Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post Reply
giannibelif

#76 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by giannibelif »

Desilo bi se ono što se desilo u slučaju "Hrvatska samouprava".
maxell_sarajevo

#77 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by maxell_sarajevo »

Izrazili bi zabrinutost, poslali oštru poruku i pozvali na razgovor…
Kao sto vec rade 30 godina.
zavrzlama

#78 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by zavrzlama »

Napad srbije na BIH,nije pomoc bratskom narodu od zuluma " muslimana" nego jacanje ruskog uticaja na ovom dijelu evrope...zato je bato poslao pojacanhe u BIH...zato pickousyog boli glava...BIH cuva zapadni interes,a srbija i njihova strateska politika je na strani rusa THE END.
ljubicasti limun

#79 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ljubicasti limun »

zavrzlama wrote: 06/03/2022 23:51 Napad srbije na BIH,nije pomoc bratskom narodu od zuluma " muslimana" nego jacanje ruskog uticaja na ovom dijelu evrope...zato je bato poslao pojacanhe u BIH...zato pickousyog boli glava...BIH cuva zapadni interes,a srbija i njihova strateska politika je na strani rusa THE END.
u redu, to se podrazumijeva. ali da li bi EUFOR ili NATO usli u otvoren sukob sa Srbijom, tj. by proxy sa Rusijom?
ljubicasti limun

#80 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

giannibelif wrote: 06/03/2022 23:47 Desilo bi se ono što se desilo u slučaju "Hrvatska samouprava".
ovo bi bilo puno ozbiljnije od Hrvatske samouprave. no, da, vjerovatno bi im udarili na bankarski sistem. ali kako bi uklonili vojsku druge drzave, Srbije, sa teritorija BiH?
maxell_sarajevo wrote: 06/03/2022 23:49 Izrazili bi zabrinutost, poslali oštru poruku i pozvali na razgovor…
ne bih rekla da bi ovako reagirali na pocetak rata.
archi_a

#81 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by archi_a »

Ne bi zapad ušao u otvoreni sukob sa rusijom. Pustili bi rusiju do jadrana, ma šta do jadrana do azurne obale, sve da uzmu, jer ipak je to rusija. Oni mogu gdje god hoće i šta god hoće. Zapad će se nastaviti povlačiti pred rusijom i naravno pred srbijom jer su prijatelji rusa. :lol:
ins

#82 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ins »

ljubicasti limun wrote: 06/03/2022 23:38 Kako bi EUFOR reagirao da RS sutra proglasi otcjepljenje i/ili da vojska Srbije udje u BiH kako bi podrzala to otcjepljenje? Kakav mandat imaju po tom pitanju, da nam se ponovi ukrajinski scenarij tj. onaj iz 92., posto su vrlo slicni? Bi li usli u direktan sukob s njima? Ako ne, ko bi, osim OS BiH?
Izvini, jel ti fakat ovo ozbiljno pitaš? :shock:
ins

#83 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ins »

Ja sam svjestan da u BiH živi dosta ljudi koji se itekako sjećaju naših loših kolektivnih iskustava sa "međunarodnom zajednicom" i mandatom UNPROFOR tokom agresije, ali moram priznati da je konstrukcija po kojoj NATO šalje pojačanje EUFOR-u da bi omogućili secesiju RS jedna od najluđih teorija ikada na ovom forumu :-) :-) :-)

Dodatno, nevjerovatno je da se u komentarima mnogih forumaša potpuno zaboravlja da je NATO bombardovao RS u septembru 1995? Čak nisam siguran da li pojedini forumaši i znaju za to? Nije Jugoslavija prva koja je bombardovana 1999., već je to bila RS četiri godine ranije
Last edited by ins on 07/03/2022 00:42, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#84 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by Chmoljo »

ins wrote: 07/03/2022 00:16 Ja sam svjestan da u BiH živi dosta ljudi koji se itekako sjećaju naših loših kolektivnih iskustava sa "međunarodnom zajednicom" i mandatom UNPROFOR tokom agresije, ali moram priznati da je konstrukcija po kojoj NATO šalje pojačanje EUFOR-u da bi omogućili secesiju RS jedna od najluđih teorija ikada na ovom forumu :-) :-) :-)

Dodatno, nevjerovatno je da se u komentarima mnogih forumaša potpuno zaboravlja da je NATO bombardovao RS u septembru 1995? Čak nisam siguran da li pojedini forumaši i znaju za to? Nije Jugoslavija prva koja je bombardovana 1999., već je to bila RS četiri godine ranije...
septembru ili avgustu, odmah nakon drugih Markala?

ustvari, moguće da je septembar, jer je prvo bio ultimatum za uklanjanje oružja velikog kalibra oko grada, srbi se kurčili, pa ih je malo primirio osiromašeni uranij.
Chmoljo

#85 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by Chmoljo »

ljubicasti limun wrote: 06/03/2022 23:56
giannibelif wrote: 06/03/2022 23:47 Desilo bi se ono što se desilo u slučaju "Hrvatska samouprava".
ovo bi bilo puno ozbiljnije od Hrvatske samouprave. no, da, vjerovatno bi im udarili na bankarski sistem. ali kako bi uklonili vojsku druge drzave, Srbije, sa teritorija BiH?
maxell_sarajevo wrote: 06/03/2022 23:49 Izrazili bi zabrinutost, poslali oštru poruku i pozvali na razgovor…
ne bih rekla da bi ovako reagirali na pocetak rata.
prvo, Srbija je i devedesetih mnogo pazila na to ko i kako ulazi od njene vojske u BiH, da bi se držao narativ o građanskom ratu. uz današnju tehnologiju praćenja i odnos snaga, zaista je teško vjerovati da bi to uradili, iako je Milošević mastermind za tipove poput Vučića.

drugo, mnogi su mladi, pa također zaboravljaju da je Milorad Dodik na vlast došao transporterima. ne EUFORovim, već IFORovim. bilo bi znakovito da ga se tako skine sa vlasti, kako došlo tako i otišlo.

a mnogi Srbi se ne bi bunili. bitno je da samo uradi nešto toliko veliko da Šarović&Co mogu ubijediti Srbe da im je Dodik postao omča oko vrata i da će izgubiti sve sa njim. dakle, ne brinem se ja, imaće ga ko zamijeniti u srbovanju. ali bi srbovali u avnojevskim granicama.
archi_a

#86 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by archi_a »

Malo prije bombardovanja 95, NATO je već pomilovao tzv vrs. 28. februara 1994. godine dva američka lovca F-16C, koji su patrolirali Zonom zabranjenog leta nad BiH oborili su u vazduhu četiri jurišnika J-21 "Jastreb" tzv. Vazduhoplovstva vrs. koji su se vraćali sa zadatka bombardovanja skladišta municije u Bugojnu i fabrike aritljerijskih sistema " Bratstvo" u Novom Travniku. ;)
Last edited by archi_a on 07/03/2022 00:36, edited 2 times in total.
ins

#87 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ins »

Još je rano reći, ali mislim da će vrijeme pred nama potvrditi da je Dodikova politika bila oslonjena na direktnu Rusku vojnu pomoć, svejedno da li u vidu desanta vlastitih snaga u RS ili putem proxy oružanih formacija. I da su te snage trebale odigrati ulogu koju je JNA igrala kod Karadžića.

Onog trenutka kada je krenula agresija Rusije na Ukrajinu, i posljedično njezina potpuna izolacija iz međunarodne zajednice, takva vojna opcija je postala nemoguća, bez obzira na ishod rata u Ukrajini.

Tim momentom BiH je dobila potvrđeno mjesto u NATO sferi. Za SRB se tek treba vidjeti...
ins

#88 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ins »

archi_a wrote: 07/03/2022 00:25 Malo prije bombardovanja 95, NATO je već ppmilovap tzv vrs. 28. februara 1994. godine dva američka lovca F-16C, koji su patrolirali Zonom zabranjenog leta nad BiH oborili su u vazduhu četiri jurišnika J-21 "Jastreb" tzv. Vazduhoplovstva vrd, koji su se vraćali sa zadatka bombardovanja skladišta municije u Bugojnu i fabrike aritljerijskih sistema " Bratstvo" u Novom Travniku. ;)
No Fly zona iznad BiH je uspostavljena u junu 1992 i do danas nije ukinuta, od tog dana svih ovih 30 godina dežurni par iz USAF baze u Avianu koji patrolira iznad Jadrana je zadužen za BiH :bih:

Pa šta mislite što se nama nikada nije desilo da SRB ili HR povrijede zračni prostor? :mrgreen: HV uredno traži dozvole za prelet preko BiH, kada lete iz Slavonije za Dalmaciju i obrnuto
last mohicans

#89 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by last mohicans »

Chmoljo wrote: 07/03/2022 00:19
ins wrote: 07/03/2022 00:16 Ja sam svjestan da u BiH živi dosta ljudi koji se itekako sjećaju naših loših kolektivnih iskustava sa "međunarodnom zajednicom" i mandatom UNPROFOR tokom agresije, ali moram priznati da je konstrukcija po kojoj NATO šalje pojačanje EUFOR-u da bi omogućili secesiju RS jedna od najluđih teorija ikada na ovom forumu :-) :-) :-)

Dodatno, nevjerovatno je da se u komentarima mnogih forumaša potpuno zaboravlja da je NATO bombardovao RS u septembru 1995? Čak nisam siguran da li pojedini forumaši i znaju za to? Nije Jugoslavija prva koja je bombardovana 1999., već je to bila RS četiri godine ranije...
septembru ili avgustu, odmah nakon drugih Markala?

ustvari, moguće da je septembar, jer je prvo bio ultimatum za uklanjanje oružja velikog kalibra oko grada, srbi se kurčili, pa ih je malo primirio osiromašeni uranij.
Operacija namjerna sila,od 30.8 do 14.9.
ljubicasti limun

#90 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

ins wrote: 07/03/2022 00:09
ljubicasti limun wrote: 06/03/2022 23:38 Kako bi EUFOR reagirao da RS sutra proglasi otcjepljenje i/ili da vojska Srbije udje u BiH kako bi podrzala to otcjepljenje? Kakav mandat imaju po tom pitanju, da nam se ponovi ukrajinski scenarij tj. onaj iz 92., posto su vrlo slicni? Bi li usli u direktan sukob s njima? Ako ne, ko bi, osim OS BiH?
Izvini, jel ti fakat ovo ozbiljno pitaš? :shock:
da. mozes li odgovoriti konkretno?
ins

#91 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ins »

Iskreno, ne mogu, neozbiljno je odgovarati na takvo pitanje, koliko god imao za napisati :run:
Chmoljo

#92 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by Chmoljo »

ins wrote: 07/03/2022 00:34 Još je rano reći, ali mislim da će vrijeme pred nama potvrditi da je Dodikova politika bila oslonjena na direktnu Rusku vojnu pomoć, svejedno da li u vidu desanta vlastitih snaga u RS ili putem proxy oružanih formacija. I da su te snage trebale odigrati ulogu koju je JNA igrala kod Karadžića.

Onog trenutka kada je krenula agresija Rusije na Ukrajinu, i posljedično njezina potpuna izolacija iz međunarodne zajednice, takva vojna opcija je postala nemoguća, bez obzira na ishod rata u Ukrajini.

Tim momentom BiH je dobila potvrđeno mjesto u NATO sferi. Za SRB se tek treba vidjeti...
čekala se reakcija Zapada. da su klepili ušima, znali bi da i ovdje mogu to isto uraditi: udariti rampu u Lukavici i reć "odosmo mi, gledajte i patite".

mislim da ovako silovit odgovor rusima nisu očekivali, pa su skontali da ako su Putinu ovako stali na crtu, znali su da njih nema nigdje.

dovoljno je vidjeti nivo agresivnosti novog ruskog ambasadora i skontati da je frajer došao tu da odradi prljavi posao.

mislim, pogledati samo šta je bilo u CG, i skontati da su brzo poslije toga primljeni u NATO.
ins

#93 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ins »

Vezano za odnos prema OSBiH, recimo vjerovatno velika većina stanovništva nije svjesna koliko je ovo konkretno velika stvar, i koliko su OSBiH odmakle daleko od uobičajene slike koju javnost ima o njima :bih:
Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), danas su na vojnom poligonu "Manjača" okončali su četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO SEL-2 ocjenjivanja
Malo proguglajte šta znači adoptirati bataljonsku grupu u bilo koje oružane snage 8)
ins

#94 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ins »

Chmoljo wrote: 07/03/2022 00:57

čekala se reakcija Zapada. da su klepili ušima, znali bi da i ovdje mogu to isto uraditi: udariti rampu u Lukavici i reć "odosmo mi, gledajte i patite".

mislim da ovako silovit odgovor rusima nisu očekivali, pa su skontali da ako su Putinu ovako stali na crtu, znali su da njih nema nigdje.

dovoljno je vidjeti nivo agresivnosti novog ruskog ambasadora i skontati da je frajer došao tu da odradi prljavi posao.

mislim, pogledati samo šta je bilo u CG, i skontati da su brzo poslije toga primljeni u NATO.
I ja sam čak sličnog mišljenja, s tim da sada mislim da smo mi trebali biti prethodnica Ukrajinskom dešavaju, ali da im se iz nekog razloga plan nije na vrijeme ostvario. Vidjet ćemo narednih sedmica I mjeseci šta je sve bio plan i kada.

PS: Lukavicu bi Rusi pustili niz vodu, vjerovatno kao i cijelu Istočnu Bosnu u RS, neodbranjivo je to. Rusi bi branili sjever cijelom dužinom na Savi, baš radi NATO, i vjerovatno Istočnu Hercegovinu radi interesa u MNE.
Chmoljo

#95 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by Chmoljo »

ins wrote: 07/03/2022 01:06

I ja sam čak sličnog mišljenja, s tim da sada mislim da smo mi trebali biti prethodnica Ukrajinskom dešavaju, ali da im se iz nekog razloga plan nije na vrijeme ostvario. Vidjet ćemo narednih sedmica I mjeseci šta je sve bio plan i kada.

PS: Lukavicu bi Rusi pustili niz vodu, vjerovatno kao i cijelu Istočnu Bosnu u RS, neodbranjivo je to. Rusi bi branili sjever cijelom dužinom na Savi, baš radi NATO, i vjerovatno Istočnu Hercegovinu radi interesa u MNE.
ja opet mislim da nisu borbena dejstva planirana. rampa uz upozorenje - pucamo ako pređeš. strogo policijska operacija (hint: nedavna vježba na jahorini i ona šega sa EUFORovim avionom).

u najboljem slučaju tu bi učestvovale zamaskirane jedinice iz Srbije, uz koordinaciju sa Rusima. vjerovatno neke horde, tipa Levijatan ili srpske časti, pičke materine... koje bi plašile povratnike, uz policijske profesionalce, ko nekadašnji kadar SDBa.

velika sreća je, a moguće da je i to malo neutralisalo situaciju, jeste i odlazak njemačke babetine u penziju. socijaldemokrati i posebno zeleni su razjebali tu igranku sa izbornim zakonom koji je vjerovatno trebao biti podloga. možda čak i tenzije pred izbore, zbog neizglasavanja izbornog.

pa da.

evo šta je moglo i kako, nadošo u pisanju.

- iskoristivost "podređenog" položaja Hrvata, zahtijevanje reformi, giranje priče kao evropske.

- sve vrijeme hrvatska diplomacija urgira na sve adrese da se najmanji narod u BiH tlači od strane najbrojnijeg i koji su, baš zgodno došlo, muslimani.

- pogledati smjer hrvatske politike prema BiH: dok je plenković slatkorječiv, dok istovremeno vrti zabijeni nož, dotad Zoki koristi situaciju i bahato gradi sebi lično poziciju na toj priči.

- Mile je krenuo u osnivanje paradržavnih institucija koje ga najviše žuljaju uz odgodu zakona baš pred izbore ili za predizbornu kampanju.

- za izborni zakon išlo se sa maksimalističkim zahtjevima, bez stvarne želje za dogovorom i diplomatijom, bilo kakva pozitivna reakcija na HDZove prijedloge predstavljana je poluistinito. nije bilo stvarne želje za diplomatijom kao i kod Putina. zavlači dok ne poredaš vojsku.

- za neuspjeh pregovora zna se ko bi bio kriv - najbrojniji narod, sklon terorizmu i islamu. lakše je to prodati, nego naciste ukrajince koji genocidišu po Donbasu.

- predizobrna kampanja, zapaljiva retorika, pokoji nacionalni incident, uz jasno krivljenje Bošnjaka za neuspjeh bio bi signal za udaranje rampe.

- nema pucanja, nema rokanja, samo rampa i "mirno razdruživanje". srbi dobili šta su htjeli, čitaj: Milorad ostao na vlasti i na slobodi, hrvati svoju hercegobosnicu, čitaj: Čović svoj obor i ne mora bježati u RH štagod bilo, rusi uticaj, dužnike zbog potpore, eventualnu mogućnost da sakriju koji brodić u Neumu...

- Zapad osto popišan, na osudama, na prijetnjama, eventualno koja minorna sankcijica koja nikog ne pogađa i to je to.

za sve ovo, poprilično je lako naći potvrdu. ne kažem da je istina, ali smjerovi kuda je išla vanjska politika Hrvatske, Milanović koji je govorio ono što je Plenković pokušao sakriti, hrabrost Dodika da ide na donošenje zakona, dovođenje mlitavog Visokog predstavnika od strane one frau... Inzko bi ove masakriro. koliko god bio inertan, vidi se da istinski prezire ova govna.

elem, vrijeme će pokazati, ali znam da sam 24. navečer ženi rekao: žao mi je Ukrajinaca, ali ovo je dobro za nas...

sad sam još sigurniji u ovo. vile su nas pronosale, ali jednostavno, u zakonu velikih brojeva, red je da nas i sreća jednom pomazi... da bi pedeset godina napravili kakav takav skok, ova zemlja je morala vidjeti najužasnije zločine od 41-45.

valjda nam devedesete kupe koju deceniju mira...
ljubicasti limun

#96 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

ins wrote: 07/03/2022 00:53 Iskreno, ne mogu, neozbiljno je odgovarati na takvo pitanje, koliko god imao za napisati :run:
zasto je neozbiljno odgovoriti na konkretno pitanje u vezi EUFOR-ovog mandata u slucaju eskalacije situacije u BiH?
Guadalajara

#97 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by Guadalajara »

Ovi u Goraždu imaju iskustva u zarobljavanju neprijateljske tehnike. Već su Unproforu zarobljavali transportere, oklopna vozila i naoruzanje. I to bas Ukrajincima ili Rusima :D
Last edited by Guadalajara on 07/03/2022 02:03, edited 1 time in total.
donnie_darko

#98 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by donnie_darko »

ljubicasti limun wrote: 07/03/2022 01:42
ins wrote: 07/03/2022 00:53 Iskreno, ne mogu, neozbiljno je odgovarati na takvo pitanje, koliko god imao za napisati :run:
zasto je neozbiljno odgovoriti na konkretno pitanje u vezi EUFOR-ovog mandata u slucaju eskalacije situacije u BiH?
Pa naravno da bi reagovali. Nisu poslali ove konvoje u BiH da bi klix i havaz mogli pravit clanke o tome...
Guadalajara

#99 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by Guadalajara »

ins wrote: 07/03/2022 01:06

Tu je i aerodrom Trebinje gdje su mislili Suhoje da parkiraju i preko kojeg bi dopremali MTS i pjesadiju.
ins

#100 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ins »

Bolje edituj komentar na temu Goražda, polupao si lončiće :-)
Post Reply