Ukrajina

GAU8

#59801 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

lajkujMe wrote: 08/03/2022 20:34
geralt wrote: 08/03/2022 19:51 Amerikanci komentarisu vrijednost zarobljenog ruskog Pantsira:

Vidim svi ignorisu ali ja sam trcao prema kuci da na ovo odgovorim jer ovo je izgleda veoma vazno.

Prvo ovo bih uporedio s Kradjom Enigma Masine u 2 svj ratu.
Ali moc ovog sistema su puno puno gore nego enigma meni se cini. Zarobljavanje ovog sistema u radnom stanju izgleda daje mogucnost Ukrajincima da hakuju kompletni PVO sistem Rusije u Ukrajini i vjerovatno dijelovima Rusije i Bjelorusije jesam li dobro razumio?

Jel to znaci da Ukrajinci mogu krisom koristiti Ruske radare za detekciju pa cak i navodjenje? Jel to znaci da ce moci lokalizovati svaki umrezeni PVO sistem?
Jel to znaci da mogu koordinisano da udaraju po Rusima i uspjesno izbjegnu pa cak manipulacijom sistema ili avionike aviona da se predstave kao ivf friendly?
Pa cak i promjena sifara da se Ruski avioni prebace na Target?

Ovo bi bilo golemo golemo ako je to tako, Rusi bi preko noci mogli da izgube kompletnu vazdusnu superiornost i Ukrajinci bi mogli da rade sta hoce.
Vidjecemo...

Btw, zar upravo zbog tog sistema mreze i mogucnosti Ruske spijunaze prodatih S400 sistema Turskoj, Amerika odbila i odjebala Tursku iz F35 programa?
Ako se dobro sjecam to je glavni razlog zasto Ameri nisu htjeli da daju Turskoj F35 vise jer bi Turski aktivni S400 mogao da aktivno prikuplja sve moguce podatke o F35 i Rusi to ladno iskoriste za poboljsanje sistema preko hakovanja Turskog S400

Btw dje je famozni S400 :D
Ni rijeci o njemu u ovom ratu.
A Ukrajinci uredno balisticke slali u tri navrata na Rusiju :D

Da se mozda ne plase da im trenutni najveci izvozni adut ne postane staro gvozdje kao i sve ostalo?
To je malo SF-a u cijeloj priči.

Tehnologije kriptografije i komunikacija danas se ne razlikuju mnogo među različitim vojskama kako je to bilo slučaj recimo u www2.

Naivno je vjerovati da ruska vojska napusti takav komad opreme a da ostavi sve informacije i kripto-ključeve intaktne.

Mnogo vjerojatnije je da postoji mehanizam brzog brisanja svih senzibilnih informacija u trenutku napuštanja.

Nije isključeno da se brisanje izvrši i daljinski, nešto poput zaključavanja ukradenog iPhonea.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#59802 Re: Ukrajina

Post by mk ultra »

geralt wrote: 08/03/2022 20:45
pici wrote: 08/03/2022 20:42

uskoro ce i EU... ovo znaci da su dogovorili sa venecuelom i iranom... kepecu mrka kapa, moze rublje mjest toalet papira koristiti...
Blinken je neopjevani junak ovog rata. Doveo Evropu "u suru" u prvim danima rata, ispregovarao zamjenu za rusku naftu, sljedeci je vjerovatno ruski plin. Cak je natjerao Srbiju da osudi agresiju :lol:
Homeini ce ove hefte izgleda po skracenom postupku da pusti naftu

https://www.reuters.com/business/energy ... 022-02-01/

A divi ovo, vec se pregovarali ko ce preuzeti gas, i prije napada
Vjerovatno je zato napad i krenuo, nemoguce da Rusi nisu znali da ce biti iskljuceni
sumirprimus

#59803 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Auuu brate ova je najjaca pazi ovo

:lol: :lol: :lol: :bih:
jeza u ledja

#59804 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote: 08/03/2022 20:58
Excel2 wrote: 08/03/2022 20:40
Prijatelju, svaki dan nesto tipkas. Hoces biti otvoren i reci da podrzavas Ruse, majka mu stara, pa samo nam trosis vrijeme? Otvori se brate ko pavlaka, sta si se stego.
Vidis taj sistem razmisljanja je sto.mene strasno nervira...ako nisi bezuslovno za jednu stranu odmah si neprijatelj.
Meni nije jasan ovaj pristup kad kazu nama su rusi neprijatelji a sve zbog proslog rata...cek ba sta je rusija bila kad je kod nas bio rat...raspadala se, nije imala para.da.hrani vojsku a kamo sta drugo...ko je vedrio I oblacio ovdje...eu I amerika...ko je vojno pomogao hrvatima u hrvatskoj...amerika..ko je bombardovao srbe po bosni .amerika..a onda ta ista amerika kaze aliji stand inace ces I ti dobit po p****.
Ko je napravio dejton....amerika...ko je fakticki napravio rs...amerika...

Ko ne ovdje lud?

Da znam sta.ce pojedinci reci ..ti si...ili nije tako bilo sto.lazes
Ako je na jednoj strani 10 puta jaci protivnik, zauzimanjem neutralnog stava ti pomazes tom jacem.

Na stranu to sto ti nisi u stvari neutralan.
plavi_E

#59805 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

Ne pominjite Afganistan. Pa da pokusaju Rusi uci u Afganistan pojeli bi ih Talibani za dorucak sa onom opremom sto su im Ameri ostavili.
:D
sumirprimus

#59806 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Pa ovi kupe sve ziivo i nezivo :lol:
amker

#59807 Re: Ukrajina

Post by amker »

Kikibombona wrote: 08/03/2022 21:00
Point. wrote: 08/03/2022 20:47

Daj više i ti prestani sa tom blagom proruskom propagandom.
Druze, ovaj forum nije u Sjevernoj Koreji. Moras razvijati toleranciju za razlicite informacije.

99% urednika teme kaci informacije sa ukrajinske strane. Ja sam gotovo jedini forumas koji prati Cecene i zbog toga sam od neprocjenjive vaznosti za kvalitet teme.
Pa ima ovo logike ali drug moras imati neku i rezervu jer nece ovi manekeni dugo... :D :D
sumirprimus

#59808 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:lol: on prati
palermo

#59809 Re: Ukrajina

Post by palermo »

Vidis taj sistem razmisljanja je sto.mene strasno nervira...ako nisi bezuslovno za jednu stranu odmah si neprijatelj.
Meni nije jasan ovaj pristup kad kazu nama su rusi neprijatelji a sve zbog proslog rata...cek ba sta je rusija bila kad je kod nas bio rat...raspadala se, nije imala para.da.hrani vojsku a kamo sta drugo...ko je vedrio I oblacio ovdje...eu I amerika...ko je vojno pomogao hrvatima u hrvatskoj...amerika..ko je bombardovao srbe po bosni .amerika..a onda ta ista amerika kaze aliji stand inace ces I ti dobit po p****.

Ko ne ovdje lud?

pa nama su rusi neprijatelji ne toliko zbog prošlog rata nego zbog politike koju su vodili juče, vode danas, i ako se nešto radikalno ne promijeni vodit će i sutra. I ti sad nama zamjeraš što smo jasno na strani ukrajine.......

I niko nije ovdje lud, nego je neko na strani Ukrajine a neko je na strani Rusije....metaforički bi se moglo reći neko je na strani civilizacije a neko na strani mračnjaštva...
plavi_E

#59810 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

Kikibombona wrote: 08/03/2022 21:00 Ja sam gotovo jedini forumas koji prati Cecene
Pa jesul i Ceceni Kurdi.
:D
Excel2

#59811 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Ko ne ovdje lud?

Dakle ti si sad protiv Rusije? Sta su ti Ukrajinci uradili da ne bi bio na njihovoj strani? Jebes Ameriku...
GandalfSivi

#59812 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

geralt wrote: 08/03/2022 20:40

Ja ne mogu da vjerujem da su Rusi ostavili Pantsir skroz neostecen, morali su makar rucnu bombu unutra baciti prije napustanja. Ako nisu, saznacemo posljedice uskoro :D
Kontaj da su Ameri izvukli avion sa dna okeana (izmedju ostalog i) zbog sistema veze, a ovi levati ostavise Pantsir na livada :lol: :lol: :lol:

Ja vojske i govana...
SpecialOffer

#59813 Re: Ukrajina

Post by SpecialOffer »

Vidim svi ignorisu ali ja sam trcao prema kuci da na ovo odgovorim jer ovo je izgleda veoma vazno.

Ali moc ovog sistema su puno puno gore nego enigma meni se cini. Zarobljavanje ovog sistema u radnom stanju izgleda daje mogucnost Ukrajincima da hakuju kompletni PVO sistem Rusije u Ukrajini i vjerovatno dijelovima Rusije i Bjelorusije jesam li dobro razumio?

Jel to znaci da Ukrajinci mogu krisom koristiti Ruske radare za detekciju pa cak i navodjenje? Jel to znaci da ce moci lokalizovati svaki umrezeni PVO sistem?
Jel to znaci da mogu koordinisano da udaraju po Rusima i uspjesno izbjegnu pa cak manipulacijom sistema ili avionike aviona da se predstave kao ivf friendly?

Ovo bi bilo golemo golemo ako je to tako, Rusi bi preko noci mogli da izgube kompletnu vazdusnu superiornost i Ukrajinci bi mogli da rade sta hoce.
Vidjecemo...

Btw, zar upravo zbog tog sistema mreze i mogucnosti Ruske spijunaze prodatih S400 sistema Turskoj, Amerika odbila i odjebala Tursku iz F35 programa?
Ako se dobro sjecam to je glavni razlog zasto Ameri nisu htjeli da daju Turskoj F35 vise jer bi Turski aktivni S400 mogao da aktivno prikuplja sve moguce podatke o F35 i Rusi to ladno iskoriste za poboljsanje sistema preko hakovanja Turskog S400

Da se mozda ne plase da im trenutni najveci izvozni adut ne postane staro gvozdje kao i sve ostalo?
Nakon ove bruke, ruska vojna industrija je svakako bivsa sto se tice izvoza. Citam da su Indijci jos prije ovog rata raspisali tender za 1700 novih tenkova da zamijene T-72 u arsenalu, i da su novi ruski tenkovi odbaceni kao opcija.

Ja ne mogu da vjerujem da su Rusi ostavili Pantsir skroz neostecen, morali su makar rucnu bombu unutra baciti prije napustanja. Ako nisu, saznacemo posljedice uskoro :D
Ja ne vjerujem da su toliki amateri i da imaju tolike propuste da ga ne mogu elektronski iskljuciti iz sistema.

Pa jbt. iPhone mogu blokirati a ne to cudo da se ne moze na slican nacin blokirati i uzbaciti iz upotrebe.
Ermin ZM

#59814 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

Kikibombona wrote: 08/03/2022 20:53
Lopez1981 wrote: 08/03/2022 20:26
Da su Rusi znali da ce imati ovakve gubitke nikad oni ne bi usli u Ukrajinu.
Prvog dana vjesti su bile, Rusi usli u centar Kijeva, pao drugi najveci grad Harkov, Rusi ulaze u gradove sirom Ukrajine. Situacija po Ukrajinu je bila uzasna najblaze receno.
Ocigledan fijasko Rusa, ocekivali su da ce sve biti zavrseno za dan dva, jer inace ne bi usli duboko u Kijev da su ocekivali ovakav otpor. Sad ginu i gube tehniku za svaki pedalj. Ekonomski su mrtvi zbog sankcija, osjetice i Evropa posljedice ali ni blizu koliko Ruski agresor.
Od kada postoji Rusija se potcjenjuju i slabo razumije... Od Osmanlija, Napoleona, Hitlera...

Razgovor Hitlera i cuvenog finskog generala (Rusi ga po zlu pamte) Manerhajma, jedini snimljen neformalni govor Adolfa Hitlera
HITLER: ... veoma velika opasnost, možda najozbiljnija — čiji puni značaj možemo tek sada odmeriti. Mi sami nismo znali koliko je u stvari monstruozno ova država [SSSR] opremljena.

MANERHAJM: Nismo ni pomišljali.

HITLER: Ni ja, ne.

MANERHAJM: Tokom Zimskog rata. Tokom Zimskog rata na to nismo ni pomišljali. Prirodno...

HITLER (prekida): Da.

MANERHAJM: ... imali smo utisak da su dobro opremljeni...

HITLER (prekida): Da.

MANERHAJM: ... ali kako su zaista, i sada nema sumnje u to šta su sve imali — šta su sve imali u svojim zalihama!

HITLER: Jasno. To su najstrašnija oružja koja čovek može zamisliti. Da mi je neko rekao da zemlja sa (prekinut vratima koja se otvaraju i zatvaraju.) Da mi je neko rekao da zemlja može imati trideset pet hiljada tenkova, rekao bih mu: „Poludeli ste!“

MANERHAJM: Trideset pet?

HITLER: Trideset pet hiljada tenkova.

GLAS IZ POZADINE: Trideset pet hiljada! Da!

HITLER: Uništili smo preko trideset četiri hiljade tenkova. Da mi je to neko rekao, da mi je neko od mojih generala rekao da neka zemlja ima trideset pet hiljada tenkova, onda bih mu kazao: „Vi, moj dragi gospodine, vidite sve dvostruko i desetostruko. Ludi ste; vidite duhove.“ Nisam mislio da je to moguće.

Rekao sam vam ranije, pronašli smo fabrike, uzmimo samo jednu u Klamanovskaji, na primer. Pre dve godine bilo je samo par stotina tenkova. Ništa nismo znali. Danas je tu tenkovska fabrika u kojoj je valjda radilo tokom prve smene trideset hiljada radnika, nešto preko šezdeset hiljada tokom celog dana — jedna jedina tenkovska fabrika! Džinovska fabrika! Radnici koji su zacelo živeli kao životinje i...

GLAS IZ POZADINE (prekida): U oblasti Donjecka?

HITLER: U oblasti Donjecka.

MANERHAJM: Pa, ako imate na umu da su imali skoro dvadeset godina, skoro dvadeset i pet godina slobode da se naoružaju...

HITLER (prekida tiho): Nečuveno.

MANERHAJM: I sve, sve potrošeno na naoružanje.

HITLER: Samo na naoružanje.

MANERHAJM: Samo na naoružanje!
Ovo sto su Rusi sada izgubili je za njih sitnica. Uvijek ih je bolio qrac za ljudima kada ispred sebe imaju cilj. I za vojnom opremom takodje, mada im je vise zao tenka nego covjeka.
1. Rusija nije SSSR. Industrijski kapacitet nije ni blizu kao prije.
2. U vezi kolicine tenkova i druge opreme u drugom svjetskom ratu iscitaj malo prvo koliko je ustvari toga prebaceno iz Amerike.

Sto se tice razvoja oruzja u posljednjim godina, pa pogledaj samo "projekte" SU 57 (aviona pete generacije, iz tog projekta se Indija povukla jer nije zadovoljavao norme), T14 tenka itd.
Kasne u svemu.
I mnogo drugih takvih stvari koji na papiru izgledaju super a u stvarnosti druga prica
.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#59815 Re: Ukrajina

Post by Dado dijasporitus »

pici wrote: 08/03/2022 20:42
sumirprimus wrote: 08/03/2022 20:40
Nije zelenski zelen, zna jeko dajdza dzo :mrgreen:
uskoro ce i EU... ovo znaci da su dogovorili sa venecuelom i iranom... kepecu mrka kapa, moze rublje mjest toalet papira koristiti...
Bice da je tako. Americka berza stabilna citav dan a ocekivao sam krah u prvih 6 sati. Cak i blagi rast se vidi. Odradio Dzo pos'o muski izgleda :thumbup:
Point.

#59816 Re: Ukrajina

Post by Point. »

exliberal-ex wrote: 08/03/2022 20:14 Nevjerovatno kakve upise procitam na ovom forumu...
Jedno pitanje koliko dugo traje ovaj rat....?

Da se podsjetimo koliko je trebalo saceznickim trupama da okupiraju irak....koliko dugo su ameri lupali po srbiji koja je u poredjenji sa ukrajinom imala 20% vojnog potencijala.

Mislim jednoj jebenoj americi je trebalo 78 dana neprekidnih udara po srbiji sa najsavremenijim oruzjem I tek onda su ih bacili na koljena ...mislim o cemu vi ovdje pricate?
Ja mislim da ce.mnogi da promjene pricu kad ova ekonomska blokada pocne da udara po eu djepovima. Obdje kod mene su vec izjavili da ce sankcije nanijet veliku stetu kanadskom firmama...

Zamisli samo sta bi se desilo da sad kina udari na tajvan, kako bi onda amerika reagovala...sranje u eu sranje na istoku to bi bio strahovit ekonomski udar koji bi sjebao cijeli svijet.
Smjestio si svoje dupe u Kanadu i lagano iz slobodnog svijeta širiš rusku propagandu. Bude li te imalo stid?

Pitam za druga.
apsidejzi

#59817 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

karanana wrote: 08/03/2022 20:42 poljska je blic ratovala 4 sedmice protiv shvaba i jos uvijek se to zove blic zbog brzine okupacije, tako da ne znam zasto je cudno da rusi jos nisu okupirali ovu veliku zemlju za dvije hefte. polako i uz velike gubitke oni to rade i odradice.
Tesko. Kako vrijeme ide sve vise izgleda nemoguce. Ovo je jedna velika katastrofa rusije. Osramotili su se strava. Ostaje im jos avijacija i artiljerija da ruse, sto i rade. Pjesadija je vec popusila.
exliberal-ex

#59818 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

Excel2 wrote: 08/03/2022 21:03

Ko ne ovdje lud?

Dakle ti si sad protiv Rusije? Sta su ti Ukrajinci uradili da ne bi bio na njihovoj strani? Jebes Ameriku...
Ma.ja sam.protiv sviju koji maltretiraji druge...sto.moja mater kaze ostario si a nisi pameti dosao,.I dalje naivan
sumirprimus

#59819 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Presretnuto smimak general gerasimov 200 njih par 300
200dead 300ranjeni
Seyfo

#59820 Re: Ukrajina

Post by Seyfo »

Nasi gastarbajteri u Njemackoj sto se sekiraju za cijene goriva. Sekiramo se i mi naravno ali veca sekiracija potiskuje manju.
Last edited by Seyfo on 08/03/2022 21:08, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#59821 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote: 08/03/2022 21:03
jeza u ledja wrote: 08/03/2022 20:56

Fino ti je neko rekao ranije, ako nisi isao na proteste protiv rata u Iraku nemas se sta javljati na tu temu.

Ta invazija je bila 2001-e, nismo bili na forumu pa se stoga i ne sjecas. :lol:

Od tada je milion puta osudjen taj rat na ovom forumu.
Ma jebes forum...ko eto forum neka mjera.
Samo da.te.pitam.kad se uspostavilo da je amerika.slagala za irak jel ko uveo embargo za amriku, jel ko zabranio uvoz i izvoz nafte...jel ko odgovarao za upotrebu osiromasenog uranium ( pitaj doktore po bosni koji je postotak oboljelih od rata koji zive u predjelima koji su bombardovani), sta mislis kako je tek u iraku gdje su ispucali 350 today te municije...
Ovo sto se sad radi je presedan koji ce ostavit posljedice
Lol ko ce uvesti embargo za Ameriku? Kuba i Sjeverna Koreja? :D
GandalfSivi

#59822 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Evo derneka...

exliberal-ex

#59823 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

Point. wrote: 08/03/2022 21:05
exliberal-ex wrote: 08/03/2022 20:14 Nevjerovatno kakve upise procitam na ovom forumu...
Jedno pitanje koliko dugo traje ovaj rat....?

Da se podsjetimo koliko je trebalo saceznickim trupama da okupiraju irak....koliko dugo su ameri lupali po srbiji koja je u poredjenji sa ukrajinom imala 20% vojnog potencijala.

Mislim jednoj jebenoj americi je trebalo 78 dana neprekidnih udara po srbiji sa najsavremenijim oruzjem I tek onda su ih bacili na koljena ...mislim o cemu vi ovdje pricate?
Ja mislim da ce.mnogi da promjene pricu kad ova ekonomska blokada pocne da udara po eu djepovima. Obdje kod mene su vec izjavili da ce sankcije nanijet veliku stetu kanadskom firmama...

Zamisli samo sta bi se desilo da sad kina udari na tajvan, kako bi onda amerika reagovala...sranje u eu sranje na istoku to bi bio strahovit ekonomski udar koji bi sjebao cijeli svijet.
Smjestio si svoje dupe u Kanadu i lagano iz slobodnog svijeta širiš rusku propagandu. Bude li te imalo stid?

Pitam za druga.
Pa reci drugu da ja kritikujem svakog...a mogao bi I ti da se izvuces iz americkog dupeta....pogledaj malo oko sebe nije bas sve crno bijelo

Tako.reci drugu
Bossona

#59824 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Vidjecemo...

Nakon ove bruke, ruska vojna industrija je svakako bivsa sto se tice izvoza. Citam da su Indijci jos prije ovog rata raspisali tender za 1700 novih tenkova da zamijene T-72 u arsenalu, i da su novi ruski tenkovi odbaceni kao opcija.

Nakon ove katastrofalne i blamaže i sramote u Ukrajini niko ozbiljan neće kupovati njihovo naoružanje.
Olaf1

#59825 Re: Ukrajina

Post by Olaf1 »

Spavaš li mirno Sifete Podžiću
Post Reply