lajkujMe wrote: ↑08/03/2022 18:58
Klasicna Srpsko/Ruska mitomanija.
Sve podredjeno velikoj licnost velikoj historiji i velikoj pobjedi nad neprijateljem.
Rusi i Srbi nisu jos odmakli od 19 stoljeca meni se cini.
Taj nacin razmisljanja, nepovjerenje i sirenje lazi sve dok sami sebe ne uvjere u sopstvenu laz.
Nazalost danasnja Rusija a u velikoj mjeri i Srbija i RS su neki vid mjesavine Ruskog Carstva, Sovjetskog saveza, kleptokratije i kulta licnosti. I pokupili su najgore osobine tih sistema i drzava.
Drzava koja ne uci iz svojih gresaka je osudjena na unistenje ali iz unutrasnjosti.
Nazalost ja ne vidim spasa Rusiji danas niti u buducnosti.
I da smaknu Putina nace mu zamjenu, mozda bolji mozda gori ali na isti sablon.
Rusija je postala jedna prava Fasisticka drzava u pravom smislu te rijeci.
S najgorim ljudskim porivima i instinktima.
Nazalost ne mogu za Ruski narod reci da su nevini, za razliku od ostalih diktatorskih rezima oni su uzivali relativno lak pristup inostranim medijima, ali njih to ne zanima.
Niti ce ih ikada zanimati.
A imaju Nuklearke, ali sve vise mislim da za buducnost nas i buducnost narednih generacija da se ne smijemo vise plasiti Nuklearnog oruzja i prijetnji od istoga.
Moje pitanje za Forumase, da li pravo slobode ima svoju granicu?
Ako gledamo historiju sloboda je placena krvlju i zivotima.
I na zapadu i na istoku neki su uspjeli neki nisu.
Rusija se nazalost vratila na velika vrata hinjski a mi slobodarski narodi ne samo da smo ih pustili nego smo im i pomogli.
I neki i dalje pomazu.
Mislim da sva ova tama koja se srocila na svijet je upravo krivica Rusa, Kineza i njihovih satelita i placenika.
Degradiraju slobodna drustva u slobodnom svijetu.
I uvjeravaju nas da nevjerujemo vise ni sami sebi ni svojim ocima.
A sve smo im to sami dopustili, vjerujuci diktatorskim i totalitarnim vladama.
Kapa do poda Ukrajincima koji su to razumjeli oni su branik Slobodnog svijeta ali nazalost slobodni svijet je kratkovidan i dvolican.
Desilo se to u 2 svjetskom ratu desilo se u Bosni, desilo se u Ruandi i desava se svakih 10 godina opet.
A slobodni svijet "nikad vise".
Zelim i da se zahvalim svim dobrovoljcima iz citavog svijeta koji su se odazvali narodu Ukrajine za borbu protiv tiranije, mucenja i unistenja slobode naroda i drzava.
I sram za sve Bosance, mi koji smo prosli kroz istu situaciju smo se predali svojoj sudbini, izgubili ljubav prema domovini i odlucili da nas ne zanima vise nista pa cak ni sopstvena zemlja.
Taj osjecaj letargije i ignorisanja svijeta oko sebe je sram za svakog Bosanca pa cak i one koji nesto rade.
Nikakve proteste nismo odrzali, humanitarni brojevi slab odaziv, nema organizovanih grupa i pojedinaca da se pomogne tom narodu.
Sve sto smo uradili je kupovina brasna i ulja jer nas je strah.
Strah cega? Gubitka zivota ili gubitka slobode?
Ovo drugo smo svakako sami predali u ruke nasih Tkz vodja.
Od svog srca nadam se da ce se Ukrajinci odbraniti bolje nego sto smo to mi uradili.
Imaju sad zasad podrsku cijelog slobodarskog svijeta kako oruzjem tako i srcima.
Ali morate se sami boriti jer nase vlade se boje, nisu hrabri kao vi zato molim vas borite se.