno nijedno, nego tačno i korektno očitanje.
-
kuli1961
#14 Re: Obracun potrosnje struje
Naravno, greska je moguca, i ko radi, taj i grijesi.Chloe wrote: ↑09/03/2022 12:33 Pretpostavljam da imaju programski paušalno očitavanje, ako nemaju, greška se može desiti prilikom očitavanja kao i pri unosu stanja,
Ako od 01.04. prelazite na ljetni obračun, ti ćeš imati još jedan obračun krajem marta po zimskoj tarifi ( ako je 28.02. bio, znači dan dva prije kasnije u martu je slijedeči obračun) koji je bitan da ne budeš oštećen zbog manje cijene ljetne tarife, a pravilo je da u prelaznim periodima nema paušalnog očitavanja.
Problem je "samo" u tome sto se ta "greska" REDOVNO javlja unazad nekoliko godina i to BAS pred prelazak na drugu tarifu????
Da je rijec o permutaciji zadnje divje cifre stanja, npr umjesto 29 napisano 92 ili slicno, ne bih ovdje nista ni pisao- kratak prigovor i ciao. Medjutim, u konkrentom slucaju, upisano stanje je 75607 a dan kasnije, stvarno stanje je 75353??? Permutacija, lapsus kalami? Malo sutra! Nenamjerna greska? Jos manje!
Pristojnim rjecnikom receno, imam osnova da sumnjam u dobre namjere EP...
- Chloe
- Photo mod
#15 Re: Obracun potrosnje struje
Samo malo, imaš još jedan obračun po zimskoj tarifi, tih 200 i nešto kWh će ti opet biti obračunato po istoj cijeni, zimskoj....kuli1961 wrote: ↑09/03/2022 21:20Naravno, greska je moguca, i ko radi, taj i grijesi.Chloe wrote: ↑09/03/2022 12:33 Pretpostavljam da imaju programski paušalno očitavanje, ako nemaju, greška se može desiti prilikom očitavanja kao i pri unosu stanja,
Problem je "samo" u tome sto se ta "greska" REDOVNO javlja unazad nekoliko godina i to BAS pred prelazak na drugu tarifu????
Da je rijec o permutaciji zadnje divje cifre stanja, npr umjesto 29 napisano 92 ili slicno, ne bih ovdje nista ni pisao- kratak prigovor i ciao. Medjutim, u konkrentom slucaju, upisano stanje je 75607 a dan kasnije, stvarno stanje je 75353??? Permutacija, lapsus kalami? Malo sutra! Nenamjerna greska? Jos manje!
Pristojnim rjecnikom receno, imam osnova da sumnjam u dobre namjere EP...![]()
Da si sve ovo napisao početkom aprila, za martovski račun, imalo bi smisla.
-
channel10
#16 Re: Obracun potrosnje struje
Zar u manjem entitetu jos uvijek postoje zimska i ljetna tarifa?
-
kuli1961
#17 Re: Obracun potrosnje struje
Ne mogu se saglasiti sa tobom- ima smisla i sada, itekako! Da nisam provjerio ocitanje, ostalo bi vece, neispravno i kako takvo bi se uvuklo u mart i u period ljetnjeg obracuna. Sreca je u tome, sto ce biti jednostavno korigovati naredni racun, koji je u istoj tarifi.
- Chloe
- Photo mod
#18 Re: Obracun potrosnje struje
Hajd' dobro..kuli1961 wrote: ↑09/03/2022 21:59Ne mogu se saglasiti sa tobom- ima smisla i sada, itekako! Da nisam provjerio ocitanje, ostalo bi vece, neispravno i kako takvo bi se uvuklo u mart i u period ljetnjeg obracuna. Sreca je u tome, sto ce biti jednostavno korigovati naredni racun, koji je u istoj tarifi.
-
kuli1961
#19 Re: Obracun potrosnje struje
mozda je bas ovo ključ nesaglasnosti- tih obracunatih 254 kwH ne postoje, nisu potroseni, nastali su kao posljedica pogresnog ocitanja
nema veze, poenta je: obavezno pratiti stanje iz racuna, porediti ga sa stvarnom potrosnjom- vlastitim ocitanjem na dan ocitanja
- madesa
#20 Re: Obracun potrosnje struje
Meni svake godine za januarski racun pogresni izmjere. Navodno tad ne mjere nego nakav prosjek uzimaju. Sad dobio racun i odem da vidim stanje na satu kad skoro 400kw vise mi obračunali. To mi se desava svake godine. Ostali mjeseci su ok . Trazim reklamacije,posaljem svoje stanje putem emaila i oni isprave.
-
kuli1961
#21 Re: Obracun potrosnje struje
Da i to se desavalo. U vrijeme izbijanja pandemije covid. EP RS je preko elektronskih medija obavijestio gradjanstvo da nece vrsiti ocitanja, vec da gradjani sami ocitaju i poslaju im podatke bilo kako- teleofnom, e-mailom i da ce ot ocitanje biti uzeto kao relevantno. Upozorili su- ko ne zeli sam ocitavati, uzece se prosjek za konkretni mjesec iz prosle godine, pa potom, ako se ukaze potreba, korekcija na stvarno stanje.
Po meni, korektno od EPRS.
Po meni, korektno od EPRS.
- Chloe
- Photo mod
#22 Re: Obracun potrosnje struje
Svakako je cilj tačan račun, što manji broj reklamacija, a gradjani takve slučajeve doživljavaju na različite načine.
Ja osobno ne reagujem na takve slučajeve, bilo da je račun vode ili struje, na tvom mjestu ne bih reagovala za februarski račun, te kilovate bih gledala kao preplatu ( svakako će biti potrešeni tokom marta), ali u slučaju da je martovski, reagovala bih.
Potpuno razumijem i one koji reaguju, koji se uklapaju u odredjene iznose za mjesečne obaveze, potčitavanje/prečitavanje remeti njihov budžet, posebno su tu osjetljivi penzioneri, socijalno ugroženi itd.
-
kuli1961
#23 Re: Obracun potrosnje struje
@Chloe,
u zimskom periodu mi je potrosnja struje od 2200 -3700 kWh mjesecno, dakle jako velika, pa sama ta cinjenica me tjera da pratim potrosnju/ispravnost racuna.
Moj osnovni princip ponasanja je da za konkretnu i tacno odredjenu robu, uslugu, sta god- dobijem tacan, ispravan racun. Princip proporcionalnosti- balansa, i svaku svoju obavezu uredno placam.
Sada nepostojecih 254 kWh ce biti potroseno u martu, jasno, ali je neizvjesno da li ce se stati sa pogresnim ocitanjem i u u martovskom racunu iskazati stvarno potroseno (dakle, ova greska anulirati), ili ce se ta potrosnja samo nakalemiti?
Ako bi bila nakalamljena, tada ce biti teze utvrditi gdje je greska, jer ona nece biti u racunu za mart, vec u ovom, februarskom racunu- zato sam reagovao/podnio prigovor, prosto -na vrijeme.
A sa druge strane, ove "greske" se redovno javljaju, dva puta godisnje- u prelasku sa jedne na drugu tarifu. E to vec nije greska, vec obrazac nezakonitog ponasanja, sa kojim stanje kucnog budzeta i nije u nekoj vezi.
u zimskom periodu mi je potrosnja struje od 2200 -3700 kWh mjesecno, dakle jako velika, pa sama ta cinjenica me tjera da pratim potrosnju/ispravnost racuna.
Moj osnovni princip ponasanja je da za konkretnu i tacno odredjenu robu, uslugu, sta god- dobijem tacan, ispravan racun. Princip proporcionalnosti- balansa, i svaku svoju obavezu uredno placam.
Sada nepostojecih 254 kWh ce biti potroseno u martu, jasno, ali je neizvjesno da li ce se stati sa pogresnim ocitanjem i u u martovskom racunu iskazati stvarno potroseno (dakle, ova greska anulirati), ili ce se ta potrosnja samo nakalemiti?
Ako bi bila nakalamljena, tada ce biti teze utvrditi gdje je greska, jer ona nece biti u racunu za mart, vec u ovom, februarskom racunu- zato sam reagovao/podnio prigovor, prosto -na vrijeme.
A sa druge strane, ove "greske" se redovno javljaju, dva puta godisnje- u prelasku sa jedne na drugu tarifu. E to vec nije greska, vec obrazac nezakonitog ponasanja, sa kojim stanje kucnog budzeta i nije u nekoj vezi.
- Dupli_skalp
#24 Re: Obracun potrosnje struje
ekipa, c/p s druge teme:
elem, danas me je dočekao zapisnik o zamjeni obračunskih mjernih uređaja. obzirom da nisam upućen u problematiku, a u pitanju je zgrada, interesuje me sljedeće:
1. jeli baždarenje razlog za mijenjanje brojila, u zapisniku stoji da je prethodno brojilo baždareno 2009. godine?
2. također, u zapisniku stoji da mi je stavljen potpuno isti model brojila (?)
3. e sad ono najbitnije - na stanju starog (demontiranog) brojila su napisali očitanje VT - 15055, MT - 19920, dok na novom (montiranom) brojilu stoji VT 39300, MT - 00003. šta sad ovo konkretno znači za mene u smislu potrošnje i narednog računa?
elem, danas me je dočekao zapisnik o zamjeni obračunskih mjernih uređaja. obzirom da nisam upućen u problematiku, a u pitanju je zgrada, interesuje me sljedeće:
1. jeli baždarenje razlog za mijenjanje brojila, u zapisniku stoji da je prethodno brojilo baždareno 2009. godine?
2. također, u zapisniku stoji da mi je stavljen potpuno isti model brojila (?)
3. e sad ono najbitnije - na stanju starog (demontiranog) brojila su napisali očitanje VT - 15055, MT - 19920, dok na novom (montiranom) brojilu stoji VT 39300, MT - 00003. šta sad ovo konkretno znači za mene u smislu potrošnje i narednog računa?
-
kuli1961
#25 Re: Obracun potrosnje struje
1. nemam pojma- u opstim uslovima i drugoj normativi EP treba traziti odgovor; mozda jeste- zbog starosti prethodnog bazdarenja
2. ako mi ta vrsta brojila ne pravi problem, mene ne bi sekiralo
3. ocitanje starog ce se smatrati zavrsim stanjem u odnosu na prethodno, iz prethodnog mjeseca - i to ce biti prvi dio narednog racuna
ocitanje stanja sa novougradjenog brojila je za tebe "nulto", pocetno stanje, buduca potrosnja- na dan narednog ocitanja je za tebe relevantna- to
ce biti drugi dio tvog narednog racuna
2. ako mi ta vrsta brojila ne pravi problem, mene ne bi sekiralo
3. ocitanje starog ce se smatrati zavrsim stanjem u odnosu na prethodno, iz prethodnog mjeseca - i to ce biti prvi dio narednog racuna
ocitanje stanja sa novougradjenog brojila je za tebe "nulto", pocetno stanje, buduca potrosnja- na dan narednog ocitanja je za tebe relevantna- to
ce biti drugi dio tvog narednog racuna